۱ شهریور ۱۳۸۴، ۱۳:۵۰

علامه محمد باقر مجلسي و ميراث مكتوب اماميه(1)

علامه مجلسي اساس زندگي در شيعه را دينداري با عقلانيت مي داند

علامه مجلسي اساس زندگي در شيعه را دينداري با عقلانيت مي داند

حجت الاسلام حسن طارمي، مؤلف و پژوهشگر علم حديث، در نكوداشت "علامه محمد باقر مجلسي و ميراث مكتوب اماميه" اظهار داشت: علامه مجلسي مهمترين مسئله در شيعه را عقل گرايي مي داند. وي معتقد است كه اساس زندگي در شيعه دينداري توآم با عقلانيت است.

 به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ،  در سي و سومين نشست از سلسله نشست هاي  مؤسسه پژوهشي ميراث مكتوب، نشست نكوداشت "علامه محمد باقر مجلسي و ميراث مكتوب اماميه"، با سخنراني حجت الاسلام حسن طارمي، مؤلف و پژوهشگر علم حديث، برگزار شد.

وي در سخنراني اش به تبيين و بررسي كتاب "اربعين" علامه مجلسي پرداخت و اظهار داشت : اساساً علامه مجلسي به دلايل گوناگون،  از شخصيتهاي گمنام در فرهنگ اسلامي به حساب مي آيد.  اين تعبير را آقاي دكتر معصومي همداني درباره خواجه نصير الدين طوسي به كار برده است. نصيرالدين طوسي را همه مي شناسيم اما بعضي ويژي ها را برخي افراد دارند كه آن ويژگيها افراد را تحت الشعاع خود قرار مي دهد.  به گمان بنده علامه مجلسي از اين گونه افراد است. علامه مجلسي در كتاب "اربعين" مبناي سخنش را حديث معروفي از پيامبر(ص) قرار داده است و حديث را كه به گونه هاي مختلف نقل شده  مطرح مي كند و بيانهاي ديگر ائمه را كه در ذيل اين حديث مطرح شده مطرح مي كند. 

حجت الاسلام طارمي افزود: علامه مجلسي طي سفري كه به مشهد داشت بنا بر اصرار عده اي از علماي مشهد جلد اول "حيات القلوب" و "شرح اربعين" را به نگارش درآورد، او در سال 1085 هجري در مشهد با شيخ حر عاملي ديدار داشت كه هر دو اجازه روايت حديث داشتند. علامه در كتاب "اربعين" به كتاب "بحارالانوار" و "شرح كافي" كه هر دو از آثار وي هستند بسيار ارجاع مي دهد. مجلسي در كتاب به نقل حديثي از پيامبر(ص) مي پردازد كه حضرت علي(ع) از پيامبر(ص) درباره چهل حديث سوال مي كند و علامه شرح كامل پيامبر(ص) را در اين باره به نگارش در مي آورد.

اين استاد حوزه معتقد است كه علامه مجلسي مهمترين مسئله در شيعه را عقل گرايي مي داند كه در مقابل جهل و تعصب و خرافه قرار دارد و اساس زندگي  شيعه را تركيب دينداري با عقلانيت مي داند.


حجت الاسلام طارمي افزود: علامه مجلسي همچنين به بحث توحيد  در شيعه به صورت مبسوط مي پردازد. او در مقدمه دو كتاب "بحارالانوار" و "اربعين"، مجموع دلايل متكلمان بر توحيد را مطرح مي كند و بر نقل به عنوان دليلي عقلي براي اثبات توحيد تأكيد بسيار مي ورزد. معاد جسماني از ديدگاه كلام اماميه، نقل داستان مباهله از "سيد بن طاوس" از عناوين ديگر اين كتاب است.

وي از عصمت انبيا به عنوان بحث ديگر مطرح شده در "اربعين" نام برد و گفت : او ضمن بيان آراي مذاهب اسلامي، آراي شيعه را نيز بيان مي كند.

حجت الاسلام طارمي در پايان گفت: مجلسي يك متكلم بود كه البته روش متكلمان شيعه را دنبال نمي كرد.

کد خبر 221548

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha