۵ بهمن ۱۳۹۲، ۷:۱۱

گزارش مهر/

میرجوادی هنرمندی مردمی و ناشناس/ از نگارش اعلامیه ها تا اولین نقاشی تمثال امام (ره)

میرجوادی هنرمندی مردمی و ناشناس/ از نگارش اعلامیه ها تا اولین نقاشی تمثال امام (ره)

اردبیل- خبرگزاری مهر: به سال 1318 هجری شمسی در محله مسجد جمعه اردبیل کودکی متولد شد که در روزگاری نه چندان دور با استعداد ذاتی در خلق آثار هنر به یکی از جاودانه های این شهر تبدیل شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در دوره ای که هنر و هنرمند ناشناس بود، مرحوم سید محمد میرجوادی عرصه جدیدی از هنر فاخر را به قلب و روح مردم اردبیل تزریق کرد؛ هنری که برآمده از استعداد ذاتی هنرمند و در سایه ممارست های شخصی وجد همگان را بر می انگیخت و حیات و امید را در دل بیننده زنده می کرد.

میرجوادی از آن دست هنرمندانی بود که فعالیت هنری خود را نه از کلاس های آموزشی بلکه با ابزار حداقلی و با به کارگیری خلاقیت شخصی پرورش داد تا کودک متولد شده در دنیای هنر به نخبه ای تبدیل شود که تا سال ها در طول حیات هنرمند نزد او پنهان ماند و اردبیلی ها را در حسرت شناخت خود ناکام گذاشت.

60 سال سابقه هنری از جایی آغاز می شود که مرحوم میرجوادی بدون بهره گیری از هیچ استادی به فراخور علاقه شخصی پا به دنیای هنرهای مختلف می گذارد. دنیایی که اگر اهل آن نباشی در گام های نخست مجبور به ترک آن می شوی.

با این وجود میرجوادی بیش از نیم قرن فعالیت هنری ثابت می کند که استعدادهای ذاتی می تواند سد سنگین هنرمند شدن را تنها به واسطه ممارست در هم شکند.

در دهه دوم زندگی سید محمد در مغازه ای که در آن برای گذران زندگی باز می شود اولین طرح نقاشی خود را از یک هندوانه به دیوار نصب می کند.

آراستگی موزه ها به آثار نقاشی میرجوادی

این طرح نزدیک به واقعیت و تشویق دوستان مقدمه ای می شود برای خلق تابلوهایی که در روزگاری به بهای اندک سر از موزه های کشورهای دیگر در می آورد.

تاجایی که به گفته فرزند این هنرمند برخی نقاشی ها به قیمت نازلی از وی خریداری شده و با قیمت های گزاف سر از موزه ها در می آورده است.

بهرام میرجوادی یکی از فرزندان این هنرمند فقید اردبیلی به یاد دارد که در حدود دهه 50 یکی از آثار هنرمند به قیمت 10 هزار تومان از وی خریداری شده و پس از مدتی به عنوان یک اثر قدیمی به یک میلیون تومان به فروش رسیده است.

وی معتقد است به دلیل اینکه این هنرمند آثار خود را نگهداری نمی کرد، اطلاع دقیقی از تعداد و وضعیت فعلی این آثار در دست نیست و تعداد محدودی به دوستان و نزدیکان هدیه داده شده است.

"شانه ای" که معجزه هنری خلق می کرد

اغلب آثار این هنرمند به سبک رئال با رنگ های وینزول فرانسه به قلم کشیده است. اما یکی از اعجازهای هنری این نقاش استفاده از شانه پلاستیکی برای ایجاد فضاهای سه بعدی و انحناهای لباس و چهره سوژه نقاشی بود.

بطوریکه مطابق با اظهارات فرزندش بسیاری از آثار شاخص این هنرمند با بهره گیری از این شیوه نقاشی توانسته است در اذهان عمومی به عنوان اثری بی همتا ثبت شود.

میرجوادی اضافه می کند که وسواس پدرش برای اتمام یک تابلو موجب شده بود تعداد محدودی تابلو را به اتمام برساند و گاهی تا 100 طرح از یک اثر را می کشید و رها می کرد و تا زمانی که اثر نهایی نظرش را تامین نمی کرد در اتمام آن عجله نداشت، بطوریکه تابلوی شطرنج باز را بعد از چهار سال همچنان نیمه کاره رها کرد.

علاوه بر این از جمله آثار برجسته این هنرمند طرح چهره شهدا و تمثال امام خمینی(ره) است که بسیاری از یادواره های شهدا را مزین می کرد.

تصویری از تابلو قدیمی استاد میرجوادی

تکثیر اعلامیه های امام با دستخط میرجوادی

بسیاری از هنرمندان اردبیلی سید محمد را نه به عنوان صرف نقاش بلکه به عنوان یکی از خوشنویسان زبردست می شناسند. بطوریکه بسیاری از مساجد شاخص شهر اردبیل زیر قلم این هنرمند جلوه یافته و نمونه های هنر نقاشی خط وی را می توان در گنبد مسجد تازه شهر و مسجد تازه میدان مشاهده کرد.

فرزند این هنرمند تاکید دارد که همین خوشنویسی موجب شده بود نوشتن اعلامیه های امام به پدرش سپرده شود و سید محمد گاه تا چند روز اعلامیه نوشته و در توزیع آن از فرزندانش هم کمک می گرفته است.

علاوه بر این دستی در مجسمه سازی، گچبری با دست و کاشی کاری از دیگر فعالیت های این هنرمند اردبیلی است که دنیای هنری وی را فراتر از یک استعداد معمولی گسترده می کند.

شاخصه میرجوادی مردمی بودن و ارتباط با مردم کوچه بازار بود

یکی از هنرمندان اردبیلی و از دوستان نزدیک مرحوم میرجوادی شاخصه این هنرمند را مردمی بودن و ارتباط نزدیک به مردم کوچه بازار می داند.

موسی اصغر زاده عدم دلبستگی به ثروت را از دیگر ویژگی های شخصیتی و فردی این هنرمند عنوان و از روزهایی یاد می کند که منزل مسکونی این هنرمند در طرح تعریض و خیابان کشی قرار می گیرد که در پی آن از سوی شهرداری پیشنهاد چند قطعه زمین می شود اما با مخالفت وی مواجه می گردد.

وی معتقد است عدم وابستگی به مادیات به حدی بود که سید محمد برای هیچ یک از آثار خود قیمتی پیشنهاد نمی کرد و در بسیاری از مواقع به قیمت های نازلی آثار خود را می فروخت و اهدا می کرد.

اصغرزاده در کنار تابلو نقاشی میرجوادی که هم اکنون در یکی از موزه های فرانسه می باشد

این هنرمند و نویسنده کتاب "فرهنگ عامیانه دارالارشاد اردبیل" نمونه های فاخری از آثار خوشنویسی مرحوم میرجوادی را  بر روی چوب برش داده که هر ذهن زیبایی را معطوف به خود می کند.

اصغر زاده با اشاره به تکنیک های هنری این آثار تاکید دارد که هنر سیدمحمد میرجوادی بی نظیر بوده و بسیاری از هنرمندان این شهر از جمله ودود موذن، احمد پروستان و رضا لطفی را در بطن خود پرورانده است.

قدیمی های اردبیل به یاد دارند که هنرمندی محجوب و مردمی در حالی که رد معجزه در دستانش به جای مانده بود 60 سال زندگی فارق از تمنای مادی را گذراند تا وقتی در سن 74 سالگی از دنیای فانی به دنیای باقی کوچ می کرد جای خالی نبوغ هنری خود را برای نسل های بعد از خود باقی گذاشته باشد.

مرحوم استاد سیدمحمد میرجوادی هنرمند نقاش اردبیل و ملقب به اولین نقاش تمثال امام خمینی (ره) استان روز 13 دی ماه گذشته دارفانی را وداع گفت.این هنرمند که بیش از 60 سال سابقه هنری را در کارنامه خود دارد، در سن 74 سالگی و بر اثر بیماری در اردبیل درگذشت. وی از سه سال پیش به دلیل ابتلا به بیماری سرطان خون تحت درمان بود.

............................

گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 2220650

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha