۲۶ دی ۱۳۹۲، ۱۰:۴۷

گزارش خبری مهر/

سایه بلند خطر سیل و زلزله بر سر روستاهای آذربایجان غربی/ 1760 روستا در معرض تهدید

سایه بلند خطر سیل و زلزله بر سر روستاهای آذربایجان غربی/ 1760 روستا در معرض تهدید

ارومیه – خبرگزاری مهر: آذربایجان غربی جزو مناطق پرخطر از نظر آب و هوایی بوده به طوری که خشکسالی، سرما و یخبندان، سیل و تگرگ و باران های سیل آسا در کنار تهدید وقوع زلزله از مهمترین عوامل خسارت زای استان محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، ایران با دارا بودن 1400 گسل فعال یکی از زلزله خیزترین کشورهای دنیاست که 97 درصد مناطق آن زلزله خیز است اما هر گاه زلزله ای مهیب و ویرانگری مانند زلزله اهر، ورزقان، بم و یا حتی رودبار رخ می دهد، خسارات جانی و مالی آن بیشتر دامن مناطقی را که اغلب دارای بافت فرسوده هستند، می گیرد.

در ایران 40 نوع بلایای طبیعی شناسایی شده که در آذربایجان غربی بستر بروز 36 نوع از این بلایا فراهم است و طبق بررسی ها تنها 20 درصد از ساختمانهای مسکونی در استان از مقاومت لازم در برابر بلایای طبیعی و به خصوص زلزله برخوردار هستند.

استفاده از مصالح بی کیفیت جهت کاهش هزینه اتمام ساختمان های مسکونی، نبود واحدهای تولیدی کافی برای تولید مصالح مورد نیاز در استان، عدم برنامه ریزی مناسب و اصولی مدیریت بحران از عواملی است احتمال خسارات هنگفت مالی و جانی را در برابر وقوع هر گونه بلایای طبیعی افزایش می دهد.

آذربایجان غربی از نظر جغرافیایی در مناطق کوهستانی قرار دارد و با توجه به وجود دو هزار و 854 روستا در این استان می طلبد تا به بحث ایمن سازی با حساسیت بیشتری نگاه شود.

زلزله 500 هزار نفر از جمعیت روستایی آذربایجان غربی را تهدید می کند

رحمانی، کارشناس زمین شناسی هم درخصوص خطر زلزله درروستاهای آذربایجان غربی معتقد است، دو گسل ارومیه و زرینه 500 هزار نفر از جمعیت روستایی استان را تهدید می کنند.

در این میان استان با داشتن ضریب سیل خیزی بالا، همواره منطقه ای مساعد برای ایجاد سیلاب و تخریب ها محسوب می شود اما بررسی ابعاد مختلف سیل در منطقه نشان می دهد که وقوع این سیل ها خسارات جبران ناپذیر زیادی از خود برجای می گذارند که قابل بازگشت نیست.

آذربایجان غربی از نظر جغرافیایی در مناطق کوهستانی قرار دارد و با توجه به وجود دو هزار و 854 روستا در این استان در کنار برخی بی توجهی ها به ایمن سازی در ساخت و سازها و نیز چرای بی رویه مراتع  می طلبد تا به بحث ایمن سازی با حساسیت بیشتری نگاه شود.

این استان سالانه خسارات هنگفتی از محل وقوع و بروز مخاطرات طبیعی از جمله زلزله، سیل، سرمازدگی، خشکسالی و... متحمل می شود خساراتی که با اندکی مدیریت و نیز ارائه آموزش های مختلف مقابله با بلایای طبیعی می توان جلوی بخشی از آنها را گرفت و هفته کاهش بلایای طبیعی فرصت مناسبی برای این آموزشها می تواند باشد.

سیل و زلزله 1760 روستای آذربایجان غربی را تهدید می کند

مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان غربی از در معرض تهدید قرار گرفتن یک هزار و 760 روستای استان در معرض سیل و زلزله خبر داد.

ایوب عزیزی در گفتگو با خبرنگار مهر، از در معرض خطر زلزله بودن هزار و 760 روستای استان خبر داد و افزود: این روستاها در معرض خطر زلزله متوسط به بالا بوده و571 روستا شامل 19 درصد روستاهای آذربایجان غربی نیز در معرض تهدید سیل قرار دارند.

وی رشد روز افزون سکونتگاههای شهری و روستایی و استفاده بی رویه از منابع طبیعی را عامل تشدید حوادث غیر مترقبه طبیعی دانست و اظهار داشت: با بررسیهای انجام شده بیش از 571 روستا در مسیر سیلابها قرار گرفته که باید نسبت به جابجایی آنها اقدامات لازم انجام شود.

وی احیای مراتع، اجرای طرحهای آبخیز و آبخوان داری در مناطق کوهستانی و استفاده از مشارکت های مردمی در بهسازی و مقاوم سازی را از جمله راهکارهای ضروری در پیشگیری از وقوع حادثه ناگوار طبیعی عنوان و اضافه کرد: در این راستا طرحهای مطالعاتی و اجرایی در دست اجرا است.

لزوم جابجایی 250 روستای در معرض تهدیدات متعدد آذربایجان غربی

مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان غربی با بیان اینکه تاکنون 250 روستای در معرض خطرات متعدد شناسایی شده‌‌اند، اضافه کرد: 55 روستا با اعتبار 21 میلیارد ریال ایمن‌سازی شده و امسال نیز 24 روستا با اعتبار 20 میلیارد ریال ایمن‌سازی می‌شوند.

عزیزی با اشاره به ایمن سازی 10 روستای آذربایجان غربی در برابر خطرات طبیعی طی سال گذشته، اعلام کرد: روستاهایی که در مسیر سیل، رانش زمین، ریزش کوه، شیب‌های تند، مخزن سدها یا حریم رودخانه‌ها قرار دارند باید نسبت به ایمن سازی آنها برنامه ریزی و اقدام شود.

وی لایروبی رودخانه‌ها، اجرای کانال، احداث دیوار ساحلی و جابجایی روستاها را از جمله راهکارهای ایمن سازی روستاهای در معرض تهدید دانست و افزود: بر اساس برنامه پنج ساله پنجم توسعه تمام روستاهای استان ایمن‌‌سازی میشوند که در این راستا تاکنون 11 روستا با 824 خانوار و چهار هزار و 130 نفر جمعیت جابه‌جا شده‌ و امسال نیز 10 روستا جابجا می‌شوند.

به هر روی وقوع زلزله در استان وان ترکیه یکی از استانهای همجوار آذربایجان غربی، وقوع زلزله در شهرهای آذربایجان شرقی و موقعیت خاص جغرافیایی آذربایجان غربی آسیب پذیر بودن استان از بلایای طبیعی جدی بوده و زنگ خطری برای مردم و مسئولان جهت اجرای طرحهای پیشگیری و ایمن سازی است.

................................

گزارش از الناز ملک زاده

کد خبر 2215649

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha