به گزارش خبرنگار مهر، این روزها باربیها، بتمنها، باب اسفنجیها و سوپرمنها بازی کودکان ما را به بازی گرفتهاند و ما با اجازه نامحدود برای واردات این اسباب بازیها که مانند کشیشان و سفیران فرهنگی غرب فرهنگ بیگانه را در میان کودکانمان ترویج میکنند تیشه به ریشه فرهنگ ملی و اسلامی خود زدهایم و با دست خود، فرزندان معصومان را بدون دفاع به کام مرگ تدریجی فرهنگی فرستاده و بدون این که متوجه باشیم از این مرگ تدریجی کودکان خود، احساس لذت میکنیم.
این روزها اگر سری به اسباب بازی فروشیهای شهر بیرجند که تعداد آن هم در حال افزایش است بیندازیم باربی، باب اسفنجی، و سایر عروسکهای خارجی را می بینیم که ویترین مغازهها را پرکردهاند و 30 عروسک بومی و محلی استان به دلیل ضعف صنعت عروسکسازی در استان و کشور دچار مرگ تدریجی شده و گذر زمان زمینه حذف آنها را از حافظه ها پاک کردهاست.
فروشگاههای اسباب بازی خراسان جنوبی در قبضه اسباببازیهای غربی
مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی در گفتگو با مهر، با بیان این که خراسان جنوبی هم مانند سایر استانهای کشور در قبضه اسباببازیهای خارجی است، گفت: متاسفانه صنعت اسباب بازی در کشور ما پیشرفت نکرده و در استان هم تولیدکنندگان و طراحان به سمت تولید عروسکهای بومی نرفتهاند.
عبدالرضا صمدی با بیان این که ترویج یک اسباببازی در استانها متناسب با فرهنگ بومی و ملی نیازمند یک پیوست فرهنگی است، ادامه داد: متاسفانه اسباب بازی های بومی به دلیل نداشتن پیوست فرهنگی یعنی انیمیش کارتون یا کتاب که آنها را برای کودکان معرفی میکند و آنها را نزد کودکان محبوب کند در صورت تولید به فروش نمیرسند.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر به دلیل این که صنعت اسباب بازی در کشورضعیف است با وجود پیوست فرهنگی برای اسباب بازیها، تولید انبوه آنها ممکن نیست.
وی با بیان این که کودکان با بازی چیزهای زیادی یاد میگیرند، گفت: شخصیت کودکان دختر و حس مادریشان در خالهبازیها کودکانه شکل میگیرند و حس مسئولیت پدرانه و نان آوری پسران در کامیون بازی های آنها کامل می شود اما متاسفانه به دلیل بی توجهی والدین به خرید اسباب بازی های خارجی برای کودکان دختر آنها به جای حس مادری به آریشگران ماهر تبدیل شده و پسران به مردان بی بندبار و خشن تبدیل شده اند.
وی بیان داشت: البته باید این را هم یادآور شد که نبود اسباب بازی های ملی و محلی چاره ای به جز خرید اسباب بازی های خارجی برای والدین باقی نگذاشته است.
مدیرکانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی با بیان این که تا زمانی که تولید عروسکهای بومی و ملی در کشور به تولید انبوه نرسند عروسکهای خارجی بازار های داخلی ما را در قبضه خواهند داشت، اظهارداشت: عروسک دارا وسارا،عمو نوروز و سایر عروسکها به دلیل هزینههای بالای تولید در کشور و نبودن صنعت برای تولید انبوه و نداشتن پیوست فرهنگی با شکست روبه رو شده اند.
پیوست فرهنگی مهم ترین راهکار فروش اسباب بازی های بومی و ملی
صمدی با بیان این که مقام معظم رهبری بارها در سخنان خود ورود اسباب بازیهای خارجی را از مصداق های جنگ نرم و تهاجم فرهنگی عنوان کردهاند، گفت: همانطور که مقام معظم رهبری فرموده اند تنها روش برای معرفی و فروش اسباب بازیهای ملی ایجاد پیوستهای فرهنگی برای آنها است.
وی ادامه داد: این پیوست های فرهنگی را می توان با ساخت انیمیشن، انتشار و نوشتن کتاب های مصور و فیلم ایجاد کرد و پس از آن با تولید محصول براساس شخصیت داستان ها آنها رابه فروش برسانند.
مدیرکانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی با بیان این که کانون از عروسکهای ایرانی و شکرستانی استقبال کرده و آن ها را در فروشگاه های کانون به فروش خواهد رساند، گفت: امروز عنصر خلاقیت در تولید اسباب بازی از سایر ملاک ها برای تولید کنندگان مهم تر است.
شناسایی 30 عروسک بومی محلی در استان
صمدی با بیان این که دومین جشنواره عروسکهای خلاق محور در خراسان جنوبی به میزبانی شهرستان قاین برگزار خواهد شد، افزود: در این جشنواره بر خلاف جشنواره های گذشته به جای تاکید بر عنصر بومی به عنصر خلاقیت توجه شده و از عروسک ها و طراحانی حمایت خواهد شد که درعروسکهای طراحی شده و ساخت آنها عنصر خلاقیت و ابتکار را در نظر بگیرند.
وی از شناسایی 30 عروسک بومی در استان خبرداد و گفت: یکی از عروسک هایی که در مناطق مختلف استان در میان مردم و کودکان مشترک است عروسک باران خواهی یا چولی قزک است.
وی ادامه داد: عروسک بی بی حور و بی بی نور هم از دیگر عروسک های بومی استان است.
مدیرکانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی با بیان این که بیشتر شخصیت های عروسکی بومی استان نماد آیین ها یا شخصیت های افسانه ای هستند، گفت: گسترش و ترویج این عروسک ها نیازمند پشتوانه فرهنگی گسترده است.
صمدی افزود: در حال حاضر کانون پرورش فکری استان توان خود را بر حفظ اصالت و ثبت عروسکهای بومی استان گذاشته است تا یاد و خاطره این عروسک ها در میان مردم فراموش نشود.
وی یادآور شد: در صورت تولید انبوه به زودی عروسک های دارا و سارا با وزن کمتر و کیفیت بهتر با لباس های بومی استان وارد اسباب بازی فروشیها خواهند شد.
بی هویتی فرهنگی و جایگزینی فرهنگی مهم ترین پیامد بازی با عروسکهای خارجی در کودکان
رئیس دانشکده علوم تربیتی دانشگاه بیرجند و دکترای روان شناسی بالینی در گفتگو با مهر، با بیان این که بازی زیربنای شخصیتی کودک را میسازد و کودک در بازی کردن با تجربه های زندگی واقعی آشنا می شود، گفت: کودکان در بازی مانند یک دانشمند کوچک می آموزند و یاد می گیرند چگونه با جهان پیرامون و اطرافیان خود ارتباط برقرار کنند.
محسن خورشید زاده با بیان اینکه اسباب بازی ها مهم ترین هم نشینان یک کودک هستند، تصریح کرد: دوران کودکی بهترین زمان برای یادگیری است و اگر انسان بخواهد یک فرهنگ را به یک کودک آموزش دهد دوران کودکی و اسباب بازی مهم ترین ابزار برای آموزش کودکان هستند.
وی با بیان این که اسباب بازی ها در روند جامعه پذیری کودکان امروزی نقش مهمی دارند، افزود: چطور می توانیم انتظار داشته باشیم که کودکان ما فرهنگ ایرانی و اسلامی، سبک زندگی و رفتار اسلامی را بیاموزند در حالی که اسباب بازی های خارجی به عنوان مهم ترین نمادهای فرهنگی غرب هم بازی آنها هستند.
وی افزود: متاسفانه ما امروزه تجربه نافرجام غرب را در مورد بازی ها و اسباب بازی های برهنه و خشونت آمیز دوباره تکرار می کنیم در حالی که خود غربی ها برای حفظ ارزش های انسانی خود برای این اشتباه به دنبال راه چاره هستند.
رئیس دانشکده علوم تربیتی دانشگاه بیرجند ادامه داد: تازمانی که نتوانیم عروسک های بومی و محلی را در کشور به تولید انبوه برسانیم قادر به حفظ هویت فرهنگی خود در تربیت نسل جدید نخواهیم بود.
خورشید زاده با بیان اینکه صنعت اسباب بازی در جهان صنعت سود آوری است، گفت: ساخت عروسک هایی منطبق بر افسانه های ایرانی و شاهنامه و ساخت انیمیشن برای آنها راهگشای بازار فروش عروسک های بومی است که علاوه بر حفظ هویت فرهنگی می تواند سود هنگفتی نصیب تولید کنندگان خود کند.
وی با بیان این که متاسفانه در حوزه تولید اسباب بازی سخنان مقام معظم رهبری مورد توجه قرار نگرفته است،گفت: بی توجهی به اسباب بازی های کودکان نادیده گرفتن سبک رفتاری واخلاقی آن ها است.
خورشیدزاده یادآور شد: با ساخت عروسک های خلاقانه می توانیم آينده درخشانی برای کودکان خود رقم بزنیم و فرهنگ خود را در سطح جهان ترویج کنیم و با تهاجم فرهنگی به شکلی گسترده مقابله کنیم.
نظر شما