۱۲ شهریور ۱۳۸۴، ۷:۲۹

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر:امروز شنبه دوازدهم شهريور سال1384 هجري شمسي ، مصادف است با بيست و هشتم رجب المرجب سال 1426هجري قمري و برابراست با چهارم سپتامبر سال 2005 ميلادي .

در گذشت پروفسور محمود حسابي :


پروفسور محمود حسابي در 5 اسفند 1381 ه ش در خانواده اي متمول در تهران ديده  به جهان گشود . پدرش معزالسلطنه از رجال سياسي حكومت بود .او چهارساله بود كه به همراه پدر سفيرش به لبنان رفت . در بيروت پدر تجديد فراش كرد و به همين سبب  همسر اولش را به همراه دو فرزندش ، محمود و محمد،  به دليل مقررات از سفارتخانه اخراج كرد و هيچ كمكي هم به آنان نكرد. اين دوران ، دوران فقر و تنگدستي براي محمود ومادر وبرادرش  بود  اما او در همان اوان كودكي و در همان اوضاع فلاكت بار توانست  قرآن و ديوان حافظ را بطور كا مل حفظ كند . محمود پس از طي در جات ابتدايي و دبيرستان در هفده سالگي  نخستين ليسانسش را دررشته ادبيات عرب از دانشگاه آمريكايي بيروت دريافت دارد . او بعدا در رشته هاي مهندسي راه و ساختمان ، پزشكي ، رياضيات ، ستاره شناسي ، فارغ التحصيل شد و همزمان توانست در رشته مهندسي معدن در دانشگاه سوربن فرانسه تحصيل كند . وي  سرانجام رشته فيزيك را براي ادامه تحصيل انتخاب كرد و توانست در 25 سالگي در جه دكتري خود را دررشته فيزيك با دفاع از رساله خود با عنوان "حساسيت  سلولهاي فتو الكتريك " دريافت دارد . او بعدها جزء برترين شاگردان انيشتن شد . دكتر حسابي در بازگشت به وطن تاسيس دانشگاه تهران را پيشنهاد داد و خود معمار دانشكده فني آن شد و تا آخرين روز هاي عمر  رياست گروه فيزيك اين دانشكده را به عهده داشت . دكتر حسابي در دوران نخست وزيري دكتر مصدق وزير فرهنگ دولت او شد  . پروفسور حسابي    به چهارزبان انگليسي ، فرانسه ، آلماني و عربي سخن مي گفت و به زبانهاي سانسكريت ، لاتين ، يوناني ، پهلوي ، اوستايي ، تركي و ايتاليايي  تسلط داشت . از آن دانشمند فقيد  بيست و پنج مقاله وكتاب به زيور طبع آراسته شده است . دكتر حسابي در سال 1990 ميلادي به عنوان مرد نخست علمي جهان معرفي شد و در سال 1366 در كنگره 60 سال فيزيك كشور لقب پدر فيزيك ايران را به خود گرفت . او در چنين روزي در سال 1371 در بيمارستان دانشگاه ژنو به هنگام معالجه قلبي دار فاني را وداع گفت . ازنكات جالب توجه   اين دانشمند و فيزيكدان هموطن دلبستگي ويژه به مفاخر ايراني اسلامي بود كه از جمله مي توان به تعلق خاطر ايشان به زبان فارسي ياد كرد ، به همين سبب وي براي  واژه هاي د خيل  در فارسي ، معاد ليابي مي كرد كه نتايج زحماتش در  فرهنگنامه اي گرد آمده كه توسط انتشارات وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي چاپ شده است.   

انعقاد قرارداد رژي :
درچنين روزي در سال 1307 ه ق قرارداد رژي ميان دولتين ايران وانگلستان منعقد گرديد. واقعه تنباكو(رژي)  سرسلسله جنبش هاي آزادي خواهانه در تاريخ معاصر ايران است .  واقعه ازاين قرار است كه درتابستان سال 1307ه ق تالبوت يك سرگرد انگليسي به ناصرالدين شاه پيشنهاد امتياز انحصاري خريد و فروش توتون و تنباكو درسراسر ايران به مدت پنجاه سال را داد . شاه نيز با تشويق ديگران اين قرار داد را پذيرفت و شركت انگليسي تالبوت موظف شد سالانه خواه سود كند يا نه مبلغ 150 هزار ليره انگليسي و نيز يك چهارم سود سالانه خود را به ايران  پرداخت  كند . با انتشار خبر ، بسياري از علما و مردم بر آشفتند . در همين هنگام ميرزاي بزرگ با صدور فتوايي در مقابل اين دسيسه ايستاد .
متن حكم به اين شرح است :
بـسـم اللّه الـرحمن الرحيم , اليوم استعمال تنباكو و توتون , باى نحو كان , در حكم محاربه باامام زمان صلوات اللّه و سلامه عليه است حرره الاقل محمد حسن الحسينى .
با صدور اين فتوا مردم مبارزه سياسي عليه قراداد استعماري  امتياز تنباكو را يك وظيفه شرعي و تكليفي الهي دانستند و قليان ها را شكسته و توتون و تنباكو را را به آتش كشدند . ناصر الين شاه نيز مجبور شد با پرداخت غرامتي اين قرار داد را فسخ كند . فتواي تاريخي  اين مرجع  بزرگوار در تحريم تنباكو فاجعه اي را كه در سال 1309 ه ق به دست ناصر الدين شاه قاجار با واگذاري امتياز دخانيات ايران به مدت پنجاه سال در حال شكل گرفتن بود در نطفه خفه كرد .  

 امام خمينى (ره ) در اين باره فرمودند:آن مرحوم كه در سامره تنباكو را تحريم كرد ، براى اين كه ايران را تـقـريـبـا دراسارت گرفته بودند ، به واسطه قرار داد تنباكو و ايشان يك سطر نوشتند كه تنباكوحرام است وحتى بستگان خود آن جائر(ناصرالدين شاه ) هم وحرمسراى آن جائرترتيب اثردادند بـه آن فتوا وقليانها را شكستند ودربعضى جاها تنباكوهايى كه قيمت آن هم زياد بود در ميدان آوردنـد و آتـش زدنـد وشـكست دادند آن قرارداد را و لغو شد قرارداد و يك چنين چيزى و آنها ديـدنـد كـه يـك روحـانـى پـيرمرد در كنج دهى از دهات عراق  يك كلمه مى نويسد و يك ملت قيام مى كند و قراردادى كه مابين شاه جائر و انگليسيها بوده است , به هم مى زند و يك قدرت اين طورى دارد او ( سخنراني امام خميني " ره "  در مورخه  28/8/1359 )
مـيـرزا مـحـمـد حـسن بن ميرزا محمود بن محمد اسماعيل حسيني شيرازي ازعلماي عاليقدرشيعه درپانـزدهم جمادى الاولى سال 1230 ه ق در شيراز  ديده به جهان گشود . ايشان  پس از طي مقدمات علوم درحوزه هاي علميه شيرازواصفهان به عراق رفت و در آنجا به سلك شاگردان شيخ انصاري اعلي الله مقامه الشريف  در آمد . وي در سال 1291 ه ق در سامره اقامت گزيد و در آنجا به به تدريس و تعليم مشغول بود . آن فقيه فرزانه   حـدود بيست و سه سال  مرجع شيعيان  جهان بود و در دوره علمي خويش شاگردان بسياري را تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به آخوند مـلا مـحمد كاظم خراسانى ،  سيدمحمد كاظم طباطبائى يزدى ،  حاج ميرزا حـسـيـن سـبزوارى ،  سيد محمد فشاركى رضوى ،  ميرزا محمد تقى شيرازى و... اشاره كرد . آن عالم رباني  از خود آثار گرانبهايي به جاي نهاده است كه از ميان آنها مي توان به رسالاتي مبسوط در ابواب مختلف فقهي   ،  حاشيه اى بر نجاة العباد و تعليقه اى بر كتاب معاملات آقا وحيد بهبهانى اشاره كرد . شاگردان ايشان نيز بسياري از دروس ايشان را به رشته تحرير در آوردند كه منتشر شده اند . سرانجام آن عالم رباني در سال 1273 ه ش مصادف با  بيست و چهارم شعبان 1312 ه ق رحلت كردند .
  

شهادت رييس علي دلواري :
رييس علي دلواري فرزند رييس محمد كدخداي د لوار در سال 1299 ه ق به دنيا آمد . اودر عصر مشروطيت جواني بيست و چهار ساله بود و در  بلندي  همت ، شجاعت  ،  صداقت  ، وفا ، حب وطن كم نظير و در توكل به خدا ضرب المثل بود . رييس علي بعد از اين كه قواي اشغالگر انگليس بوشهر را به تصرف خود در آورد ند با شجاعتي وصف ناپذير به مقابله با تجاوزگران  پرداخت و شكست سنگيني بر قواي انگليس وارد كرد . وي  در حين مبارزه با دشمنان اسلام و ايران ، از پشت مورد هدف گلوله فرد خائني قرار گرفت و در منطقه تنگك صفر در چنين روزي در سال 1333 ه ق به در جه رفيع شهادت نايل آمد . رييس علي دلواري در مبارزه با استعمار چهره واقعي و ژرفاي ايمان خود را به نمايش گذاشت  و به قيام خونين ضد اجنبي مردم نواحي دشتي ، دشتستان و تنگستان رنگ خاصي بخشيد . روح استقلال طلبي و عشق به ميهن ، غيرت و حميت ،  از او شخصيتي ساخته  بود كه آوازه جانبازي و فداكاري اش در سراسر ايران طنين افكند .

ممنوعيت مميزي در مطبوعات :


در بحبوحه انقلاب  اسلامي و  در چنين روزي در سال 1357 ه ش ،  رژيم پهلوي با هدف بر آورده ساختن دروغين  خواست هاي مردمي و به منظور جلب حمايت آنان  دستور ممنوعيت مميزي مطبوعات را صادر كرد و حال آنكه مردم زمينه هاي اتخاذ  چنين تصميم را به خوبي مي توانستند حدس بزنند . در روز هاي انقلاب عظيم ملت ايران ماموران سازمان امنيت نظام شاهي و نظاميان حكومت نظامي با حضور در محل نشر مطبوعات به حذف وسانسورمقالات واخبار مي پرداختند.


روز استقلال قطر :
در جنوب غربي آسيا و  در منطقه خاور ميانه كشوري  به صورت شبه جزيره قرار گرفته است كه  خليج فارس و شمال شرقي عربستان  آن را احاطه كرده اند . مساحت قطر  تقريبا يك ، صد و چهل و پنجم ايران است . نژاد مردم اين كشور سامي و آريايي است و زبان رايج ميان اهالي آن عربي ، فارسي و انگليسي است . عموم مردم از دين اسلام و مذهب تسنن  (وهابي) پيروي مي كنند . نوع حكومت اين كشور مشروطه سلطنتي است كه در سال 1971 در چنين روزي  از انگلستان مستقل شد و در 21 سپتامبر همان سال به عضويت سازمان ملل متحد در آمد . در حال حاضر چهل در صد  عرب ، 18 در صد هندي ، 18 در صد پاكستاني ، 10 در صد ايراني در آن زندگي مي كنند . پايتخت اين كشور بندر دوحه است .

تولد نيكولو آماتي :
آماتي موسيقيدان ايتاليايي در چنين روزي در سال 1596 ميلادي متولد شد  . او سازنده ويولون بود ." استراديواري و گوارنري "از جمله مهمترين آثار موسيقايي اوست .

تولد چارلز دهم :
چارلز دهم دوك پروس در چنين روزي در سال 1757 ميلادي ديده به جهان گشود  .

تولد سارا ارن جوت :
جوت نويسنده بر جسته  آمريكايي در چنين روزي در سال 1849 ميلادي به دنيا آمد. "كشور درخت بيد نشان شده " عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد لوييس هنري سووليوان :
سووليوان معمار بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1856 ميلادي به دنيا آمد . او را پدر معماري جديد آمريكا دانسته اند .

تولد كارل ديويد اندرسون :
اندرسون ، فيزيكدان بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1905 ميلادي قدم به عرصه گيتي نهاد  . او در سال 1936 نوبل فيزيك را از آن خود كرد .

تولد دكتر لورن ايزلي :

ايزلي ، مردم شناس  آمريكايي در چنين روزي در سال 1907 ميلادي ديده  به جهان گشود . "رازهاي حيوانات " عنوان مهمترين اثر اوست .

در گذشت جيمز اول :
جيمز اول پادشاه انگلستان در چنين روزي در سال 1658 ميلادي در سن 92 سالگي در گذشت . وي بين سالهاي 1603 تا 1625 ميلادي بر اين كشور حكومت مي كرد .

در گذشت هوشي مينه :
نگووين آي كوئوك ،  مبارز بزرگ ويتنامي است كه براي  آزادي و استقلال كشورش نيم قرن جنگيد . او كه معروف به هوشي مينه است در سال 1940 جنبش نجات ملي ويتنام ( ويت مينه ) را پايه گذاري كرد و اين جنبش با بيرون راندن ژاپني ها از شبه جزيره هندوچين 14 سال با فرانسويان استعمارگر جنگيد .  با شكست فرانسه در "دين بين فو" آمريكايي ها در هند و چين حضور يافتند ، اما مبارزه و استعمار ادامه يافت و در نبردي نابرابر نيمي از مردم و كشور ويتنام آماج بمبارانهاي وحشتناك آمريكايي ها شد . هوشي مينه توانست ملت خود را در برابر استعمار به شايستگي و سرسختانه  به پيكار بگيرد . وي در چنين روزي در سال 1969 ميلادي در گذشت .

کد خبر 222140

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha