به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان این روزها بیش از هر زمان دیگر در تکاپوی توسعه و زینت بخشیدن به حرم شش گوشه اباعبداالله(ع) است.
کرمانیها این روزها بانی توسعه حرم حسینی هستند و قرار است با همکاری خیرین کرمانی به زودی کار بهسازی و توسعه حرم با ترمیم ستونهای حرم و همچنین بالا بردن ارتفاع گنبد انجام شود.
کرمانیها این روزها برای کمک به این پروژه عمرانی بر یکدیگر سبقت میگیرند.
خشتهای حرم به قیمت مشخص به خیرین فروخته میشود
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: کار ساخت قسمتهایی از حرم در کرمان انجام میشود و سپس به کربلا منتقل میشود و در کار احداث این حرم صنتعگران کرمانی هنر آفرینی خواهند کرد.
مهاجری افزود: خشتهای ساخت و بهسازی حرم مشخص شده اند و هر فرد می تواند خشتها را خریداری کند و به این ترتیب همه مردم توان شرکت در بازسازی حرم را دارند.
وی با اشاره به استقبال مردم از این طرح تصریح کرد: کرمانیها در گذشته و در ساخت گنبدها قدیمی حرم نیز نقش قابل توجه داشته اند و هم اکنون نیز مردم کرمان برای این مهم پیش قدم شده اند.
وی خاطرنشان کرد: شرکت کرمانیان را در ساخت و بهسازی حرم دارای سابقه تاریخی دانست و گفت: مردم کرمان دارای فرهنگ غنی عاشورایی هستند و این امر در ایام محرم و عزاداریهای مردم مشهود است.
زنان زرندی هم دست به کار شدند
در کنار شرکت کرمانیها در بهسازی حرم حسینی این روزها زنان شهر زرند کرمان نیز با استفاده از هنر و ذوق کرمانی یکی از کهنترین صنایع دستی کرمان زمین را در راستایی تزئین حرم و ضریح حسینی به کار بسته اند و یکی از بزرگترین پته را بافته اند که امروز دوختنش تمام شد.
پته هنری است که صدها سال در کرمان سابقه دارد و مختص استان کرمان است زنان کرمانی با نخهای رنگی از جنس ابریشم و گرانبها بر روی پارچه مرغوب نقشهایی زیبا میآفرینند و در واقع بهشتی را در دل کویر خلق میکنند.
پته ای نیز که در زرند بافته شده است با ابعادی معادل 8 در 1.20 متر برای ضریح حرم حسینی روپوشی زیبا دوخته شده است.
همکاری 60 نفر در طول شش ماه روپوش حرم حسینی را خلق کرد
گفته میشود این پته با مشارکت 60 بانوی هنرمند زرندی و با کیفیت بسیار بالا دوخته شده است، مسئول گروه پته دوزی زنان زرندی برای حرم امام حسین(ع) در این زمینه به خبرنگار مهر میگوید: پته یکی از کهنترن هنرهای زنان کرمانی است و در واقع رودوزی است که با استفاده از نخها و پارچه های مرغوب و در رنگهای مختلف دوخته می شود.
مریم زعیمباشی افزود: در حالیکه مردان کرمان زمینه بهسازی گند امام حسین را فراهم کرده اند زنان زرندی هم تصمیم گرفتند با هنر خود گامی هر چند کوچک برای حرم حسینی بردارند.
وی گفت: پته دوزی هنری است که اکثر زنان و دختران کرمانی با آن آشنایی دارند به همین دلیل از 60 نفر از بهترین پته دوزان زرندی برای دوختن این پته بهره بردیم و سعی کردیم از مواد اولیه مرغوب نیز در این کار بهره ببریم.
زعیمباشی افزود: کار دوخت این پته که از آن به عنوان بهشتی در کویر نام میبرند شش ماه زمان برده است و در نهایت با تلاش شبانهروزی دوخت این پته به اتمام رسید.
وی گفت: از طیفهای رنگ مختلف در این پسته استفاده شده است و سعی شده از نقوش اصیل کرمانی در دوخت ان استفاده شود و نظارت کیفی مطلوبی نیز در زمینه دوخت پته انجام شده است.
دوخت پته حسینی روزانه 5 ساعت زمان برده است
امام جمعه زرند در گفتگو با مهر اظهارداشت: این اقدام در راستای هدف بانوان زرندی برای انجام کاری خیر برای اهدا به حرم حسینی انجام شده است.
حجت الاسلام کرمیپور ادامه داد: این پته زیبا برای زینت بخشی به ضریح حرم حینی با ابعاد معادل حرم دوخته شده است.
کرمیپور گفت: طی شش ماه گذشته حداقل روزانه پنج ساعت زمان صرف دوخت این پته زیبا شده است.
وی تصریح کرد: اخلاص در هر کاری به آن ارزش معنوی می دهد و مردم زرند و استان کرمان نیز سابقه طولانی در امور خیر دارند.
سابقه تاریخی و اصالت پته کرمانی
محمد اربابی کارشناس صنایع دستی استان کرمان هم در گفتگو با مهر اظهارداشت: پته یکی از هنرهای زنان کرمانی است که کاربردهای مختلفی نیز در زندگی مردم کرمان دارد در واقع این هنر از جمله کارهایی است که اکثر زنان از مادرانشان اموخته اند و در خانه های کرمانیان پته ها در کاربردهای مختلف دیده می شود.
وی تصریح کرد: گفته میشود این هنر از زمان صفویان در کرمان به وجود امده است و قدیمی ترین پته کرمانی نیز مربوط به سال 1280 هجری قمری می باشد که توسط 16 زن کرمانی و در زمانی معادل دو سال دوخته شده است.
اربابی افزود: حضور پته کرمان در حرم حسینی می تواند هویتی دوباره به پیته کرمان بدهد و موجب شکوفایی بیش از پیش به این هنر باشد.
وی گفت: زنان کرمانی پارچه ای به نام عریض انتخاب میکنند که میتوان رنگهای مختلفی داشته باشد اما به طور معمول رنگ اصلی عریض قرمز رنگ است اما می توان رنگهای دیگری نیز داشته باشد.
وی گفت: در مرحله بعد طرحهایی به روی پارچه چاپ می شود که به اصطلاح زنان کرمانی به ان گرته زدن می گویند.
اربابی افزود: طرحها نخست بر روی کاغذ ترسیم می شود در نهایت بر روی پارچه قرار می گرفته و جای طرحها با سوزن سوراخ می شده و درنهایت با زنگ طرحها بر روی پارچه نقش می بستند.
وی ادامه داد: در مرحله بعد زنان کرمانی با نخهایی به نام ریس که از رنگهای مختلف نیز بوده اند با سوزن نخها را روی نقشه ای ترسیم شده بر روی پارچه می دوزند.
نظر شما