به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، سال گذشته قرار بود تمام مهاجران افغان كه در ايران زندگي مي كنند چه آنها كه داراي مجوز و كارت اقامت دارند و چه كساني كه به صورت غير قانوني وارد كشور شده اند ، شناسايي و به كشورشان بازگردانده شوند . اما باز هم مهلت بازگشت آنها به دلايلي تمديد شد و تقريبا مدتي است كه اين امر اتفاق مي افتد و ديگر حتي خود افاغنه نيز باور نمي كنند كه بايد از ايران خارج شوند و اميد دارند كه اگر مهلت ماندن آنها به پايان برسد ، باز هم مسئولين وزارت كشور اين زمان را تمديد خواهند كرد ، پس بدون هيچ نگراني به زندگي ادامه مي دهند...
يكي ازدلايل مهمي كه باعث شده حضورمهاجرين افغان در كشور براي مردم مشكل ايجاد كند ، بحث اشتغال آنهاست . هم اكنون افاغنه در راس بسياري از شغلها قرار دارند و همين امر موجب شده قشر كثيري از جوانان ما بيكار بمانند كه تعداد آنها نيز كم نيست و كارفرمايان با توجه به اينكه اين افراد حقوق كمتري نسبت به ايرانيان مي خواهند ترجيح مي دهند آنها را استخدام كنند .
همچنين مدتي است در گوشه و كنار شهر هر روز شاهد خبرهايي هستيم كه حاكي از بروز مشكلاتي مانند جنايت، گروگانگيري ، قتل ، دزدي ، قاچاق و... است كه يك طرف ماجرا به حضور اتباع افغان ختم مي شود و همين مساله موجب افزايش آسيبهاي اجتماعي موجود در كشور شده است . دراين ميان تنها مردم و هموطنان ايراني هستند كه دچار مشكل مي شوند و از زندگي در كشور و شهر خود احساس امنيت نمي كنند .
وقوع 90 درصد جنايات توسط مهاجرين افغان غير مجاز در ايران...
مديركل امور اتباع خارجه وزارت كشور در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر به ضرورت بازگشت مهاجرين افغاني به كشورشان اشاره كرده و مي گويد : با توجه به اتفاقات و جناياتي كه اخيرا توسط مهاجرين افغاني در كشور رخ داده بنابراين ضروري است هرچه سريعتر نيروي انتظامي اين مهاجرين غير مجاز را شناسايي ،دستگير و به كشورشان بازگرداند.
احمد حسيني مي افزايد : در حال حاضر براي بازگشت مهاجرين افغاني 2 اقدام به طور همزمان و موازي انجام مي شود كه يكي از آنها بازگشت داوطلبانه اين مهاجرين است كه با برنامه ريزيهاي صورت گرفته، از سال 80 تا كنون يك ميليون و 400 هزار افغاني به كشور خود بازگشته است.
وي خاطر نشان مي كند : هم اكنون نيز 960 هزار مهاجر افغاني مجاز كه داراي كارت هستند در كشور زندگي مي كنند كه اين افراد نيز تا پايان سال فرصت دارند ايران را ترك كنند البته در اين مدت توانسته ايم زمينه بازگشت 61 درصد مهاجرين افغاني مجاز به كشور خود را فراهم كنيم .
نيروي انتظامي مسئول بازگرداندن مهاجرين افغان غير مجاز ...
مديركل امور اتباع خارجه وزارت كشور با اشاره به اينكه 90 درصد جنايتها دركشور توسط مهاجرين غير مجاز صورت مي گيرد ، تاكيد مي كند: برنامه ديگردر جهت بازگشت مهاجرين افغاني غير مجازكه از سوي نيروي انتظامي صورت مي گيرد و اين ارگان بايد با مشاهده افاغنه اي كه داراي كارت نبوده و بصورت غير مجاز در ايران هستند برخورد و آنها را دستگير كند و به كشورشان بازگرداند.
حسيني مي افزايد: دراين ميان برنامه ريزي و اقدامات وزارت كشور تنها در خصوص مهاجريني انجام مي شود كه بصورت مجاز وارد كشور شده و كارت شناسايي دريافت كرده اند و و ظيفه اي در قبال شناسايي غير مجاز ها برعهده ندارد.
وي به مشكل عدم شناسايي افاغنه غير مجاز از سوي نيروي انتظامي اشاره كرده و تصريح مي كند : يكي از مشكلاتي كه نيروي انتظامي براي شناسايي اين افراد و بازگرداندن آنها به كشورشان دارد عدم تامين اعتبار و بودجه لازم از سوي سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور و چنانچه اين مشكل برطرف شود شاهد بازگشت مهاجرين افغاني خواهيم بود.
حسيني با اشاره به اينكه امسال استقبال مهاجرين افغان براي ثبت نام و بازگشت به كشورشان نسبت به سال گذشته بسيار كمتر شده ، مي افزايد: سال گذشته 430 هزار مهاجر افغان ثبت نام و به كشوشان بازگردانده شدند، در حالي كه امسال درمدت 6 ماهه از گذشت سال بيش از 100 هزار نفر ثبت نام و تنها 60 هزار نفراز آنها به كشورشان بازگردانده شده اند.
افزايش بيكاري ، آسيبها و جنايت در جامعه ...
مديركل امور اتباع خارجه وزارت كشور به زمان شناور تعيين شده براي ثبت نام مهاجرين افغاني اشاره ومي گويد : براي ثبت نام مهاجران افغان كه در زمان تعيين شده موفق به ثبت نام نشده و مي خواهند به كشور خود بازگردند از 15تيرتا 15مهر به عنوان زمان شناور در نظر گرفته شده تا اين افراد در مدت مقرر براي ثبت نام و بازگشت رايگان اقدام كنند، در غير اينصورت از تسهيلات و مزايا براي بازگشت رايگان و همچنين حمايتهاي سازمان ملل برخوردار نخواهند شد و در سال 85 بايد كشور را ترك كنند.
عضو كميسيون اجتماعي مجلس نيز در اين باره مي گويد : هر سال وزارت كشور در جهت بازگشت مهاجرين افغاني از كشور برنامه ريزي مي كند واقداماتي انجام مي دهد اما هيچ وقت اين برنامه ها به طور كامل اجرايي نمي شوند .
ابوالقاسم مختاري مي افزايد : حضور افاغنه در كشور باعث شده فرصت اشتغال از جوانان ايراني گرفته شود و اكثرا در اختيار محاجرين افغاني قرار گيرد كه اين امر به خودي خود بسيار در جامعه اثر گذار است و متاسفانه هر سال مهلت بازگشت افاغنه از كشور تمديد مي شود در صورتيكه هم اكنون ديگر جنگي در افغانستان وجود ندارد و آنها مي توانند به راحتي در كشور خود به كارو فعاليت بپردازند.
وي به مسايل اجتماعي ناشي از حضور افاغنه در كشور اشاره كرده و تصريح مي كند : در حال حاضر بسياري از ناهنجاريهاي اجتماعي از قتل گرفته تا توزيع مواد مخدر در كشور توسط افغاني انجام مي شود بخصوص در استانهاي مرزي كه هيچ مرز مشخصي وجود ندارد و افاغنه به راحتي بدون هيچ مانعي به ايران مي آيند ، اين آسيبها و مشكلات بيشتر بروز مي كند.
خروج افاغنه در مهلت تعيين شده...
نماينده مردم زابل در مجلس به تمديد مهلت خروج مهاجرين افغاني اشاره وتاكيد مي كند: آخرين مهلت وزارت كشور براي خروج افغاني ها پايان سال 84 اعلام شده است اما احتمال اينكه تمام مهاجرين در اين مدت از كشورخارج شوند بسيار كم است .
وي مي گويد: تنها در صورتي اين افراد از كشورخارج مي شوند كه قانون محكم وجود داشته باشد و راه حل اساسي طراحي شود وهمچنين نيروي انتظامي و وزارت كشور برخورد ، اصولي، قاطع و جدي با آنها انجام دهند در غير اينصورت مهلت خروج مطمئنا تمديد خواهد شد.
وي مي افزايد: با توجه به اينكه بسياري از افاغنه به محض بيرون رفتن از ايران دوباره بازمي گردند بنابراين هميشه مشكلات ناشي از حضور آنها در كشور وجود دارد، براي كاستن از مشكلات بايد اين افراد را به زور به كشورشان بازگرداند و در مرزها كه درحال حاضر هيچ كنترلي بروري رفت و آمد مهاجرين انجام مي شود ، از اين پس با حضور ماموران كنترلي جدي صورت گيرد تا اينگونه جلوي مهاجرت غير قانوني افغاني ها گرفته شود .
مختاري به وجود 150 هزار افغاني فقط در شهرستان زابل اشاره كرده و اظهار مي دارد : در شهرستان مرزي زابل هم اكنون 550 هزار نفر زندگي مي كنند كه 150هزارنفرآنها افغاني هستند و وجود اين افراد باعث شده مشكلات بسياري در روستاها و شهرها بوجود آيد.
خروج مهاجرين افغان ؛ اولويت برنامه هاي وزارت كشور ...
وي مي گويد : در تمام كشورهاي دنيا ورود مهاجرين ثبت مي شود بطوريكه مسوولين آن كشور دقيقا اطلاع دارند كه كدام مهاجر در چه شهري ، چه جايي زندگي مي كند وچه شغلي دارد و ايران تنها كشوري است كه اين موارد در آن رعايت نمي شود و قانون خاصي نيز در اين زمينه وجود ندارد .
مختاري به عدم شناسايي مهاجرين افغاني با ايرانيان اشاره كرد مي افزايد : با توجه به اينكه در چند سال اخير ازدواجهاي بسياري با افاغنه صورت گرفته و از نظر زبان نيز اين افراد با مردم كشور مشترك هستند بنابراين امكان شناسايي آنها از ديگران براي مردم سخت و مشكل است.
عضو كميسيون اجتماعي مجلس تنها راه بيرون كردن افاغنه را از كشور با كمك مردم موثر دانسته و تاكيد مي كند : چنانچه اطلاع رساني و آگاهي درستي در خصوص حضور و آسيبها و مشكلات ناشي از حضور افاغنه براي مردم انجام شود در آنصورت مردم ظرف مدت يك هفته مي توانند آنها را از كشور بيرون كنند و يا اينكه پس از شناسايي و جمع آوري ، آنها را دريك اردوگاه نگهداري كنند .
مختاري تصريح مي كند : بحث خروج اجباري مهاجرين افغاني بايد به عنوان يك اولويت از سوي وزارت كشور در هيات دولت مطرح شود و چنانچه بودجه اي نيز لازم است تامين شود تا بتوان با كمك نيروي انتظامي و وزارت كشور به حضور افاغنه در كشور پايان داد.
براساس آمارهاي اعلام شده از سوي وزارت كشور هم اكنون حدود دو ميليون مهاجر افغاني در كشور وجود دارند كه نيمي از آنها به صورت غير مجاز وارد شده اند و هيچ اطلاعي از اينكه اين افراد كجا زندگي مي كنند و يا مشغول به چه كاري هستند در دست نيست . با توجه به مهلت قانوني يك ساله براي بازگشت مهاجرين ازكشور و اينكه در طول مدت 6 ماهه از سال 84 تنها 60 هزار نفر از افاغنه ازكشورخارج شده اند كاملا بعيد به نظر مي رسد مابقي آنها كه بيش از 900 هزارنفر هستند در فرصت باقي مانده از كشور خارج شوند .
آيا بعد از گذشت اين همه سال از حضور افاغنه دركشور و بروز بسياري از آسيبها از سوي آنها و گرفتن اشتغال از جوانان ايراني، وقت آن نرسيده كه مسوولين هر سال به جاي تمديد مهلت خروج اين افراد ، اقدامات اساسي براي خروج مهاجرين افغاني از كشور انجام دهند ويا اينكه آنها را مجبور به بازگشت به كشور خود كرده واز ايران اخراج نمايند.
نظر شما