خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه: ريچارد رورتي، يكي از برانگيزاننده ترين چهره ها در بحث اخير فلسفي در بحث گسترده ادب و فرهنگ، در اين مجموعه، شماري از نوشته هاي فلسفي، سياسي و فرهنگي را گرد آورده است كه بسياري از آنها براي نخستين بار در قالب كتاب چاپ مي شود. نويسنده در اين كتاب ضمن بازگويي خاطراتي جذاب ، شرح مي دهد كه چگونه از افلاطون دور و به ويليام جيمز و جان ديويي نزديك شد و به روايت خود از پراگماتيسم دست يافته است .
رورتي مي گويد نكته مهم اين نيست كه انديشه هاي ما با واقعيتي بنيادين متناظر باشد، بلكه اين است كه انجام دادن وظيفه هاي علمي خود به ما كمك كند و جامعه عادلانه تر و مردم سالارانه تري به وجود آورد.
فلسفه از عصر افلاطون، معرفت حقيقي و رسوخ به پس نمودها و دست يافتن به واقعيت بنيادين را هدف خود قرار داده است. ريچارد رورتي مي گويد پراگماتيسم در برابر اين سنت فلسفي، فلسفه اميد را به ميان مي آورد.
ريچارد رورتي در ديباچه كتاب نوشته است : بيشتر آنچه در دهه پيش نوشته ام تلاشهايي است براي پيوند دادن اميدهاي اجتماعي ام - اميدهايي به جامعه اي جهاني، جهان وطن، مردم سالار، برابري خواه، بي طبقه، بدون كاست - همراه با آشتي ناپذيري ام با افلاطون گرايي . مشوق اين تلاشها اين فكر بود كه در پس بسياري از نوشته هاي جان ديويي قهرمان فلسفي اصلي من، همين اميدها و همين آشتي ناپذيري نهفته است. افلاطون گرايي به آن مفهومي كه من اين اصطلاح را به كار مي برم، بر انديشه هاي نابغه اي كه گفتگوها را نوشت، دلالت ندارد. در عوض به مجموعه اي از تفاوتهاي فلسفي اشاره دارد.
"فلسفه و اميد اجتماعي" از پنج بخش تشكيل شده ، زندگينامه خود نوشت، اميد به جاي شناخت : برداشتي از پراگماتيسم، كاربردهايي از پراگماتيسم، سياست و آمريكاي معاصر بخشهاي اين كتاب هستند.
يكي از دلايل اشتهار گسترده رورتي در آمريكا و خارج از آمريكا، رويكردي جديد به فلسفه پراگماتيسم آمريكايي است، فلسفه اي كه در بسياري از محافل فكري - فلسفي با نگاهي تحقير آميز به آن مي نگريستند و آن را سطحي، كم مايه و صرفاً خاص جامعه غير عميق آمريكا مي پنداشتند.
ريچارد رورتي استاد فلسفه دانشگاه استنفورد، خرداد ماه سال گذشته به ايران آمد و در نشستي با عنوان دموكراسي و فلسفه و با حضور مك لين استاد فلسفه و رئيس مركز كاتوليك در آمريكا، دكتر داريوش شايگان و دكتر رامين جهانبگلو سخنراني كرد. اين نشست با استقبال گسترده اي از سوي علاقمندان به فلسفه و دموكراسي برگزار شد. از وي كتاب كوچكي با عنوان "فلسفه و دموكراسي"نيز با ترجمه عبدالحسين آذرنگ منتشر شده است.
نظر شما