استان کرمان طی ماه گذشته شاهد بارشهای مکرر برف بوده است این درحالیست که طی سالهای گذشته کرمان کمتر روی برف را به خود دیده است اما در کنار بارشهای مکرر برف در استان کرمان و به خصوص در ارتفاعات و زیستگاههای حیوانات وحشی شاهد کاهش شدید دمای هوای کرمان تا مرز منفی 21 درجه نیز بوده ایم.
در چنین شرایطی اقلیم کرمان پس از خشکسالی روی دیگرش را نیز به حیات وحش کرمان نشان داده است.
در فصل تابستان نیز به دلیل خشکسالی چندین ساله کرمان و کم آبی و عدم وجود تغذیه مناسب برای حیوانات وحشی در کرمان طی سالهای اخیر شاهد کاهش جمعیت حیات وحش و یا کوچ این حیوانات به مناطق دیگر هستیم.
با این وجود طی روزهای اخیر در کنار شرایط سخت اقلیمی شکار چیان نیز در کمین حیات وحش کرمان قرار گرفته اند و به خصوص شکار کبک به تفریح برخی افراد سود جو تبدیل شده است.
حیوانات وحشی با بارش شدید برف در ارتفاعات و برودت هوا برای فرار از شرایط سخت اقلیمی به مناطق کم ارتفاع و عاری از برف که آب و غذا در اختیارشان است کوچ می کنند این مسئله به خصوص برای پرندگانی که قادر به پرواز نیستند به ویژه کبک روی می دهد از سوی دیگر سایر حیوانات وحشی نیز از این روند تبعیت می کنند.
استان چهارمحال وبختياري استاني بسيار زيبا در فصل زمستان است و هر روز؛ زمستان زيبايي را نشان مي دهد. اين استان در رشته كوه زاگرس قرار دارد و شرايط توپوگرافي و خاص اين استان موجب شده است در فصل زمستان بارشهاي نسبتا مناسب برف را داشته باشد. برف و سرما در اين استان زيبايي هاي را ايجاد كرده است كه موجب شده مسافران كه دوستدار مشاهده زيبايي هاي فصصل زمستان هستند به اين استان بيايند.
از ابتداي ماه ديماه بارشهاي فراوان برف در اين استان اتفاق افتاد و هم اكنون سرتاسر استان را جامعه سفيد رنگ برف پوشانده است و اين استان يكپارچه سفيد رنگ شده است.
وجود چشمه ها و قناتها و آبشارها مناظر زيبايي را در كنار سفيدي برف ايجاد كرده است؛ بلند شدن بخار از چاههاي آب و چشمه ها و از سطح رودخانه ها از منظره هاي زيبايي است كه در اين استان در اثر اختلاف دما ايجاد شده است و منظره اي بسيار زيبا ايجاد كرده است.
ايجاد قنديلهاي يخي در كنار ابشارها و در كوهستانها از ديگر زيبايي هاي فصل زمستان در استان چهارمحال و بختياري است كه مناظر زيبايي را ايجاد كرده است.
هم اكنون گردشگران و مسافران زمستاني بسياري وارد استان چهارمحال و بختياري شدند؛ اين مسافران كه در ايام تعطيل تعداد آنها بيشتر است بيشتر در دامنه كوهها وارتفاعات در حال لذت بردن از زيبايي هاي فصل زمستان در اين ايام هستند.
كردستان كه يكي از مناطق عملياتي در هشت سال دفاع مقدس بود بارها مورد حمله قرار گرفت كه در دو مورد شمار زيادي از مردم بي دفاع اين استان در محل زندگي خود شهيد و زخمي شدند كه در يكي از اين موارد جنگنده هاي رژيم بعث مناطق مسكوني سنندج را مورد حمله قرار داده و متاسفانه 220 نفر در جريان اين حمله شهيد و بيش از 150 نفر نيز زخمي شند.
با حمله بمب افکن های رژیم بعث عراق به مناطق مسکونی شهر سنندج در 28 دی ماه سال 65 شمار زیادی از مردم بی دفاع این شهر شهید و زخمی شدند و هنوز بعد از گذشت سالها زخم های این روز بر چهره شهر خودنمایی می کند.
در روز 28 دی ماه سال 1365 در سنندج عقربه های ساعت به 10 صبح رسیده بودند که به ناگاه دیوار صوتی شهر شکسته شد. فضای رعب و وحشت همه جا را فرا گرفت همه به گمان اینکه هواپیماها جنگی هستند و از آسمان این شهر عبور می کنند تاحدودی بی خیال از کنار موضوع عبور کردند و عده ای هم به دنبال پناهگاه بودند ولی این بار قضیه کمی فرق می کرد و پنج هواپیمای بمب افکن عراق در آسمان شهر سنندج هویدا شدند و دیوار صوتی شهر را شکستند.
هیچ کس فکرش را نمی کرد که این هواپیماهای بمب افکن قصد بمباران شهر و مناطق مسکونی را دارند . آژیرها نواخته شد و به یکباره صدای اولین انفجار به گوش رسید و آپارتمان های میدان شهرداری سنندج به خود لرزیدند و صدای ناله و شیون به آسمان رسید.
اولین بمب به شلوغ ترین منطقه مسکونی شهر سنندج برخورد کرد. آن روزها در این آپارتمانها که امروز نیز هنوز یادگارهای جنگ را بر پیشانی خود دارند بالغ بر 600 خانوار زندگی می کردند. اولین بمب در یک آپارتمان مسکونی و در نزدیکی یک مدرسه ابتدایی فرود آمد و هنوز صدای انفجار اول به پایان نرسیده بود که صداهای بعدی هم شروع شد و این بار محله چهارباغ و بعد خیابان انقلاب و در نهایت خیابانهای اکباتان و میدان لشکر هدف بمب افکنهای رژیم بعث عراق قرار گرفتند.
حدود 15 سال است استان خراسان جنوبی با زلزله خاموش یعنی خشکسالی دست و پنجه نرم می کند و مردم این استان که اغلب شغل آنها کشاورزی و دامداری است و از این راه امرار معاش می کنند با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.
به گفته مسئولان؛ خراسان جنوبی از بحرانی ترین کانون های خشکسالی در کشور است که در بلند مدت خسارات ناشی از آن می تواند جبران ناپذیر باشد.
اگر چه در فصل زمستان به سر می بریم و بارندگی هایی را در این استان کویری و شرقی نیز شاهد بوده ایم اما مسئولان اعلام کرده اند علی رغم این بارندگی ها خراسان جنوبی کم بارش ترین استان کشور بوده است و این می تواند به این معنی باشد که نمی توان به این بارندگی ها دل بست و باز این استان همچنان خشکسالی ها را در بهار و تابستان آینده پیش رو دارد خشکسالی هایی که پیامدهایی از جمله خالی شدن روستا از سکنه را رقم می زند و مسئولان امر باید در این زمینه این استان محروم و خشکسال کشور را ویژه تر از دیگر استانها ببینند.
سیب به عنوان یکی از محصولات مهم باغی آذربایجان غربی امسال به دلایل مختلف از جمله سرما زدگی دیررس بهاره، با کاهش قابل توجه تولید مواجه بود، بطوریکه به دنبال کاهش میزان تولید قیمت آن نیز به طور طبیعی با افزایش محسوسی همراه بود.
افزایش قیمت سیب درختی آذربایجان غربی فقط تا جایی ادامه یافت که کشاورزان محصولات خود را بر اساس درجه و کیفیت از 1800 تا 2500 تومان به فروش رساندند ولی این محصول در بازار میوه و تره بار کشور به قیمتهای 6 تا 8 هزار تومان در اختیار مصرف کننده قرار گرفت.
این در حالی است که سال گذشته با وجود کیفیت بالای سیب برداشت شده از باغات استان و تولید یک میلیون و 200 هزار تن سیب با رشد 56 درصدی میزان تولید، 750 هزارتن سیب در 291 واحد سردخانه بلاتکلیف مانده و در ایام بعد از نوروز با رایزنیهای انجام شده به کشورهای مختلف صادر شد.
پیش از این دو دبستان کمیل و سمیه و دبیرستان خدیجه کبری در کوهدشت به علت فرسودگی خالی از دانش آموز و در ادامه تخریب شدند.
در این میان دبستان های سمیه و کمیل پس از تخلیه به مکان های امنی برای معتادان تبدیل شده بودند که کلاس هایشان از سوی اداره آموزش و پرورش این شهرستان تخریب شد تا تنها چهاردایواری هایی بدون ساختمان از آن ها باقی بماند. چهاردیواری هایی که قرار شد به پارکینگ عمومی تبدیل شوند اما گویا مورد موافقت قرار نگرفت.
بنابراین گزارش، مدرسه راهنمایی پسرانه شاهد نیز از دوسال پیش به سبب عمر زیاد، با دانش آموزان خود وداع گفت تا پس از تخلیه به لانه ای برای معتادان و کارتن خواب ها تبدیل شود.
قرار است مدرسه شاهد نیز در سرنوشت دو دبستان کمیل و سمیه را شریک شود تا این آموزشگاه ها با حصارهای بدون اتاق، چشم به راه اعتبار اداره کل نوسازی لرستان باقی بمانند تا با نماهایی شیک و تازه دوباره جنب و جوش گذشته خود را به دست آورند.
در این تالاب که ۱۰۰ هزار هکتار مساحت دارد ۴۰ گونه پرنده زندگی میکنند که دیدن بسیاری از این گونه ها، تبدیل به رویا شده است.
زمینهای این تالاب مجموعهای از شنزارهای ساحلی، اراضی باتلاقی، آبگیرها، مرداب جنگلی با پوشش درختچههای گز، جنگل انارستان، بوتههای تمشک و زمینهای پست و گرهافتاده هستند و گونههای گیاهی و جانوری تالاب و شبه جزیره شامل، انار ترش وحشی، تمشک، سازیل، ازگیل، داغداغان، سیاهتلو، سپیدار، علف شور، جگن و علف هفتبند است.
هنوز می توان ردی از گرگ، شغال، روباه، جوجه تیغی، گربه جنگلی، گراز و فک دریای خزر، پرندگان (فلامینگو، دراج (بومی)، شاهین، بحری و زنگولهبال (مهاجر عبوری)، ماهیها (کپور، کفال، کلمه، ماهی سفید، سوف، ماش و کاراس را در میانکاله دید.
قوی فریادکش، پلیکان پاخاکستری، فلامینگو، اردک سرسفید، عروسغاز، غاز پازرد، طاووسک، چنگر و مرگونس سفید. این جانوران در فهرست ممنوعیت تجارت جهانی پرندگان در معرض خطر قرار گرفتهاند,میانکاله از مکانهای مناسب برای پرندهنگری است.
سفر به طبیعت بکر میانکاله، پرده از تهدیدهایی بر می دارد که این تالاب زیبا را در معرض خطر قرار داده است و وجود شرکتهای ماهگیری مشکلات عدیده ای را در آن بوجود آورده و سکونت شش ماهه 24 شرکت ماهیگری در میانکاله، ممنوعیت ورود مصالح ساختمانی به این منطقه و گرانی سوخت موجب قطع درختان جنگل از سوی صیادان برای استفاه در خانه سازی و سوخت شده است.
زوال یا همان خشکیدگی درختان بلوط، یکی از رخدادهای تلخی است که در سالهای اخیر در جنگلهای زاگرس در حال وقوع بوده و هر روز بر وسعت آن افزوده می شود.
کارشناسان معتقدند که آفات و یا بیماری در میان درختان بلوط به تنهایی نمی تواند علت وقوع چنین فاجعه زیست محیطی باشد و قطعا" عواملی نظیر تخریب جنگل، خشکسالی های پی در پی، گرد و غبارهای اخیر و نوع خاک در زوال و خشکیدگی بلوط های منطقه زاگرس نقش مؤثری داشته و دارند.
با به صدا درآمدن زنگ خطر نابودی جنگلهای بلوط زاگرس و قرار گرفتن این نمادهای سبز مقاومت در شرایط بحرانی، ضرورت دارد دولتمردان و برنامه ریزان توسعه ای کشور برای کنترل و مهار این بحران، بدون هدر دادن زمان و فرصت، در عزمی ملی و با مدیریتی هوشمندانه نسبت به حذف فشارهای معیشتی وارده به جنگلهای زاگرس اقدام كرد و با تغییر شیوه های معیشتی اهالی جنگل و استفاده از سایر ظرفیت های اشتغال زایی ـ صنعتی، گردشگری، بازرگانی، تجاری و ... ـ فرصت احیاء و بازسازی را برای جنگلهای بلوط فراهم کرده و با کنترل عوامل تخریب و تهدید، از یک فاجعه زیست محیطی جلو گیری کنیم.
در صورتی که این سوخت ها به دور از جنگل های حرا نیز تخلیه شوند از طریق جریان باد و آب به سوی جنگل های حرا آورده می شوند و یا به صورت لکه های نفتی موجب آسیب محیط زیست دریایی می شوند.
درختان حرا در ایران دارای دو گونه حرا و چندل است که مکان امنی برای زاد آوری و پناهگاه مناسبی برای نوزادان ماهیان ، میگوها و پرندگان است ، اگر این جنگل ها از بین بروند حیات این موجودات نیز با خطر مواجه خواهد شد.
جنگل های حرا واقع در استان هرمزگان است و شامل مجموعه جنگل های درختان سرسبز ساحلی مانگرو یا حرا است. این جنگل در حوالی جزیره قشم، بندرپل، جزیره هرمز و بندر خمیر وجود دارد و به دلیل وجود آبراهه ها ، پرندگان زیبا و طبیعت بکر وحشی از منابع توریستی و دیدنی محسوب می شود.
جنگل های حرا یا مانگروها در اثر آلودگی نفتی دچار مرگ و میر می شوند زیرا نفت روزنه های تنفسی درخت را می پوشاند و موجب خفگی ریشه های زیر بستر می شود در حالی که درخت برای تنفس متکی به این روزنه هاست. این جنگل ها در محدوده چهارگانه تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارند و مجموعه حرای شمال غربی قشم به دلیل اهمیت بین المللی به عنوان ذخیره گاه زیست کره حرا شناخته می شود.
نظر شما