معصومه خاكزادي در گفتگو با خبرنگار مهر ابراز كرد: حس شنوايي موهبتي است كه در جهت كسب گفتار و زبان در انسانها به وديعه گذاشته شده است و هر گونه محروميت از اين حس به خصوص در طي سالهاي اول زندگي منجر به تاثيرات سوء فراوان در همه ابعاد زندگي فرد مي شود و وی را در حصارهای سکوت محبوس میکند که این امر با شروع غربالگری شنوایی روندی رو به کاهش را طی می کند.
عدم كسب زبان گفتاري با تشخيص دير هنگام نقص شنوائي
خاكزادي اظهار كرد: تشخيص دير هنگام نقص شنوايي ممكن است باعث ايجاد تاخيرات عمده در كسب زبان گفتاري و پيشرفت تحصيلي شود.
خاكزادي عنوان كرد: جهت كاهش اثرات زيانبار كم شنوايي به ويژه در شش ماه اول زندگي تا دو سالگي كه دوره بحراني زبان آموزي محسوب ميشود تشخيص زود هنگام ضايعه شنوايي، مداخله به موقع پزشكي،توانبخشي و يا هر دو الزامي است.
وي با بيان اينكه هدف از غربالگري شنوائي تشخيص زود هنگام نقص شنوائي در نوزادان و ورود به مرحله مداخلات درماني است ابراز كرد: اين طرح از سال 84 در بهزيستي استان در حال اجرا است.
كارشناس مسئول شنوائيسنجي بهزيستي خراسان رضوي عنوان كرد: اين طرح از يك پايگاه در سال 84 به 39پايگاه در سال 91 ارتقاء يافته است.
غربالگري شنوائي نوزادان از بدو تولد تا يك ماهگي
وي افزود: در غربالگري شنوائي نوزادان از بدو تولد تا يك ماهگي غربال شده و موارد مشكوك تا سه ماهگي مورد آزمونهاي تشخيصي و تكميلي قرار مي گيرند.
خاكزادي ابراز كرد: بعد از اينكه كم شنوائي نوزاد مسجل شد وارد بخش مداخله شده و تا قبل از شش ماهگي مداخلات درماني و توانبخشي مانند جراحي، دارو تراپي، كاشت حلزون و تربيت شنيداري براي آنها انجام مي شود.
كارشناس مسئول شنوائي سنجي بهزيستي خراسان رضوي اظهار كرد: در همه مراحل اجراي برنامه براي خانوادههاي نياز مند يارانهاي به عنوان كم هزينه درمان در نظر گرفته مي شود.
جلوگيري از عوارض ناشي از ناشنوائي با شناسائي به موقع
وي عنوان كرد: با توجه به ضرورت شناسايي به موقع كم شنوايي به جهت جلوگيري از عوارض ناشي از آن كه هم خانواده و هم جامعه را تهديد مي كند، لازم است كه اين طرح به صورت اجباري اجرا شود.
خاكزادي عنوان كرد: در حال حاضر در تمام شهرستانهاي استان كه داراي زايشگاه و بيمارستان هستند اين طرح اجرا مي شود و در مشهد هم 80 درصد بيمارستان هايي كه زايشگاه دارند تحت پوشش بهزيستي براي اجراي اين طرح هستند.
وي تصريح كرد: تعداد معاينات از سال 84 با هزار و چهار نوزاد شروع شده كه در سال 91 به 95 هزار و 837 نوزاد افزايش يافته است.
كارشناس مسئول شنوائي سنجي بهزيستي خراسان رضوي افزود: امسال هم در شش ماهه نخست سال 50 هزار و 967 نوزاد كه بيش از 84 درصد از موارد استان هستند تحت پوشش اين طرح قرار گرفته اند.
شناسايي هزار و 48 نوزاد كم شنوا و ناشنوا در خراسان رضوي
خاكزادي ابراز كرد: در سال هاي بين 84 تا 91 مجموعا 864 مورد نوزاد كم شنوا و ناشنوا در سطح استان شناسايي شده كه 95 درصد از آنها تحت اقدامات درماني و توانبخشي قرار گرفته اند.
وي بيان كرد: در شش ماهه سال جاري هم از 50 هزار و967 مورد معاينه 184 مورد نوزاد كم شنوا و ناشنوا شناسايي شده كه 88.5 درصدشان تحت مداخلات درماني و توانبخشي قرار گرفته اند.
خاكزادي با اشاره به نجات هزار و 48 نوزاد از خطر ناشنوايي يا كم شنوايي طي سال هاي قبل ابراز كرد: اين موارد علاوه بر اينكه تحت درمان و توانبخشي قرار گرفته اند از آسيب هاي ناشي از ناشنوائي مانند آسيب هاي اجتماعي، رواني، اقتصادي و فرهنگي كه هم خانواده و هم جامعه را تهديد مي كند نجات يافته اند.
تشخيص به موقع نقص شنوائي براي تحصيل در كنار كودكان عادي
وي اظهار كرد: اين نوزادان با توجه به امكانات به موقعي كه دريافت كرده اند مي توانند در كنار ديگر كودكان عادي و سالم به تحصيل ادامه دهند.
كارشناس مسئول شنوائي سنجي بهزيستي خراسان رضوي عنوان كرد: در راستاي همين برنامه غربالگري به موقع و شناسايي زود هنگام اختلالات شنوائي قبل از سنين تحصيل هم غربالگري پيش دبستاني در دستور كار بهزيستي استان قرار گرفته است.
خاكزادي عنوان كرد: اين طرح پس از تاييد نهايي بهزيستي كل كشور در دستور كار كيه مهد كودك هاي استان در سال آينده اجرا خواهد شد.
وي افزود: هدف از اجراي اين طرح در دوره پيش دبستاني شناسايي اختلالات شنوائي شايع در اين سنين و كم شنوائي هاي تاخيري براي درمان به موقع است.
------------------------
گفتگو: مليحه زرين پور
نظر شما