به گزارش خبرنگار مهر، با وجود رشد کمی تعداد رسانه های مکتوب اردبیل در سالهای اخیر و افزایش آن به 62 مورد ارتقا کیفی نشریات از یکسو و گسترش دامنه تعامل دستگاه های اجرایی با رسانه از سوی دیگر از جمله خلاءهایی است که به عقیده اصحاب مطبوعات رفع این نقیصه توجه ویژه مسئولان ارشد استانی را می طلبد.
این در حالی است که اغلب مدیران با وجود تاکید به نقش رسانه به عنوان نماینده افکار عمومی و جایگاه آن در شناسایی ضعف و قوت عملکرد دستگاه ها، در ادامه روند تعامل با رسانه را کمرنگ کرده و در برخی مواقع رسانه را به بایکوت خبری می کشانند.
وابستگی مالی، ضعف کیفی و بکار گیری افراد غیر متخصص، عدم همکاری روابط عمومی ها و ترغیب به ویرایش خودخواسته خبر از جمله موضوعاتی است که موجب شده رسانه در اردبیل نتواند در مقام تریبون طرح دغدغه های مردمی و به عنوان بازوی مشاور مدیران گام بردارد.
مدیر خبرگزاری جمهوری اسلامی در اردبیل معتقد است یکی از دلایل از دست دادن جایگاه رسانه در اردبیل توجه صرف به دریافت آگهی با هدف ارتزاق است، چنانچه این موضوع موجب شده از چهار صفحه نشریات، سه صفحه اختصاص به آگهی داشته و عملا نشریه را تبدیل به آگهی نامه کند.
سیفعلی موسی زاده با تاکید به اینکه بسیاری از مدیران نشریات را آگهی پرور کرده اند، اضافه کرد: در ادامه آگهی باعث شده عملکرد دستگاه اجرایی آنطور که مدیر انتظار دارد منعکس شود.
به گفته موسی زاده این در حالی است که وظیفه رسانه انعکاس مشکلات و دغدغه های مردم و تمرکز به ارائه درست و بدون مبالغه عملکردها است.
حبس خبر عامل مهم در بروز شایعه است
با وجود اینکه درج آگهی از جمله ضروریات ارتزاق مالی رسانه هاست، عدم یکدستی در دریافت آگهی و اخذ آن به صورت سلیقه ای موجب شده برخی مدیران تنها به قیمت انعکاس مثبت عملکردها اقدام به ارائه آگاهی کنند و در نشست خبری با عدم پاسخگویی به نقدهای وارده اخبار انتخابی را با خبرنگاران طرح کنند.
در برخی مواقع حتی در کارگروه های تخصصی استان مدیران پس از ذکر خبر و یا اشاره به مشکلات و معضلات از اصحاب رسانه می خواهند موضوع ذکر شده را درج نکند. معضلی که به عقیده کارشناسان رسانه حبس خبر است و در صورت عدم انعکاس توسط یک رسانه توسط دیگری منعکس خواهد شد.
موسی زاده با بیان اینکه حبس خبر در فضای اطلاع رسانی فعلی محلی از اعراب ندارد معتقد است حبس خبر و عدم پاسخگویی زمینه ساز بروز و ظهور شایعه بوده و در ادامه به زیان دستگاه اجرایی است.
جلساتی که خبرنگار دعوت نمی شود
وی با تاکید به اینکه بسیاری از جلسات خبری به ویژه در کارگروه ها به تخصیص تسهیلات خلاصه شده است، ادامه داد: جلسات مهم بویژه دیدار مهمانان کشوری و خارجی، مصاحبه های تخصصی با مدیران استانداری و به ویژه دیدار مدیران ارشد با خبرنگاران در اردبیل رعایت نمی شود.
موسی زاده معتقد است این مهم موجب شده اخبار رسانه و حتی خبرگزاری ها با تنزل قابل توجهی همراه باشد و رسانه به جای درج خبر، به درج موضوعاتی فاقد ارزش خبری محدود شود.
این فعال مطبوعاتی ابراز امیدواری کرد با حضور استاندار جدید در دولت تدبیر و امید فضای نقد و پاسخگویی مدیران توسعه یافته و مدیران جلسات تخصصی خود را با حضور اصحاب رسانه برگزار کنند.
اظهارات موسی زاده در حالی است که به مدت دو ماه از پایان تصدی گری استاندار سابق خبرنگاران خبرگزاری ها حتی به جلسات کارگروه نیز به صورت سلیقه ای دعوت شدند. موضوعی که زمینه ساز نقد اصحاب رسانه در کنار خاطره عدم تعامل مدیران ارشد در دولت قبلی شد.
گروه بندی سیاسی نشریات مخرب است
وی افزود: علاوه بر این استفاده از توان رسانه برای طرح مدیر رسانه و یا مدیران وابسته به رسانه خاص از جمله موضوعاتی است که خودسانسوری و دوری از رسالت رسانه را موجب می شود.
مدیر خبرگزاری ایرانا در اردبیل تاکید کرد: در حال حاضر این گروه بندی سیاسی یکدستی نشریات را از بین برده و به زیان خود رسانه تمام شده است.
بی توجهی به منافع جمعی در مطبوعات
در عین حال عضو هیئت مدیره خانه مطبوعات استان اردبیل با تاکید به ضعف تعامل درون صنفی در مطبوعات استان معتقد است در حال حاضر بسیاری از همکاران مطبوعاتی تفکر حرفه ای ندارند.
عارف شیرزاد تاکید کرد: به عنوان مثال خبرنگاران طی جلسات در مقابل یکدیگر صف بندی کرده و حتی در برخی مواقع همدیگر را تخریب می کنند.
وی با بیان اینکه در استان های همجوار تعداد نشریات و رقابت به مراتب بیشتر است، اضافه کرد: با این وجود نشریات در جلسات و در مقابل سیستم اداری مدافع حقوق هم بوده و متحد عمل می کنند.
وی نمونه این عدم یکدستی را بی توجهی به تعرفه آگهی عنوان کرد و افزود: نشریه ای که مبلغ کمتری برای درج آگهی به یک دستگاه دولتی پیشنهاد می کند جایگاه رسانه را متزلزل کرده است.
مجوزهایی که بی حساب و کتاب صادر شد
شیرزاد معتقد است یکی از دلایل بروز و ظهور این معضل ورود افراد غیر متخصص در حیطه مطبوعات است که با مجوزهای بی حساب و کتاب اداره ارشاد به افراد غیر مطبوعاتی تشدید شده است.
وی با بیان اینکه در اکثر موارد مدیران نشریه خود اقدام به چاپ نکرده و عملا از محتوای آن بی اطلاع هستند، افزود: بازنگری در مجوزهای ارائه شده ضروری است و در صورتی که این روند ادامه یابد حتی فعالیت رسانه های حرفه ای نیز دچار مشکل خواهد شد.
اظهارات مدیر مسئول هفته نامه فروغ آذربایجان در حالی است که استان اردبیل مطابق اعلام معاونت مطبوعاتی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی رکورددار نشریات مجوز داری است که چاپ نمی شود.
در حال حاضر از تعداد 62 نشریه، تنها 15 مورد در باجه های مطبوعاتی منتشر شده و مابقی به صورت سلیقه ای و گاهی در مقاطع خاصی از سال مانند انتخابات به چاپ می رسد.
وقتی خانه مطبوعات توان نظم دهی ندارد
وجود خانه مطبوعات به عنوان تشکل صنفی مطبوعات اردبیل زمزمه امیدی بود تا اصحاب رسانه و نشریات در اردبیل به ساماندهی مقبولی برسد. اما بررسی فعالیت خانه مطبوعات در سال های اخیر بویژه در زمینه ساماندهی مطبوعات و خبرنگاران این امیدواری را کمرنگ کرده است.
عضو خانه مطبوعات استان معتقد است یکی از مهمترین دلایل عدم تحقق برنامه های خانه، وابستگی مالی به ارشاد اسلامی استان اردبیل و عدم تعامل این دستگاه اجرایی است.
وی با یادآوری نگارش دو برنامه کوتاه و بلند مدت و دیدار با استاندار سابق و مدیر ارشاد اسلامی سابق استان، اضافه کرد: در این برنامه 500 میلیون ریال اعتبار خواستیم که تنها 60 میلیون ریال آن برای یکسال تخصیص یافت.
شیرزاد با انتقاد از ضعف تعامل مدیران سابق ادامه داد: انتظار می رود استاندار جدیدخط اعتباری ویژه ای از اداره ارشاد برای خانه مطبوعات تعریف کند.
انتظار اعضای خانه مطبوعات استان در حالی است که اداره ارشاد اردبیل به مدت دو ماه است بدون مدیر و از طریق سرپرستی اداره می شود. موضوعی که به عقیده کارشناسان تاثیر منفی قابل توجهی در برنامه های فرهنگی استان به دنبال داشته است.
صدا و سیما نگاه تبعیض آمیز دارد
اما تعامل نشریات و خبرگزاری ها با قطب دیگر رسانه یا صدا و سیما از جمله معضلاتی است که روز به روز تشدید می شود. بطوریکه با وجود حضور مشترک اصحاب رسانه، صدا و سیما در تعامل حداقلی با رسانه های مکتوب بوده و در واقع عملا هیچ ارتباطی بین دو حوزه مشاهده نمی شود.
مدیر مسئول هفته نامه فروغ آذربایجان معتقد است این موضوع برخواسته از نگاه تبعیض آمیز این رسانه است.
وی با بیان اینکه سردبیران نشریات و پیشکسوتان مطبوعات می توانند به عنوان کارشناسان اجتماعی و فرهنگی در برنامه های صدا و سیما حضور یابند، اضافه کرد: این در حالی است که تاکنون صفحه تلویزیون هیچ یک از اهالی مطبوعات را مهمان خانه شهروندان نکرده است.
روابط عمومی مبلغ مدیر نیست
مطابق اظهارات شیرزاد با وجود اینکه مدیران صدا و سیما هیچ زمان مصاحبه ای را نپذیرفته و از دیگر سو نیز از توان رسانه ها در برنامه های فرهنگی خود استفاده نمی کنند، برخی فعالان مطبوعاتی معتقدند در این میان نقش روابط عمومی ادارات نیز در توسعه تعامل مدیر و رسانه کلیدی است.
شیرزاد در این خصوص تاکید کرد: در حال حاضر از روابط عمومی انتظار انعکاس مثبت عملکرد می رود و این در حالی است که نقش روابط عمومی شناسایی مشکلات و دریافت نظرات مردمی و انعکاس آن به مدیر است.
وی با تاکید به ضرورت بازنگری در چنین فضایی تصریح کرد: مدیران به روابط عمومی ها به عنوان پادو نگاه می کنند و افرادی که در بخشهای دیگر سازمان قادر به فعالیت نیستند به اتاق روابط عمومی ارجاع می دهند.
این فعال مطبوعاتی ابراز امیدواری کرد با تغییر چنین نگرشی در دولت تدبیر و امید، مدیران ارشد استانی نسبت به جایگاه روابط عمومی ها تجدید نظر کنند.
در عین حال مدیر خبرگزاری ایرنا در اردبیل معتقد است روابط عمومی به مبلغ مدیر تبدیل شده است و در بسیاری از مواقع رسانه منتقد را از مدیر دور نگه می دارد.
موسی زاده اضافه کرد: با وجود اینکه اتاق روابط عمومی نزدیک به اتاق مدیریت است، این حرفه در تضاد با رسالت خود بود و در بسیاری از مواقع نمی تواند در نقش رابط رسانه و مدیر عمل کند.
کلید استانداری در چند روز اخیر در حالی به استاندار جدید واگذار شده که تمامی حوزه ها به ویژه مطبوعات چشم انتظار تدبیر مدیریت جدید هستند تا نابسامانی فعالیت نمایندگان رکن چهارم دمکراسی به دستان مدیر فعلی نظم یابد.
.............................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما