۱۵ دی ۱۳۹۲، ۱۹:۴۶

حجت الاسلام فراهانی:

وقف یکی از بارزترین مسائل اخلاقی در ادیان و مذاهب جهان است

وقف یکی از بارزترین مسائل اخلاقی در ادیان و مذاهب جهان است

شاهرود - خبرگزاری مهر: معاون آموزشی حوزه های علمیه کشور گفت: مسئله وقف و کمک به همنوع و افراد بي بضاعت و وقف اموال در راه امور خيريه، يکي از بارزترين و جالب ترين مسائل اخلاقي در اديان و مذاهب گوناگون جهان انساني است زيرا اساس زندگي اجتماعي بر تعاون و اساس مذاهب و اديان آسماني بر تأمين سعادت و ايجاد همبستگي هاي اجتماعي است.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام عبدالکریم فراهانی پیش از ظهر یکشنبه در همایش استانی "همه واقف باشیم" که در سالن اجتماعات شرکت زغال سنگ البرز شرقی شاهرود برگزار شد گفت: باید در همه موارد حق علمی هر مطلب را ادا کنیم و چیزی که می تواند ما را حرکت دهد گفتمان ولایت است مسئله وقف و کمک به همنوع و افراد بي بضاعت و وقف اموال در راه امور خيريه، يکي از بارزترين و جالب ترين مسائل اخلاقي در اديان و مذاهب گوناگون جهان انساني است زيرا اساس زندگي اجتماعي بر تعاون و اساس مذاهب و اديان آسماني بر تأمين سعادت و ايجاد همبستگي هاي اجتماعي است.

وی افزود: بدون ترديد اگر به مقوله وقف؛ انفاق و کمک به همنوع به طور همه جانبه نگريسته شود و اهميت آن در تزکيه نفوس، کاهش طبقاتي، گسترش دانش، ماندگاري هنر و تقويت بنيادهاي عقيدتي و فکري و ديگر آثار حياتبخش آن، تبيين و تدوين شود سهم عمده اي در تحول ساختار فرهنگي جامعه ايفا خواهد کرد و شکوه تمدن ديرينه اسلامي را در پيوند با غرور ملي و انگيزشهاي فطري به نمايش خواهد گذاشت.

فراهانی تاکید کرد: وقف فضيلت زياد و پاداش فراواني دارد و به سند صحيح از ابي عبدالله امام صادق (ع) نقل شده است که فرموده اند: "شخص بعد از مرگش اجري پشت سر ندارد مگر سه خصلت: صدقه اي که در زمان زنده بودنش به راه انداخته است، که بعد از مرگش جاري باشد و روش هدايتي که او آن را سنت کرده باشد و بعد از مرگش مورد عمل باشد و فرزند صالحي که برايش دعا کند."

معاون آموزشی حوزه های علمیه کشور خاطرنشان کرد: وقف به عنوان يکي از منابع تامين منافع عمومي و تعادل عدالت اجتماعي و نيز تامين روزي متقاضيان توسعه يافت تا جايي که وقف طي تاريخ تمدن اسلامي در ايجاد و نوسازي اين تمدن به صورت يک موسسه اي مالي و اعتباري مرکزي درآمد.در هر صورت نقش وقف در فعاليت هاي نيک و خير و ارائه ي خدمات به اشخاص و موسسه ها،سرپرستي ايتام، ضعفا، فقرا و مراقبت و توجه بر اوضاع و احوال آنان انکارناپذير است.

حجت الاسلام فراهانی گفت: در قرآن مجيد آيه اي که بر وقف و احکام فقهي آن، صراحت داشته باشد وجود ندارد، ولي مي توان از باب اولويت به آيه هاي احسان و انفاق، و قرض الحسنه و تعاون و صدقه به جواز و بلکه، رجحان و استحباب وقف استدلال کرد و در قرآن مجيد آيه هايي مخصوص به اين امور نيست ليکن، آنچه به طور عموم بر فعل خيرات و تحريض آنها دلالت دارد بر اين امور نيز دليل است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان در این همایش هدف از برگزاری این همایش را تجلیل از مستاجران خوش حساب، موقوفات، واقفان، خیراندیشان، اصحاب وقف و واقفان، هیئت امنای امام زادگان و بقاع متبرکه برتر و خادمان نمونه این اماکن مقدس در شهرستان شاهرود عنوان کرد.

حجت الاسلام عبدالله واحدی با تاکید بر نهادینه سازی و ترویج وقف خواستار توجه بیشتر به آن در جامعه شد و افزود: تشویق افراد مختلف به سمت ایجاد موقوفه های جدید اثر بسیار مثبتی در جامعه دارد و در این مورد مقام معظم رهبری می فرماید: هرچه می توانید وقف را ترویج کنید.

وی افزود: امسال نسبت به سال گذشته تعداد موقوفات استان سمنان 3 برابر افزایش داشته است که مردم هر روز دیدگاه بهتری نسبت به سنت حسنه وقف پیدا می کنند و این نقطه عطف خوبی را برای آینده به ما نشان می دهد.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان در مورد موقوفات مخروبه گفت: به همین منظور دفتری را به مدت 2 سال با نام دفتر عمران موقوفات افتتاح شده است که با مشارکت سایر موقوفات و افراد سرمایه گزار خارجی کار احیای این موقوفات شروع شده است و ما هم اکنون از موقوفه 400 هزار تومانی تا 600 میلیون تومانی را در سال جاری داشته ایم.

حجت الاسلام واحدی با اشاره به لزوم مشارکت سایر دستگاه های فرهنگی استان سمنان دراجرای طرح "قدم های آسمانی تا امام مهربانی" اظهار داشت: اجرای مطلوب این طرح مشارکت سایر نهادها از جمله هلال احمر، بسیج و اورژانس و ... را می طلبد.

واحدی  ادامه داد: به منظور اجرای مطلوب این طرح لازم است مسئولان ارشد استان سمنان همراه اداره کل اوقاف و امور خیریه باشند تا وظیفه میزبانی را به نحو احسن به جا آورده شود و زائران با خاطره ای خوش از استان سمنان عبور کنند.

وی همچنین خواستار تشکیل ستادی استانی برای برنامه ریزی مناسب به منظور استقبال از زائران حرم رضوی شد چرا که با توجه به اینکه حرکت مردم در قالب کاروان های پیاده و به صورت خودجوش انجام میشود باید از بعد معنوی این سفر که همان فضای معنوی امامزادگان برای میزبانی از این عزیزان استفاده شود.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان سمنان از برنامه ریزی جهت آماده سازی حداقل یک مکان در هر شهرستان برای استحمام زائران، توزیع غذای گرم و توزیع بسته های فرهنگی با محتوای معرفت افزایی زائران خبر داد.

حجت الاسلام واحدی خاطرنشان کرد: وقف پول از جمله کارهایی است که دنیای اسلام در زمینه وقف انجام داده که خود قرض الحسنه همان وقف پول محسوب می شود و مانند کلیدی است که به تمام مشکلات می خورد و بسیار اثر بخش است که البته ما تا این واقعیت مطلوب که بتوانیم جایگاه وقف را پیدا کنیم راه بسیاری را پیش رو داریم.

امام جمعه شاهرود نیز در این همایش گفت: پدیده وقف دارای حیطه گسترده ای از فعالیت و اقدام می باشد، تا جایی که اگر به درستی هدایت شود، به بسیاری از نیازها پاسخ می دهد و هیچگاه جامعه انسانی با کمبودهای اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و فرهنگی روبرو نخواهد شد.

حجت الاسلام محمود ترابی افزود: اما مهم این است که هم نیازها براساس اولویت در سطح افکار عمومی معرفی شود و هم ضرورت آن عینی و متناسب با عواطف و درک و توجه واقفان لحاظ شود البته وقف می تواند در جنبه شخصی و خانوادگی نقش داشته باشد و گاه در بعد عمومی و در جهت پرکردن خلأهای اجتماعی، که قرآن بر کارهای عمومی و همیاری و حل مشکلات و برطرف کردن نابسامانی های جامعه از طریق تعاون بر نیکی تأکید می کند.

وی تاکید کرد: هر چند انسان به دلیل حب فرزند و حفظ اموال خود از دست یازیدن دیگران، گاه وقف می کند، اما آنچه در این میان بیشتر ارزش دارد، و قرآن آن را ترویج می کند فرهنگ سازی برای انجام کارهای عام المنفعه و نهادینه کردن روحیه همدلی و همکاری و تشویق به تعاون و کمک به دیگران است.

حجت الاسلام ترابی گفت: در این راستا قرآن کریم بارها مساله تصحیح نیت و انگیزه ماندگار وقف را مطرح کرده است و از نظر قرآن باید قصد عمل در وقف مانند هر انفاقی رضایت الهی باشد چرا که هر گونه تاثیرگذاری بر نیت وقف، آثار خود را بر نوع و چگونگی بهره گیری از آن خواهد گذاشت به همین دلیل مساله اخلاص در عمل و قصد قربت در کارهای اجتماعی به ویژه خدمت به دیگران اهمیت به سزایی دارد، تا صدقه ربایی و با منت و اذیت و آزار نباشد.

امام جمعه  شاهرود خاطر نشان کرد: البته آنچه در اینجا محل توجه است، تفکیک میان نیت و انگیزه است که می توان جدایی انداخت. عشق به خدا با حب به ذات و احترام به انگیزه های واقفان منافاتی ندارد و آیاتی مانند والباقیات الصالحات خیر عند ربک ثواباً و خیر املاً همگی ناظر به چگونگی قصد و جهت عمل برای محبوب با قید « الباقیات الصالحات» است اما انگیزه های فردی مانند انگیزه احترام و جلب محبت و تشویق چیزی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت و تاثیر آن را در گسترش وقف فراموش کرد.

حجت الاسلام ترابی در خاتمه گفت: توجه و احترام به واقفان نوعی سلوک و رفتار برای گسترش انگیزه است، مردم در سراسر زندگی خود طالب زندگی با احترام و تشویق جویای موقعیت اجتماعی هستند و از اشاعه عمل و نشان دادن کار خوب آنان خوشحال و تشویق می شوند و آنها به عمل دیگری در سنخ وقف روی می آورند و از این راه می توان در جهت ارضای این انگیزه و گسترش وقف کوشید.

کد خبر 2208244

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha