به گزارش خبرگزاری مهر، دیپلماتهای فوق در گفتگو با خبرگزاری رویترز اعلام کردند، برای نظارت در زمینه توافق هستهای بر اساس توافق ژنو، آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) در حال بررسی حضور بازرسان بیشتر و تاسیس یک دفتر موقت است.
در حالی که بازرسان آژانس به صورت مکرر به تاسیسات هستهای سفر میکنند، تاکنون دفتری در ایران ایجاد نشده بود.
رویترز در ادامه مینویسد هنوز مشخص نیست آیا این نهاد بینالمللی این موضوع را با جمهوری اسلامی مطرح کرده است یا خیر چراکه میزان نظارت آژانس میتواند بحثانگیز باشد.
یک دیپلمات غربی در وین گفت: "فکر نکنم بحث حساسی باشد. باید به عنوان نتیجه نیاز به دسترسی روزانه به آن نگریست. اگر قرار باشد کارمندان هر روز آنجا باشند، باید بتوانند یک دفتر داشته باشند. "
وی افزود: آژانس در حال بررسی نیازمندیهای خود از نظر نیروی انسانی و هزینههای اضافی برای اعمال توافق ژنو است، اما در این زمینه جزئیات بیشتری ارائه نشده است. قرار است در صورت تایید پایتختهای کشورهای امضا کننده، توافق از 20 ژانویه عملیاتی شود.
IAEA در حال حاضر نیز یک یا دو تیم شامل دو بازرس در تمام روزهای سال در ایران دارد که در هتل اقامت دارند. این تعداد افزایش خواهد یافت.
یکی دیگر از دیپلماتهای مستقر در پایتخت اتریش گفت: "حداقل نیاز به یک تیم دیگر خواهد بود."
دیپلماتهای مستقر در آژانس گفتهاند نیاز به دفتری در ایران خواهند داشت تا در زمینه مسائل کاری و لجستیک کار تسهیل یابد و امکان بازرسی مکرر از نطنز، فردو و دیگر تاسیسات ایجاد شود.
بازرسیهای روزانه
یکی از این دیپلماتها مدعی شد دلیل این مساله، کاهش زمان و هزینه رفت و آمد به ایران و امکان نگهداری از وسایل مخصوص است. وی افزود: "این برای موثرتر کردنِ فعالیتهای آژانس است."
رویترز افزود: آژانس از دادن اطلاعات در این زمینه خودداری کرده است و نمایندگی ایران هم در دسترس نبوده است.
رویترز در پایان تصریح می کند: تاکنون IAEA تقریباً به صورت هفتگی نطنز و فوردو را مورد بازرسی قرار میدادند و که در حال حاضر میخواهند هر روز این امکان را داشته باشند.
اولی هاینونن رئیس سابق بازرسان آژانس که در حال حاضر در دانشگاه هاروارد تدریس میکند گفت: "داشتن یک دفتر کوچک IAEA در ایران میتواند مزایایی داشته باشد."
نظر شما