به گزارش خبرنگار مهر، با وجود اینکه آلودگی کلان شهر ها هنوز در اردبیل ثبت نشده و این استان به عنوان استان سبز شناخته می شود، مسئولان بهداشتی و زیست محیطی معتقدند، آلودگی هوا معضلی است که در آینده نزدیک این استان را نیز دچار خواهد کرد.
بطوریکه بی توجهی به آن موجب شده است واحدهای آلاینده آن هم در برهه ای که اغلب واحدهای تولیدی استان به دلایل مختلف در رکود و تعطیلی به سر می برند، فعالیت کرده و هیچ نهادی نسبت به این آلودگی عکس العملی نداشته باشد.
در این میان محیط زیستی ها معتقدند اعتراض آنها راه به جایی نمی برد و ضرورتهای کنترل آلودگی هوای اردبیل با مقاومت قابل توجهی از سوی دستگاه ها و مراجع تاثیر گذار پذیرفته می شود. بطوریکه برخی دستگاه ها خود در آلودگی هوا نقش داشته و عملا نسبت به رعایت استانداردها غفلت می کنند.
از جمله اقدامات پیشنهادی مدیر کل محیط زیست استان نسبت به کنترل آلودگی هوا فرهنگ سازی در رعایت قوانین این حوزه و افزایش نظارتها است. موضوعی که علی حمیدی رضی با گلایه از ضعف همکاری و تعامل دستگاه ها در این خصوص یاد کرده و معتقد است فرهنگ حفاظت از محیط زیست هنوز در اذهان بسیاری از مدیران استانی ثبت نشده است.
ضرورت نصب سیستمهای سنجش آلودگی هوا
وی معتقد است الزام های محیط زیست برای رعایت این قوانین و خود اظهاری در خصوص استانداردهای حفاظت از محیط زیست موجب شده است تعداد واحدهای آلاینده از 87 مورد در سال 90 به 31 مورد در سال جاری کاهش یابد.
هر چند بسیاری از کارشناسان معتقدند علت این افزایش بیشتر به دلیل جابه جایی آمار واحدهای فعال تولیدی است، با این وجود حمیدی رضی اجرای طرح نصب سیستمهای آن لاین سنجش آلودگی هوا را الزامی برای تشدید کنترل فعالیت واحدها می داند.
وی با بیان اینکه سیستم آن لاین میزان آلودگی هوای واحد تولیدی را سنجش کرده و توسط هر فردی قابل رصد است، اضافه کرد:اجرای این طرح توسط کارخانه سیمان اردبیل پذیرش شده و به هفت واحد کلان تولیدی دیگر نیز پیشنهاد شده است.
حمیدی رضی با تاکید به اینکه در این سیستم وجود خروجی هوا برای سنجش میزان آلودگی الزامی است، اضافه کرد: کارخانه هایی که خروجی هوا دارند می توانند این سیستم را نصب کنند.
پیگیری بی فایده نصب ایستگاه سنجش هوا
مدیر کل محیط زیست استان در خصوص نحوه برخورد با واحدهای آلاینده اضافه کرد: بازرسی به صورت دوره ای بوده و از مرحله تذکر تا تعطیلی موقت و دائمی اجرا می شود.
وی دیگر ضرورت مدیریت آلودگی هوا در استان را راه اندازی ایستگاه سنجش هوا عنوان کرد و افزود: در حال حاضر تنها یک ایستگاه در سطح استان دایر است.
حمیدی رضی با بیان اینکه پیگیری چند ساله این اداره کل برای نصب دو ایستگاه دیگر بی نتیجه مانده است، تصریح کرد: پیشنهاد نصب ایستگاه و مقایسه خروجی آنها یکی در مرکز شهر و دیگری در دروازه آستارا هنوز به نتیجه نرسیده است.
وی افزود: با وجود اینکه اردبیل جزو استانهای پاک از نظر آلودگی هوا محسوب می شود اما اجرای طرحهای کنترل آلاینده ها در این استان نیز ضرورت دارد.
اردبیل سهمیه بنزین استاندارد ندارد
حمیدی رضی از جمله عوامل تشدید آلودگی هوا را مصرف بنزین غیر استاندارد عنوان کرد و افزود: در حال حاضر بنزین مصرفی در استان استاندارد یورو دو دارد. این در حالی است که از جمله مطالبات محیط زیست مصرف بنزین حداقل یورو چهار یا پنج است.
وی با یادآوری مکاتبات صورت گرفته با شرکت پخش فرآورده های نفتی در خصوص تخصیص سهمیه بنزین یورو چهار اضافه کرد: این مکاتبات بی نتیجه ماند و به دلیل تولید محدود بنزین سهمیه ای برای اردبیل تخصیص نیافت.
مدیر کل محیط زیست استان تاکید کرد: با هدف کنترل آلایش بنزین غیر استاندارد بازرسی های مداومی از مراکز کنترل فنی خودرو ها صورت می گیرد.
وی افزود: در حال حاضر هشت مرکز معاینه فنی در سطح استان دایر است که چهار مورد از سوی محیط زیست استان تائید شده است. رصد مراکز معاینه فنی توسط اکیپی شامل شهرداری، محیط زسیت و پلیس راهور به صورت دوره ای صورت می گیرد.
حمیدی رضی با بیان اینکه هر از گاهی در صدور برگه معاینه فنی قصور صورت می گیرد، اضافه کرد: با این وجود تلاش می شود خودروهای فاقد برگه در سطح شهر تردد نکنند.
وقتی حمل و نقل آلوده می شود
با وجود اینکه عدم اجرای مالیات سبز در کشور و ضعف کنترلها موجب شده است حمل و نقل عمومی با رعایت استانداردها همراه نباشد، گلایه محیط زیستی ها بیشتر از تردد ناوگان حمل و نقل عمومی است که انتظار می رود در آلودگی ها نقشی نداشته باشد.
حمیدی رضی با بیان اینکه دامنه تمدید معاینه فنی در ایران پنج سال است، اضافه کرد: این در حالی است که این دامنه در کشورهای پیشرفته شش ماه تا یک سال است.
وی تاکید کرد: در صورتی که دامنه تمدید معاینه فنی حداقل به دو سال کاهش یابد بسیاری از ناوگان حمل و نقل عمومی و خودروهای شخصی ملزم به رعایت آن خواهند شد. و در اردبیل تعداد قابل توجهی از مینی بوس و اتوبوسهای شهری باید در ادامه حیات خود تجدید نظر کنند.
گلایه ها در حالی است که مطابق با اظهارات شهردار اردبیل نزدیک به 560 مینی بوس با عمر بالای 30 سال در سطح شهر فعال است.
عدم همکاری بانکها با نوسازی ناوگان مینی بوس
در عین حال مدیر کل حمل و نقل و پایانه های استان اردبیل با رقم متفاوتی پیش از این تاکید کرده بود که در حال حاضر میانگین عمر ناوگان مینی بوس جاده ای در استان اردبیل 22.9 سال است.
عبدالحسین علی اکبری در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: با وجود اینکه نوسازی ناوگان مینی بوس و اتوبوس از اهداف و برنامه های سالهای اخیر بود بدلیل عدم تخصیص اعتبار لازم به این برنامه ها عملی نشد.
در عین حال مدیر عامل اتوبوسرانی اردبیل و حومه نیز از عدم وجود اعتبار برای نوسازی این ناوگان خبر می دهد و می گوید: بیشتر این مینی بوسها به عنوان سرویس مدارس مورد استفاده قرار می گیرد در حالی که فرسوده است و به عنوان تهدیدی برای محیط زیست محسوب می شود.
فضیلت ابراهیمی با بیان اینکه نوسازی این مینی بوسها اعتباری را نیاز دارد که از توان این دستگاه اجرایی خارج است، افزود: درآمد محدود اتوبوسرانی از یکسو و عدم حمایتها از سوی دیگر موجب شده است نوسازی ناوگان فرسوده با تاخیر مواجه شود.
ریزگردها تهدید جدی سلامت شهروندان اردبیل
تهدید آلودگی هوا محدود به واحدهای تولیدی و خودروها نمانده تا جایی که مدیر کل محیط زیست استان از ورود ریزگردهایی به قطر 2.5 میکرون به استان یاد کرده و معتقد است کوچکی قطر این ریزگردها خطر سلامتی قابل توجهی به همراه دارد.
وی با بیان اینکه ریزگردها از استانهای دیگر به اردبیل می آیند، اضافه کرد: در هنگام ورود به استان به قطری رسیده اند که تهدیدی برای سلامت موجودات زنده منطقه محسوب می شود.
علاوه بر موارد ذکر شده خشکی تالابها و خشکسالی سالهای اخیر از دیگر عواملی است که آلودگی هوا به دنبال داشته است. حمیدی رضی تاکید دارد که عدم مدیریت صحیح می تواند در کوتاه مدت عوامل آلاینده قابل کنترل هوا را به بحران زیست محیطی تبدیل کند.
موضوعی که به نظر می رسد به دلیل اعلام پاک بودن هوای اردبیل توجه مسئولان را به خود بر نمی انگیزد.
..........................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما