عبدالوحید ریاضی فر در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد آغاز سرشماری زمستانی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی بیان داشت: سرشماری زمستانی پرندگان مهاجر استان در سال جاری از 25 دی ماه تا هشتم بهمن ماه توسط دو گروه متشکل از کارشناسان استانی و سازمان مرکزی و افراد علاقمند تشکل های مردمی انجام خواهد شد.
وی عنوان کرد: اجراي اين برنامه در سطوح ملي و بينالمللي سبب خواهد شد كه اطلاعات ذيقيمتي در خصوص برآورد اندازه جمعيت و تنوع گونههاي مختلف پرندگان هر يك از مناطق تالابي، توصيف و تشريح تغييرات حاصله در تعداد و پراكنش جمعيتهاي پرندگان مهاجر آبي، ارزيابي اهميت هر يك از سايتها براي پرندگان مهاجر آبي در طول فصل زمستانگذراني، مقايسه ميزان جمعيت و تنوع پرندگان موجود در هر يك از مناطق تالابي بهعنوان شاخص براي ارزيابي وضعيت زيستگاهي هر يك از سايتها، به دست آيد.
ریاضی فر اظهار داشت: اطلاعاتی که در بلند مدت از اجرای برنامه بین المللی سرشماری زمستانی پرندگان آبی بدست می آید نقش بسیار موثری در دستیابی به اهداف ذیل ایفا می کند.
وی برآورد اندازه جمعیت هر یک از گونه های مختلف پرندگان آبی در سطح کشور، ارزیابی اهمیت هر یک از سایتها برای پرندگان مهاجر آبی در طول فصل زمستان گذرانی، تعیین جمعیت و تنوع پرندگان مهاجر آبی زمستان گذران در هر یک از مناطق تالابی کشور، مقایسه میزان جمعیت و تنوع پرندگان موجود در هر یک از مناطق تالابی بعنوان یکی از شاخص های ارزیابی وضعیت زیستگاهی هر یک از مناطق و تداوم اجرای برنامه سرشماری زمستانی پرندگان مهاجر آبی که از سال 1967 میلادی در سطح کشور آغاز شده است از جمله اهداف این سرشماری خواهد بود.
معاون فنی اداره کل حفاظت محيط زيست هرمزگان خاطرنشان کرد: به واسطه تنوع شرايط توپوگرافي، اقليمي و پوشش گياهي در نقاط مختلف كشور، زيستگاههاي متنوعي براي زمستانگذراني ميليونها پرنده مهاجر آبي در ايران به وجود آمده كه از نظر ملي و بينالمللي حائز اهميت هستند. به دلیل وجود شرایط مناسب در استان به ویژه رویشگاه های حرا، بیشترین وسعت در هرمزگان، طی سال های گذشته بیشترین تنوع گونه ای از این منطقه گزارش شده است.
وی اعلام کرد: طول خط ساحلی استان با احتساب جزایر بالغ بر دو هزار کیلومتر است. وجود پهنه های گلی، رویشگاه های حرا در امتداد خط ساحلی و جزایر متعدد( 14 جزیره) موجب شده است هرساله شاهد حضور جمعیت زیادی از این مهاجران زمستانی باشیم.
ریاضی فر تصریح کرد: جنگلهای مانگرو بسیار حاصلخیز بوده و از نظر تنوع زیستی یکی از کانونهای مهم بشمار می روند. مانگروها تامین کننده شرایط زیستگاهی برای مهمترین پرندگان آبزی به شمار می روند. برخی از پرندگان حمایت شده یا نادر آبزی منحصراً در مانگروها زندگی می کنند. برخی از گونه ها در سطح جهانی ، برخی در سطح ملی دارای ارزش حفاظتی هستند نظیر: عقاب خالدار بزرگ، عقاب شاهی ، پلیکان پا خاکستری .
وی عنوان کرد: این مهاجران زمستانی اغلب گونه هایی از خانواده های حواصیلیان، آبچلیکیان ، سلیمیان و کاکاییان و باکلانیان و... هستند.
ریاضی فر اظهارداشت: همچنين بهرهگيري از وضعيت موجود پرندگان آبي هر يك از تالابها در جهت تعيين خط مشي مديريت مناطق، مشاركت و همكاري با تلاشهاي بينالمللي در جهت حفاظت از پرندگان مهاجر آبي و زيستگاههاي تالابي نيز از ديگر نتايج اجراي سرشماري پرندگان مهاجر است.
به گفته وی، در سال 90 از مجموع 55 سایت استان، در 37 سایت سرشماری پرندگان زمستان گذران انجام شد. میانگین پوشش سایت های شمارش شده حدود 65 درصد بود. در سال 90 در طی سرشماری 80 هزار و 535 قطعه پرنده شامل 98 گونه، از 21 خانواده، 37 گونه پرنده آبزی و 44 گونه پرنده کنارآبزی، 14 گونه پرنده شکاری و سه گونه ماهیخورک مشاهده شد.
وی افزود: سایتهای منطقه حفاظت شده تیاب و میناب با تعداد 17 هزار و 144 قطعه و پس از آن منطقه حفاظت شده حرا با تعداد 14 هزار و 650 قطعه بیشترین پرنده را در خود جای داده اند. بیشترین جمعیت گونه ها باکلان بزرگ هفت هزار و 811 قطعه، تلیله شکم سیاه شش هزار و 215 قطعه و کاکایی صورتی شش هزار و 23 قطعه بوده اند.
نظر شما