به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر به نقل از سازمان ملل، عليرغم رشد كم سابقه اقتصاد جهاني طي چند سال گذشته، خصوصا در آسيا، هنوز هم توزيع ثروت در جهان شديدا ناعادلانه است.
بر اساس اين گزارش، نابرابري در درآمد و فرصتهاي كسب و كار در سراسر جهان همچنان وجود دارد و در بسياري از نقاط نيز بدتر شده است.
به گزارش سازمان ملل، امروزه ديگر، تعهد رهبران جهاني در كنفرانس اجتماعي سازمان ملل در سال 1995 در كپنهاگ براي از بين بردن فاصله ميان فقر و غنا، رنگ باخته است.
انواع مختلف نابرابري و بي عدالتي هاي اقتصادي در سراسر جهان طي 20 تا 25 سال اخير افزايش يافته است.
اين گزارش مي افزايد، 80 درصد توليد ناخالص داخلي كل جهان به فقط يك ميليارد نفر تعلق دارد، كه همگي آنها در كشورهاي توسعه يافته زندگي مي كنند.
20 درصد باقي مانده نيز ميان پنج ميليارد نفري كه در كشورهاي در حال توسعه ساكن هستند، تقسيم مي شود.
سازمان ملل مي افزايد، آهنگ سريع جهاني سازي با نابرابري ها و بي عدالتي ها نه تنها در بين كشورها بلكه در داخل كشورها همراه بوده است، و تاثيري منفي بر شغلها و دستمزدها گذاشته است.
بيكاري مهمترين مشكل اقتصادي در آمريكاي لاتين و مركزي و بسياري ديگر از كشورهاي در حال توسعه است. جوانان دو تا سه برابر بيشتر با خطر بيكاري روبرو هستند و 47 درصد از 186 ميليون نفر بيكار جهان را تشكيل مي دهند.
بعلاوه، ميليونها كارگر كماكان در شرايط فقر به سر مي برند، به طوريكه يك چهارم كارگران در سطح جهان بالاتر از يك دلار در روز درآمد ندارند و قادر به تامين هزينه زندگي خود و خانواده شان نيستند.
سازمان ملل ديگر چالش اقتصادي جهان را گسترش تبعيض در توزيع درآمد نه تنها در كشورهاي در حال توسعه بلكه در كشورهاي صنعتي و توسعه يافته مي داند.
جهاني سازي نتوانسته است نابرابري هاي ميان داراها و ندارهاي جهان را از بين ببرد و بازارهاي جهاني نيازمند سيستم بهتري هستند كه حمايت اجتماعي را نيز در بر داشته باشد. |
بر اساس اين گزارش، نابرابري در توزيع درآمد در بيش از 65 درصد كشورهاي جهان از دهه 1980 تاكنون افزايش يافته است و فقط مردم 12 درصد كشورهاي جهان شاهد افزايش عدالت در توزيع درآمد بوده اند.
در حاليكه كشورهاي چين و هند با رشد اقتصادي چشمگيري روبرو هستند، ولي فاصله ميان فقرا و ثروتمندان در اين دو كشور همچنان گسترده است.
بعلاوه، در كشورهاي توسعه يافته اي همچون كانادا، آمريكا و انگلستان نيز نابرابري درآمدي كماكان بالا است.
سازمان ملل در پايان مي افزايد، جهاني سازي نتوانسته است نابرابري هاي ميان داراها و ندارهاي جهان را از بين ببرد. بازارهاي جهاني نيازمند سيستم بهتري هستند كه حمايت اجتماعي را نيز در بر داشته باشد.
نظر شما