به گزارش خبرنگار مهر، یکی از رشته های کلیدی، زیربنایی و مادر در همه مباحث عمرانی اعم از ساختمان سازی، شهرسازی، راهسازی و سایر علوم "نقشه برداری" است. به عبارت ساده در همه پروژه های عمرانی عوامل دست اندر کار حول میخ نقشه بردار ارتزاق می نمایند و در همه علوم به خصوص پروژه های عمرانی نقش رشته نقشه برداری و مهندس نقشه بردار پایه ای و انکار ناپذیر است.
تجلی هندسه واقعی و تجلی نام مهندس در به عینیت یافتن روابط مثلثاتی در رشته نقشه برداری است، از این رو نقشه برداری دارای تاریخچه و قدمتی دیرین است و نقش برجسته دانشمندان بزرگ و بنام ایرانی نظیر ابوریحان بیرونی و خواجه نصیر الدین طوسی در مباحثی همچون پیدا کردن طول و عرض جغرافیایی، مشخص کردن فواصل بین شهرها از طریق اندازه گیری های نجومی و حتی پیدا کردن ارتفاع یک کوه از طریق روابط مثلثاتی و پایه گذاری اختراع دوربین تئودولیت و...ستودنی و انکار ناپذیر است.
یکی از رشته های هفتگانه سازمان نظام مهندسی رشته نقشه برداری است که علی رغم داشتن پیشینه معتبر و کاربرد متعالی در صنعت ساختمان سازی و شهرسازی، مظلوم و مهجور واقع شده است. بطوریکه در طول فعالیت شش دوره هیئت مدیریه سازمان نظام مهندسی لرستان تنها در سه دوره عضو هیئت مدیره بوده و این امر علی رغم تلاشهای اعضای مهندس نقشه بردار سازمان و حدود وظایف و شرح خدمات تدوین شده در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و شیوه نامه ماده 33 قانون نظامات مهندسی صورت گرفته است.
با این وجود طی دو دوره قبل سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان و دوره ششم هیئت مدیره سازمان کارگروه تخصصی نقشه برداری یکی از منسجم ترین و کارآمدترین گروه های تخصصی در نظامات مهندسی کشور و لرستان بوده است و با تشکیل جلسات مستمر و پیگیری مصوبات آن پایه ریزی مناسبی در راستای تدوین نظام نامه، تشکیل کمیته های اجرایی، برگزاری دوره های آموزشی و... در بحث طراحی، نظارت، اجرا و ارائه بهینه خدمات مهنسان نقشه بردار داشته است.
فعالیت کمیته نقشه برداری در مسیر کیفیت بخشی به شهرسازی
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان لرستان و رئیس کمیته تخصصی نقشه برداری این سازمان در این رابطه گفت: کمیته نقشه برداری در مسیر تعالی نقش این رشته در کیفیت شهرسازی گام برمی دارد.
عبدالرضا نوری در گفتگو با مهر با اشاره به فعالیتهای کمیته تخصصی نقشه برداری سازمان، اظهار داشت:از ابتدای تاسیس این کمیته تخصصی از آذرماه سال گذشته در استان این کمیته مبادرت به برگزاری 17 جلسه رسمی داخلی و چندین جلسه رسمی با ادارات ذی ربط ، شهرداریها و کمیته های دیگر کرده که پنج جلسه رسمی آن در سال گذشته و مابقی آنها طی سالجاری برگزار شده است.
وی با بیان اینکه کمیته تخصصی نقشه برداری سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان با هدف ارتقا مهندسی نقشه برداری و تعالی نقش رشته نقشه برداری در کیفیت ساختمان سازی و شهرسازی فعالیت دارد، ادامه داد: این کمیته با تقسیم وظایف و تشکیل کارگروه های داخلی در پنج قسمت وظایف خود را دنبال و پیگیر امور مهندسان نقشه بردار عضو است.
رئیس کمیته تخصصی نقشه برداری سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان با اشاره به کارگروههای تشکیل شده در قالب این کمیته بیان داشت: "کارگروه نظارت مهندسین نقشه بردار" در حوزه نظارت بر ساختمان و همچنین همکاری با مهندسین شهرساز در زمینه ساخت و ساز شهری، تفکیک عرضی شامل تهیه نقشه توپوگرافی، برداشت وضع موجود مسطحاتی و ارائه به مهندسان شهرساز و در مرحله نهایی پس از طراحی، پیاده کردن بلوکها، معابر و قطعات و سایر کاربری ها فعالیت دارند.
فعالیت"کارگروه تهیه نقشه های تفکیکی آپارتمانها"
نوری با اشاره به فعالیت"کارگروه تهیه نقشه های تفکیکی آپارتمانها" با همکاری اداره کل ثبت اسناد و املاک استان برای اجرای تفاهم نامه منعقد شده بیان داشت: همچنین "کارگروه بر و کف و ایجاد رویه مشخص و تهیه فرم یکسان" در راستای برنامه ریزی برای برداشت معابر فاقد پروفیل و ایجاد بانک اطلاعاتی و همکاری و هماهنگی مستمر با شهرداریهای سه گانه و مرکزی فعالیت دارد.
وی همچنین تشکیل کمیته راهبردی ماده 147 را به منظور انجام خدمات نقشه برداری برای املاک فاقد سند و انسجام گروه های واجد صلاحیت در اجرای ماده مذکور را از دیگر اقدامات انجام شده توسط کمیته تخصصی نقشه برداری عنوان کرد.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان عنوان کرد: همچنین کارگروه "نظارت مهندسین نقشه بردار در امر نظارت بر ساختمان سازی و ساخت و ساز شهری" پیشنهاد انجام نظارت در ساختمانهای سه سقف و بالاتر و ارائه راهکار و تعرفه مناسب را ارائه که از سوی هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی و کمیته چهار نفره استان تصویب شد.
وی گفت: همچنین با انجام جلساتی با معاونتهای عمرانی و شهرسازی و املاک شهرداری و دستیابی به راهکارهای مناسب و تهیه چک لیستهای نظارتی در مراحل مختلف، همکاری با مهندسان شهرساز در امر تفکیک عرضی شامل تهیه نقشه توپوگرافی و برداشت وضع موجود مسطحاتی و ارائه به مهندسان شهرساز و در مرحله نهایی پس از طراحی پیاده کردن بلوکها، معابر، قطعات و سایر کاربریها از دیگر فعالیتهای صورت گرفته بوده است.
برگزاری دوره های آموزشی برای مهندسان نقشه بردار
وی با بیان اینکه پس از ابلاغ تفاهم نامه از سوی نظام مهندسی ساختمان به تمامی استانها، گروه تخصصی نقشه برداری در اولین قدم با هماهنگی اداره کل ثبت اسناد استان اقدام به برگزاری جلسه مشترک بین مسئولان ثبت اسناد و رئیس نظام مهندسی ساختمان استان کرد، ادامه داد: نتیجه این جلسه تاکیدات ریاست سازمان نظام مهندسی استان تشکیل کارگروه مشترک با ثبت اسناد و پیگیری مستمر موضوع بوده است.
رئیس کمیته تخصصی نقشه برداری سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان با بیان اینکه پس از برگزاری اولین جلسه مشترک بین ثبت اسناد و املاک لرستان، نظام مهندسی ساختمان و هیئت رئیسه گروه نقشه برداری بعد از پوشش سراسری استان دو موضوع مهم در برنامه کاری قرار گرفت، بیان داشت: برنامه ریزی برای برگزاری دوره های آموزشی برای ارتقا سطح کیفی ارائه خدمات و تدوین نظام نامه ارجاع کار برای دست یابی به نظام توزیع و ارجاع عادلانه کار از جمله این موضوعات بوده است.
نوری یادآور شد: در این راستا با برگزاری کلاسهای آموزشی تفکیک با مساعدت و همکاری مدیر کل و معاون اداره کل ثبت اسناد و املاک لرستان، استفاده از اساتید خارج از استان و تجارب کارشناسان ثبتی امور تفکیک به نحو احسن در سطح استان اجرایی شد به گونه ای که برابر آمار ارائه شده عملکرد سال 91 تفکیک آپارتمان بالغ بر 55 هزار متر مربع بوده است.
کنترل محدوده گودبرداری توسط مهندسان نقشه بردار
وی با اشاره به شرح خدمات مهندسان نقشه بردار در ساختمان سازی به تفکیک در زمینه نظارت، انجام بر، کف و تهیه کد ارتفاعی ملک، تصریح کرد: کنترل محدوده گودبرداری ،خاک ریزی و رقوم آنها، کنترل رقوم زیرپی و رامپها بعد از گودبرداری و تسطیح، کنترل صفحه ستونها، امتدادگذاری و ترازبندی و ... از جمله این خدمات بوده است.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان همچنین کنترل ستونها و عناصر باربر قائم از حیث قرار گیری در محورهای خود، کنترل زوایای آنها با محورهای افقی و قائم، کنترل رقوم زیر و روی تیرها و کفها، کنترل شیب بندی محوطه ها و پارکینگها و برداشت و ارائه کد ارتفاعی کف و تنظیم فرم مربوطه از دیگر خدمات ارائه شده توسط مهندسان نقشه بردار در ساختمان سازی برشمرد.
نوری با اشاره به ارائه تعرفه نقشه برداری و تصویب آن در هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان استان و همچنین هیئت مدیره چهار نفره و اجرای آن، عنوان کرد: نظارت ساختمانی برای ساختمانهای سه سقف و بالاتر، پیاده کردن معابر ، بلوکها، رئوس آنها و قطعات مسکونی، انجام کد ارتفاعی کف برای همه گروه های ساختمانی، تهیه نقشه های توپوگرافی، نقشه های 1/2000 برای همه گروه های ساختمانی و نقشه برداری مسطحاتی از جمله اقدامات انجام شده در این زمینه بوده است.
وی همچنین پیشنهاد و ارائه تعرفه برداشت و ترسیم نقشه عرصه واحدهای مورد تفکیک با درخواست اداره ثبت به شورای مرکزی سازمان مهندسی کشور و ثبت اسناد و املاک استان و هیئت مدیره سازمان استان را از دیگر اقدامات صورت گرفته از سوی کمیته تخصصی نقشه برداری نظام مهندسی ساختمان لرستان برشمرد.
نظر شما