۳۰ دی ۱۳۹۲، ۱۷:۱۰

دومین روزنامه آذربایجان غربی از 2 بهمن منتشر می شود

دومین روزنامه آذربایجان غربی از 2 بهمن منتشر می شود

ارومیه - خبرگزاری مهر: دومین روزنامه آذربایجان غربی با گذشت 3 سال از انتشار اولین روزنامه استان دوم بهمن ماه سالجاری منتشر و در گیشه ها روزنامه فروشی قابل دسترس خواهد بود.

به گزارش خبرنگار مهر، در پی موافقت هیئت نظارت بر مطبوعات روزنامه آبشار به عنوان دومین روزنامه آذربایجان غربی دوم بهمن امسال منتشر می شود.

این روزنامه سالهای متمادی به عنوان یک نشریه قرآن محور در شمالغرب کشور فعال بوده که ساقی نصیری مستان آباد که مدرک کارشناسی روزنامه نگاری دارد صاحب امتیاز و مدیر مسئول روزنامه آبشار  و علی علیزاده دانش آموخته حقوق کار سردبیری این روزنامه را بر عهده دارد.

انتشار دومین روزنامه آذربایجان غربی از دوم بهمن 92 که مصادف با سالروز حماسه قیام مسلحانه مردم ارومیه در سال 57 است آغاز می شود.

مجوز انتشار اولين روزنامه در  آذربايجان غربي از سوي هيئت نظارت بر مطبوعات نیز سال 89 به هفته نامه آراز آذربايجان به مدیر مسئولی ابراهیم آقازاده صادر شده بود.

تاريخ انتشار اولين نشريه در آذربايجان غربي و اولين نشريه بعد از تهران ،مربوط به سال 1265هجري قمري(1849 ميلادي) است که در آن سال نشريه اي به زبان آشوري با نام "زاهاريرادي باهارا" با معناي "اشعه روشنايي" در اروميه انتشار يافت.

اين نشريه براساس مستندات موجود بعد از نشريه کاغذ اخبار دومين نشريه منتشر شده داخل کشورا ست که دکتر(جاستين پرکينز) رهبر هيات مذهبي آمريکايي اقدام به انتشار آن در اروميه کرده است.

شکوفايي و رشد نشريات آذربايجان غربي مربوط به دوره مشروطيت است به طوري که به روايت نويسندگان تاريخ مطبوعات، نويسندگان و روزنامه نگاران اين استان در سايرمناطق کشور نيز منشاء تحولاتي شده اند.

شايد يکي از دلايل و اساسي ترين دليل وجود رشد در عرصه مطبوعات آذربايجان غربي قرار گرفتن اين استان در مسير راه اروپا، و تردد در دو سوي مرز بوده که مردم و روشنفکران اين استان را در معرض مسايل اجتماعي و فکري کشورهاي اروپايي به خصوص کشورهاي همسايه قرار داده است.

به گواهي تاريخ مطبوعات کشور، از شروع انتشار نشريات تا پايان دوره مشروطيت،حدود 177 نشريه در شهرهاي مختلف آذربايجان غربي منتشر شده که تا يکصد نشريه تنها در اروميه چاپ و منتشر مي شدند.

اهميت چاپ اين تعداد نشريه و توجه به انتشار مطبوعات دربين قشرهاي مختلف مردم استان زماني مشخص مي شود که نسبت نشريات آن روز را با نسبت جمعيت، ميزان باسوادي و امکانات چاپ و سطح درآمد مردم آن روزگار مقايسه کنيم.

در اين دوره حساس تاريخ ايران، نام نشريات مهمي چون نجات، فرياد،اصلاح، طليعه فروردين، نداي حق، مکافات و اتفاق برمي خوريم که رويه خاص خود را در تهيه مطالب مطبوعاتي داشتند.

در اين دوره اقليتهاي مذهبي ساکن آذربايجان غربي نيز به انتشار نشرياتي پرداختند که اورتودوکسانا، اکاخو و کالات شرارار از آن جمله هستند.

برخي از نشريات اين دوره از جمله فرياد از نشريات تاثير گذار در روند روزنامه نگاري کشور و تنويرافکار عمومي بودند که در خارج از مرزهاي ايران نيز از جمله ترکيه و آذربايجان حتي آلمان اشتهار داشتند، که نام بسياري از نشريات منتشره آن دوره با نام روزنامه نگار شهيري به نام محمود غني زاده گره خورده است.

ميرزا سعيد خليل زاده مشهور به سعيد سلماسي از شاعران آزاده و مبارزين عصر مشروطه، ميرزا عبدالرزاق پياميار، دهقان، موسي ماکويی، حاج ابراهيم افشار، علي حسين زاده خويي و ميرزا جوادزاده از  اشخاصی مشهوري هستند که در انتشار نشريات در آذربايجان غربي و ديگر شهرهاي کشور فعاليت داشتند.

همچنین نشریه کردستان نیز به زبان هاي ترکي و کردي به صاحب امتيازي عبدالرزاق کک بدرخان و مدير مسئولي (اسماعيل سيمقو) در اروميه در این دوره انتشار مي يافت.

کد خبر 2218009

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha