به گزارش خبرنگار مهر، گیلان به دليل بهره مندي از منابع طبيعي، استقرار در مسير كريدورهاي ارتباطي شمال به جنوب ، دسترسي به دریای خزر و شرايط آب و هوايي خاص از امكانات بالقوه و امتياز رقابتي خاصي براي حمل و نقل برخوردار است.
صنعت حمل و نقل از پرسودترين صنايع در اقتصاد ملي كشور
نظام حمل و نقل عمومي و داخلي را بدون احتساب خودروهاي شخصي می توان به حمل و نقل درون شهري ( تاكسي، اتوبوس و مترو) و حمل و نقل برون شهری (جاده ای، ریلی و هوایی ) طبقه بندي كرد.
در بيشتر كشورهاي پيشرفته فرسوده بودن يك خودرو را با معاينه فني مشخص ميكنند، بر اين اساس خودرويي كه بتواند 40 تا 45 معيار مورد نظر سازمان محيط زيست، شهرداري و ملاك هاي مربوط به بحث هاي ايمني و مشتري را پاسخگو باشد، فرسوده نيست.
بديهي است فرسودگي ناوگان حمل و نقل عمومي كشور آثار و تبعاتي دارد كه مهمترين این موارد شامل افزايش مصرف مواد سوختي، افزايش هزينه هاي تعمير و نگهداري، اتلاف زمان و كاهش سرعت حمل و نقل كالا و مسافر، افزايش احتمال تصادفات ناشي از نقص فني و آلودگي محيط زيست است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این باره می گوید: براي توسعه حمل و نقل عمومي جايگزيني خودروهاي دوگانه سوز به جاي خودروهاي فرسوده ( نوسازي ناوگان حمل و نقل ) نیازمند اعطای تسهیلات با بهره کم است.
حجم زیادی از خودروهاي در حال تردد شهرها تك سرنشين هستند
ناصر عاشوری افزود: تاكسي يكي از خودروهاي عمومي است كه در صورت استفاده و كنترل صحيح مي تواند گره بسياري از مشكلات ترافيكي و حمل و نقل درون شهري را باز كند.
وی همچنین جايگزيني اتوبوس هاي جديد به جاي اتوبوس هاي دودزا و فرسوده در شهرهاي مختلف را از دیگر راهکارها اعلام کرد.
بدون شک يكي از عوامل بحران زا در حمل و نقل جادهاي فرسودگي وسايل نقليه سنگين است. جايگزيني وسايل نقليه سنگين جاده اي نيز خواه از محل توليدات داخلي و خواه واردات با مشكلات بسياري همراه است كه مهمترين این موارد شامل گراني قيمت وسايل حمل و نقل جادهاي، دريافت وجوه مختلف در قالب عوارض، ماليات و بيمه از مالكان اين خودروها، نرخ بالاي سود وام هاي اعطايي به مالكان خودروهاي سنگين، اخذ جريمه هاي سنگين بابت تعويق اقساط وام خريد خودرو، امكان بارگيري به مقاصد خاص و بازگشت به مبدا به صورت يك سر خالي، وجود تورم و افزايش هزينه هاي تعمير و نگهداري و هزينه هاي مربوط به سوء مديريت است.
حال سئوال اينكه با وجود اين مشكلات تاكنون چند درصد از وسايل نقليه سنگين خسته و فرسوده از گردونه حمل و نقل خارج شده است؟
معاون عمرانی استاندار گیلان در این زمینه گفت: از تبعات منفی ناوگان فرسوده با حداقل بازدهی اقتصادی ضمن تحمیل هزینه های گزاف به اقتصاد ملی، خسارت جبران ناپذیر ی نیز بر اثر تشدید تصادفات جاده ای وارد می سازد.
محمد آقاجانزاده افزود: کاهش عمر ناوگان، ارتقای ایمنی، پایش آلودگی محیط زیست و کاهش مصرف سوخت تنها بخشی از مزیت های طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل است.
وی در ادامه میانگین عمر مفید ماشین آلات راهداری استان را چهار سال بیشتر از میانگین کشوری عنوان کرد و اظهارداشت: اگر امروز دغدغه تجهیز ماشین آلات را داریم یک ادعای قانونی است.
عمر ماشین آلات راهداری در گیلان به بیش از 25 سال می رسد
معاون عمرانی استاندار گیلان با بیان اینکه عمر برخی از ماشین آلات راهداری به بیش از 25 سال می رسد، گفت: نشستن پشت این ماشین آلات فرسوده و قدیمی یک ریسک است که راهداران این ریسک را می پذیرند و این نوعی اخلاص و ایثار است.
وی افزود: بر اساس مسافرت هایی که به استان صورت می گیرد میانگین جمعیت استان 35 درصد بیشتر است و باید برای امنیت راه ها ماشین آلات راهداری نوسازی شوند.
آقاجانزاده ادامه داد: توانمندی راهداران بر کسی پوشیده نیست اما این قشر زحمتکش از امکانات و تجهیزات مناسب و استاندارد برخوردار نیستند.
سوق دادن مردم به استفاده از سامانه حمل و نقل عمومي امری بسيار موثر است كه برای دستیابی به این مهم اعمال سياست هاي تشويقي براي نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومي با هدف كاهش استفاده از خودروهاي شخصي، ارتقاي سطح آگاهي و اطلاعات فني مانند مصرف سوخت و هزينه هاي تعمير و نگهداري در شبكه حمل و نقل عمومي بسیار حائز اهمیت است.
از دیگر راهکارها می توان به ارائه بليت هاي فصلي به دانش آموزان، كاركنان شركت ها و موسسات دولتي و خصوصي براي استفاده از وسايل حمل و نقل عمومي، جايگزيني خودروهاي كم مصرف و نو به جاي خودروهاي پرمصرف، آلاينده و قديمي، اولويت تامين اعتبار لازم براي خريد خودروهاي جديد و مورد نياز، تخصيص اعتبارات مالي و وام هاي بلند مدت براي خريداران خودرو در بخش حمل و نقل عمومي و افزايش حمايت و توجه دولت به ناوگان حمل و نقل عمومي را نام برد.
بيشترين سهم حمل و نقل عمومي مربوط به حمل و نقل درون شهري است
یک کارشناس مدیریت شهری در این خصوص گفت: بيشترين سهم حمل و نقل عمومي مربوط به حمل و نقل درون شهري است و براي كاهش استفاده شهروندان از وسايل نقليه شخصي باید به توسعه و تجهيز وسايل نقليه عمومي اقدام شود.
محمد هادی رسولی افزود: برنامه ريزان شهري و قانونگذاران نيز به خوبي مي دانند كه دستیابی به اين مهم مستلزم سرمايهگذاري دولت در اين بخش است.
وی اظهارداشت: ساماندهي برخي امور، اعمال قوانين و مقررات ويژه تاثير بسزايي در نهادينه سازي فرهنگ ترافيك و استفاده بهينه از امكانات حمل و نقل عمومي دارد.
این کارشناس مدیریت شهری گفت: با توجه به آمار و اطلاعات موجود بخش حمل و نقل يكي از بزرگترين بخش هاي مصرف كننده انرژي است و نيز عمده ترين مصرفكننده فرآورده هاي نفتي به شمار مي رود.
وی در ادامه بر لزوم برنامهريزي براي مديريت مصرف انرژي در بخش حمل و نقل تاکید کرد و افزود: تبيين خط مشي هاي بلندمدت، ميان مدت و كوتاه مدت در اين زمينه یک ضرورت است.
رسولی همچنین توجه به فناوري موجود و فناوري روز دنيا در توسعه وسايل نقليه اشاره کرد و یادآورشد: بررسي وضعيت ترافيك در حمل و نقل درون شهري و برون شهري و روش هاي بهبود این مهم موجب صرفه جويي در مصرف سوخت در بخش حمل و نقل مي شود.
حمل و نقل از عناصر کلیدی در توسعه اقتصادی است
هر چند که حمل و نقل به عنوان تنها عامل توسعه به حساب نمی آید، علل و عوامل بسیار دیگری نیز هست که موجب رشد و توسعه اقتصادی می شود اما نباید از خاطر دور داشت که یکی از عناصر کلیدی در توسعه اقتصادی، حمل و نقل است.
آثار اقتصادی حمل و نقل را می توان در رابطه با همه فعالیت های اقتصادی همچون صنعت، کشاورزی، خدمات، توریسم و غیره بر شمرد.
اگر نگاهی به کشورهای پیشرفته جهان انداخته شود خواهیم دید آنان به موازات سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی، در امر حمل و نقل نیز سرمایه گذاری کرده اند و این بخش را هم زمان تقویت تا بتوانند ارتباطات بین بخش های فعال مختلف که در جامعه فعالیت می کنند را به نحو احسن برقرار کنند.
بنابراین سرمایه گذاری در حمل و نقل مستلزم سرمایه گذاری سنگین است و کشورها برای برطرف کردن موانع و تنگناهایی که در حمل و نقل وجود دارد، ناچار به پرداختن چنین هزینه هایی هستند.
معاون حمل ونقل اداره کل حمل و نقل و پايانه هاي گيلان در این باره گفت: علاوه بر اهمیت اقتصادی و آثاری که یک سیستم حمل و نقل می تواند روی بهبود وضع اقتصادی بگذارد و موجبات بهبود وضع زندگی تک تک افراد را فراهم آورد آثار اجتماعی فرهنگی آن نیز مثل آثار آموزشی، بهداشتی، فرهنگی، سیاحتی و زیارتی را نباید از نظر دور داشت.
جلال فتوره چی افزود: ارتباط عمیق حمل و نقل با زندگی روزمره از نقطه نظر دسترسی به خدمات و رفاه اجتماعی و نقش اساسی آن در ارتقای سطح زندگی و رفاه اجتماعی، بیانگر نقش فرهنگی و اجتماعی است که حمل و نقل می تواند داشته باشد.
وی اظهارداشت: بنابراین برای ارتقای سطح زندگی و کیفیت زندگی اجتماعی باید به توسعه حمل و نقل توجه خاص شود تا به این طریق به تقاضای جامعه برای دستیابی به آموزش و فرهنگ، فعالیت های اجتماعی و ورزشی و غیره پاسخ مساعد داد.
معاون حمل ونقل اداره کل حمل و نقل و پايانه هاي گيلان گفت: حمل و نقل گاه نقش خود را از طریق سیر و سیاحت و توریسم ایفا می کند زیرا افراد با انگیزه های گوناگون اعم از تجارت، تحصیل، درمان، روابط سیاسی، زیارت، روابط اداری، فرهنگی و غیره به کشورهای دیگر سفر کرده و با آداب و رسوم آنها آشنایی پیدا می کنند.
لزوم نوسازی ناوگان حمل و نقل استان
وی در ادامه بر لزوم نوسازی ناوگان حمل و نقل استان تاکید کرد و افزود: در پنج سال گذشته هيچ تسهيلاتي برای نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي گيلان پرداخت نشد اما در صورت آغاز پرداخت تسهيلات اولويت نخست جايگزيني ميني بوس هاي فرسوده با خودروهاي نو خواهدبود.
فتوره چي افزود: از سال 85 تا 87 با پرداخت بيشتر از 14 ميليارد و 540 ميليون تومان تسهيلات هزار و 135 دستگاه کاميون، اتوبوس و سواري و ميني بوس فرسوده در گيلان جمع آوري و خودروهاي نو جايگزين شد.
به هر حال حمل و نقل از عناصر لازم برای توسعه اقتصادی کشور به حساب می آید بنابراین توجه به نوسازی وسائط نقلیه فرسوده نقش مهمی در جامعه ایفا خواهد کرد.
نظر شما