۱۸ اسفند ۱۳۹۲، ۱۱:۱۶

میزگرد؛

لزوم بررسی ابعاد مختلف توسعه صنعت گیلان/ توسعه شرکت‌ های دانش‌ بنیان از راهبردهای مهم تحقق اقتصاد مقاومتی

لزوم بررسی ابعاد مختلف توسعه صنعت گیلان/ توسعه شرکت‌ های دانش‌ بنیان  از راهبردهای مهم تحقق اقتصاد مقاومتی

رشت – خبرگزاری مهر: بخش صنعت به عنوان عامل مولد اشتغال پایدار در افزایش تولید ناخالص ملی، درآمد سرانه، اشتغال و کاهش آمار بیکاری در جامعه نقش بسزایی دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، گسترش بخش صنعت نيازمند تعامل همه دستگاه هاي اجرايي با يكديگر است تا بستر توسعه را فراهم سازند. با توجه به اهمیت موضوع امروز با حضور " علی منتظری " رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان  و " ایرج ندیمی " نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ابعاد مختلف صنعت استان مورد بررسی قرار می گیرد آنچه می خوانید  حاصل این گفتگو است.

مهر  گیلان بیشتر در چه حوزه های از صنعت فعالیت دارد؟

منتظری: گیلان بیشتر در زمینه صنایع فولاد، شیمیایی، غذایی، دارویی، کانی غیر فلزی، نساجی، سیمان و غیره فعال است   

سالانه در استان 2.5 میلیون تن محصولات سیمانی،3.7 میلیون تن صنایع فولادی و 7.5 میلیون متر مربع کانی غیر فلزی ( کاشی و سرامیک ) تولید می شود. صنایع غذایی نیز به عنوان یک شاخص مهم صنعتی در استان مطرح است.

مهر وضعیت اشتغال واحدهای صنعتی فعال استان و سرمایه گذاری در بخش صنعت و معدن به چه صورت است؟

منتظری: گیلان دارای بیش از دو هزار و 500 واحد صنعتی فعال کوچک، متوسط و بزرگ با اشتغالزایی 87 هزار نفر است. سرمایه گذاری برای این بخش سه هزار و 800 میلیارد تومان است.

مهر- سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان برای توسعه واحدهای صنعتی استان چه برنامه های دارد؟

در هر کاری توسعه باعث پویایی، هدفمندسازی و بهره وری می شود بنابراین تمامی واحدهای صنعتی باید رویکرد توسعه ای داشته باشند تا همواره موفق باشند.

سالانه 20 تا 25 درصد مجوز های که در سطح استان صادر می شود مربوط به بخش توسعه ای واحدهای صنعتی است.

طرح های توسعه ای واحدهای صنعتی مزیت های فراوانی همچون به روز شدن ماشین آلات واحدها، ارتقای کیفیت کالا، اشتغال پایدار، رونق اقصادی، افزایش صادرات و غیره را به همراه دارد.

واحدهای صنعتی به همیاری و کمک تمامی دستگاه های اجرایی و خدماتی استان دارند، سازمان صنعت، معدن و تجارت یک دستگاه از دستگاه های اجرایی استان هست که با صنعتگران بطور مستقیم در ارتباط است. 

واحدهای صنعتی با تمامی دستگاه های اجرایی و خدماتی در ارتباط هستند اگر این دستگاه ها بتوانند به موقع به واحدها خدمات، تسهیلات و کمک های لازم را ارائه دهند واحدها به موقع مورد بهره برداری قرار می گیرند.

اگر واحد صنعتی در زمان مورد پیش بینی به بهره برداری برسد تولید این واحد توجیه اقتصادی داشته و سود آور است.اگر از آن زمان بگذرد واحد صنعتی با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.

توسعه واحدهای صنعتی به عنوان یک اولویت راهبردی در بخش صنعت مطرح است. تحقق توسعه واحدهای صنعتی نیاز به همیاری و مساعدت همه دستگاه ها به ویژه سیستم بانکی که نیروی محرک واحدهای صنعتی است، دارد.

 مهر- اعتبارات لازم صنعت، معدن و تجارت استان به چه صورتی تامین می شود ؟

اعتبارات بخش صنعت، معدن و تجارت از محل استانی ( کارگروه اشتغال) و ملی تامین می شود. واحدهای که نیاز به تسهیلات ارزی دارند این اعتبارات از طریق کارگروه صندوق توسعه ملی تامین خواهد شد. بخش ریالی از طریق کارگروه اشتغال استان تامین می شود.

 این کارگروه با حضور استاندار یا معاونان مربوطه با حضور تمامی مدیر عامل بانک های استان و مدیران دستگاه های دولتی تشکیل می شود، طرح ها پیشنهادی تمامی دستگاه ها به ویژه سازمان صنعت، معدن و تجارت به دبیرخانه معرفی و از طریق دبیرخانه در کارگروه اشتغال استان مورد بررسی قرار می گیرند.

 طرح های که در کارگروه اشتغال استان تائید شوند برای اعطای تسهیلات به بانک های عامل استان معرفی خواهند شد.

مهر- حمایت های که تاکنون سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان به صنعتگران داشته چگونه بوده است آیا این حمایت ها تا همین حد کافی بوده این حمایت ها را چگونه ارزیابی می کنید؟

حمایت در بخش صنعت شامل صدور مجوز، معرفی نامه ها، معافیت های گمرکی، مشاوره، صدور پروانه بهره برداری، تمدید مجوزها، اصلاح مجوزها، معرفی نامه برای دستگاه های خدمات رسانی و غیره است.

بخش دیگر حمایت ها به حوزه تسهیلاتی برمی گردد  که در این بخش بانک ها خیلی تاثیر گذار هستند. بررسی طرح ها در سیستم بانکی یک زمان مشخصی دارد اغلب این بررسی ها بیش از نرم معمول و باعث وقف در مدت زمان پیش بینی اجرای طرح های صنعتی می شود

شرایط سختگیرانه سیستم بانکی در اعطای تسهیلات به سرمایه گذاران باعث  کندی اجرای طرح ها خواهد شد. تسریع در ایجاد خدمات زیر بنایی و زیر ساختی موجب بهره وری و توجیه پذیری از نظر فنی و اقتصادی  طرح های صنعتی افزایش پیدا می کند.

مهر- رتبه صنعتی گیلان نسبت به سایر استان های کشور به چه صورتی است؟

پارسال در بین 31 استان کشور  گیلان رتبه 13 را به خود اخصاص داد. گیلان دارای سابقه صنعتی طولانی است سابقه صنعت گیلان به بیش از 120 سال می رسد، گیلان به دلیل شرایط ویژه آب و هوای و داشتن موقعیت کشاورزی دارای صنایع مرتبط با این بخش بوده است قدمت صنایع ابریشم در گیلان به بیش از 120 سال می رسد.

به دلیل شرایط آب و هوایی صنایع نساجی در سطح استان گسترش پیدا کرد، گیلان هم اکنون زمینه ساز جذب پروژه های بزرگ  است.

در زمینه ام دی اف پروژه های بزرگی در گیلان در حالل اجراست گیلان  می تواند به عنوان قطب تولید ام دی اف در سطح کشور مطرح باشد، با افتتاح و بهره برداری این پروژه ها رتبه صنعتی استان ارتقا پیدا خواهد کرد.

مهر-  جناب آقای ندیمی وضعیت صنعت گیلان را چگونه ارزیابی می کنید؟

ندیمی: گیلان دچار یک عقب ماندگی تاریخی است این مهم به دلیل شرایط اقلیمی به استان تحمیل شده است.در نظام تبدیل سرمایه به تولید،  گیلان با چالش های جدی مواجه است. رویکرد بسیاری از صاحبان منصبان در گیلان صنعت نیست بلکه به تجارت و دلالی بیشتر تمایل دارند.

سرمایه داران زیادی در گیلان هستند اما تمایلی به سرمایه گذاری در استان ندارد دلیل این امر اینکه برای بحث تولید تامین منابع مالی ضرورتی انکارناپذیر است برای ایجاد واحد صنعتی هیچ سرمایه گذاری حاضر نیست تمامی هزینه ها را از جیب خودش پرداخت کند بنابراین از دولت انتظار حمایت دارد.

متاسفانه مشکلات از قبیل بحث مالی و اعتباری، بروکراسی کاذب اداری و غیره  که در گیلان وجود دارد موجب می شود سرمایه گذار کمتر تمایل به سرمایه گذاری در استان داشته باشد.

گیلان پول جمع کن برخی استان ها شده است، متاسفانه برخی بانک ها با گسترش شعب در سطح استان نقدینگی مردم را جمع و در استان های دیگری به امر سرمایه گذاری می پردازند و کمتر به توسعه صنعت و دیگر بخش های این استان شمالی دارند.

مشکل دوم برای عدم سرمایه گذاری بسترسازی به جهت توسعه صنعتی بوده که این معضل در سال اخیر با اقدامات لازم تا حدودی رفع شده است.

مشکل سوم تامین زیر ساخت ها و مشکل چهارم در نظامات تولید اعم از قوانین، مقررات، نظارت، مدیریت  و رویکرد بسیاری از مسئولان گیلان بحث پراکنده سازی سرمایه گذاران است هنوز فرهنگ ملموس ضد سرمایه و کار آفرینی وجود داد، برخی ها تصور می کنند هرکس پول دارد بطور حتم دزد است.

در بحث سرمایه گذاری و تولید در گیلان به لحاظ فرهنگی، مدیریتی، مقرراتی مشکلات زیادی وجود دارد.

مهر- به جهت توسعه صنعتی در گیلان باید چه اقدامات موثری انجام داد؟

ندیمی : گیلان از نظر شاخص ها نه واقعیت جزء مناطق محروم کشور به شمار نمی رود، به همین دلیل این استان خیلی نمی تواند از سرمایه گذاری مستقیم دولتی بهره مند باشد و بیشتر باید به فکر جلب، جذب و هدایت سرمایه گذاران بخش خصوصی و تعاونی بود.

بهبود فضای کسب و کار بیشترین کارکرد را در امر سرمایه گذاری دارد، شرایطی در استان باید ایجاد کرد که سرمایه گذار از تریبون، سخنرانی، روزنامه، جوسازی و غیره نترسد. در چنین شرایط باید به سمت بخش خصوصی و تعاونی رفت.

نقشه راه و بستر را به لحاظ فکری، تریبونی، مجلسی و غیره مهیا  شود  تا سرمایه گذاران با طیب خاطر به امر سرمایه گذاری در استان بپردازند.

مهر- بخش خصوصی چه نقشی در توسعه صنعتی گیلان دارد؟

منتظری: تمامی واحدهای تحت پوشش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در حوزه بخش خصوصیسرمایه گذار بخشی از سرمایه را خود تامین و بخش دیگر از محل تسهیلات بانکی یا منابع مالی دولتی مهیا کند

اگرچه صندوق توسعه ملی تسهیلات ارز و ریالی واحدهای صنعتی را پوشش می دهد این تسهیلات کافی نیست. بخش های خصوصی باید در امر سرمایه گذاری ثابت به ویژه در زمینه تامین ماشین آلات انعطاف ببیشتری نشان دهند.

این واحدها وقتی به بهره بردای می رسند در بحث سرمایه در گردش از بخش دولتی بیشتر می توانند استفاده کنند.

مهر- آیا اعتبار لازم برای اکتشاف مواد معدنی با اهمیت مثل طلا، مس، آهن اختصاص داده می شود ؟

منتظری: در بخش معدن نیز 102 فقره مجوز با اشتغال هزار و 750 نفر با سرمایه گذاری 23 میلیارد تومان انجام شده است.عمده معادن استان شامل شن و ماسه است.

مهر-  عملکرد سازمان صنعت، معدن و تجارت استان را چگونه ارزیابی می کنید؟

منتظری: این سازمان برای توسعه صنعتی استان از هیچ تلاش و کوششی فروگذار نخواهد بود معمولا اجرای طرح های صنعتی از یکسال به بالاتر است، طرح های کوچک یک تا دو سال و طرح ها بزرگ چهار تا پنج سال با توجه به ماهیت طرح طول می کشد.

مهر نقش صنعت در ایجاد اشتغال پایدار را بیشتر  تشریح کنید؟

منتظری: بخش صنعت به عنوان عامل مولد اشتغال پایدار در افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه نقش بسزایی دارد. توسعه و رونق صنایع گیلان افزایش اشتغال و کاهش آمار بیکاری را در این استان به همراه خواهد داشت.

 اگر صنعت در يك جامعه اي رونق گرفته و رو به افزايش باشد به تبع آن اشتغال نيز ايجاد مي شود. گسترش بخش صنعت نيازمند تعامل همه دستگاه هاي اجرايي با يكديگر است تا بستر توسعه را فراهم سازند. حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی نقش مهمی در کنترل نرخ بیکاری و رونق اقتصادی دارد.

برای ایجاد اشتغال و جذب سرمایه‌ گذار باید از پتانسیل‌ ها و امکانات استان به بهترین شکل بهره‌ برداری کرد. در استان بسترهای لازم را برای توسعه صنعتی وجود دارد بنابراین باید با تمام ظرفیت برای تحقق این مهم کوشید تا مشکلات صنعتگران نیز رفع شود.

بخش صنعت می‌ تواند در این استان باعث اشتغالزایی جوانان، تولید و رونق اقتصادی منطقه شود خوشبختانه تاکنون در زمینه صنعت در این خطه زیبایی شمالی گام ‌های مهمی برداشته شده است.  

مهر- جناب آقای ندیمی برای تحقق اقتصاد مقاومتی چه باید کرد؟

ندیمی: یکی از رویکردهای مناسب برای تحقق اقتصاد مقاومتی رویکرد استراتژیک است که در آن نقاط ضعف و تهدیدزای اقتصاد تحلیل و مولفه‌ های اقتصاد مقاومتی استخراج می شود، توسعه شرکت‌ های دانش‌ بنیان یکی از راهبردهای مهم و اثرگذار برای تحقق اقتصاد مقاومتی است.

بالاخره اقتصاد مقاومتى معنایش این است که ملت ایران یک اقتصادى داشته باشد که هم روند رو به رشد اقتصادى در کشور محفوظ بماند هم آسیب‌‌ پذیرى‌‌اش کاهش پیدا کند یعنى وضع اقتصادى کشور و نظام اقتصادى جورى باشد که در مقابل ترفندهاى دشمنان که همیشگى و به شکل هاى مختلف خواهد بود، کمتر آسیب ببیند و اختلال پیدا کند. یکى از شرایطش، استفاده از همه ظرفیت هاى دولتى و مردمى است.

مهر- در خصوص این جمله " حماسه اقتصادی در گروه حمایت از صنعت است"  بیشتر توضیخ دهید؟

ندیمی : حماسه اقتصادی وقتی محقق می شود که توجه به اقتصاد دانش بنیان، تولید ملی، اجرای صحیح سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی و رفع موانع سرمایه گذاری در جامعه صورت گیرد.

به لحاظ نقش ویژه صنعت و معدن در تولید ناخالص ملی، ارزش افزوده و بهبود فضای کسب و کار باید فضای مناسب برای تحقق اهداف بلند مدت و کوتاه مدت فراهم شود تا صنعت در شرایط مطلوب به سمت پیشرفت سوق داده شود.

سرمایه گذاری در این بخش باید افزایش یابد و با استراتژی و حمایت از صنعت گران و معدن کاران در راه بهبود تولیدات قدم بگذاریم.

صنعت هر کشور، نقش مهمی در رشد، رفاه، وضعیت اقتصادی و آسایش مردم ایفا می‌کند. بسیاری از کشورها با تلاش زیاد صنعت خود را به حدی از رشد و شکوفایی رسانده‌اند تا بتوانند محصولات خود را به سایر کشورها صادر و درصد بالایی از اشتغال، درآمد و ارزش افزوده کشورشان را به آن اختصاص دهند.

 رشد صنعت از هر جهت به نفع ذینفعان آن صنعت خواهد بود زیرا رشد صنعت علاوه بر ایجاد اشتغال و آسایش باعث تولید محصولات باکیفیت‌ تر و مناسب‌ تر می‌ شود. از سوی دیگر اگر کشوری دارای سازمان‌ ها و صنایع قدرتمندی باشد که توان حضوری موفق در بازارهای بین‌المللی را داشته باشد، قدرت اقتصادی آن کشور نیز افزایش خواهد یافت. موضوع کیفیت و بهبـود آن، موضوع مهم و حیاتی در هر سازمان و بنگاه است.

کد خبر 2252261

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha