۲۷ آبان ۱۳۹۲، ۱۴:۳۱

معاون پژوهشگاه اقیانوس شناسی خبر داد:

نتایج 8 گشت تحقیقاتی خلیج فارس/ تهیه نقشه پراکندگی رسوبات دریا

نتایج 8 گشت تحقیقاتی خلیج فارس/ تهیه نقشه پراکندگی رسوبات دریا

معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با اشاره به نتایج به دست آمده از 8 مرحله گشت تحقیقاتی در دریای عمان و خلیج فارس گفت: در این مطالعات ضمن تهیه نقشه‌های پراکنش مواد مغذی و پراکندگی رسوبات بستر خلیج فارس موفق به شناسایی جریان‌های ناشی از جزر و مد در خلیج فارس شدیم.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر حمید علیزاده در نشست خبری با اشاره به آغاز بزرگترین گشت تحقیقاتی اقیانوس شناسی خلیج فارس و دریای عمان از آبان ماه سال گذشته، افزود: در این گشت که در چهار فصل مختلف سال با استفاده از کشتی هیدروگرافی "نایبند" وابسته به نیروی دریایی انجام شد، اقدام به جمع آوری اطلاعات اقیانوس شناسی کردیم.

معاون پژوهشی پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی، با بیان اینکه تاکنون 8 گشت تحقیقاتی انجام شده است، اظهار داشت: طی این گشت مطالعات اقیانوس شناسی در 6 شاخه مختلف اقدام به اندازه گیری پارامترهایی چون سرعت وجهت جریان، ویژگی‌های ستون آب، اندازه گیری پارامترهای دما، شوری، کدری، PH، کلروفیل، محلول نمونه برداری از رسوبات بستر و زیر بستر ونمونه برداری های زیستی شامل پلانکتون‌ها و کف زیان شد.

وی با اشاره به منطقه مورد مطالعه در گشت تحقیقاتی، خاطر نشان کرد: این مطالعات در پهنه‌ای از گواتر در دریای عمان تا خور عبدالله در منتهی الیه خلیج فارس بوده است که شامل دریای عمان، خلیج فارس و تنگه هرمز می‌شد.

علیزاده با بیان اینکه این به منظور مدیریت عملیات این پهنه به بخش‌های مختلفی تقسیم شد، ادامه داد: این بخش‌ها شامل گشت شرق خلیج فارس/حدفاصل بندر عباس تا بوشهر، گشت غرب خلیج فارس/ حدفاصل بندر دیر تا خور عبدالله؛ گشت تنگه هرمز/ تنگه هرمز، گشت دریای عمان/ حدفاصل جاسک تا چابهار و گشت دریای عمان/ حدفاصل بندر عباس تا جاسک می شود.

وی به نتایج به دست آمده از گشت تحقیقاتی اشاره کرد و یادآور شد: بخش فیزیک دریا در 8 مرحله اقدام به نمونه برداری از 180 ایستگاه شد که موفق به شناسایی توده‌ها و لایه‌های مختلف آب، توزیع عمودی و افقی پارامترهای فیزیکی آب چون دما و شوری و شناخت جریان‌های ناشی از جزر و مد در محدود تنگه هرمز شدیم.

وی به بیان دستاوردهای محققان این گشت تحقیقاتی در بخش زیست شناسی دریا پرداخت و گفت: مطالعات بر روی فیتوپلانکتون‌ها حاکی از 44 گونه جنس بود که در 4 گروه قرار گرفتند ضمن آنکه در پهنه تحقیقاتی 5 هزار و 677 کفزی شمارش شدند.

معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی از مطالعات بر روی 2 هزار و 43 شکم پایان، 515 دو کفه‌ای و 7 نمونه ناوپا خبر داد و خاطر نشان کرد: علاوه بر این 92 نمونه لارو ماهی و تعداد 5 هزار و 674 نمونه تخم ماهی مورد بررسی قرار گرفتند.

وی با بیان اینکه در بخش شیمی دریا به تعداد هزار و 45 نمونه آب دریا از 114 ایستگاه در خلیج فارس و دریای عمان نمونه برداری شد، گفت: این نمونه‌ها مورد آنالیز مواد مغذی چون نیترات، فسفات و سیلیکات قرار گرفت و موفق به تهیه نقشه پراکنش مواد مغذی در آب‌های ایرانی خلیج فارس و دریای عمان و پیش بینی پتانسیل افزایش تولیدات اولیه و احتمال وقوع کشند قرمز شدیم.

علیزاده تهیه نقشه پراکنش کلروفیل را از دیگر دستاوردهای این بخش نام برد.

وی با بیان اینکه در این مطالعات کلیه نمونه ایستگاه‌های سطحی در دریای عمان و خلیج فارس به لحاظ ویژگی‌های بافتی و میزان کربنات کلسیم و مواد آلی مورد بررسی قرار گرفتند، خاطر نشان کرد: بر اساس داده‌های به دست آمده هم اکنون نقشه نحوه پراکندگی رسوبات بستر خلیج فارس را در اختیار داریم.

علیزاده با بیان اینکه این گشت تحقیقاتی با هزینه 560 میلیون تومان اجرایی شد.

کد خبر 2177538

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha