پكن و مسكو قرار است در ماه جاري ميلادي مانور نظامي مشتركي را با حضور ده هزار سرباز از هر دو كشور انجام دهند.
بر اساس يك برداشت انتاجي از اظهار نظر شون مك كورمك سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا، اين كشور با بهانه قرار دادن ثبات منطقه، تمايلش را براي مشاركت در اين مانور اعلام كرده است.
روسيه كشور ورشكسته نظام كمونيستي سابق و چين مدعي نظام كمونيستي نوين، پس از پايان جنگ سرد توازن قدرت را به نفع آمريكا در عرصه بين المللي از دست دادند، اما با اين وجود، گوشه نشيني اين دو كشور و فاصله گرفتن از منازعات ايدئولوژيكي در 15 سال گذشته، اين فرصت را فراهم ساخت تا به ترميم بافتهاي فرسوده نظام حكومتي خود بپردازند و قوايي تازه كنند.
بر خلاف روسيه و چين ، آمريكا در پانزده سال گذشته از آنجا كه خود را فاتح جنگ سرد مي دانست براي سلطه كامل بر نظام بين الملل همچنان سرگرم منازعات ايدئولوژيك و اين بار در حوزه جهان اسلام گرديد كه به تحليل توان اين كشور در مقابل رقباي سابقش منتهي شد.
در مقطع كنوني روسيه و چين با توسعه فزاينده زيرساختهاي اقتصادي اكنون زمينه مقابله با تكروي هاي آمريكا را فراهم شده دارند.
بر همين اساس در سالهاي اخير فعاليتهاي گسترده اي را در زمينه هاي اقتصادي، سياسي و دفاعي آغاز كرده اند.
پروژه هاي مشترك در صنعت نيرو، مسايل تامين انرژي، افزايش سطح مبادلات تجاري و اخيرا همكاريهاي مانور نظامي مشترك از جمله رئوس اين مناسبات هستند.
با شكل گيري اين اتحاد، آمريكا نگران آن است كه از برنامه ها و هژمون جهاني مورد نظر، دور بماند و بار ديگر همانند نيمه دوم قرن بيستم در يك تسلسل دائمي از توازن قدرت غوطه ور شود و از ثمره سرمايه گذاريهاي چند دهه اي خود در عرصه بين المللي مقبون بماند.
از همين رو آمريكا تاب هرگونه همكاري نظامي بدون مشاركت خود را نداشته و به نوعي درصدد است با تمسك قرار دادن چارچوب هاي امنيتي در كليه رويدادهاي بين المللي نقش هژمون خود را بازي كند.
نظر شما