به گزارش خبرنگار مهر، تعليم و تربيت مهمترين عامل موثر در دگرگوني، طرز نگرش و رفتار بشري است كه در مسير رشد اقتصادي، بهبود كيفيت زندگي، ايجاد دانش ومهارت، تأمين فرصت هاي شغلي و افزايش توليد جامعه به كار گرفته مي شود.
مهمترين سرمايه هر کشوری سرمايه هاي انساني است و بديهي است كه بالندگي این سرمايه هاي عظيم در گرو آموزش و مشاركت دادن آنها در امور جامعه خواهد بود.
افراد کم توان هم باید از خدمات آموزشی بهرمند شوند
همه افراد، سالم و داراي توانمندي يكسان نيستند، بلكه كودكان، نوجوانان و جواناني هم هستند كه دچار كم تواني و معلوليت بوده و باید شرايط، امكانات و خدمات آموزشي براي آنها نيز همچون ديگر افراد مناسب و قابل دسترسی باشد.
اما يكي از مهم ترين مشكلاتي كه بر سر راه زندگي معلولان وجود دارد نبود امكانات مناسب چه در سطح آموزشي و چه در سطح آموزش عالي و حرفه اي است.
مقاطع آموزشی کلانشهر مذهبی و علمی مشهد مناسب حضور افراد کم توان نیست
این قشر از افراد جامعه براي فراهم آوردن مقدمات حضور در جامعه نياز به آموزش و برخورداري از امكانات دارند، اما آن چه كه در کلانشهر مشهد با وجود قد برافراشتن به عنوان شهری مذهبی و علمی، با وجود دانشگاه ها و مدارس بسیار دیده می شود عدم مناسب سازی لازم در مقاطع آموزشي، بسياري از مدارس براي تردد و استفاده معلولان است.
بسیاری از معلولان استعداد هایی خارق العاده ای دارند که به علت همین عدم توانایی حضور در مراکز آموزشی نامناسب باید در پستوی خانه ها به زوال کشیده شود.
مدیر عامل انجمن حامیان شهر بدون مانع در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: طبق بازديد هاي به عمل آمده و مستند نه تنها در ساختمان هاي آموزشی قديمي در سطح مشهد بلكه در ساختمان هاي جديد الاحداث نيز موضوع مناسب سازی برای تردد معلولان رعايت نمي شود.
ساختمان های جدید هم برای حضور معلولان مشکل دارند
حمید حسینی ابراز می کند: وجود پله در ابتداي ورود به ساختمان ها بدون وجود رامپ مناسب، نبود سرويس بهداشتي ويژه معلولان، نبود حداقل يك كلاس آموزشي مناسب سازي شده در طبقه همكف از جمله مواردی است که در بازدید ها در ساختمان های جدید به چشم می خورد.
وی ادامه می دهد: وجود سكو بين تخته سياه، وايت برد و نيمكت هاي دانش آموزان، كمبود امكانات آموزشي مناسب براي نابينايان و ناشنوايان از موارد عمده مشكلات مدارس براي استفاده معلولان است.
حسینی عنوان می کند: اما در كشورهاي توسعه يافته سخن بر سر ادغام معلولان با ساير افراد جامعه در عرصه هاي مختلف آموزشي، اجتماعي، فرهنگي و هنري است که اين نوع نگرش، حاصل از تغيير تفكرات و باورها نسبت به توانمندي ها و حق و حقوق افراد معلول است.
مدرسه 20 سال پیش با وجود احداث مجدد امروز هم نامناسب است
مدیر عامل حامیان شهر بدون مانع که خود یک فرد معلول و موفق است ابراز می کند: بنده به عنوان يك فرد معلول و به عنوان كسي كه از صندلي چرخدار استفاده مي كند، بيست سال پيش در مدرسه ابتدايي درس مي خواندم كه داراي حداقل امكانات مناسب سازي شده نبود.
وی اظهار می کند: ورودي ساختمان حداقل سه پله داشت و به دليل نداشتن سرويس بهداشتي ويژه معلولان بنده بالاجبار چيزي حدود يك كيلومتر را در هواي سرد يا گرم براي رسيدن به منزل طي مي كردم تا از سرويس بهداشتي استفاده كنم.
حسینی ادامه می دهد: بعد از گذشت بيست سال، همان مدرسه به دليل فرسودگي كاملا تخريب شد و الان به جاي آن مدرسه اي جديد الاحداث ساخته شد كه علي رغم انجام هزينه هاي بسيار زياد و ساختمان مجلل، باز هم از حداقل امكانات مناسب سازي برخوردار نيست.
وی ابراز می کند:این مدرسه داراي پله در ورودي بوده و از رامپ برخوردار نیست و سرويس بهداشتي ویژه معلولان و كلاس مناسب در طبقه همكف هم ندارد.
قانون هایی که رعایت نشده است
حسینی با اشاره به مدرسه مذکور می گوید: در اين مدت 20 ساله حداقل چهار برنامه پنج ساله توسعه ،قانون جامع حمايت از حقوق معلولان، كنوانسيون بين المللي حمايت از حقوق معلولان و سياست هاي كلي نظام در بخش شهرسازي در كشور به تصويب رسيده است.
مدیر عامل انجمن حامیان شهر بدون مانع با بیان اینکه اين انتقاد جدي است می افزاید: متوليان امور اجرا و نظارت بر بخش ساخت و ساز مدارس آموزشي و اداره كل نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس استان به عنوان يكي از اعضاء اصلي ستاد استاني مناسب سازي مي بايست در مراحل طراحي، اجرا و نظارت، ضوابط مناسب سازي را به طور كامل و دقيق رعايت كنند.
ادغام سازی در جامعه با مناسب سازی محیط نهادینه شود
وی تصریح می کند: بسياري از افراد داراي معلوليت جسمي مي توانند در كنار افراد سالم مراحل تحصيل خود را طي كنند و نگاه ادغام سازي بايد در جامعه با مناسب سازي محيط نهادينه شود.
حسینی با اشاره به وجود اين معضل در دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي سطح شهر مشهد تاکید می کند: دانشگاه ها بايد خدمات رساني و ارائه امكانات آموزشي به افراد كم توان و معلول را در چشم اندازهاي سازماني خود قرار دهند و براي رسيدن به آن برنامه ريزي، سياست گذاري و ارائه راهكار داشته باشند.
مدیر عامل انجمن حامیان شهر بدون مانع ابراز می کند: ما حتي از وزارت علوم اين انتظار را داريم که يكي از معيارهاي ارزيابي دانشگاه ها، تسهيل دسترسي امكانات آموزش عالي براي كليه دانشجويان از جمله معلولان باشند.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی هم می گوید: مناسب نبودن محیط، خیابان ها و ساختمان ها برای حضور، افراد معلول و کم توان را از حضور در جامعه محروم کرده و مانع شکوفا شدن توانمندی های آنها می شود.
معلولیت جسمی قرار نیست به محرومیت از تحصیل منجر شود
حمید رضا پوریوسف عنوان می کند: معلولیت جسمی قرار نیست به معلولیت اجتماعی و انزوای معلول در خانه و به ویژه محرومیت از تحصیل منجر شود.
پور یوسف می افزاید: این امر تبعات زیادی برای افراد کم توان و معلول و خانواده آنها داشته و در ابعاد گوناگون مانند اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی اثرات خود را گذاشته و سبب از دست دادن فرصت ها برای افرادی می شود که شاید استعداد خوبی هم داشته باشند.
وی ادامه می دهد: تحصیل از جمله مشکلات معلولان است که با وجود نامناسب بودن محیط پیرامون و عدم حضور و جابه جایی درست برای بهره از امکانات آموزشی آنها را دچار مشکل می کند.
آن چيزي كه كليه افراد را در جامعه مطرح مي كند دارا بودن سطحي از مهارت هاي اجتماعي، تحصيلي، شغلي و اقتصادي است و چيزي كه پايه و اساس اين مطرح شدن را تشكيل مي دهد آموزش است و چنانچه افراد داراي معلوليت از دسترسي مناسب به خدمات آموزشي برخوردار نشوند از يك سو از جامعه به دور مانده و در منازل منزوي خواهند شد و از سوي ديگر از استقلال فردي و اقتصادي مناسب بهره اي نخواهند برد.
-----------------------
گزارش: ملیحه زرین پور
نظر شما