به گزارش خبرنگار مهر، مسئله بهداشت و بهسازی محیط زیست از لحاظ دفن زباله های شهری و روستایی هنگامی روشن خواهد شد که خطرات ناشی از آن بخوبی شناخته شود.
همان اندازه که ترکیبات زباله ها گوناگون و متنوع هستند، خطرات ناشی از مواد تشکیل دهنده آن نیز متفاوت است. زباله نه فقط باعث بیماری، تعفن و زشتی محیط زیست می شود، بلکه می تواند با آلوده کردن خاک و آب و هوا خسارات زیادی به بار آورد.
با توجه به اهمیت دفع زباله ها و مشکلاتی که ممکن است برای محیط زیست و انسان ها بوجود آورد، این مسئله در منطقه ای از بخش مرکزی شهرستان قدس واقع در محور چیتگر رعایت نشده و زباله های و پسماندهای صنعتی در حریم رودخانه اورین و در نزدیکی اراضی کشاورزی تخلیه شده است.
در این رابطه یکی از باغداران این منطقه که به نمایندگی از دیگر باغداران پیگیر این مسئله است با اشاره به اینکه چهار سال است که این زباله ها در این مکان تخلیه می شود به خبرنگار مهر گفت: باغداران ابتدا به این مسئله بی توجه بودند زیرا از ماهیت اصلی این مواد آگاهی نداشتند، اما دو سال پیش به طور اتفاقی و در پی حضور یک مهندس شیمی که از اقوام باغداران بود در منطقه متوجه سمی بودن این زباله ها شدیم و فعالیت های خود را برای جلوگیری از تخلیه این مواد در منطقه آغاز کردیم.
دستگاه های دولتی برای جلوگیری از تخلیه مواد سمی کاری انجام ندادند
مرتضی علمی افزود: برای جلوگیری از این کار به دستگاه های دولتی مراجعه شد اما هیچ گونه همکاری صورت نگرفت بنابر این خود باغداران وارد عمل شدند و از تخلیه مواد جلوگیری کردند و خوشبختانه توانستند این روند را متوقف کنند.
وی ادامه داد: پس از آن نیز بارها به ادارات مراجعه شد تا نخاله ها را از محل جمع کنند اما هیچ تاثیری نداشت و کسی قبول نداشت که این مواد سرطان زا هستند.
این باغدار گفت: برای اثبات ادعای خود به آزمایشگاه مراجعه کردیم و کارشناسان از محل نمونه برداری کردند، جواب آزمایش این ادعای ما باغداران را مبنی بر سرطان زا بودن مواد و خطرناک بودن آن ها برای محیط زیست و انسان ها را تایید کرد.
علمی ادامه داد: گزارش آزمایشگاه به ادارات مربوطه ارجاع داده شد و این بار نیز هئیتی متشکل از معاون فرماندار، رئیس جهاد کشاورزی، اداره بهداشت و محیط زیست به منطقه آمدند و بار دیگر از محل تخلیه زباله ها و باغ های محدوده نمونه برداری انجام گرفت و بار دیگر سرطان زا بودن این مواد تایید شد، اکنون همه باغداران از مسئولان شهرستان تقاضا دارند هر چه سریعتر اقدام به جمع آوری این نخاله ها کنند.
تایید سرطان زا بودن پسماندها توسط آزمایشگاه
در نتیجه آزمایش مذکور و عمل نمونه برداری، از سوی آزمایشگاه مورد تایید جهاد کشاورزی و اداره محیط زیست اعلام شد: با توجه به بالا بودن کروم و نیکل در پسماند صنعتی و اینکه نیکل در صورت ورود به آب زیر زمینی خاصیت سرطان زایی دارد باید از تخلیه آن در اراضی کشاورزی جلوگیری کرد.
البته در این میان آزمایشگاه هرگونه ارتباط بین خشک شدن باغ های اطراف با پسماندها رد کرد.
مدیریت و امحای پسماندهای صنعتی جدی گرفته شود
در این زمینه فرماندار شهرستان قدس در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پس از اعلام نتایج آزمایش ها توسط آزمایشگاه به همراه مسئولان شهرستان بازدیدهایی از محل انجام و مشخص شد که این پسماندها همانند بيشتر پسماندهاي صنعتي از نظر زيست محيطي در طبقه بندي مواد زايد خطرآفرين تعريف شده كه مديريت و امحاي آنها برای حفظ محیط زیست باید جدی گرفته شود.
ناصر آذریفر افزود: این مواد در دوره های مدیریتی قبل از اینجانب در محل تخلیه و تقریبا از یک سال پیش تخلیه آنها متوقف شده اما اثرات این مواد به دلیل وجود عناصر سنگینی همچون کروم و نیکل مشکلاتی برای محیط زیست بوجود می آورد.
وی ادامه داد: به دلیل اهمیت این موضوع مسئولان شهرستان با محوریت محیط زیست، جهاد کشاورزی و بخشداری مرکزی سعی دارد اقداماتی در خصوص پاکسازی محیط انجام دهد و نامه نگاری های ادارای مبنی بر شکایت از عاملان تخلیه غیرقانونی این مواد در محل انجام شده است.
این مسئول افزود: در این مرحله باید به انتظار نتیجه نهایی که از طریق دادگستری اعلام می شود ماند تا پس از آن اقدامات اجرایی لازم برای تخلیه و پاکسازی محیط شروع شود.
مسئولان راهکار مناسبی برای جلوگیری از تخلیه نخاله ها در اراضی کشاورزی ارائه دهند
همچنین در این زمینه رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان قدس به مهر گفت: پس از این که باغداران گزارشی که حاصل نمونه برداری از منطقه بود را به اداره ارجاع دادند هیئتی شامل نمایندگانی از فرمانداری، اداره بهداشت، محیط زیست، بخشداری و جهاد کشاورزی به محل اعزام و مجددا نمونه برداری از خود پسماندهای صنعتی موسوم به خاک سیاه، درختی که در محل وجود داشت و باغ های اطراف انجام و به آزمایشگاه مورد تایید جهاد کشاورزی و محیط زیست فرستاده شد.
سید حامد امیر آبادی زاده افزود: آزمایشگاه مشکل زا بودن این مواد را تایید کرد، البته تخلیه نخاله های ساختمانی و پسماندهای صنعتی در اراضی کشاورزی ممنوع و جزو مصادیق تغییر کاربری است و مسئولان باید راهکار مناسبی برای جلوگیری از تخلیه این مواد در اراضی کشاورزی پیدا کنند.
وی ادامه داد: برای جمع آوری این مواد جهاد کشاورزی، اداره محیط زیست و بخشداری تمام توان خود را به کار می بندند تا هرچه سریعتر این مواد که سلامتی انسان ها و محیط زیست را به خطر می اندازند از محل جمع شود.
حکم دادگاه برای جمع آوری پسماند ضروری است
معاون امور مالی و برنامه ریزی فرماندار نیز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: باغداران برای رسیدن به خواسته خود پرونده ای در شعبه 3 دادگستری باز کرده بودند که حال با تایید سرطان زا بودن مواد، فرمانداری نیز برگه های گزارش آزمایشگاه را ضمیمه پرونده کرده و دوباره به دادگستری ارجاع می دهد.
رحمان علیزاده تصریح کرد: با توجه به این که هر پرونده ای تنها یک بار در مرجع قضایی مورد بازرسی قرار می گیرد و در مراحل بعد به مرجع بالاتر ارجاع داده می شود، فرمانداری با ضمیمه کردن گزارش های آزمایشگاه بار دیگر پرونده را در همان شعبه به جریان می اندازد.
وی افزود: برای تخلیه مواد از منطقه باید حکم قضایی وجود داشته باشد و هر حکمی که دستگاه قضا بدهد لازم اجراست، امید است هر چه سریعتر پسماندهای سمی از محل تخلیه و فرد خاطی مجازات شود.
-----------
گزارش از معصومه درویش پور
نظر شما