به گزارش خبرنگار مهر، در ماه های پایانی سال گذشته با آغاز فاز جدیدی از مدیریت دولت تدبیر و امید در حوزه های مختلف تاکید به بهبود اقتصاد و فرهنگ بارها از سوی مسئولان طرح شد تا جایی که مجید خدابخش استاندار اردبیل گریز از بن بست عدم توسعه یافتگی را در گرو توسعه اقتصادی و فرهنگی عنوان کرد.
دو مقوله ای که در دقایق ابتدایی سال جدید از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان دو نیاز اساسی کشور نیز طرح شد و زمزمه امیدواری برای تمرکز و برنامه ریزی مسئولان استان ها در این دو حوزه را قوت بخشید.
آسیب های ناشی از برنامه ریزی های فاقد تدبیر، دوری از نگاه جامع نگر، عملکرد جزیره ای مدیران، بی تفاوتی نسبت به توان اقتصادی بخش خصوصی، بی توجهی به قوانین در برخی موارد و بیکاری از جمله مهمترین معضلاتی است که اقتصاد مردم و در کنار آن فرهنگ را متاثر ساخته است.
تاجایی که رسیدن به جایگاه شایسته توسعه در سایه تقویت بسترهای اقتصادی و فرهنگی و توجه به اهداف اقتصاد مقاوتی بیان شده است.
شناسایی پتانسیل های اقتصادی استان
استاندار اردبیل بعد از تصدی مدیریت استان یکی از مهمترین ضروریات هدایت این منطقه را در شناسایی بخش های مختلف و پتانسیل های اقتصادی استان عنوان کرد. تا جایی که از مدیران خود خواست در حوزه اجرایی مهمترین اولویت ها را شناسایی و بر روی آن تمرکز کنند.
مجید خدابخش با تاکید بر اینکه اعتبارات استان با محدودیت مواجه است، اضافه کرده بود که برای توسعه اقتصادی و رفع بیکاری به عنوان مهمترین معضل استان، باید صنایع مادر و مناسب در دستور کار قرار گرفته و ولخرجی ها در بخش اجرایی ادارات کنترل شود.
دعوت از بخش خصوصی برای رونق اقتصاد
خدابخش بعد از بازدید از بخش صنعت، معدن، کشاورزی و گردشگری اردبیل به عنوان محورهای سرمایه گذاری تاکید کرد چاره کار بهبود اقتصادی اردبیل تزریق سرمایه های بخش خصوصی است.
موضوعی که بارها از سوی نمایندگان استان نیز طرح شده و به عنوان دغدغه جدی در ضعف این استان در نگه داشت سرمایه گذار طرح می شود، البته این دغدغه ها تاکنون عملی نشده و تنها در حرف طرح شده است.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی معتقد است همکاری بخش خصوصی می تواند صنعت این استان را احیاء کرده و زمینه شکوفایی آن را بهبود بخشد.
با این وجود مصطفی افضلی فرد از قوانینی که مانع حضور سرمایه گذاران شده و به جای جذب سرمایه گذار طی سال های اخیر آن را فراری داده، گله مند است.
الزام ادارات به شناسایی آیین نامه های زاید
استاندار اردبیل در طرحی جدید و متفاوت خواستار تحقق بیانات رهبری در خصوص نحوه استفاده از قوانین شد.
خدابخش تصریح کرد: مطابق بیانات رهبری بهتر است آیین نامه های زاید و مزاحم شناسایی شده و حتی مجلس دیگر قانونی وضع نکند.
وی مدیران ادارات خود را ملزم کرده است تا بعد از پایان تعطیلات در اولین جلسه شورای اداری استان لیست آیین نامه های زاید خود را به استانداری تحویل دهند.
قرار است این لیست از سوی نمایندگان در مجلس به عنوان پیشنهاد استان اردبیل طرح شده و در خواستی نسبت به بازبینی قوانین مطرح شود.
گام های ابتدایی دستیابی به اقتصاد مقاومتی
تلاش ها برای رفع چاله های اقتصادی در حالی است که مقام معظم رهبری در بیانات اخیر در خصوص علت نامگذاری سال جدید تاکید ویژه به مقوله اقتصاد داشتند.
ایشان با تاکید بر ضرورت استفاده از تجربه ها و عبرت های گذشته در تصمیم گیری های آینده، به ارزیابی کیفیت تحقق شعار «حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی» پرداختند و بیان داشتند: در سال 92، حماسه سیاسی با حضور مردم و تلاش مسئولان در عرصه های مختلف نظیر انتخابات، راهپیمایی های بزرگ و عرصه های دیگر به بهترین شکل تحقق پیدا کرد و با دست به دست شدن قدرت اجرایی در کمال امنیت و آرامش، حلقه جدیدی از سلسله طولانی مدیریت کشور شکل گرفت.
رهبر انقلاب مسئله اقتصاد را برای مردم و کشور مسئله ای مهم خواندند و با اشاره به برخی تلاش های قابل تقدیر در زمینه حماسه اقتصادی افزودند: البته در سال گذشته حماسه اقتصادی به شکل مورد انتظار محقق نشد که لازم است این حماسه در سال جدید به وجود آید.
ایشان «سیاستهای اقتصاد مقاومتی» را زیرساخت فکری و نظری تحقق حماسه اقتصادی خواندند و تأکید کردند: در پرتو این سیاستها اکنون زمینه لازم برای تلاش مضاعف فراهم است.
ایشان همچنین تحقق به اقتصادی متناسب با فرهنگ ایرانی و اسلامی تاکید داشته و در نامگذاری سال نیز توسعه همگام فرهنگ و اقتصاد را مطرح کردند.
در این میان کارشناسان معتقدند اردبیل با وجود پیشینه تاریخی، فرهنگی و مذهبی هم اکنون برخوردار از فرهنگ متناسب با آرمان های ایرانی اسلامی نبوده و نیازمند برنامه ریزی برای احیای هویت واقعی خود است.
پیشینیه فرهنگی اردبیل نیازمند احیاء و تکمیل
استاندار اردبیل معتقد است توسعه اقتصادی و سیاسی با ابزار فرهنگی امکان پذیر خواهد بود.
خدابخش با بیان اینکه تحقق آرمان های اقتصاد مقاومتی در گرو ارتقا فرهنگی است، اضافه کرد: تا زمانی که توسعه فرهنگی نباشد دستیابی به توسعه اقتصادی نیز بسیار مشکل خواهدبود.
وی با بیان اینکه پس از انقلاب ما در دو بخش فرهنگ و اقتصاد با چالش های مهمیمواجه بودهایم که این چالشها هنوز هم تداوم دارد، اضافه کرد: آنگونه که به دیگرمسایل میپردازیم، به موضوع فرهنگ معطوف نمیشویم و این بخش در مقایسه با دیگربخشها با مشکلات بیشتری روبروست.
روح فرهنگ مشارکت مردمی را می طلبد
اما دستیابی به مقوله ارتقاء فرهنگی آن هم زمانی که تمامی آحاد جامعه در آن سهم دارند نیازمند مشارکت مردمی است.
موضوعی که رهبر انقلاب این طور بیان می کنند که هم در اقتصاد و هم در فرهنگ، کار بدون حضور مردم پیش نخواهد رفت و گروه های گوناگون مردمی باید با اراده و عزم راسخ ملّی در این عرصه ها نقش آفرینی کنند.
اهمیت این موضوع به حدی است که مسئولان نیز با تاسی به این فرمایشات خواستار دخالت سمن ها و انجمن های مردم نهاد در برنامه ریزی های فرهنگی استان هستند.
باید تاکید کرد که در این خصوص باید زمینه ای فراهم شود خود مردم برای تغییر فرهنگی بسیج شده و با برنامه ریزی مناسب مسئولان به سمت فرهنگ مناسب هدایت شوند.
حرکت جهادی راهگشا است
استاندار اردبیل معتقد است همان طوریکه رهبر معظم انقلاب به حرکت جهادی و نه عادی تاکید دارند نمی توان با حرکت عادی پیش رفت و چنین شعاری را محقق ساخت.
وی از مدیران خواست با تمرکز به اولویت ها؛ وقت و انرژی خود را در مدیریت مسائل پیش پا افتاده صرف نکرده و از توان و تخصص نیروهای مختلف دستگاه اجرایی خود استفاده بهینه کنند.
موضوعی که خدابخش در سال جدید به عنوان سمت و سوی برنامه ریزی های کلان استان عنوان کرده است.
به عبارتی بیانات رهبر انقلاب اسلامی خط سیر سیاست های کشوری و وظیفه مسئولان را این چنین ترسیم کرده است: آنچه در سال جدید پیش رو داریم، عبارت است از اقتصادى که به کمک مسئولان و مردم شکوفایى پیدا کند و فرهنگى که با همت مسئولان و مردم بتواند سمت و سوى حرکت بزرگ کشور و ملت ما را معین کند.
.................................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما