به گزارش خبرنگار مهر، تالاب های این استان از جاذبه های با ارزش طبیعی این سرزمین به شمار می آیند و مکان های مناسبی برای گردشگری به شمار می آیند که به خاطر زیبایی خاص آن ها هر ساله مسافران زیادی را به خود جذب می کنند.
ویژگی بارز و مهم این تالاب ها نسبت به سایر تالاب های ایران قرار گرفتن آن ها در ارتفاع بیش از دو هزار متری است.
وجود آب بندها، باتلاق ها و تالاب های طبیعی در این منطقه سبب شده است تا هزاران پرنده بومی و مهاجر در این زیستگاه ها به طور دایم و موقت زندگی کنند.
تالاب بین المللی چغاخور، گندمان و سولقان که واقع در شهرستان های بروجن و اردل هستند از عمده ترین تالاب های این استان به شمار می آیند.
تالاب چغاخور با مساحتی حدود دو هزار و 300 هکتار یکی از زیبا ترین و بزرگترین تالاب های کشور و این استان است و رشته کوه زیبای کلار نیز در سمت جنوب غربی مشرق بر تالاب است که قله آن سه هزار و 810 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
تالاب چغاخور را مرغذاری وسیع در برگرفته که مساحت آن حدود 700 هکتار برآورد شده است.
این ناحیه دارای آب و هوایی مرطوب با تابستان معتدل و زمستان های سرد همراه است و از نقاط ییلاقی این استان محسوب می شود.
از پاییز تا بهار هر سال هزاران پرنده بومی و مهاجر در این تالاب به سر می برند و تخم گذاری می کنند.
از انواع پرندگان دائمی و مهاجری که در تالاب چغاخور شناسایی شده است می توان به انواع مرغابی، غاز و اردک، چنگر، انواع حواصیل، لک لک سفید، خروس کولی و فلامینگو اشاره کرد.
تالاب سولقان نیز بیش از 150 هکتار وسعت دارد و در مسیر جاده خوزستان قرار گرفته است.
تالاب گندمان و چغاخور نیز از زیسگاه های منحصر به فرد است و محل زندگی اکثر گونه های مهاجر و بومی است.
این تالاب ها محل توقفگاه تابستانی و زمستانی برخی از پرندگان مهاجر است؛ تالاب های این استان محل زادآوری پرندگان آبزی به خصوص اردکهای سر سبز و سرحنایی است.
نگاه زیست بومی و همه جانبه به تالاب های استان چهارمحال و بختياري نشده است
مدیر کل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به ظرفيتهاي بالاي تالابهاي استان چهارمحال و بختياري به خبرنگار مهر گفت: ايام نوروز فرصت مناسبي براي بازيد از تالابهاي استان چهارمحال و بختياري است.
سعيد يوسف پور عنوان كرد: وجود تالابها در استان چهارمحال و بختياري موجب شده است پرندگان مهاجر و بومي بسياري در حاشيه تالابها زندگي كنند و مناظر طبيعي زيبايي را ايجاد كرده است.
وي عنوان كرد: از ظرفيت تالابها مي توان براي ورود مسافر و گردشگر به استان بهره گرفت و اين در حالي اسست كه براي احيا تالابهاي استان با توجه به خشكساليها تلاش كرد.
وي در ادامه اظهار داشت: این استان سرچشمه رودخانه های پر آب کشور و یکی از مخازن مهم آب ایران محسوب می شود اما با این وجود تالاب های استان با مشکل مواجه است.
سعید یوسف پور اظهار داشت: یکی از مهم ترین علت هایی که تالاب های این استان را با مشکل مواجه کرده است این است که ما نگاه زیست بومی و همه جانبه به تالاب های استان نداشته ایم.
وی تصریح کرد: تالاب ها زیستگاه هزاران جاندار است که این مسئله حفاظت از محیط زیست استان را در جایگاه ویژه ای قرار داده است.
یوسف پور ادامه داد: از بین رفتن تالاب ها در سالهای اخیر اثرات زیانباری همچون ورود ریز گردها، تهدید معیشت روزمره و شیوع بیماری ها را به دنبال داشته است.
وی با اشاره به اینکه برای رفع نقاظ ضعف تالاب ها باید چاره ای اندیشیده شود؛ بیان داشت: لازم است انتقاده های سازنده در این خصوص صورت گیرد تا نقاط ضعف شناسایی شود.
مدیر کل محیط زیست چهار محال و بختیاری گفت: احیاء تالا بهای این استان لازم است و بايد مورد توجه قرار گیرد.
یوسف پور اظهار داشت: رعایت حق آبه زیست محیطی جزء ضرورت های تالاب به شمار می آید که تحقق و اجرای آن توسط سازمان محیط زیست ناممکن به نظر می رسد ولی با همکاری سایر مسئولان، مردم و تشکل های مردمی حامی محیط زیست این فرایند تسهیل خواهد شد.
وی با بیان اینکه، میزان بارندگی ها نسبت به سال گذشته 15 درصد کاهش داشته است؛ اذعان داشت: بارش غالب بارندگی های اخیر برف بوده است و نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
یوسف پور تاکید کرد: تالاب چغاخور مشکل کم آبی كمتري دارد و با بارش های خوبی که در محدوده تالاب ها بوده است موجب شده که در حال حاضر وضعیت مناسبی در تالاب ها دیده شود.
مدیر کل محیط زیست چهار محال و بختیاری اذعان داشت: هدف نهایی که به دنبال آن هستیم که تا پایان سال 93 تالاب های استان از وضعیت مطلوبی برخوردار باشند.
...............................
گزارش: مرضیه عالی پور هفشجانی
نظر شما