به گزارش خبرنگار مهر، در سرزمینی که مهد هنر و خطه هنرمندان است عدم توجه کافی به ظرفیتهای استان سبب شده در تمامی بخشها بویژه در حوزه سینمای رضوی تعداد فیلم قابل قبولی ساخته نشود در حالی که وجود بارگاه منور رضوی ظرفیت بسیار زیادی را در دسترس سینماگران قرار میدهد.
این در حالی است که لزوم گسترش فرهنگ رضوی در کشور و در جهان اسلام و علاقه مردم به اهل بیت(ع) همه ظرفیتهایی است که اگر از آن استفاده شود میتوان فیلم ها و سریالهای زیادی ساخت ولی متاسفانه ساخته نمی شود.
مدیر کل کانون هنرمندان خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان میکند: سینما اثرگذارترین هنر دنیا است و تمام مردم دنیا پای رسانهها بوده و از آن تاثیر میگیرند و فیلم سازی بر اثر آداب و رسوم در هر یک از استان ها به ویژه در خراسان رضوی که مهد بسیاری از هنر های اصیل است می تواند نقش مهمی در انتقال مفاهیم داشته و اثر گذار شود.
فرزین جیرانی ابراز میکند: مدیران و مسئولان باید در استان ها به ویژه در خراسان رضوی با وجود این همه مسافر و زائر خارجی و داخلی دغدغه هنری داشته و روی این اثرگذار ترین هنر در اذهان مردم کار بیشتری انجام دهند.
مدیر کل کانون هنرمندان خراسان رضوی اظهار میکند: مشکلی که ما در خراسان داریم این است که به علت عدم سرمایه گذاری و توجه کافی به هنرمندان بهترین بازیگران، نویسندگان و فیلم سازان ما به تهران مهاجرت می کنند.
تغییر نگاه مسئولان برای توجه به شهرستان ها در حوزه فیلم سازی
وی تصریح میکند: باید نیروها و نگاه مسئولان سازماندهی شده تا شهرستان ها هم مورد توجه قرار گیرند و علت این همه کم توجهی فقط کمکاری مسئولان خود شهرستانها و استانها است چرا که اگر آنها درست اقدام کنند سرمایه ها به سمت شهرستان ها هم می آید.
جیرانی تاکید میکند: اگر سازمانها و نهادهایی که که متولی اصلی امر سینما و هنر هستند بودجه ای که برای این کار دارند را روی هم گذاشته و چند کار سینمایی خوب ارائه اهند خود به خود نگاه مدیران کشور هم به سمت استان ما معطوف می شود.
سینمای رضوی دنیایی از ایده هاست
وی با اشاره به پایتخت معنوی ایران ابراز می کند: ما در مشهد نیازی نداریم که به دنبال سوژه بگردیم چرا که سینمای رضوی دنیایی از ایده هاست.
جیرانی میگوید: تمام بیانات و فرمایشات حضرت رضا(ع) برآمده و از دل مسلملنان و از عمق اسلام است نیازی نیست حتما از گنبد و بارگاه حضرت فیلم بسازیم بلکه تولید بر مبنای هر یک از حواشی و حاطرات زائران ایشات خودش یک دنیای عمیق از مفهومات است.
مدیرکل کانون هنرمندان خراسان رضوی ابراز میکند: باید مسئولان کشور نگاهشان به پایتخت معنوی کشور تغییر یابد و سرمایه بیشتری در اختیار فیلمسازان خراسانی قرار دهند.
وی اظهار میکند: باید از سرمایه انسانی خود استان خراسان برای معرفی موضوعات رضوی در قالب ساخت فیلم استفاده شود.
جیرانی تاکید میکند: باید دغدغه مدیران خراسان رضوی برای ارائه آثار در حوزه رضوی تعریف و برنامه ریزی شود که هر گروه و دستگاهی در این حوزه چه وظیفهای دارد.
وی تصریح می کند: موازی کاری بدترین ضربه را به سینمای خراسان رضوی می زند و باید کار گروهی و جمعی انجام شود نه فردی و همه ظرفیت ها باید در این حوزه مشغول شوند تا در مسیر درست پیش روند .
الگویی مناسب برای ساماندهی به وضع سینمای خراسان
مدیرکل کانون هنرمندان خراسان رضوی ابراز میکند: اگر الگوی مناسبی برای وضعیت هنری داشتیم میتوانیم وضعیت سینمای استان را سامان دهیم.
جیرانی تاکید میکند: مسئولین در تهران باید بدانند که مشهد امروز مشهد 1350 نیست بلکه کلانشهری است قدرتمند که با وارد شدن در هر زمینه ای موفق شده است.
وی عنوان میکند: باید نگاهها عوض شود تا سرمایهها در تهران نمانده و نیروها و هنرمندان خوب شهرستانی هم به سمت پایتخت کشیده نشوند بلکه با ساماندهی در مشهد بماند و با سرمایه گذاری های انجام شده بتوانند فعالیت کنند.
مسئول آموزش اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی هم به خبرنگار مهر می گوید: هنر دینی باید روح و جوهره دین را که همان معرفت است به نمایش بگذارد.
عبدالله ابراهیمی عنوان می کند: در هنر که یک ابزار مقدس در دست هنرمند است باورها و اندیشه های هر قومی متبلور شده و متناسب با گرایشات و نیات ماحصل آن متولد می شود.
وی ابراز می کند: اوج هنر دینی بعد اعتقادی آن است و نمونه محسوس آن را در ساخت کلیساها، مساجد و ساختمان های مذهبی می توان دید که هر کدان مصداق باوری است.
ابراهیمی پرداختن به هنر اسلامی را نشانی از شئون فرهنگ و تمدن اسلامی دانسته و می افزاید: در حقیقت باطن این هنر رسیدن به خدا است.
وی اظهار میکند: آن چه از هنر اسلامی یاد می شود در واقع مسیری است که انسان را با دل و جان و تمام احساس به سوی کمال مطلق می برد.
ابراهیمی میگوید: موسیقی، نقاشی، معماری و دیگر هنر های اسلامی در طول تاریخ تفکر دینی را در قالب هنر ارائه کرده اند و بیننده را به فضایی روحانی و احساسی آسمانی سوق داده اند.
توجه به رسانه تصویری اهمیت زیادی دارد
مسئول آموزش اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی می افزاید: مسئلهای که امروز بیش از هر زمان دیگری باید مورد توجه متولیان فرهنگ و هنر بوده و اهمیت دارد توجه به رسانه تصویری یعنی فیلم و سینما است.
وی با اشاره به تاثیر سینما در فرهنگ جهاد اظهار می کند: پیشرفت و پیشبرد اهداف انقلات در رسانه های دینی قابل انکار نیست، البته آسیب هایی هم در این زمینه داشته ایم و داریم که باید اصلاح شود.
ابراهیمی با اشاره به هنر دینی عنوان می کند: وقتی مخاطب را با خود به آن سمت و سوی می بریم و با استقبال او مواجه می شویم متوجه پتانسیل و موقعیت های بسیار ویژه ای که در این زمینه داریم می شویم ولی هنوز نتوانسته ایم استفاده بهینه ای از آن بکنیم.
فیلم های تاریخی اسلامی در بین غیر مسلمانان هم مخاطبان زیادی دارد
وی اظهار میکند: تاثیر فیلم های دینی مانند "امام علی(ع)" "ولایت عشق" و "یوسف پیامر" و دیگر فیلمهای تاریخی اسلامی نه تنها در جوامع اسلامی بلکه در بین غیر مسلمانان هم مخاطبان زیادی را جذب کرده است.
مسئول آموزش اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی عنوان می کند: در سینمای رضوی اندوخته ها و ذخائر هنری گرانقیمتی داریم که هنرمندان باید دست به کار شده و از آن بهره برداری کنند.
ابراهیمی میگوید: متاسفانه توجه به سینمای رضوی معطوف به یک جشنواره می شود که اگر از آن فراتر رود شاهد آثار گرانقدری در این زمینه خواهیم بود.
وی ابراز می کند: هزاران فیلم نامه از عشق، علاقه و سفرهای پر محتوای زائران میلیونی امام مهربانی ها می توان ساخت و تاثیر آن را دید.
ابراهیمی تاکید می کند: می توان صد ها فیلم جذاب از دوستداران اهل بیت(ع) و زندگانی ایشان از جنبه ها و نگاه های مختلف ساخت و به جهانیان عرضه کرد.
به نمایش گذاشتن فرهنگ رضوی در قالب فیلم و مستند
وی عنوان می کند: فیلم ها و مستندات آموزنده بسیاری در قالب هنر دینی می توان از فرهنگ رضوی در ایران و جهان اسلام به نمایش گذاشت.
ابراهیمی به نقش هنر دینی در حکایت تجلی حق در خیال اشاره کرده و می افزاید: هنر با تقرب، دوستی و محبت مترادف است هرچه هنرمند این قرب و ولایتش بیشتر، مقام و منزلت هنرش بیشتر خواهد بود.
وی با اشاره به کم کاری کم کاری در حوزه سینمای رضوی از سوی اهالی هنر می افزاید: باید این همه عشق به ولایت و حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) در فرهنگ ما متجلی شود و بهترین روش تجلی آن هم استفاده از هنر تاثیر گذار سینما و ابزار رسانه ای است.
مسئول آموزش اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی می گوید: در این میان بیش از همه هنرمندان خراسانی که افتخار همجواری با امام رضا(ع) را دارند و همیشه در هنر سرآمد بوده اند باید در این زمینه ارائه آثار کنند.
وی با بیان اینکه فرهنگ رضوی برای هنرمندان خراسانی ملموس تر از سایرین است عنوان می کند: سینما گران و فیلم سازان این خطه باید در تولید هنر رضوی نقش بیشتری داشته و بعد از آن هنرمندان ایرانی چراکه افتخار فرهنگ رضوی منتسب به ملت ما است.
کارگردان برجسته کشورمان رسول صدر عاملی هم می گوید: اینکه هیچ مشکلی وجود ندارد، نگاه مدیریتی است و باید در جامعهای که بخشی طبیعی از آن، معضلات و مشکلات است، در جایگاه منتقد اجتماعی و به واسطه مناسبتهای انسانی، به مشکلات پرداخت تا برای حل آنها اقدام شود.
تولید فیلم در حوزه رضوی تیغی دولبه است
وی میافزاید: تولید فیلم در حوزه رضوی تجربه بسیار خطرناک و تیغی دولبه است چراکه همزمان میتواند به فیلمی تبدیل شود که تاثیر درستی نداشته باشد یا حتی نتیجه عکس بدهد، یا به عکس تاثیر عمیقی داشته و مردم بخشی از زندگی خود را در آن ببینند.
صدرعاملی با اشاره به تنگناهای ساخت فیلم رضوی، عنوان می کند: ورود به حریم حرم مطهر و تمرکززدایی از توجه به هنرپیشگان برجسته فیلم از سوی زائران و مجاوران، از سختیهای تولید این فیلمها است.
وی که تاکنون سه فیلم در قالب سینمای رضوی در مشهد ساخته است تاکید می کند: طبیعی است که با ورود تیم فیلمبرداری و بازیگران به فضای ملکوتی امام هشتم، با وجود پیشبینی تمام تمهیدات، تمرکز و حال و هوای معنوی زائران دستخوش تغییر میشود که مناسب نیست.
صدر عاملی عنوان می کند: بسیاری از نماهای مورد نظر برای ساخت آثار سینمایی با موضوع امامرضا(ع) را میتوان با طراحی و اجرای شهرک ویژه امامرضا(ع) گرفت و در نتیجه از معذوریت دو طرف نیز کاسته خواهد شد.
علاقه مردم به اهلبیت(ع) در کشور و در جهان اسلام به گسترش فرهنگ رضوی می انجامد ولی آنچه در این میان اهمیت دارد توجه به ظرفیت هایی است که حوزه فیلم سازی می تواند با ساخت فیلم به گسترش این فرهنگ و شناساندن اهل بیت(ع) کمک کند.
------------------------
گزارش : رضا آرمانیان
نظر شما