به گزارش خبرنگار مهر، مردم مشهد سالیانی است با پدیدهای جدید به نام ایستگاههای امانت دوچرخه آشنا شدهاند اما این آشنایی تاکنون فقط به چند ایستگاه و تعدادی دوچرخه منتهی شده که البته هر روز خاک بر زین شده و رنگ زردشان در پس ذرات خاکی که بر رویشان مینشیند کدرتر میشود.
معمایی شدهاند این ناجیان هوای آلوده مشهد، دوچرخه هایی که قرار است کمک کنند به سبک شدن ترافیک مشهد و بازگردانند روزهای آبی را به آسمانی که معلوم نیست امسال زمستان چرا دلش درست و حسابی نمیشکند و اشکش جاری نمیشود.
ایراد فنی موجود در دوچرخه های خریداری شده
محمد آصفی یزدی عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شواری چهارم شهر مشهد به خبرنگار مهر میگوید: موضوع ایستگاه های امانت دوچرخه مشهد از زمانی کلید خورد که بنده به عنوان رئیس هیئت دوچرخه سواری خراسان رضوی فعالیت می کردم و این موضوع به سال 1384 باز میگردد.
وی می افزاید: این ایستگاههای امانت دوچرخه از ابتدا به منظور کمک به بهبود مسایل زیست محیطی و شهروند سالم و بانشاط و با این سیاست پیگیری شد که در آن مقطع جلسات متعددی با اعضای شورای سوم شهر مشهد برگزار و با مسئولان سازمان ترافیک آن زمان هم جلسات متعددی برگزار شد
عضو شواری اسلامی شهر مشهد بیان میکند: پس از ارائه طرح اولیه کارشناسان سازمان ترافیک مشهد مامور شدند تا بحث ایستگاه های دوچرخه در سایر کشور را را پیگیری کرده و پس از انجام کارهای مطالعاتی بالاخره در شورای سوم قرار شد طرح ایستگاه های دوچرخه مشهد در غالب مزایده به بخش خصوصی واگذار شود.
وی می افزاید: پس از واگذاری ساخت و راه اندازی ایستگاه های دوچرخه مشهد به پیمانکار این بحث به صورت جدی دنبال شد و همانطور که میتوان در سطح شهر مشاهده کرد این ایستگاه ها در حال ساخته شدن هستند.
آصفی تصریح می کند: طبق توافقاتی که در شورای شهر صورت پذیرفته پیمانکار باید برای آغاز طرح و اجرایی شدن آن حداقل 50 ایستگاه دوچرخه را آماده بهره برداری کند تا بتوان وارد فاز اجرایی و سپردن دوچرخه ها به مردم شد.
وی همچنین با اشاره به ایراد فنی موجود در دوچرخه هایی که توسط پیمانکار طرح خریداری شده اظهار می کند: پیمانکار این طرح در زمانی که شواری سوم فعالیت داشت یک نمونه از همین دوچرخه هایی که اکنون در ایستگاه های دوچرخه مشهد وجود دارد را به شورا آورده و اعضای شواری سوم این دوچرخه ها را تایید می کنند.
پیمانکار بر اساس تایید اعضای شورای سوم دوچرخهها را تهیه کرد
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی مشهد عنوان می کند: بنا به گفته پیمانکار طرح، روزی که این دوچرخه ها توسط شورای سوم تایید میشود از هیئت دوچرخه سواری استان نماینده ای حضور نداشته و اعضای شورای سوم به دلیل عدم تخصص و تجربه لازم در مورد مسائل فنی دوچرخه همان مدل ارائه شده را تایید و پیمانکار هم نسبت به خرید انبوه آن در فاصله بین شواری سوم و چهارم اقدام کرده است.
وی می افزاید: پیمانکار طرح پس از مواردی که شورای چهارم نسبت به رفع آن مشکلات تذکر داد اقدام، و قرار است تا با هماهنگی با کارخانه تولیدکننده این دوچرخه ها، موارد اعلام شده پیگیری و مشکلات موجود مرتفع شود.
آصفی یکی از مشکلات این دوچرخه ها را در ظاهر آن می داند و بیان میکند: این دوچرخه به دلیل پایین بودن میله وسط شان شبیه دوچرخههای ویژه بانوان هستند و با توجه به اینکه این ایستگاه های دوچرخه ویژه آقایان است باید مشکل میله وسط و شکل ظاهری آنها برطرف شود.
وی بیان میکند: قرار بود ایستگاههای دوچرخه همزمان با روز ترافیک و حمل و نقل افتتاح شود اما به دلیل آماده نبودن ایستگاه های دوچرخه و مشکلات فنی موجود در دوچرخه ها این مسئله منتفی شد اما به محض اینکه پیمانکار طبق توافقات مصوب در شورای شهر عمل کند این ایستگاه ها راه اندازی خواهد شد.
عضو شواری چهارم اسلامی شهر مشهد می گوید: شرایط واگذاری دوچرخه ها و ریز و درشت مسائل مربوط به ایستگاه های دوچرخه مشهد در کمیسیون فرهنگی و حمل و نقل مشهد مصوب شده و از این بابت هیچ مشکلی نداریم.
نیم ساعت دوچرخه سواری رایگان
وی با اشاره به شرایط استفاده از دوچرخه های موجود در ایستگاه های کرایه دوچرخه مشهد بیان می کند: طبق مصوبه شورا تعرفه استفاده از دوچرخه ها در نیم ساعت اول رایگان و پس از آن به ازاء هر نیم ساعت 100 تومان دریافت خواهد شد.
آصفی میافزاید: ساعت آغاز به کار ایستگاه های دوچرخه از 6:30 دقیقه صبح و پایان کارشان ساعت 16:30 دقیقه بعد از ظهر خواهد بود که البته احتمالا این ساعت کاری با توجه به فصول مختلف در شش ماهه اول و دوم سال متغییر خواهد بود.
وی همچنین به شرایط ثبت نام دوچرخه ها اشاره کرده و عنوان می کند: علاقه مندان به استفاده از دوچرخه می توانند با ارائه ضمانت نامه ای به مبلغ 500 هزار تومان که این ضمانت نامه در اختیار پیمانکار طرح قرار خواهد گرفت عضو سامانه شده و به عنوان مشترک از دوچرخه های موجود استفاده کنند.
وی میافزاید: کارمندان می توانند با ارائه معرفی نامه از ارگان سازمان یا نهادی که خدمت می کنند ثبت نام کنند و کسبه عزیز نیز با ارائه جواز کسب و سفته 500 هزار تومانی می توانند جزء مشترکان ایستگاههای دوچرخه شوند.
عضو شورای اسلامی مشهد میگوید: افرادی که نه کارمند هستند و نه جواز کسب دارند می توانند ضامن کارمند یا کاسب معرفی کرده و با ارئه سفته یا چک 500 هزار تومانی که یک نفر ضامن کارمند یا کاسب آن را امضاء کرده باشد عضو سامانه شوند و یا اینکه ضمانت نامه بانکی به مبلغ 250 هزار تومان ارائه کنند.
ایستگاه های دوچرخه کلاه ایمنی ندارند
آصفی همچنین به قوانین و آییننامههای راهنمایی و رانندگی اشاره کرده و تاکید میکند: استفاده کنندگان از دوچرخههای موجود در ایستگاههای دوچرخه موظفند طبق آیین نامه ها و قوانین موجود رفتار کنند.
وی استفاده کنندگان از دوچرخه را به بر سرگذاشتن کلاه ایمنی توصیه و بیان میکند: ایستگاههای دوچرخه به دلیل مسائل بهداشتی نمیتوانند یک کلاه را در اختیار اشخاص مختلف قرار دهند.
مجتبی جاودانی رئیس هیئت دوچرخه سواری مشهد در رابطه با نقش هیئت دوچرخه سواری مشهد و استان در بحث راه اندازی ایستگاه های دوچرخه سطح شهر مشهد می گوید: هیئت دوچرخه سواری مشهد و استان در قبال استگاه های دوچرخه استان مسئولیتی ندارند.
وی می افزاید: هیئت دوچرخه سواری دو وظیفه اصلی دارد که یکی فعالیت در ورزش حرفه ای و دیگری تلاش برای همگانی کردن دوچرخه سواری است.
مردم از دوچرخه سواری لذت نبرند به سمتش نخواهند آمد
جاودانی می افزاید: شورای شهر مشهد هر گاه که از هیئت به عنوان مشاور فنی کمک خواسته ما در خدمتشان بوده ایم اما در رابطه با راه اندازی ایستگاه ها قدرت اجرایی در دست ما نیست.
دبیر هیئت دوچرخه سواری خراسان رضوی به مشکلات فنی دوچرخه های تهیه شده توسط پیمانکار طرح اشاره می کند و می افزاید: این دوچرخه ها از نظر فنی مورد تایید صد درصد نیست و بنده فکر نمی کنم این دوچرخه ها رضایت مصرف کنندگان را در پی داشته باشد.
وی عنوان می کند: اگر دوچرخه ای در اختیار مردم قرار دهیم که از استفاده کردن آن لذت ببرند به سمت دوچرخه سواری خواهند آمد در غیر این صورت اگر قرار باشد دوچرخه ای تحویل بگیرند که در یک مسیر کوتاه چند بار زنجیر بیندازد یا عیب و ایرادهای دیگری داشته باشد به طور حتم به سمت استفاده از دوچرخه نخواهند آمد.
ایستگاه های دوچرخه از طریق سیستم به یکدیگر متصل هستند
رئیس هیئت دوچرخه سواری مشهد می گوید: درست است که ما به دنبال خصوصی سازی هستیم اما به نظر بنده به یک چنین طرح های آن هم در کلان شهر مذهبی جهان اسلام باید به صورت ملی نگاه شود و پس از افتادن طرح بر روی ریل بعد آن را تحویل بخش خصوصی دهند.
وی افزود: قرار است پس از راه اندازی ایستگاه های دوچرخه خودروهایی به صورت سیار و به شکل امداد خودروهای موجود به دوچرخه سوارانی که با مشکل خرابی دوچرخه ها روبرو می شوند خدمت رسانی کنند که اجرایی شدن این طرح می تواند به گسترش فرهنگ استفاده از دوچرخه کمک کند.
جاودانی همچنین می افزاید: همه ایستگاه های دوچرخه از طریق سیستم به یکدیگر متصل بوده و لازم نیست دوچرخهسوار دوچرخه را به همان ایستگاهی که تحویل گرفته بازگرداند ضمن اینکه تعدادی خودرو دوچرخهها را از ایستگاههای کم مخاطب به ایستگاههای پر مراجعه حمل خواهند کرد تا با مشکل کمبود دوچرخه مواجه نشوند.
اکنون هشت سال از ارائه طرح اولیه ایستگاه های دوچرخه در مشهد میگذرد اما برخی از کاستیها یا مزایای طرح زمانی مشخص خواهد شد که این طرح اجرایی شده و دوچرخهها از از پشت میلهها به خیابان بیایند.
هوای آلوده مشهد، خیابان های شلوغ کمبود پارکینگ و چندین مشکل ترافیکی مشهد منتظر دوچرخه هایی هستند که امید می رود با گسترش فرهنگ استفاده از آنها برخی از گره های کور افتاده در حمل و نقل شهری و همچنین سیاهی و غبار خوابیده بر آسمان مشهد با ورود این دوچرخه ها حال و روز رنگ و شکل بهتری پیدا کنند.
...........................
گزارش: رضا آرمانیان
نظر شما