به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام دکتر احمد رهدار، صبح یکشنبه در نشست اندیشه ای تمدن نوین اسلامی که در کانون ملی شهید بهشتی شاهرود برگزار شد ضمن اشاره به اینکه رویکرد دینی در مواجهه با غرب، اگر جامعه علاقمند به فرهنگ غرب باشد و دچار خودشیفتگی شده باشد، یک خطر محسوب می شود اظهار داشت: قطعا الگوبرداری کامل از غرب غلط و طرد آن نیز اشتباه است.
وی در این باره توضیح داد: جریان روشنفکر سکولار غرب و استفاده از آن در تمدن سازی اسلامی، موجب تقویت و رشد اسلام امروز نمی شود. روشنفکران در جامعه اسلامی تصور نکنند که میتوانند بهوسیله نگاه موجود در غرب، تمدن اسلامی را ساخت.
پیاده کردن فرمول غرب مشکلی را در کشورهای اسلامی حل نمی کند
رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اسلامی فتوح اندیشه با اشاره به اینکه عدهای با تقلید از غرب بدون توجه به دین، به دنبال تمدن سازی دینی هستند، در اینباره مثال زد و افزود: عده ای با دغدغه دین و مسئلههای اجتماعی جامعه بهدنبال پیاده کردن فرمول غرب در یک کشور اسلامی هستند، پس بدانند پیاده کردن فرمول غرب هیچ مشکلی را حل نمی کند.
رهدار افزود: برنامههای دین اسلام ظرفیت این را دارد که به تمام ادیان عالم و تمام جوامع این کره خاکی محتوا و برنامه اجتماعی متناسب با فرهنگ آن جامعه و فرهنگ دین اسلام بدهد، بهطوری که تمام قوانین اسلام را بپذیرند و در فرهنگ اسلام هضم شوند.
وی تصریح کرد: هم اکنون در تاریخ انقلاب اسلامی و قبل از آن علمای برجسته نظریات و دیدگاه های مختلفی درباره تمدن سازی یا تقلید از غرب داشتند که اگر آرای این بزرگان به درستی بهرهبرداری شود، میتوان جامعه اسلامی، فرهنگ و تمدن خود را به غرب منتقل کند، نه اینکه تمدن اسلامی درگیر تمدن غرب شود.
رئیس مؤسسه فتوح اندیشه قم همچنین با بیان اینکه از طرفی، جهان مدرن نیز قابل تفکیک نیست ادامه داد: لذا باید توجه داشت برخی عوامل در جهان غرب مثبت تلقی شده در صورتی که همان عامل در جامعه اسلام منفی به شمار میرود.
رهدار با اشاره به اینکه برخی بر این عقیده بودند که در غرب چیزهای خوبی وجود دارد که میتوان آنها را به جامعه اسلامی بیاوریم، ابراز کرد: این نگاه سادهانگارانه است که بتوان همه مسائل خوب را از یک جامعه گرفت و مسائل منفی آن را حذف کرد.
توليد فكر و پرورش انسان دو عنصر اساسی ایجاد تمدن اسلامی است
وی خاطرنشان کرد: براى ايجاد يك تمدّن اسلامى، مانند هر تمدّن ديگر، دو عنصر اساسى لازم است که يكى توليد فكر و يكى پرورش انسان است كه در طول زمان بايد انجام گيرد چرا که توليد فكر در هر زمانى متناسب با نياز آن زمان از اين اقيانوس عظيم معارف ممكن است.
رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اسلامی فتوح اندیشه قم با تاکید بر اینکه كشور ما از استعدادهاى استثنايى هم برخوردار است افزود: گاهى استعدادهاى استثنايى در دنيا به وجود مىآيد.
رهدار با بیان اینکه دانشمندان معروف دنيا در طول قرون، اسم و اثرشان باقى است، تصریح کرد: کشور ما از لحاظ برخوردارى از استعدادهاى استثنايى هم يكى از كشورهاى پيشرفته است دليلش شخصيت هاى بزرگ، چه از لحاظ فلسفه، چه از لحاظ علم، مثل ابنسيناها، فارابي ها، رازي ها و كسانى كه از اين قبيل است و شما آنها را مىشناسيد و اسمهايشان را شنيدهايد.
وی گفت: یک تمدن بزرگ و عمیق و ریشه دار زمانی میتواند فکر و فرهنگ خود را در دنیا گسترش دهد که با مکتب و ایدئولوژی خود و با ایمان به آن در جهت تحقق این امر برآید و بر آن استقامت ورزد این در حالی است که دشمنان اسلام برای توقف این حرکت عظیم به دنبال کشاندن جامعه به بیایمانی است که این امر یکی از توطئههایی است که به فرموده رهبر انقلاب با شدت و جدیت دنبال میشود.
دشمنان تمدن اسلامی به دنبال کشاندن جامعه به بی ایمانی هستند
رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اسلامی فتوح اندیشه قم با بیان اینکه کشاندن جامعه به بىایمانى، یکى از همان توطئههائى است که دشمنان تمدنسازى اسلامى دنبال آن بودهاند تصریح کرد: پس در درجه اول، نیاز تمدنسازىِ اسلامىِ نوین، به ایمان است، ایمان ما، ایمان به اسلام است که باید اینها را محور بحث و تحقیقِ خودمان قرار دهیم.
رهدار تاکید کرد: عمق معارف دینی در همه زمانها ممکن بوده و مجاهدت متفکران آگاه اسلامی که لازمه تولید فکر متناسب با نیازهای هر زمان است، باعث پویایی این مکتب و به تعبیر مقام معظم رهبری "تولید اندیشه راهنما و راهگشا برای بشریت، از این اقیانوس عظیم معارف است" در همه زمانها این امکان براى متفکّران آگاه، قرآنشناسان، حدیثشناسان، آشنایان با شیوه استنباط از قرآن و حدیث، آشنایان با معارف اسلامى و مطالبى که در قرآن و در حدیث اسلامى و در سنّت اسلامى هست، وجود دارد.
وی ضمن تصریح بر اینکه وقتى انس با قرآن پيدا شد، مجال تأمل و تفكر در معارف آن به دست خواهد آمد افزود: قرآن را نمي شود سرسرى خواند و گذشت؛ قرآن احتياج دارد به تدبر، تكيه بر روى هر كلمه اى از كلمات و هر تركيبى از تركيب هاى كلامى و لفظى.
برای تحقق تمدن اسلامی ابتدا باید از میراث خودمان بازخوانی داشته باشیم
رهدار گفت: برای تحقق تمدن اسلامی ابتدا باید از میراث خودمان بازخوانی داشته باشیم و این بازخوانی تاکنون به صورت حداکثری رخ نداده است چرا که تمدنها معمولا درهایشان بسته نیست و گام دوم برای تمدن کنونی ما بعد از بازخوانی میراث، این است که این میراث را باید به صورت تطبیقی با سایر تمدنها قرار دهیم تا نقاط ضعف و قوتمان را پیدا کنیم.
رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اسلامی فتوح اندیشه قم در خاتمه تصریح کرد: باید یک نشاط اجتماعی برای استفاده و بهکارگیری تراث خود ایجاد کنیم. این نشاط تا زمانیکه اجتماعی نشود تمدن به وجود نمیآید.
نظر شما