به گزارش خبرنگار مهر، وقتی در رسانه ملی مرد میانسالی به نام محمد علی دقیقی به عنوان کارآفرین برتر از معاون رئیس جمهور لوح تقدیر گرفت متوجه شدیم همان مدیر موفق فعال در استان قزوین است که هر سال به دلیل ابتکار و تولید شاخص مطرح می شود و برای اشتغال جوانان سرمایه گذاری خوبی کرده و بی سرو صدا در مسیر تولیدی موفق گام بر می دارد.
کارآفرینی که سالانه 500 تا 700 تن گوشت قرمز و 20 هزار تن شیر تولید می کند و برای بیش از 100 نفر شغل ایجاد کرده و مدیریتی موفق را عرضه کرده شایسته تقدیر و معرفی به نسل جوان است لذا تهیه گزارشی از این مجتمع و مدیریت آن را وظیفه رسانه ای خود دیدیم.
از قزوین به تاکستان که بروی در مسیر شهر خرمدشت در محدوده ای از بیابان مجتمعی بزرگ و زیبا در دل دشت خودنمایی می کند که کمتر کسی می تواند بپذیرد اینجا یکی از بهترین مجتمع های کشت و صنعت کشور با متخصصانی کارآمد است که آنها به جای پشت میزنشینی و پوشیدن لباسهای شیک و ژست گرفتن، مرد کارند و با تخصص و تعهدخود در مرکز بزرگ دامداری تولید شیر فعالیت می کنند.
دامپزشکان و مهندسانی در این مجتمع حضور دارند که وقتی در میانشان می روی آنها را با لباس کار در میان گل و لای می بینی که با اشتیاق کار می کنند شاید از خودت هم شرمنده شوی که چرا همه دنبال کار راحت در ادارات و شرکتهای شیک و زیبادر بهترین نقاط شهر هستیم تا بجای کار فخر بفروشیم و ژست بگیریم.
این اول کار است مدیرعامل شرکت هم وقتی لباس های بیرونش را از تن در می آورد لباس کار می پوشد و در میان کارگران و مهندسان خود که به یکایک آنها افتخار می کند حضور پیدا کرده و صمیمانه با آنها به کارها رسیدگی می کند، محیطی پر از صفا و صمیمیت که برای افراد غریبه که وارد آن می شوندشاید شناسایی مدیرعامل و مدیر واحد و مهندس و کارگر سخت و دشوار باشد.
بی اختیار یاد برخی مدیران دولتی افتادم که در مسند امور مهمی هستند و نه تنها مردم که حتی کارمندان و مدیران مجموعه خودشان هم باید برای دیدن آنها وقت بگیرند و مدتها در لنتظار بمانند. اگر مشکلات اداری و بوروکراسی همچنان باقی است و راندمان کار در ادارات پائین است شاید وابسته به این طرز تفکر و شیوه مدیریتی است که تنها ادعا دارند و به دلیلی برخی وابستگی ها احساس قدرت کرده و ضعف های خود را پشت آن پنهان می کنند. کاش این دسته از مدیران با زندگی و نوع مدیریت این کارآفرینان بخش خصوصی آشنا می شدند و کار یاد می گرفتند تا هزینه بیت المال کمتر می شد.
انتخاب یکی از کارآفرینان برتر کشور از میان 27 هزار کارآفرین برتر از استان قزوین بهانه ای شد تا با مدیر موفقی آشنا شویم که امروز موجب افتخار استان و کشور است.
به ابتکار دکتر صفری رئیس سازمان جهاد کشاورزی و هماهنگی روابط عمومی این سازمان برنامه ای تدارک دیده شد تا تعدادی از خبرنگاران علاقمند با این کارآفرین برتر بیشتر آشنا شوند و این سفر نیمروزه پر از تجربه و آموختن از انسانی موفق بود که با همه شایستگی و توانمندی بالا، بی ادعا و متواضع همه موفقیت هایش را مرهون مجموعه ای دلسوز، کارآمد و متعهد و متخص و پر تلاش می داند.
محمد علی دقیقی مدیرعامل شرکت کشت و صنعت آوین دشت، 65 سال سن دارد و لیسانس زمین شناسی خود را از دانشگاه شیراز گرفته و هرگز پشت میز نشینی را انتخاب نکرده بلکه با تحمل سختی های فراوان از دوران جوانی با احداث چند کارخانه مرغداری و تولید خودکار در منطقه محروم سیستان و بلوچستان برای اشتغالزایی در این منطقه محروم وارد عرصه تولید و کارآفرینی شده و تا امروز پله های ترقی و موفیقت را با سرعت و افتخار طی کرده است.
وی در خصوص روند موفقیتهای خود اظهارداشت: اولین کارم در شهرستان ابهر در استان زنجان در سال 58 با راه اندازی مرغداری شکل گرفت که در بدو ورود مدیر واحد شدم و هنگامی که تصمیم گرفتم از آنجا بروم مدیرکارخانه با توجه به رضایت و توانمندی ام حاضر شد 30 هکتار زمین با 900 هزار تومان پول نقد به من بدهد تا واحدی بسازم و آن را اداره کنم.
دقیقی گفت: بعدها با دعوت استاندار وقت سیستان و بلوچستان برای احداث مرغداری به این استان رفتم که یک مرغداری در زاهدان و یک واحد تولیدخودکار(سی بل) در ایرانشهر راه اندازی کردم و در شرایطی که امنیت مناسبی در این خطه وجود نداشت و گرفتن یک شاخه تیرآهن با مشکلات زیادی همراه بود با همت و تلاش شبانه روزی با شراکت چند نفر این کار را انجام دادم و در اولین سال به عنوان تولیدکننده نمونه معرفی شدم.
ذقیقی یادآورشد: بعدها با همکاری مسئولان وقت استانداری توانستم مرغداری را به زاهدان منتقل کنم و به دلیل مشکلاتی که برایم ایجاد شد کارخانه خودکار را مجانی واگذار کردم و به زاهدان آمدم و با تلاش دوباره از سوی صنعتگران به عنوان رئیس اتاق بازرگانی زاهدان انتخاب شدم و در همان سالهای ابتدایی توانستم رتبه اتاق را از 30 به ششم و هفتم ارتقاء دهم.
این کارآفرین برتر یادآورشد: دو کارخانه مرغداری و یک سردخانه در زاهدان تاسیس کردم و بارها به عنوان کارآفرین نمونه استان معرفی شدم و وقتی نوه دار شدم به پیشنهاد یکی از دوستانم به خرمدشت تاکستان آمدم و نذر کردم در این منطقه برای اشتغال جوانان و متخصصان یک گاوداری تاسیس کنم و امروز این مجتمع راه اندازی شده و در میزان تولیدشیر جایگاه خوبی در کشور دارد.
مجتمع کشت و صنعت آوین دشت بزرگترین واحد دامداری شیری بخش خصوصی در استان محسوب می شود که با 50 هکتار وسعت دارای سه هزار و 300 راس گاو شیری با هزار و 600 راس گاو مولد و 72 دستگاه شیردوشی مکانیزه است که برای راه اندازی آن 24 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است.
این مجتمع نمونه کشت و صنعت ظرفیت تولید روزانه 64 تن شیر را دارد و در آن سالانه 22 هزار تن ذرت علوفه ای، پنج هزار تن یونجه، دو هزارتن جو، یک هزار و 500 تن سویا, یک هزار و 500 تن کلش و دو هزار تن تفاله چغندر مصرف می شود.
در این مجتمع برای 110 نفر اشتغال مستقیم ایجاد شده و شیر مرغوب تولید شده در این واحد به کارخانه های بزرگ فرآوری استان و کشور تحویل داده می شود که نقش مهمی در تامین مواد اولیه این واحدها دارد.
جوانان پشت میز نشینی را رها کنند
دقیقی در خصوص استفاده از نیروهای جوان در این مجتمع اظهارداشت: یکی از سیاست های مدیریتی این مجتمع استفاده از نیروهای تحصیل کرده جوان دانشگاهی است که نمی خواهند پشت میز بنشینند بلکه مردکار هستند لذاهمه شاغلان این واحدانگیزه فراونی برای کار و تلاش دارند و زحمتکش هستند.
وی افزود: متاسفانه بسیاری از جوانان دوست دارند پس از تحصیل یک شغل راحت و پشت میزی داشته باشند و بدون جسارت و ریسک و زحمت می خواهند به موفقیت برسند در حالی که اگر نگاه جویندگان کار به پشت میز نشینی عوض شود کار در کشور زیاد است و کسی بیکار نمی ماند.
مدیرعامل مجتمع کشت و صنعت آوین دشت تصریح کرد: به جوانان پر تلاش اعتقادکامل دارم و در همه واحدهای خود از جوانانی که واقعا اهل کار هستند استفاده می کنم و زمینه تقویت و توانمندی آنهادر کار را هم فراهم می کنم.
این کارآفرین برتر کشور یادآورشد: جوانان می توانند حتی بدون سرمایه کارآفرین شوند اما به شرط ریسک پذیری و تلاش شبانه روزی و دوری از راحت طلبی این کار محقق می شود.
وی گفت: هر جوان متخصصی که وارد این مجموعه شود از مزایا و حقوق مکفی برخوردار می شود و تاکنون یک روز هم حقوق کارگران و متخصصان را عقب نینداخته ام و درک متقابل با نیرو و رسیدگی به نیازها و درخواستهای منطقی و استفاده از دیدگاه آنها باعث شده صمیمیت و انسجام خاصی بین مدیر و کارگر ایجاد شود و اعتماد متقابل به روند موفقیتها کمک کرده است.
دقیقی یادآورشد: کارگران و کارمندان مجتمع این مجموعه را متعلق به خود می دانند و برای اعتلای آن تلاش می کنند و این همکاری هرگز از نگاه مدیریت مجموعه دور نمی ماند و قدردان همه هستیم.
وی با بیان خاطره ای از میزان وابستگی کارگران به این مجموعه اظهارداشت: در یکی از زمستانهای سخت منطقه سه راس گاو در گودالی از یخ سقوط می کنندکه چهار تن از کارگران برای نجات جان این دامها، خود را در سرمای زمستان به خطر می اندازند و موفق می شوند آنها را از خفه شدن و یخ زدن نجات دهند در حالی که نه کسی حضور داشت تا این عمل شجاعانه را ببیند و نه مسئولیتی با این افراد بود اما آنها به ما درس می دهند و این روحیه در میان همه شاغلان نفوذ کرده و صمیمت ها را بیشتر کرده است.
دقیقی در جمع خبرنگاران از این چهار کارگر پر تلاش بار دیگر تشکر و با اهداء پنج میلیون ریال پاداش به هر کارگر و یک سفر زیارتی مشهد از خدمات آنها تجلیل کرد.
فرهنگ کار در جامعه ترویج شود
این صنعتگر و تولیدکننده شاخص کشور با انعکاس دیدگاه های خود برای موفقیت در اقتصاد و تولید گفت: باید فرهنگ پشت میز نشینی در کشور به فرهنگ کار و تلاش تبدیل شود، دشت قزوین استعداد بسیار بالایی دارد و با یک برنامه ریزی منسجم و اصولی می توان با ساخت مجتمع های گلخانه ای زمینه اشتغال بسیاری از جوانان با غیرت را در همین منطقه فراهم کرد.
وی گفت: جوانان بعداز فارع التحصیلی بلافاصله می خواهند کار پیدا کنند در حالی که باید ابتدا مهارت کار کردن را بلد باشند در این صورت کار براحتی برای آنها پیدا می شود اما پشت میزنشینی مشکلات را بیشتر می کند. ما نیازمند کاهش بوروکراسی و افزایش کار و تلاش هستیم.
از تجربه و آموخته های کارآفرینان برتر استفاده شود
دقیقی اظهارداشت: هر سال به عنوان کارآفرین نمونه انتخاب شده ام و امسال هم از بین 27 هزار کارآفرین کشور در بین 15 کارآفرین شاخص کشور برگزیده شدم و از معاون رئیس جمهور لوح گرفتم اما ضمن تشکر از مسئولان به نظر می رسد بهتر است به جای این کار زمینه انتقال تجربه و موفقیت های تولیدکنندگان شاخص را با تدریس در دانشگاهها فراهم کنند.
وی اضافه کرد: ما را نباید لای بقچه ها بگذارند و عکسمان را قاب بگیرند و نام ما در کتابخانه ها خاک بخورد در صورتی که می توانیم به مسئولان کمک کنیم تا ضمن شناسایی مشکلات و موانع رشد و پیشرفت به بهینه سازی امور کمک شود.
دقیقی گفت: استان قزوین با موقعیت خاص جغرافیایی و نزدیکی به تهران و چند استان کشور و آب و هوای چهار فصل می تواند در بخش کشاورزی و تولید گل و گیاه و پرورش انواع حیوانات جایگاه خوبی داشته باشد و زمینه اشتغال و تولید و سودآوری مناسبی را برای سرمایه گذاران هم فراهم کند.
وی از تعامل سازنده و درک خوب مسئولان و مدیران جهاد کشاورزی قزوین برای جذب سرمایه گدار در استان تشکر کرد و اظهارداشت: اگر بستر سازی و همکاری مسئولان این نهاد نبود شاید انگیزه حضور در این استان در من ایجاد نمی شد لذا امیدواریم همین روحیه برای حضور سایر تولیدکنندگان هم حفظ شود تا افراد بیشتری در این منطقه سرمایه گذاری کنند.
راه اندازی دانشگاه علمی کاربردی در خرمدشت
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت آوین دشت از تربیت جوانانی متخصص برای حضور در مجتمع های کشاورزی هم خبر داد و تصریح کرد: بزودی با راه اندازی دشت رادین به وسعت 50 هکتار زمینه توسعه فعالیتهای این واحد فراهم می شود که با تکمیل آن برای 200 نفر از جوانان متخصص و فارغ التحصیل کشاورزی منطقه شغل ایجاد خواهد شد که این کار از مهاجرت نیز جلوگیری خواهد کرد.
این مدیر موفق تولیدی بیان کرد: راه اندازی این مجتمع 50 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که در کنار آن یک مرکز علمی کاربردی شبانه روزی را تاسیس خواهم کرد که ظرفیت پذیرش 60 تا 80 دانشجو را خواهد داشت و فرزندان دامداران و کشاوذرزان منطقه که علاقمند تحصیل باشنید می توانند به مدت دو سال در این دانشگاه درس بخوانند و بخشی از هزینه های تحصیل آنان را نیز تامین خواهم کرد تا کار عملی با دانش تدریس شود.
تغییرات مدیریتی برای تولیدکننده مشکل ساز است
دقیقی در خصوص مشکلات تولیدکنندگانی چون خود هم به خبرنگار مهر گفت: مشکلات من خاص نیست بلکه عام است و بقیه نیز درگیر آن هستند اما تغییرات مدیران ما را دچار مشکلاتی می کند که روند کار را به تاخیر می اندازد و گاهی شیطنت های همکاران خودمان که صادقانه عمل نمی کنند برای سایرین مشکل ساز می شود و گاهی طمع و زیاده حواهی ها مسئله ساز است اما اگر همه خوب باشیم می توانیم کشور خوبی داشته باشیم.
وی از امنیت بالای استان ابراز رضایت کرد و گفت: در استانهای زیادی بوده ام اما قزوین استان مستعدی است و در بخش کشاورزی ظرفیت مطلوبی دارد و با همکاری خوبی که مدیران استان بویژه مسئولان کشاورزی با سرمایه گذاران دارند می توان در سایه امینت مطلوب موجود کارهای بزرگی انجام داد.
از وی در خصوص برنامه های آینده پرسیدیم که تصریح کرد: در کنار توسعه دشت رادین و راه اندازی مرکز علمی کاربردی در نظر دارم یک واحد تولیدغذای کودک با اسانس های متنوع احداث کنم که امیدوارم در خدمت مردم استان باشد.
مصطفی قدسی هماهنگ کننده واحدهای تولیدی این مجتمع هم در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص ویژگی های این مدیر موفق اظهارداشت: با توجه به جدی بودن مدیریت واحد و تخصص و اشراف به کار ایشان شاید کار کردن با ایشان هم سخت و هم راحت باشد چون کار را می دانند همه باید دقت کنیم تا خطایی صورت نگیرد اما قدرشناس هستند و با رسیدگی به وضع کارکنان انگیزه همکاران رابالا برده اند.
وی افزود: به کارگران خوب رسیدگی می شود و در هر سال اعزام کارگران و خانواده ها به سفرهای زیارتی، سیاحتی و تفریحی و نیز اعزام مهندسان به سفرهای کاری خارج از کشور از پاداش هایی است که موجب رضایت همکاران شده است.
کاظم تقی پور متصدی کارخانه خوراک دام مجتمع هم گفت: خوشبختانه مدیر مجتمع به جوانان اعتماد و اعتقاد دارد و با پرداخت بموقع حقوق و مزایا انگیزه کار را بیشتر کرده و همه احساس می کنیم برای خودمان کار می کنیم و وجدان کاری بالاست.
صفری: تفکر کارآفرینی نهادینه شود
محمدرضا صفری رئس سازمان جهاد کشاورزی قزوین هم در خصوص ویژگی های این مجتمع نمونه کشاورزی به خبرنگار مهر گفت: رفتارهای مدریت در این واحد به نوعی خانوادگی محسوب می شود و به همین دلیل یک وابستگی و تعلق خاطر عمیقی بین مدیریت، کارگران و کجموعه ایجاد شده که در کمتر واحدی آن را می توان دید.
وی افزود: در این واحد از کارگر اهل نیشابور تا خرمدشتی و تاکستانی داریم که با وجدانی مثال زدنی در کنار هم کار می کنند و اعتماد به جوانان و سپردن کارها به آنها تجربه ارزشمندی است که می تواند الگوی دیگران قرار گیرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین تصریح کرد: مجتمع آوین دشت واحد خوراک بی نظیری دارد و با تولید شیر مرغوب و با کیفیت و میزان بالا موجب شده جایگاه دامداری استان هم ارتقاء پیدا کند.
صفری یادآورشد: باید به گونه ای عمل کنیم تا کارآفرین در کشور ارزش داشته باشد و البته تفکر کارآفرینی در جامعه نهادینه شود و مورد توجه قرار گیرد و در این شرایط دیگر افراد نمونه که در کنار سرمایه گذاری به اشتغال هم کمک می کنند نباید برای کوچکترین کار از مسئولان مجوز بگیرند و دغدغه بوروکراسی و هدر رفت زمان باشند.
وی افزود: باید مدیران استانها اختیار داشته باشند تا نیازهای کارآفرینان برتری که در بیابانها سرمایه خود را وارد تولید کرده اند را به سرعت پاسخ دهند و کمترین استعلام برای توسعه فعالیتها انجام شود.
این مسئول تصریح کرد: این مجتمع با یک مدیریت عالی اداره می شود و در طول 10 سال از ظرفیت 10 راس به سه هزار و 300 راس افزایش یافته و به عنوان بزرگترین واحد شیری کشور تامین کننده شیر سه کارخانه بزرگ تولید فرآورده های لبنی است و بهترین تولیدات را با بالاترین میانگین تولید شیر در کشور( هر راس 36 لیتر) به بازار عرضه می کند.
استفاده از ایده و تجربه کارآفرینان در مراکز علمی
باید این افراد موفق در رسانه های گروهی معرفی شوند و رمز و راز موفقیت آنها در مدیریت بخش خصوصی به جامعه حتی مدیریت دولتی منتقل شود و مسئولان استان، مدیران صنعتی، کشاورزی، تولیدی از مشاوره ارزشمند آنها استفاده کنند تامدیریت ها تقویت شود.
به نظر می رسد با صدور کارت کارآفرینی که در میان مسئولان از منزلت و جایگاه برخوردار باشد می توان زمینه برخورداری این افراد از تسهیلات خاص دولتی با بهره کم، خدمات گمرکی و سایر موارد را فراهم کرد و مهمتر آن که در نشست های مشورتی آنها را طرف مشورت قرار داد و با استفاده از دانش و علم و تجربه عملی کارآفرینان در مراکز دانشگاهی به گونه ای عمل کرد تا مهارتهای این افراد به جوانان و صنعتگران تازه کار منتقل شود.
گزارش: محمد رضا جباری
نظر شما