"رودولفو کالو" رئیس دفتر خبرگزاری رسمی ایتالیا (ANSA) در تهران در گفتگو با خبرگزاری مهر به تشریح اهداف سفر هیئت پارلمانی ایتالیا به ایران در هفته جاری پرداخت و گفت: سفر هیئت پارلمانی ایتالیا به ایران اتفاق بسیار مثبتی بود. این هیئت متشکل از نمایندگان جناح اکثریت و جناح اقلیت مجلس سنا بوده و در حقیقت نگاه های سیاسی مختلف را نمایندگی می کرد. در مورد هدف سفر این هیئت به ایران باید همان جمله ای را که سناتور "پیر فرناندو کاسینی" رئیس این هیئت پارلمانی گفت، تکرار کنیم. وی گفت این هئیت با هدف بهبود روابط پارلمانی بین ایران و اتحادیه اروپا به ایران سفر کرده است. ایتالیا پیشتر نیز در این رابطه نقش آفرینی کرده است، در سال 1999 بهبود روابط ایران با اروپا با سفر "محمد خاتمی" به ایتالیا ایجاد شد و اکنون هیئت ایتالیایی به دنبال احیای این رابطه است.
وی افزود: در همین راستا ما شاهد سفر وزیر خارجه ایتالیا به ایران بودیم که نخستین سفر یک وزیر خارجه ایتالیا به ایران طی 10 سال گذشته به شمار می رود. این سفرها نشانگر این مطلب است که ایتالیا می خواهد نقش مثبت خود در برقراری رابطه بین ایران و اروپا را دوباره ایفا کند. هیئت ایتالیایی در ایران با "علاء الدین بروجردی" رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه و "اکبر هاشمی رفسنجانی" رئیس مجمع تشخیص مصلحت دیدار کرد. در این دیدارها مسائل مختلفی مورد بحث قرار گرفت که حول محور بهبود روابط بین ایران، ایتالیا و اتحادیه اروپا بود.
کالو در ادامه یادآور شد: این در حالی است که ایتالیا از پیشگامان برقراری روابط با ایران در دوره ریاست جمهوری دکتر "حسن روحانی" است. دو روز پس از برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهوری جدید در ایران، معاون وزیر خارجه ایتالیا در راس هیئتی سیاسی به ایران آمد تا بر روابط نزدیک بین دو کشور تاکید کند. ایتالیا همچنین از حامیان دستیابی ایران و گروه کشورهای 1+5 به توافق هسته ای است. در عین حال پیشینه روابط ایران و ایتالیا به ویژه در بخش اقتصاد جالب توجه است و طی سال های گذشته ایتالیا در کنار آلمان در رده نخست شرکای تجاری ایران با اروپا جای داشته است. از نظر فرهنگی نیز مشترکات زیادی بین مردم ایران و ایتالیا وجود دارد. این مسائل موجب نزدیکی هر چه بیشتر دو کشور به یکدیگر شده و می تواند زمینه ساز گسترش همکاری ها در دوره جدید باشد.
رئیس دفتر خبرگزاری ANSA در تهران با بیان این که ایران شریک مهمی برای ایتالیا به شمار می رود اظهار داشت: در چند ماه اخیر ما شاهد سفر مقامات و هیئت های مختلف ایتالیایی از جمله "لایو پیستلی" معاون وزیر خارجه، "اما بونینو" وزیر خارجه و هیئت پارلمانی ایتالیا به ریاست "پیر فردیناندو کازینی" رئیس کمیسیون سیاست خارجی سنای این کشور به ایران بوده ایم که این مسئله نشانگر اهمیت ایران برای دولت ایتالیا است. در همین حال شنیده ها از احتمال سفر نخست وزیر ایتالیا به ایران در آینده نزدیک حکایت دارد.
وی تأکید کرد: اصل قضیه این است که دعوتی رسمی از سوی رئیس جمهوری ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل از نخست وزیر ایتالیا انجام گرفته است. سپس روحانی در دیدار با بونینو تاکید کرد که ایران آمادگی میزبانی از مقامات ایتالیا در بالاترین سطح است. بعد از آن هم سفارت ایران در ایتالیا از تلاش ها برای دیدار مقامات دو کشور در بالاترین سطح اجرایی خبر داد. هر چند پس از سفر بونینو احتمال انجام چنین سفری می رفت اما تا کنون این مهم به وقوع نپیوسته است. از این رو باید گفت احتمال سفر نخست وزیر ایتالیا به ایران وجود دارد، اما زمان آن هنوز مشخص نیست.
کالو در بخش دیگری از این گفتگو با تاکید بر اهمیت نقش ایران در تحولات سیاسی منطقه گفت: ایران به علت جایگاه مهمی که در منطقه و در برقراری ثبات و امنیت منطقه دارد، نقشی کلیدی دارد. این نقش در تحولات سوریه، لبنان، فلسطین و افغانستان به چشم می خورد. از این رو ایران پتانسیل بالایی در حل و فصل بحران های منطقه دارد.
وی افزود: در خصوص فعالیت های هسته ای ایران نیز همانطور که وزیر خارجه ایتالیا و نخست وزیر "انریکو لتا" گفتند ایتالیا حامی جدی توافق هسته ای غرب با ایران است. مذاکرات انجام گرفته نشان می دهد که امکان بالایی برای دستیابی طرفین به توافق نهایی وجود دارد. هر چند برخی عوامل از جمله لابی صهیونیستی به دنبال بی نتیجه گذاشتن مذاکرات است اما تلاش ها همچنان ادامه دارد و کشورهایی مانند ایتالیا از این توافق حمایت می کنند.
رئیس دفتر خبرگزاری ANSA ایتالیا در تهران در تحلیل تحولات سوریه بیان داشت: تحولات سوریه بخشی از بازی بزرگی است که در حوزه ای بزرگتر یعنی در جهان در جریان است. با این حال ما شاهد رقابت و نقش آفرینی بازیگران خارجی در تحولات سوریه هستیم. این رقابت که بیش از همه بین روسیه و آمریکا است، طی ماه های اخیر به نقطه عطف خود رسید و احتمال مداخله نظامی در سوریه را افزایش داد. بخشی از اختلافات در سوریه بر سر منافع آمریکا و روسیه است. ما همچنین شاهد مواضع متفاوت کشورهای منطقه از جمله ایران در مورد سوریه هستیم.
کالو تاکید کرد: نقش ایران در حل بحران سوریه از جمله موارد مورد بحث در برگزاری نشست ژنو 2 است. این که ایران در این نشست و یا دست کم در نشست های جنبی حضور داشته باشد، محل بحث است. ایتالیا همواره بر اهمیت حضور ایران در این نشست تاکید کرده و بر این عقیده است که این موضوع به حل بحران کمک خواهد کرد.
وی با اشاره به خطر گسترش تروریسم در منطقه با ادامه درگیری ها در سوریه اظهار داشت: قدر مسلم این است که غرب به خطر تروریسم در سوریه واقف شده و به دنبال مقابله با قدرت گرفتن تروریست ها در این کشور است. این در حالی است که ایران می تواند به حل این بحران کمک کند. در هر حال دو کشور روسیه و آمریکا که در تحولات سوریه رو در روی هم قرار گرفته اند، نقشی اساسی در پایان یافتن بحران این کشور دارند.
کالو در پایان افزود: در پاسخ به این سوال که آیا پایان بحران در سوریه می تواند به روی کار آمدن یک نظام دمکراتیک منجر شود، باید ابتدا امکان برگزاری یک انتخابات آزاد و دمکراتیک در این کشور بررسی شود. در بسیاری از کشورهای خاورمیانه این امر ممکن نیست، زیرا عوامل بسیاری موجب شده که ارتباط بین رای دهندگان و قدرت سیاسی قطع شود. از این رو در این کشورها انتخابات نمی تواند چندان تعیین کننده باشد. هر چند در این بین ایران استثنا است زیرا انتخابات ریاست جمهوری این کشور نشان داد که خواست مردم می تواند سرنوشت سیاسی را تعیین کند. در مورد دیگر کشورهای منطقه باید گفت که تلاش رای دهندگان برای رساندن پیام تغییر به گوش طبقه حاکم بی نتیجه بوده است.
-------------------------------------------------------
گفتگو: فریدون ناعمی، معصومه زارع
نظر شما