به گزارش خبرنگار مهر، از منظر کلان اقتصادی توسعه بخش خصوصی فقط با خصوصی سازی شرکت های دولتی میسر نیست بلکه توسعه این بخش از طریق جلب مشارکت های مردمی خواهد بود.
با توجه به اهمیت موضوع ( بخش خصوصی و اقتصاد مقاومتی) گفتگوی تفصیلی با "حمیدرضا خصوصی ثانی" نماینده مردم صومعه سرا و عضو کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی ترتیب داده شد، آنچه می خوانید حاصل این گفتگو است.
مهر – در خصوص موانع، مشکلات و راهکارهای جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی توضیح بفرمائید ؟
خصوصی ثانی: مشارکت مردم با آزاد سازی ورود در فعالیت های اقتصادی میسر می شود. خصوصی سازی نباید از یک معبر یا کانال خاصی باشد.
در سیاست های کلی اصل نظام توجه خاصی به موضوع آزادسازی شده است از اینرو باید به بند بند این سیاست ها توجه شود اما در قانون مربوطه توجه کمی به این مهم شده است.
وقتی یک شرکت دولتی تبدیل به شرکت خصوصی می شود یا یک شرکت خصوصی ورود به یک عرصه انحصاری می کند باید نسبت به رقابتی بودن فرآیندها اطمینان کامل داشته باشد.
به طور ویژه بخش خصوصی در فعالیت های صدر اصل 44 اجازه ورود پیدا کرده است بنابراین ضرورت دارد نهادهای تنظیم مقررات و قانون گذاران از این معبر بصورت عام و شورای رقابت بصورت خاص عملکرد مناسبی داشته باشند.
اگر این هماهنگی نباشد مشکلات خاصی پیش خواهد آمد این در حالیکه حتی در تنظیم روابط میان تنظیم کنندگان بخش خصوصی و شورای رقابت به یک معضل تبدیل و می تواند تاثیرات منفی داشته باشد و در دستیابی به اهداف کلی دچار مشکل شود.
شاخص دیگری که در این حوزه می توان مدنظر قرار دارد ورود بخش خصوصی به بازار است. با توجه به تاکید سیاست های کلی اصل 44 و قانون اجرای آن به روش عرضه از طریق بورس اوراق بهادار قاعدتا باید این بستر مناسب برای جذب سرمایه گذاری ها از طریق بورس آماده شود.
یکی از بسترهای که می تواند این مهم را حمایت کند حقوق سهامداران خرد حتی رعایت منافع ذینفعان است.
در حال حاضر بازار سرمایه ایران از حیث حقوق سهامداران اقلیت و نظارت بر معامله با خود مدیران در میان 185 کشور جهان رتبه 150 را دارد. این شاخص نشان می دهد که در چنین فضای نباید انتظار داشت سرمایه گذاران داخلی و خارجی ورود از این مسیر در خرید شرکت های دولتی مشارکت کنند.
بنابراین باید در این موضوع تجدید نظر کرد تا عرضه سهام از طریق بورس مکانیزم اصلی واگذاری باشد. حقوق سهامداران باید همواره در دستور کار باشد طوری نباشد که بی اعتمادی موجبات عدم موفقیت در این امر را فراهم کند.
وی زیر ساخت های ضروری بازار سرمایه را یکی دیگر از شاخص های مهم دانست و بر لزوم تقویت نهادها و ابزارهای بازار در جامعه تاکید کرد.
در این زمینه توسعه قابل ملاحظه ای وجود داشته است به ویژه از حیث شکل گیری شرکت های تامین سرمایه، صندوق های سرمایه گذاری، بازار بورس و نظایر آن است.
این نهادها از حیث تامین منابع مالی لازم برای خرید شرکت های دولتی مشمول واگذاری، مشاوره به خریداران و فروشندگان، مشاوره به فروشنده برای نحوه پذیرش و عرضه در بازار و غیره بسیار حائز اهمیت هستند با این حال برخی از محدودیت های این نهاد ها باید رفع شود.
در حال حاضر این نهادها توان محدودی برای خرید اعتباری شرکت های مشمول واگذاری دارند و از طرفی مسائل فقهی هم در این زمینه دخیل هست بنابراین خریداران بصورت طبیعی توان تامین نقدینگی لازم برای خریدهای بزرگ را ندارند.
زمینه سازی برای خرید اعتباری شرکت ها باید جزو اولویت های اساسی واگذاری ها باشد. هم اکنون سرمایه گذاران خارجی حضور بسیار محدودی در بازار سرمایه ایران دارند.
مهر- از نگاه مجلس شورای اسلامی شورای اسلامی راه های جذب سرمایه گذاری خارجی کدام است؟
برای سرمایه گذاری بطور حتم باید مزیت های لازم را ایجاد و موانع و محدودیت ها سرمایه گذاری خارجی و داخلی را رفع کرد. بی ثباتی در قیمت مواد اولیه می تواند بر نحو سرمایه گذاری و یا فعالیت های بخش خصوصی در کشور بسیار تاثیر گذار است.
مشکل دریافت تسهیلات از بانک ها باید رفع شود، یکی از معضلات و مشکلاتی که برای سرمایه گذاران امروز در کشور به چشم می خورد مشکل دریافت تسهیلات از سیستم بانکی است.
اشخاصی در استان بدون وثیقه 100 تا 200 میلیارد تومان وام از سیستم بانکی دریافت می کنند و هیچ نقشی هم در امر سرمایه گذاری ندارند. این تسهیلات به عنوان یک معوقه می تواند مشکلات زیادی در بانک ها ایجاد کند و همینطور بسیار بازدارنده است.
تسهیلات بانکی باید به کنندگان کار اعطا شود تا همگان شاهد پویایی سرمایه گذاری، اشتغال و توسعه در کشور و استان باشند.
تحریم های بین المللی که بر کشور اعمال شده اثرات منفی بر جامعه گذاشته است، با وجود تحریم ها سرمایه گذاران خارجی و داخلی با امنیت و طیب خاطر به امر سرمایه گذاری در کشور نمی پردازند.
سرمایه گذاری برای تولید هر محصولی نیاز به مواد اولیه دارد بنابراین مسئولان باید به این مهم توجهی ویژه داشته باشند. ضعف بازار سرمایه در تامین مالی تولید و نرخ بالای تامین سرمایه از بازار غیر رسمی می تواند ثبات در نحوه واگذاری ها و سرمایه گذاری ها دخیل باشد.
از دیگر موانع سرمایه گذاری می توان به بی ثباتی قوانین و مقررات در تولید و سرمایه گذاری ها،بی تعهدی شرکت ها و موسسات دولتی به پرداخت به موقع بدهی خود به پیمانکاران،نرخ بالای بیمه اجباری نیروی انسانی و قیمت گذاری غیر منطقی محصولات تولیدی از سوی دولت و نهادهای حکومتی را نام برد.
وی با اشاره به اینکه در چرخه اقتصادی باید همه موانع و مشکلات را لحاظ کرد، گفت: رشد و شکوفایی اقتصادی امروز در هر کشور دنیا منوط به تعامل بین قانون گذاران، مجریان حکومت و آگاهان به علم و دانش اقتصاد باید باشد.
خصوصی ثانی با بیان اینکه از بانک های اطلاعاتی و اقتصادی دنیا باید بهره گیری شود، افزود: اگر این موارد را رها و از مدیرانی بهره گیری شود که قادر به شفاف سازی نباشند بهره مندی علم را به منصه ظهور برسانند بطور عام می توانند مشکلات ایجاد کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه سرمایه گذار مانندغزالی زیباست که از کوچکترین تهدیدی می گریزد، اظهارداشت: برای جذب سرمایه گذار در استان باید بستر امنی فراهم شود تا سرمایه گذاران با طیب خاطر به امر سرمایه گذاری بپردازند و از طرفی بانک ها در اعطای تسهیلات با سرمایه گذاران واقعی نهایت همکاری را داشته باشند.
عضو کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی روند جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی نه تنها در گیلان بلکه در کشور را ضعیف ارزیابی کرد و گفت: اگر موضوع اصل 44 قانون اساسی در کشور تحقق پیدا کند بزرگترین حماسه اقتصادی در کشور رخ می دهد.
غول بروکراسی اداری مانع اساسی برای سرمایه گذاری و توسعه در گیلان است که باید مسئولان به این مهم توجهی ویژه داشته باشند. بررسی ها حاکی از اینکه علاوه بر غول بروکراسی، مشکلات و موانع قانونی سازمانی و فرا قانونی سازمانی در فرآیند جذب سرمایه گذار است که این خود مشکلی برای سرمایه گذاران و رونق صنعت، کشاورزی و گردشگری در استان شده است.
مهر - آیا گیلان به لحاظ زیرساخت های سرمایه گذاری از وضعیت خوبی برخوردار است؟
خصوصی ثانی: این استان دارای زیر ساخت های اساسی همچون آزاد راه، منطقه آزاد انزلی، بنادر فعال، تولید برق مناسب، آب فراوان، گاز و غیره است. کمبود عرصه برای احداث واحدهای تولید بزرگ اعم از کشاورزی، صنعتی و گردشگری یکی از عوامل محدود کننده سرمایه گذاری در استان است.
محدودیت تسهیلات بانکی، تحریم های ظالمانه دشمنان، مباحث ارزی و سایر موارد روند سرمایه گذاری را با چالش مواجه می سازد.
با کاهش بروکراسی اداری زمینه برای سرمایه گذاری بیشتر در جامعه فراهم خواهد شد. سرمایه ایرانی ها مقیم خارج از کشور طبق برآوردها افزون بر هزار میلیارد دلار برآورد شده است اگر بخشی از این سرمایه ها به کشور تزریق شود موجب تحولات اساسی در جامعه می شود.
مهر – آیا حمایت واقعی از سرمایه گذاران در استان گیلان صورت می گیرد؟
خصوصی ثانی: بدون شک حمایت از سرمایه گذار باید اولویت اصلی مسئولان ارشد استان برای ایجاد اشتغال و همچنین پرداخت تسهیلات به سرمایه گذار نیز باید ضابطه مند شود.
موضوع سرمایه گذاری و اهمیت آن برای حفظ، توسعه و توان اقتصادی کشور و استان یک امر بدیهی است و تمام دولت ها در تمام نقاط جهان تمام تلاش خود را معطوف می دارند تا این مهم را برای توسعه اقتصادی به دست آورند.
به هر حال سرمایه گذاران به دنبال منفعت، سود بیشتر و پیدا کردن مکان امن و مناسبی برای سرمایه گذاری هستند و باید کمک کرد تا با کمترین دغدغه به این موضوع برسند.
مهر- در خصوص این جمله که "اقتصاد مقاومتی منشور جدیدی را پیش روی مسئولان و مردم گشوده است" بیشتر توضیح بفرمائید؟
خصوصی ثانی: اقتصاد مقاومتی یک الگوی اقتصادی است که متکی بر توانمندی ها و استفاده از ظرفیت های داخلی و دانش بومی است و با تکیه که با این الگو ها می توان مشکلات ناشی از تحریم ها را بی اثر ساخت.
هیج هدفی بدون عزم و اراده مردم به خوبی پیش نخواهد رفت و نقش مردم در زمینه خلق اقتصاد مقاومتی بسیار مهم و محوری است به گونه ای که اگر بتوان ظرفیت های مردمی را در این راه به کار بست بسیاری از مسائل رفع خواهد شد.
اصلاح الگوی مصرف و توجه به تولیدات و کالاهای داخلی از مهمترین عواملی است که می تواند زمینه شکوفایی و رونق اقتصادی را فراهم ساخته و اقتصاد کشور را در برابر تهدیدات دشمن مقاوم سازد.
در شرایطی که دشمن در صدد است مردم را تحت فشار قرار داده تا به اهداف خود برسد، بر مردم و مسئولان لازم است تا تمام انرژی خود را صرف کنند تا منویات مقام رهبری در زمینه اقتصاد مقاومتی محقق شود.
بهترین شیوه برای رشد همه جانبه کشور در شرایط فعلی اقتصاد مقاومتی است، با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی همه باید این امر را به عنوان یک اصل در زندگی خود جاری سازیم.
هدف از اجرایی کردن طرح اقتصاد مقاومتی باید ارتقای کیفیت تولیدات داخلی و رساندن آنها به ارزش واقعی خود باشد. دستیابی به اقتصاد مقاومتی تنها با تلاش ارگان های دولتی میسر نیست بلکه همکاری مردم در رسیدن به نقطه هدف الزامی است و باید در این راستا از تمام توان استفاده کرد.
مدیران دستگاه های اجرایی در برنامه های سال آیند باید سیاست های اقتصاد مقاومتی را سر لوحه کارهای خود قرار دهند تا بتوان با تکیه بر استعدادهای داخل به اهداف مورد نظر مقام معظم رهبری دست پیدا کرد.
مهر - گیلان از جمله استان های کشور است که به شدت از پدیده معضل بیکاری رنج می برد برای رفع این معضل چه باید کرد؟
خصوصی ثانی: ایجاد اشتغال یکی از مباحث مهمی که برای شکوفایی اقتصادی کشور لازم و ضروری است، بحث اشتغال امریست که با شعار رفع نمی شود و لازمه آن فعال کردن بخش تولید و واحدهای صنعتی است.
ایجاد اشتغال پایدار و برطرف کردن معضل بیکاری از مهمترین اولویت های کاری مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی است. مسئولان باید در راستای افزایش اشتغال، کاهش نرخ بیکاری و بومی سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی تلاش بیشتری داشته باشند.
تمامی مسئولان باید تلاش کنند تا نرخ بیکاری هر چه بیشتر در استان کاهش یابد چون این استان زیبایی شمالی فرصت های بی بدیلی برای سرمایه گذاری در عرصه های کشاورزی، گردشگری، صنعتی و خدماتی دارد.
فضای پرشتاب توسعه استان در سایه وحدت و همدلی میسر می شود بنابراین مسئولان باید نسبت به شناسایی اولویت ها برای رسیدن به نقطه مطلوب گام بردارند.
موضوع بیکاری و اشتغال یک دغدغه همگانی و مهم برای مسئولان و مردم است. بسترسازی برای جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی در حوزه های مختلف در این منطقه ضروری است.
مهر – جاذبه های گردشگری از فرصت های مهم سرمایه گذاری در گیلان به ویژه شهرستان صومعه سرا است در این زمینه بیشتر توضیح دهید؟
خصوصی ثانی : تقویت زیرساخت های گردشگری و صنایع دستی استان به ویژه صومعه سرا امری ضروری است، موقعیت جغرافیایی خوب، وجود هنرمندان برجسته در حوزه صنایع دستی و برخورداری از اماکن مذهبی و تفریحی و ظرفیت سرمایه گذاری مناسب از مزیت های شهرستان صومعه سرا است.
نظر شما