۲۵ آذر ۱۳۹۲، ۷:۰۷

مهر گزارش می دهد/

توقف "قصبه" در ایستگاه یونسکو/ مهر اصالت بر پیشانی عمیق ترین قنات جهان

توقف "قصبه"  در ایستگاه یونسکو/ مهر اصالت بر پیشانی عمیق ترین قنات جهان

"قنات قصبه" قرنهاست که رگ‌های تشنه کویر را سیراب می سازد و نمادی از هم نوایی انسان با طبیعت و یادگار معماری کهن است، این میراث باستانی امروز به عنوان یکی از عجایب‌ تاریخ تمدن بشر و شاهکاری تاریخی برای ثبت جهانی در ایستگاه یونسکو توقف کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر از مشهد، قنات قصبه قرنهاست که با طول تقریبی33 کیلومتر در جنوب استان خراسان رضوی آرمیده و امروز مقدمات جهانی شدن این اثر تاریخی فراهم شده و دیر یا زود این میراث کهن با عبور از ایستگاه یونسکو به ثبت جهانی می رسد.

اين قنات با اوج هنرنمايي حفاران خراسانی آب را با کمترين هزينه از دل زمين به سطح زمين آورده و در حال حاضر گام های انتهایی پرونده قنات قصبه برای ثبت جهانی در حال طی شدن است.

ثبت جهانی 60 درصد از قنات قصبه

مدير پژوهشگاه ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شمال شرق در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: هم اکنون 60 درصد قنات قصبه ثبت جهانی شده و بی تردید رسیدن به گام نهایی و به ثبت جهانی رساندن کامل این پروژه قدری زمانبر و طولانی است.

ابوالفضل مکرمي فر افزود: در حال حاضر پروژه ثبت جهاني قنات قصبه شامل تهيه پرونده هاي عملياتي و برآورد اعتبارات است و همه این عوامل در کنارهم 80 درصد پيشرفت داشته است.

روند ثبت جهانی آثار تاریخی زمانبر و طولانی است

وی با بیان اینکه قسمتی از پروژه ثبت جهاني قنات قصبه در گناباد، بخشي در تهران و بخشي در کشور فرانسه صورت مي گيرد، عنوان کرد: به طور کلی روند ثبت جهانی آثار تاریخی زمانبر و طولانی است و باید با فراهم کردن مقدمات لازم و تهیه پرونده های عملیاتی و برآورد اعتبارات با سرعت بیشتری برای ثبت جهانی قنات قصبه اقدام کنیم.

وي افزود: هنوز زمان قطعی و مشخصی برای به ثبت کامل رساندن این پروژه نمی توانیم اعلام کنیم اما در حال حاضر با تلاش های صورت گرفته میراث فرهنگی، 60 درصد از این پروژه به ثبت جهانی رسیده است.

قصبه يکی از شاهکارهای معماری در سازه هاي آبي جهان

وی با بیان اینکه این قنات يکی از شاهکارهای معماری و مهندسی در سازه هاي آبي جهان است، گفت: اتمام کار ثبت جهاني این قنات يک اتفاق بسيار خوب در سطح استان خراسان رضوی و سراسر کشور است.

فرماندار گناباد نیز در پاسخ به این سوال که چرا عميق ترين و پرآب ترين قنات جهان تاکنون به ثبت جهاني نرسيده است، می افزاید: در گذشته زيرساخت های لازم برای ثبت جهانی این اثر تاریخی فراهم نبود و امروز بايد تلاش کرد تا اين نماد تمدن ایران با رسیدن به ثبت جهانی به عنوان بزرگ ترين سازه آبي در سطح جهان شناخته شود.

مهر اصالت بر پیشانی عمیق ترین قنات جهان

محمد صفایی بیان کرد: این قنات میراثی جادویی است و ضرورت دارد تا هر چه سریع تر مهر اصالت بر پیشانی عمیق ترین قنات جهان حک شود.

به گفته وی طول این اثر باستانی بیش از 33 کیلومتر است و عمق مادرچاه اصلی در انتهای رشتهٔ "دولاب نو" با توجه به شیب زمین حدود 300 متر  و میزان آبدهی آن بیش از 130 لیتر در ثانیه ‌است.

وی با اعلام این مطلب که قنات قصبه گناباد در سال 1379 توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، افزود: این قنات به لحاظ موقعیت می تواند یکی از بهترین مکان‌های گردشگری گناباد باشد به همین دلیل در حال حاضر مطالعات طرح گردشگری قصبه به پایان رسیده است.

به گفته وی طرح گردشگري قنات قصبه گناباد شامل مجموعــه‌هاي اقامتـي، رفاهي و گردشگري است.

عمیق ترین و طولانی ترین قنات جهان

فرماندار گناباد ادامه داد: در پروژه عظيم محور گردشگري قنات قصبه امکاناتي نظیر هتل، درياچه مصنوعي، رستوران، سالن تئاتر، بازار، باغ مشاهير و پارک آبي قرار خواهد گرفت اما اجراي تمامي طرح ها تا قبل از ثبت جهاني امکان پذير نيست.

معاون ميراث فرهنگي خراسان رضوي نیز در رابطه با اقداماتی که براي ثبت جهانی قنات قصبه انجام گرفته به خبرنگار مهر گفت: قصبه عمیق ترین و طولانی ترین قنات جهان است و این امر ضرورت ثبت این قنات در یونسکو را دوچندان می کند.

حسين عباس زاده تصریح کرد: تاکنون اقدامات و تلاش های بسیاری برای ثبت سريع اين قنات صورت گرفته است و در این راستا بايد نقشه برداري دقيقي انجام شود تا نشان دهیم که اين قنات عميق ترين قنات دنياست و مستحق ثبت جهانی است.

ساخت فیلم قنات قصبه

وی از ساخت فیلم قنات قصبه خبر داد و گفت: فیلمی با همکاری صدا و سیما برای نشان دادن زوایای پنهان این قنات و اثبات حقانیت قصبه برای ثبت در یونسکو در حال ساخت است.

وی تصریح کرد: هم اکنون ساخت فيلم مستند 20 تا 25 دقيقه اي قنات قصبه در مراحل نهایی قرار دارد و پس از اتمام کار این فیلم به یونسکو ارائه می شود.

عباس زاده از اختصاص بودجه بيشتر به قنات قصبه اشاره کرد و افزود: امسال بودجه بیشتری به منظور تسریع در ثبت جهانی قصبه به این بخش اختصاص می یابد.

فضاي اطراف قنات قصبه بايد همان شاکله قديمي خود را حفظ کند

وی با بیان اینکه فضاي اطراف قنات قصبه بايد همان شاکله قديمي خود را حفظ کند، اظهار کرد: آثار قديمي و باغ ها و کوچه باغ هایی که اطراف قنات قرار دارد باید حفظ و احیا شود زیرا این امر یکی از شاخصه هایی است که در ثبت جهانی مدنظر قرار می گیرد.

وی یادآور شد: سال جاری از اعتباراتی که برای شهرستان گناباد پیش بینی شده برای تکميل ساخت فيلم مستند قنات و کمک به ثبت قنات قصبه در یونسکو استفاده می کنیم.  

امروز همه مردم به سرنوشت قنات قصبه گناباد به عنوان عميق‌ترين قنات جهان و گنجينه‌اي تاريخي فکر می کنند بنابراین تلاش برای شناساندن این میراث کهن، یکی از مهمترین دلایلی است که موجب شده مسئولان میراث فرهنگی پله های ثبت جهانی را طی کرده و در ایستگاه یونسکو همچنان منتظر بمانند.

.................................

گزارش: مرضیه صاحبی

کد خبر 2196348

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha