به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر بسياري از افراد معتقدند كه حداقل در صورت ضرورت مراجعه به دندانپزشكي به درمانگاه ها نروند چون آلودگي به علت قديمي بودن دستگاه ها و تجهيزات دندانپزشكي بيشتر است.
با وجود اينكه بسياري از افراد، مردم را در مورد مراجعه به دندانپزشكان دچار ترس و دلهره مي كنند و مسايلي از قبيل ابتلا به برخي از بيماري ها در دندانپزشكي را مطرح مي نمايند ، اما صاحبنظران و مسوولان نظر ديگري دارند و عنوان مي كنند كه مردم نبايد به علت وجود برخي از اين مسائل از مراجعه به دندانپزشكي خودداري كرده و يا آن را به تاخير بيندازند چون اين امر باعث ايجاد صدمات بيشتر به دندان مي شود.
به هرحال در دندانپزشكي ها هم مانند ديگر جراحي ها، به علت وجود آلودگي ها ممكن است بيمار مراجعه كننده دچار عفونت هاي ناشي از آن شود و فرد به بيماري هاي خطرناكي نظير ايدز و هپاتيت مبتلا شود.
به هر صورت ممكن است مواردي از ابتلا به اين بيماري ها در كشور از طريق دندانپزشكي ها ايجاد شده باشد اما تاكنون اين موارد ابتلا به ثبت رسمي نرسيده و اين عدم ثبت رسمي شايد به دو دليل باشد، يكي اينكه در كشور فرد مبتلا به ايدز معمولا به علت طرد شدن از خانواده، دوستان و جامعه ممكن است بيماري خود را اعلام نكند و ديگر اينكه چون اين بيماري ها معمولا پس از مدت چندين سال بروز مي كند، ممكن است فرد به علت عدم اطلاع و آگاهي خود حتي از ابتلاي به اين بيماري در دندانپزشكي خبر نداشته باشد.
امروزه مشكلات مربوط به دهان و دندان به گفته مسوولان در وضعيتي نامطلوب قرار دارد، به گونه اي كه حتي در برخي از شهرستان هاي كوچك مثل قم نيز بر اساس آمارهاي موجود ، فقط نزديك به 367 هزار و 500 دندان پوسيده ، ترميم شده و يا افتاده در دهان 105 هزار دانش آموز دبستاني اين شهرستان وجود دارد.
ضرورت رعايت دستورالعمل نكات بهداشتي در داندانپزشكي ها
با تدوين دستورالعمل رعايت نكات بهداشتي در مطب ها و مراكز دندانپزشكي توسط اداره سلامت دهان و دندان كشور، اقدامات لازم در زمينه ارتقاي سطح بهداشت در مطب ها و پيشگيري از انتقال بيماري هاي عفوني از قبيل ايدز و هپاتيت در مطب هاي دندانپزشكي صورت گرفت.
اصلاح اين قوانين و مقررات مطب هاي دندانپزشكي پس از امضا توسط وزير بهداشت و درمان در اوايل سال گذشته براي تمامي واحدهاي درماني ارسال و الزامي شد.
بر اساس طرحي از سوي اداره بهداشت دهان و دندان استريل بودن وسايل دندانپزشكي، داشتن اتوكلاو، دستكش، ماسك ، عينك و .. از جمله موارد مورد نظر براي اعلام شدن نام مطب هاي دندانپزشكي در فهرست مطب هاي استاندارد است كه با بازديد از اين مطب هاي دندانپزشكي صورت مي گيرد.
ابتلا به ايدز مهمترين علت كاهش مراجعه به دندانپزشكي
يك متخصص آسيب شناسي فك، دهان و صورت مي گويد: ترس از ابتلا به بيماري ايدز يكي از مهمترين دلايل كاهش مراجعات افراد به مطب هاي دندانپزشكي طي سالهاي اخير بوده، در صورتي كه هنوز هيچ موردي در خصوص ابتلاي فردي به ايدز از طريق مطب هاي دندانپزشكي در ايران و در كل دنيا گزارش نشده است.
دكتر عباسعلي پايدار مي افزايد: براي مخفي نكردن بيماران مبتلا به ايدز از پزشكان ضروري است، تمام بيماران مراجعه كننده به پزشكان، از سوي اين افراد آلوده تلقي شده و حداكثر ميزان احتياط و اطمينان از استريل بودن دستگاهها در مطب مورد توجه قرار گيرد.
وي ادامه مي دهد: وجود دستگاههاي مجهز اتوكلاو، همچنين استفاده از وسايل يكبار مصرف در مطب هاي دندانپزشكي ريسك ابتلا به بيماريهاي عفوني را به حداقل رسانيده است.
احتمال ابتلا به هپاتيت در دندانپزشكي 100 برابر ايدز است
عضو كميته كشوري مبارزه با ايدز مي گويد: فعاليت ها و خدمات دندانپزشكي چون بيشتر اوقات منجر به خونريزي مي شود و وسايلي كه مورد استفاده قرار مي گيرد، نوك تيز است كه ايجاد خراش كرده و آلوده به خون مي شود اگر رعايت شرايط اوليه استريليزاسيون را نكنند، ويروس ها به راحتي مي تواند به بدن آنها انتقال يابد.
دكتر مينو محرز در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، مي افزايد: ويروس هاي خطرناكي نظير ايدز و هپاتيت از اين طريق مي تواند به راحتي انتقال يابد و دراين خصوص احتمال انتقال ويروس هپاتيت 100 برابر ويروس ايدز است.
وي اظهار مي دارد: در صورت امكان وسايل مورد نياز براي اقدامات دندانپزشكي بايد يكبار مصرف باشد و در غير اين صورت و به علت هزينه سنگين ناشي از استفاده وسايل يكبار مصرف در دندانپزشكي بايد تمام وسايل نوك تيزي كه به خون آغشته مي شود، پس از هر بار مصرف ضد عفوني، شسته و خشك شود.
دكتر محرز تصريح مي كند: اگر اين نكات رعايت نشود به راحتي ويروس ها انتقال مي دهد و تاكنون در زمينه ابتلاي افراد به بيماري ايدز از طريق اقدامات دندانپزشكي در كشور گزارش رسمي نشده است.
مواردي از ابتلا به ايدز در دندانپزشكي وجود ندارد
رئيس انجمن دندانپزشكي ايران درباره وجود و يا عدم ابتلا به بيماري ايدز با مراجعه به دندانپزشكي مي گويد: مبتلايان به بيماري ايدز در كشور وجود دارد اما تاكنون شنيده يا گزارش نشده كه كسي از طريق اقدامات دندانپزشكي دچار بيمار ايدز شده باشد ، بنابراين تاكنون بيمار مبتلا به ايدز نداشته ايم، چون دندانپزشكي كه رعايت نكات بهداشتي را هنگام انجام اين اقدامات نكند، خودش نخستين كسي است كه در معرض ابتلاي به اين بيماري خطرناك قرار مي گيرد.
دكتر علي يزداني در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، مي افزايد: بيماران با مراجعه يكبار به دندانپزشكي، پس از انجام اقدامات آن ديگر در معرض خطر ابتلا به اين بيماري قرار ندارند اما دندانپزشكان به واسطه ارتباط زياد با وسايل دندانپزشكي كه اغلب آنها نوك تيز هستند، هر لحظه در معرض خطر ابتلاي به يبماري هاي ويروسي خطرناك هستند بنابراين بايد به لحاظ بهداشتي بيشتر رعايت كنند.
وي ادامه مي دهد: هم اكنون با ارائه اطلاعات به دندانپزشكان، اغلب افراد نسبت به رعايت اين مسايل آگاهي دارند، بنابراين معضلي نيست كه مردم به اين علت به دندانپزشكي مراجعه نكنند.
تشويق مردم به رعايت بهداشت و درمان سريع
با وجود آمارهاي ارائه شده در كشور كه از ميزان دو برابري از حد استاندارد جهاني در خصوص تعداد دندان هاي پر شده، پوسيده و از بين رفته در كودكان كشور، يعني 3 تا 4 دندان از دست داده شده، پرشده و پوسيده، شايعه پراكني ها در خصوص وجود مبتلايان به بيماري ايدز از طريق اقدامات دندانپزشكي مي تواند وضعيت نابسامان بهداشت دهان و دندان را در كشور بدتر كند.
ضمن آگاهي به مردم در خصوص ضرورت اعلام وجود بيماري هايي ويروسي خطرناك نظير هپاتيت و ايدز توسط افراد مراجعه كننده به دندانپزشكي، دندانپزشكان نيز به علت عدم امكان اطلاع از وجود بيماري در بيماران بايد نسبت به هر بيمار مراجعه كننده مشكوك بوده و تمامي موارد مربوط به بهداشت را رعايت كردند.
نظر شما