به گزارش خبرگزاری مهر، دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع)با بیان اینکه در نیت زیارتمحور زائران شهر مشهد نباید هیچ شبهه و شکی را ایجاد کرد، گفت: اگر چه شهر مشهد ظرفیت ویژهای برای گسترش در عرصههای مختلف دارد، اما نباید شرایطی را بوجود آورد که اصل و مبنای آن که زیارت است تضعیف شود.
حجت الاسلام هاشم مهذب در رابطه با جایگاه زیارتی شهر مشهد بیان کرد: بدیهی است که نام مشهد برگرفته از حضور امام رضا(ع) در این شهر است؛ چرا که پیش از حضور ایشان شهری با این نام و شرایط وجود نداشته است.
وی افزود: به برکت وجودی بارگاه ملکوتی ثامنالحجج(ع) هر روزه بر وسعت شهر مشهد افزوده میشود و عاشقان حضرتش این شهر را برای سکونت یا سفر انتخاب میکنند.
دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) در رابطه با اختلافنظر کارشناسان پیرامون اولویت رویکرد زیارتی یا گردشگری شهر مشهد تصریح کرد: مهمترین نکته در این رابطه، بررسی لایهای این موضوع است؛ بدین معنا که ما اصول را مبنا قرار داده و هر چه را که با این مبنا منافات دارد کنار بگذاریم.
مهذب ادامه داد: شرع مقدس اصول و حریمهایی را برای ما مشخص کرده است و سپس متذکر میشود که باید مواظب بود تا این حریمها مورد تجاوز یا سوءظن قرار نگیرد.
وی با بیان اینکه مشهد بواسطه قدوم مبارک امام رضا(ع) تبدیل به شهر شده و گسترش یافته است، این را یک اصل اساسی برای مشهد برشمرد و تاکید کرد: در اینکه مشهد، شهر امام رضا(ع) است، نباید هیچ تردیدی داشت.
دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) با اشاره به برخی سخنان و اختلاف نظرات پیرامون لزوم توجه بیشتر به مباحث اقتصادی و تفریحی در مشهد، اظهار کرد: محل مناقشه در این موضوع از آنجا نشآت میگیرد که برخی با عبارات صحیح به استدلالهای ناصحیح روی میآورند.
مهذب افزود: به عنوان مثال برخی با اشاره به آیات قرآن کریم که توجه به دنیا را در کنار توجه به آخرت ذکر کرده است، این استدلال را مطرح میسازند که باید زمینه توسعه زیرساختهای اقتصادی و تفریحی کلان در شهر مشهد را فراهم ساخت.
دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) با بیان اینکه خداوند متعال تمامی امکانات دنیوی را در اختیار ما قرار داده است، تاکید کرد: باید مواظب بود تا این امکانات و امیال دنیوی طغیان نکرده و آخرت ما را تحتالشعاع قرار ندهد.
مهذب خاطرنشان کرد: توسعه تفریحات سالم هیچ منافاتی با رویکرد زیارتی شهر مشهد ندارد، چرا که اگر توسعه اماکن تفریحی در راستای توسعه معنویت باشد، زمینه عروج را به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به اظهار نظر افرادی که در اصالت زیارتی شهر مشهد شبهه وارد میسازند، گفت: بیشک این افراد یا اشرافی به حقیقت موضوع ندارند و یا از معرفت به امام معصوم(ع) بیبهره هستند.
دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) افزود: تمامی تفریحات در شهر مشهد قابل جمع است، به شرطی که مقوله زیارت مبنا و اصل قرار داده شود و البته تببین شود که چه تفریحات و پدیده هایی با اصل زیارت سنخیت دارند.
مهذب با بیان اینکه در نیت زیارتمحور زائران شهر مشهد نباید هیچ شبهه و شکی را ایجاد کرد، تصریح کرد: اگر یک مکان خاص مانند شهر مشهد ظرفیت ویژهای برای گسترش در عرصههای مختلف دارد، نباید شرایطی را بوجود آورد که اصل و مبنای آن که زیارت است تضعیف شود.
وی خاطرنشان کرد: همچنین نباید زمینه شکلگیری نیت چند بُعدی را برای زائران ایجاد کرد؛ چرا که در صورت عدم مدیریت صحیح، زائران در کنار نیت زیارت امام رضا(ع) به نیات تفریحی و رفاهی نیز روی میآورند که این نکته قابل تاملی است.
دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) با اشاره به احداث مراکز تجاری و جاذبههای تفریحی متعدد در مشهد، آن را نیازی طبیعی جهت رفع مایحتاج زائران دانست و یادآور شد: البته شکلگیری این مراکز و جاذبهها باید به نحوی باشد که اصل زیارتی مشهد مورد غفلت واقع نشود و زائر از فضای معنوی دور نشود.
مهذب ادامه داد: اگر ما بپذیریم که مبنای شهر مشهد مقوله زیارت است، باید از یک سو در تمامی عرصهها این اصل مورد توجه قرار گیرد و از سوی دیگر شرایط صحیح زیارت برای زائران فراهم شود.
وی با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی ایران مسئولیت ویژهای در قبال شهر مشهد دارد، شناخت نیازها و انگیزههای زائران را امری اساسی عنوان کرد و افزود: مسئولان نظام باید زمینهای را ایجاد کنند تا زائر تنها نگاه زیارتمحور به شهر مشهد داشته و اولویت سفر خود را زیارت امام رضا(ع) قرار دهد.
عضو شورای تخصصی طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) گفت:
اساسیترین اثر زیارت تحصیل سنخیت وجودی با ائمه معصومین(ع) است
عضو شورای تخصصی طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) با بیان اینکه انسان زائر به تناسب میزان لطافت وجودی با مزور متّحد میشود، تصریح کرد: اساسیترین اثر زیارت تحصیل سنخیت وجودی با ائمه معصومین(ع) است.
محمد سهیلی، در رابطه با آثار زیارت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: رنگ پذیرفتن، طعم و رایحه وجود امام را گرفتن، از امام درس گرفتن، به اندیشه و روان ایشان اقتدا کردن و به سیره و سنت ایشان تأسی جستن، همه و همه از آثار پر برکت زیارت است.
وی افزود: زیارت به عنوان یک شارژ روحی، جریان یافتن در شریان اندیشه امام؛ همراه شدن با جویبار احساس امام(ع)؛ حرکت به سوی اقیانوس هستی و وصل شدن به وجود خدایی امام(ع) است.
عضو شورای تخصصی طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) با بیان اینکه انسان زائر به تناسب میزان لطافت وجودی با مزور متّحد میشود، تصریح کرد: کارکرد راهبردی زیارت، متصل شدن به شریان وجودی امام و بهرهمند شدن از جریان فیض الهی است که در وجود امام جریان دارد.
سهیلی ادامه داد: باید امام را شناخت تا در وجود خدایی او جریان پیدا کرد؛ در بهشتِ وجود امام باید زیست تا طعم حیات طیبه را چشید و باید با او همراهی کرد تا از مراتب آثار نورانی وجود ایشان بهره برد.
وی رسیدن به حیات طیبه و مراتب عالی ایمان و اخلاق را نتیجه ایمان اولیه، تأسی و تبعیت از خداوند متعال و رسول(ص) ایشان دانست و اظهار داشت: زیارت میدانی است که انسان در آن امام را در چهرههای مختلف ملاقات میکند، با دعوت امام برای زندگی برتر و بالاتر آشنا میشود و با تأسی و تبعیت از آن آثار و ثمرات، زندگی ولایی را تجربه میکند.
عضو شورای شهر مشهد با بیان اینکه راهبرد اصلی تقویت ایمان و تحصیل آثار معنوی آن به خصوص وصول به حیات طیبه، همراهی با اولیاء الهی و تبعیت از آنها در فضایی از عشق و محبت است، خاطرنشان کرد: حرم ائمه معصومین(ع)، میدانی بسیار مهم برای مواجهه محبان و مشتاقان لقاءالله با ابعاد وجودی امام است که مقدمه اساسی آن، تبعیت و تأثیرپذیری حقیقی از وجود پاک آنها است.
سهیلی افزود: با توجه به اینکه زائران مشتاق از راههای دور و پس از طی مسافت زیاد و با صرف هزینه بسیار، به زیارت امام و ولی خدا مشرف میشوند، در صورتی که امکان آشنایی آنها با ابعاد وجودی امام فراهم شود، میتوان امیدوار بود که گامهای بعدی در تکمیل ایمان و توسعه آن به محیط جامعه نیز به خوبی و موفقیت برداشته شود.
وی با اشاره به ضرورت ایجاد فضای مناسب برای زیارت زائران، تصریح کرد: زائر باید در دریای احساس امام(ع) شنا کند و با گامهای امام(ع) همراهی نماید و به نگاه امام و اندیشه امام اقتداء کرده تا به آرزوی خود که چشیدن حضور خدای سبحان است، نایل شود.
عضو شورای تخصصی طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع( تاکید کرد: زائر در میدان تربیتی زیارت، پس از آشنایی تفصیلی با ابعاد وجودی امام، باید بداند که گام تکمیلی در زیارت امام(ع) این است که امام(ع) را در ابعاد فوق همراهی کرده و تلاش کند وجودش را از طریق تمسک و توسل حقیقی، به وجود نورانی، پاک و معصوم امام(ع) متصل کند.
سهیلی اساسیترین اثر زیارت را تحصیل سنخیت وجودی با ائمه معصومین(ع) از طریق تاسی حقیقی و همه جانبه با آنها عنوان کرد و گفت: سنخیت وجودی نتیجه تبدل انسان است که به تدریج حاصل میشود و ثمره تحولات ظاهری و باطنی است.
وی ادامه داد: تحول وجودی که از این سنخیت وجودی حاصل می شود، در این دنیا به صورت جاذبه زیارت و در دنیای آخرت به صئرت شفاعت ظهور میکند.
نظر شما