۲۱ آذر ۱۳۹۲، ۱۴:۰۸

میزگرد:

الزامات اجرای طرح زمستانی در محورهای مواصلاتی گیلان/ لزوم پیشگیری از انسداد راه ها و و رفع حوادث ترافیکی

الزامات اجرای طرح زمستانی در محورهای مواصلاتی گیلان/ لزوم پیشگیری از انسداد راه ها و و رفع حوادث ترافیکی

رشت - خبرگزاری مهر: طرح زمستانی پلیس راه همزمان با سراسر کشور روز گذشته در جاده‌ های استان گیلان آغاز شد، در اجرای این طرح دستگاه‌ هایی از قبیل اورژانس، راهداری، هلال احمر، امداد و نجات جاده‌ ای و امداد خودرو با پلیس راه همکاری و تعامل دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به اهمت موضوع تصمیم گرفته شد در قالب میزگردی با حضور سرهنگ " مهیار رستگار " فرمانده پلیس راه گیلان، " حجت شعبانپور" مدیرکل راه و شهرسازی استان، " علیرضا خصوصی " مدیر عامل هلال احمر گیلان و " وحید منصف " رئیس مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی استان در مورد این طرح و همچنین نقش آن در تصادف های جاده‌ ای گفتگو شود. آنچه می خوانید حاصل این گفتگو است.

مهر - بطورکلی چه الزاماتی باعث شده پلیس راه بسیار جدی ‌تر طرح زمستانی را در کشور و به تبع آن در گیلان اجرا کند؟

رستگار: با توجه اینکه در فصل زمستان شرایط آب‌ و هوایی تغییر می ‌یابد در برخی استان ‌ها به دلیل شرایط آب‌ و هوایی و جوی مشکلاتی ایجاد می ‌شود ضمن اینکه در فصول مختلف سال نیز سفر هموطنان در جاده‌ ها بسیار است برای داشتن ترافیک روان و منسجم و برای پیشگیری از وقوع حوادث احتمالی پلیس راه ناجا در زمستان را به صورت منظم در سراسر جاده ‌های کشور اجرا می ‌کند.

مهر- این طرح که در گیلان همزمان با سراسر کشور اجرا می ‌شود تا چه زمانی ادامه دارد و در زمان اجرای این طرح چه تعداد نیروی پلیس محسوس و نامحسوس همکاری می کنند؟

رستگار: این طرح از امروز به مدت سه ماه به اجرا در می ‌آید و تا بیستم اسفند ماه در سراسر کشور ادامه می‌ یابد که با توجه به شرایط آب و هوایی و زمینی ممکن است تمدید شود.

امسال برای ارائه خدمات بهتر به هموطنان بیش از 200 نیروی انسانی در سه محور عمده و استان مانند محورهای آستارا، تالش و رودبار به کار برده می ‌شوند و 300 نیروی انسانی در سایر راه‌ های استان مشغول به فعالیت خواهند شد.

همچنین به طور شبانه ‌روزی چهار پایگاه ثابت در محورهای برفگیر استان به خصوص محورهای حیران، اسالم و دوران و جاده کوهین در مسیر قزوین مستقر خواهد شد.

امسال سعی می ‌شود با  70 تیم گشتی محورهای اصلی و جاده ‌های برفگیر استان پوشش داده شود و در مسیرهای متمرکز شویم که ترافیک و تردد بیشتری در آنها صورت می گیرد و در ایام زمستان نیز به شرایط جوی خاصی بر آنها حاکم است.

مهر - اگرچه نام این طرح، طرح زمستانه است اما دستگاه‌ های دیگری نیز در ارائه خدمت به هموطنان با پلیس راه همکاری می‌ کنند کدام دستگاه ها در اجرای طرح زمستان با پلیس راه همکاری می‌ کنند؟

رستگار: برای آنکه بتوان طرح خوبی را در سطح کشور اجرا درآورد بخصوص در استان گیلان و محورهای برفگیر لازم است که به صورت مشترک با سایر ارگان ‌های دخیل در امر ترافیک، این برنامه اجرا شود.

ارگان های  از قبیل راه و شهرسازی، سازمان حمل و نقل و پایانه ‌ها، جمعیت هلال ‌احمر و اورژانس در اجرای طرح زمستان به طور مستقیم پلیس راه را یاری می ‌دهند.

تعدادی از سازمان ‌ها نیز به صورت غیرمستقیم به پلیس راه استان در اجرای طرح زمستانه کمک می کنند.

مهر- یکی از دستگاه‌ های که در اجرای طرح زمستانه پلیس راه همکاری و همیاری فراوانی دارد راه و شهرسازی استان است آقای شعبانپور دستگاه شما در اجرای طرح زمستانه پلیس راه چه تمهیداتی اندیشیده و چه اقدام‌ هایی را باید انجام دهد؟

شعبانپور: هر ساله اکیپ ‌های راهداری زمستانی اداره  کل راه و شهرسازی استان از اول دی ماه آغاز و تا سی و یکم فروردین ماه سال بعد در جاده‌ ها مستقر هستند و در سال جاری به دلیل سرمای زودرس از اول آذر ماه 375 پرسنل اکیپ راهداری با 250 دستگاه ماشین‌ آلات سبک، سنگین و نیمه سنگین در 15 گردنه برفگیر استان در طول 97 کیلومتر مستقر شده اند.

همچنین 800 تن نمک، هزار تن ماسه و 400 آسفالت سرد ذخیره ‌سازی شده است که در مجموع  25 راهداری در استان آماده خدمات‌ رسانی به هموطنان بوده که 15 راهداری به طور ثابت و 9 راهداری به صورت سیار در حال کمک‌ رسانی به مسافران است.

پرسنل زحمت‌ کش راهداری به صورت شبانه ‌روزی در گردنه‌ های برفگیر استان در حال فعالیت بوده و یاری رسان پلیس راه، اورژانس و هلال ‌احمر هستند.

مهر - در استان گیلان 112 منطقه حادثه خیز شناسایی شده وجود دارد برای رفع این مسئله اعتبار زیادی نیاز است اما باید تمهیداتی اندیشیده شود تا این نقاط رفع شوند در این راستا چه اقداماتی از سوی راه و شهرسازی انجام شده است؟

شعبانپور: در استان گیلان 141 نقطه وجود دارد 112 نقطه در راه‌ های اصلی و 29 نقطه در راه ‌های روستایی وجود دارد براساس بازدیدهای میدانی که با کمک پلیس راه استان صورت گرفته این نقاط شناسایی شده است.

علاوه بر این 192 میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا این نقاط پرحادثه یعنی نقاطی که در آنها فراوانی تصادف بالاست، رفع شود با وجود این در سه سال اخیر در 81 نقطه که فراوانی تصادف در آنها زیاد بود به همراه پلیس راه شناسایی شده است.

همچنین با اعتبار دو میلیارد و 600 میلیون تومان این نقاط برای رانندگانی که در آنها تردد می‌ کنند، آشکار سازی و با تلاش روزافزون به دنبال جذب اعتبار برای آشکار سازی بقیه نقاط بوده‌ تا در مرحله بعد این 142 نقطه به طور کامل رفع شود.

مهر-  در سال گذشته بیشترین حوادث جاده ای در کدام محورهای استان به‌ وجود آمد و چند کشته بر جای گذاشت؟

رستگار: خوشبختانه در محورهای برفگیر گیلان یعنی گردنه‌ هایی که در آنها طرح زمستانی پلیس راه اجرا می ‌شود در سال گذشته تصادف منجر به فوت نداشته ‌ایم اما طی زمستان پارسال در سراسر استان متاسفانه 107 تصادف به وقوع پیوست که 107 نفر از هموطنان خود جان خود را از دست دادند و 615 نفر نیز مجروح شدند.

بیشترین حوادثی که در جاده‌ ها و استان به وقوع پیوست در دو محور رشت به چابکسر و رشت به فومن بوده است و بیشترین تلفات در این مناطق به وجود آمد.

مهر- آقای شعبانپور برای این دو محور که سرهنگ رستگار نام بردند امسال به طور ویژه اقدام خاصی صورت گرفته است؟

شعبانپور: اداره کل راه و شهرسازی و استان در هشت ماهه سال گذشته دو هزار و 812 تصادف به وقوع پیوست که در سال جاری به هزار و 963 تصادف کاهش یافت و بر این اساس میزان تصادف در استان 30 در صد و 20.24 در صد نیز تلفات جاده‌ ای  کاهش داشته است.

علاوه بر این دو محور دیگر در استان هستند که بیشترین صدمات جاده‌ای و تلفات در آن صورت می ‌گیرد  یک محور سراوان به پونل و دیگری محور رشت به سنگر است همچنین محور رشت چابکسر نیز وقتی به جاده چهار باند وصل می‌ شود میزان فراوانی تصادف کمتر می‌ شود.

در محور سراوان به پونل در مسیری که مطالعات فاز یک و دو چهار باند انجام شده که به آستارا وصل می‌شود و اعتبار برای انجام آن نیاز است اما در حال حاضر یک راه اصلی استاندارد با دوشانه خاکی به عرض یک متر و 80 سانتی‌ متر وجود دارد.

در بازدید میدانی به همراه پلیس راه استان در نقاطی که تصادف در آنها بیشتر صورت می‌گرفت شناسایی شده است و نسبت به آشناسازی رانندگان و نصب علائم و تابلوهای هشداردهنده  اقداماتی صورت گرفته است.

در مسیر سراوان به سنگر جاده باریک است و ساخت 22 کیلومترمربع راه در سال‌ های گذشته آغاز شده است که چهار کیلومتر آن آسفالت شده و بقیه نیز زیرسازی شده است منتظر تخصیص اعتبار هستیم تا هرچه سریع‌تر بقیه مسیر به اتمام برسد تا ترافیک به سمت شرق گیلان کنترل شود و دیگر رفت‌ و آمد از این جاده باریک انجام نخواهد شد و یک جاده استاندارد جایگزین آن می‌ شود.

تمام تلاش خود را به کار می بندیم تا جایی که اعتبار مورد نیاز تامین می ‌شود عملیات ساخت انجام شود تا تلفات تصادفات و به حداقل برسد ضمن اینکه در برنامه پنجم توسعه ما موظف بودیم در سراسر کشور تلفات جاده ‌ای حداکثر 10در صد کاهش یابد و این در حالی است که ما توانستیم در هشت ماهه سال جاری به این هدف برسیم.

امیدوار هستیم که روزی فرا رسد که در هیچ نقطه ای از گیلان  و تمام ایران هیچ گونه تصادفی رخ ندهد.

مهر- سه عامل راننده، خودرو و جاده عوامل اثرگذار در تصادفات و حوادث جاده‌ ای هستند درباره عوامل راننده و جاده که در حیطه اختیارات استانی می ‌گنجد پلیس و راه و شهرسازی چه تعاملی با یکدیگر دارند و چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟

رستگار:از ابتدای سال جاری نقاط حادثه خیز که در استان شناسایی شده بود با تشکیل اکیپ های کارشناسی این نقاط که در بحث هندسی و چه در بحث آمار وقوع تصادفات بازنگری صورت گرفت.

نقاط حادثه خیزی که شناسایی شده‌ اند با توجه به اعتبارات ملی و استانی هزینه‌ های بسیاری را طلب می ‌کند اما در بحث آشکار سازی نقاط بسیاری را با همکاری همکاران  راه و شهرسازی آشکار سازی شد یعنی به وسیله تابلو و علائم، حادثه خیز بودن مسیر را به مسافران اعلام کرده ‌ایم و این مسئله در وقوع تصادفات و کاهش تلفات بسیار تأثیرگذار بوده است.

امیدوار هستیم براساس پیگیری‌ های در حال انجام تا پایان سال جاری در بقیه نقاط پرحادثه استان حداقل در بحث آشکار سازی موقت اقداماتی انجام شود.

مهر-  آیا آشکار سازی این نقاط پرحادثه استان در کاهش تصادفات و تلفات ناشی از آن تأثیرگذار بوده است؟ می ‌توان امید داشت حداقل با آشکار سازی ضریب امنیت را بالا برد؟

رستگار: بله، به یقین این گونه است رانندگانی که از مسیر های پرحادثه تردد می‌ کنند شاید اطلاعاتی درباره استفاده از آن نداشته باشند اما با آشکار سازی این مسیرها هشدارهای لازم قبل از ورود به نقاط پرحادثه به رانندگان داده می ‌شود و به یقین رانندگان تصمیمات لازم را در مسیر مورد نظر اتخاذ می‌ کنند.

از نظر آمار نیز در هشت ماهه سال جاری خوشبختانه 19 در صد کاهش در تلفات وجود دارد و این بیانگر آن است که آشکار سازی نقاط پرحادثه در آن نقش ‌آفرین بوده است.

مهر- یکی دیگر از دستگاه‌ های خدمت رسان در طرح زمستانه پلیس راه جمعیت هلال ‌احمر استان است، این ارگان امسال با چه توانی آماده ارائه خدمت در طرح زمستانی است؟

خصوصی: در طرح زمستانه پلیس راه با توجه به اینکه فصل سرما امسال زودتر از راه رسیده در همین راستا از بیستم آذر ماه تا بیستم اسفندماه سال جاری به مدت 90 روز این فعالیت‌ها در قالب 18 پایگاه امداد و نجات جاده‌ای، کوهستانی، دریایی و هوایی استان اجرا می ‌شود.

اغلب این پایگاه ‌ها  دارای دو خودروی آمبولانس و نجات هستند و روزانه در هر پایگاه پنج نفر از پرسنل و امدادگران داوطلب به صورت شبانه ‌روزی حضور دارند.

به‌ عبارتی در گیلان طی روز 90 نفر و در طول اجرای طرح زمستانه پلیس راه هشت هزار و 100 نفر روز استعداد انسانی در جمعیت هلال ‌احمر استان حضور خواهند داشت.

در همین راستا پایگاه‌ های امداد و نجات هلا ل ‌احمر گیلان مجهز به برخی اقلام زیستی که در طول حوادث احتمالی برای اسکان اضطراری در راه ماندگان مورد نیاز است، هستند.

با توجه به 16 شعبه جمعیت هلال ‌احمر استان در چنین مواقعی به در راه ماندگان خدمات مورد نظر ارائه می‌ شود و همچنین ندای امداد 112 به صورت شبانه ‌روزی پاسخگوی هموطنان است.

مهر - جمعیت هلال احمر استان از نظر نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات در اجرای این طرح با تنگنا روبرو نیست؟

خصوصی: البته در بخشی از امکانات محدودیت وجود دارد اما براساس توان موجود از فرصت ‌ها بهترین استفاده صورت خواهد گرفت همچنین جمعیت هلال ‌احمر استان مجدانه پیگیر تأمین نیازهای در راه ماندگان از سوی پایتخت است.

خودروهای نجات هلال ‌احمر استان معمولاً با دستگاه‌ های اکسیژن ساز و مجموعه نجات نیمه سنگین هیدرولیکی برای کمک به گیرافتادگان در میان آهن ‌آلات به کار برده می ‌شود.

مهر-  جناب سرهنگ اجرای طرح زمستانه در سال های گذشته چه قدر در کاهش تصادفات اثرگذار بوده است؟

رستگار: خوشبختانه با اقداماتی که در اجرای طرح زمستانه صورت گرفت در جاده‌ های برفگیر و کوهستانی استان مانند محور حیران، اسالم و دوران حتی مسیر کوهین در منطقه رودبار به سمت قزوین تصادف منجر به فوت در سال گذشته رخ نداده است.

علاوه بر این حدود شش در صد در بخش تلفات انسانی در جاده‌ ها طی زمستان با کاهش روبه ‌رو بوده‌ ایم و گویای این است که هر زمانی پلیس در کنار سایر دستگاه‌ های خدمات رسان به مسافران کمک می ‌کند و طرح منسجمی را در ترافیک به صورت شبانه روز اجرا می‌کند تلفات کاهش می یابد.

مهر- مرکز حوادث و فوریت‌ های پزشکی یا اورژانس  یکی دیگر از دستگاه هایی است که در اجرای این طرح در کنار پلیس و دیگر دستگاه‌ هایی که از آنها نام برده شد فعالیت می ‌کند. این مرکز چگونه و با چه توانمندی‌ هایی در طرح زمستانی به هموطنان خدمات ارائه می ‌دهد؟   

 منصف: همچون سال‌ های گذشته امسال نیز 53 پایگاه شهری و جاده ای گیلان مطابق دستورالعمل‌ های اورژانس کشور برای ارائه خدمات فوریت ‌های پزشکی در سراسر زمستان آماده است.

ارتباط و تعامل مرکز فوریت‌ های پزشکی با پلیس راه و هلال ‌احمر برای حوادث ترافیکی و وقوع بحران ‌های احتمالی به وسیله بیسیم و تلفن در هر لحظه امکان پذیر است و تعاملات مناسبی در راستای ارائه خدمات بهتر به هموطنان صورت می ‌گیرد.

مهر- گفته می شود هزینه جمع ‌آوری بقایای تصادفات در جاده‌ ها را مرکز فوریت‌ های پزشکی و هلال‌احمر و یا پلیس راه و نیروی انتظامی تقبل کرده اند که ظاهرا این کار انجام نمی‌ گیرد در این زمینه چه صحبتی دارید ؟

 منصف: در این قانون ابهام وجود دارد درباره اینکه  تلفات جاده‌ای باید به چه صورتی جمع ‌آوری شود و چند سازمان از قبیل هلال‌احمر و مرکز فوریت ‌های پزشکی همزمان مسئول دانسته شده است.

اما بودجه خاصی در این زمینه به مرکز فوریت ‌های پزشکی اختصاص داده نشده است و در این باره که ما مسئول این قضیه باشیم ابلاغی اعلام نشده است.

مهر- یعنی در این زمینه خلأ قانونی وجود دارد؟

منصف: از نظر اورژانس با توجه به ‌وظیفه ذاتی که انتقال صحیح و تخصصی بیمار به بیمارستان‌ هاست اما انتقال اجساد جز وظایف ذاتی این مرکز نیست معمولاً در این مواقع اگر نیاز باشد همکاران مرکز در سر صحنه حاضر می‌ شوند و در صورت درخواست پلیس راه فوت بیمار تائید می ‌شود اما انتقال متوفی انجام نمی ‌شود.

بر این اساس این شرکت نمی‌ تواند مطالبات خود را  از طریق مرکز فوریت ‌های پزشکی پیگیری کند.

رستگار: برای جمع ‌آوری اجساد در صحنه تصادف براساس توافق هایی که در سطح کشور صورت گرفته شرکت‌ های خصوصی در جاده ‌های برون ‌شهری موظف به انتقال اجساد هستند.

مهر- پلیس راه با تخلفات حادثه ساز برخورد جدی می‌ کند این تخلفات کدام‌ ها هستند و پلیس راه چگونه با این تخلفات برخورد می ‌کند؟

رستگار: تخلفات حادثه ساز به تخلفاتی اطلاق می ‌شود که در اثر ارتکاب راننده یک حادثه و تصادفی رخ می ‌دهد مانند سرعت ‌ها و سبقت های غیرمجاز که پلیس در تمام فصول سال با آنها با شدت و قدرت زیاد برخورد می ‌کند زیرا سرمنشا وقوع 70 در صد تصادفات و تلفات را تشکیل می ‌دهد و علاوه بر اعمال قانون و اخذ نمره منفی برای گواهینامه، خودروی این رانندگان به مدت 72 ساعتی در طرح زمستانه پلیس راه توقیف می ‌شود چرا که تخلفات حادثه ساز در پایان یک حادثه تلخ را برای راننده  و سایر مسافران ایجاد می ‌کند و باید همه رانندگان در همه مسیر قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی رعایت کنند.

کد خبر 2193792

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha