تورهای خالی و دلتنگی های مرد ماهیگیر/ جایی که ماهیها هم چوب یا درخت می شود
افزایش آلودگی و صید غیرمجاز، خاطره روزهای خوش صیادی را از یاد برده است و قصه امروز دریا، قصه شبهای سرد، تورهای خالی و دلتنگی مرد ماهیگیری است که در واپسین روزهای صید هم، امیدوارانه به دریا چشم دوخته است و از خود می پرسد آیا در فصل غیر صید، کسی سراغی از ما، دریازدگان خواهد گرفت.
عصر یک روز بهاری که دریا مواج بود و طوفانی و ماهیگیران چشم به آسمان ابری دوخته بودند تا با فروکش کردن امواج در واپسین روزهای صید، دل به دریا زنند و قوت روزانه شان را از اعماق آبها طلب کنند، برای شنیدن دلگویه هایشان قدم در کومه های صیادیشان می گذاریم.
کومه های صیادیشان کوچک اما باصفا بود و چندسالی است که از زندگی در زیر سقف پلاستیکی و آلونک های چوبی رها شده اند و اینک هر چندنفر در اتاقک های دو در سه بسر می برند و فصل صیدشان را به بهار می رسانند.
از روزگار تلخ صیادی می گویند، از روزهایی که سایه سنگین برف بر دریا نیز سنگینی کرده بود و حتی غذای شب و روزشان را نیز نمی توانستند از دل خزر تامین کنند و سفره هایشان نیز همانند تورهایشان خالی شده بود.
ضرورت ساماندهی گردشگران زیباترین دریاچه کوهستانی ایران/ "گهر" نیازمند شهردار فصلی است
در حالی که دریاچه گهر به عنوان یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری لرستان و ایران هر ساله میزبان طبیعت گردان زیادی از جای جای ایران و جهان است که ساماندهی وضعیت گردشگری در این دریاچه نیازمند توجه جدی است.
ماشاءالله نعمتی سرپرست فرمانداری دورود ظهر یکشنبه در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به استقبال طبیعت گردان از جاذبه های شهرستان دورود اظهار داشت: دورود به عنوان پایتخت طبیعت ایران با توجه به وجود آبشارهای زیبا، دریاچه گهر، اشترانکوه، دره "نی گاه" و ....هر سال میزبان طبیعت گردان زیادی از سراسر دنیا است.
وی ادامه داد: در نوروز امسال بیش از هشت هزار و 500 مسافر نوروزی در شهر دورود اقامت کرده اند که این رقم نیست به مدت مشابه سال قبل 20 درصد رشد داشته است.
سرپرست فرمانداری شهرستان دورود با اشاره به اهمیت جاذبه گردشگری دریاچه گهر در این شهرستان بیان داشت: اهمیت این جاذبه طبیعی به گونه ای است که یونسکو به طبیعت گردان توصیه کرده که برای یک بار هم که شده از این دریاچه زیبا دیدن کنند.
اسلحه شکارچیان بر شقیقه خرس قهوه ای/ حذف تدریجی گونه نادر جنگلهای مازندران
شلیک گلوله های سربی شکارچیان غیرمجاز و کشتن یک قلاده خرس قهوه ای، تکمیل کننده پروسه ای است که حذف تدریجی یکی دیگر از گونه های زیبا و نادر جنگل های شمال را رقم زده و سرنوشت شوم پلنگ مازندران را این بار برای خرس به ارمغان آورده است.
هنوز چند روزی از پایان خواب زمستانی خرس قهوه ای نگذشته بود که شکارچیان غیرمجاز با شکار و شلیک گلوله، یکی از نادرترین وحوش جنگل های خزری را به خواب ابدی کشاندند.
کشتن بی رحمانه یک قلاده خرس قهوه ای در جنگل های کلاردشت درحالیست که هنوز فاجعه مرگ پلنگ در جنگل های تنکابن که در ماههای پایانی سال قبل رخ داده، فراموش نشده است و تکرار شکار گونه های کمیاب، سرنوشت شوم پلنگ مازندران را برای خرس های قهوه ای نیز رقم خواهد زد.
لاشه یک قلاده خرس قهوه ای در جنگل های غرب مازندران در روزی که به نام انس با طبیعت نام گذاشته اند، یافت شد و شروع بدی را برای وحوش جنگلهای استان رقم زده است.
مرگ یک قلاده خرس قهوه ای توسط شکارچیان در ارتفاعات جنگلی چالوس همزمان با روز انس با طبیعت باعث شد تا دل بسیاری از دوستداران محیط زیست و هواداران حیات وحش و طبیعت بدرد بیاید.
قطب بادام کشور را سرما زد/ شکوفه باز شده درختان بادام در دمای زیر صفر از بین رفتند
شهرستان سامان استان چهارمحال و بختیاری مهمترین قطب تولید بادام کشور محسوب می شود، اما درایام نوروز امسال در حالی که شکوفه های درختان بادام باز شده بود سرمای زیر صفر شهرستان را فرا گرفت و به 40 درصد باغات بادام این منطقه خسارت وارد کرد.
شهرستان سامان به نام شهر شکوفه های بهاری در استان چهارمحال و بختیاری شناخته شده است، این شهرستان یکی از قطب های کشاورزی و تولیدات محصولات باغی در سطح استان است که بیشترین تولیدات بادام و گردو و محصولات باغی استان در این شهرستان تولید می شود.
شهرستان سامان به واسطه تولید بادام مرغوب و با کیفیت وبیشتر از مناطق دیگر کشور موجب شده استان چهارمحال و بختیاری قطب بادام کشور لقب گیرد.
همه ساله با ورود توده هوای سرد به کشور تنها دعای کشاورزان سرد نشدن هوا در این برهه از زمان است چرا که با سرد شدن هوا و بارش برف و باران بیشتر محصولات دچار خسارت و آسیب می شوند و صدمات وارد به محصولات کشاورزی موجب متضرر شدن کشاورزان می شود.
در اوایل سال جاری با ورود هوای سرد به استان بیش از 40 درصد باغات بادام در شهرستان سامان خسارت دیدند.
دردسرهای یک سد حیاتی برای وزیر نیرو/ استانی که یکصدا "معشوره" شد
این روزها خبر توقف عملیات اجرایی سد معشوره در استان لرستان بیش از هر خبر دیگری دهان به دهان می چرخد تا انتقادات مردم این استان از توقف ساخت این سد هر روز شدت بگیرد.
سد معشوره که از آن دیگر به عنوان پروژه ای تاریخی در انبار غله لرستان یاد می شود سال گذشته توسط رئیس جمهوری وقت کلنگ زنی شد تا بارقه های امید به پروژه ای که سه دهه مطالبات مردم را پشت سر خود دارد برگردد.
اما این امیدواری دیری نپایید تا همه ناامیدی ها بر سر کشاورزان لرستانی هوار شود، سد معشوره در اولین گام و تصمیم گیری وزیر جدید نیرو متوقف شد تا هر آنچه برای اجرای این پروژه رشته شده بود پنبه شود.
سد معشوره که متاسفانه بدون اخذ مجوز ماده 215 در زمان رئیس جمهوری محمود احمدی نژاد کلنگ زنی شده است حال به بهانه نداشتن توجیه اقتصادی متوقف شده در حالیکه این پروژه سه دهه است با توجه به مشکلات موجود در زمینه آب شرب، صنعت و کشاورزی شهرستان کوهدشت به عنوان انبار غله لرستان به عنوان یک مطالبه عمومی چه از سوی مردم و چه کارشناسان امر مطرح می شود.
توقف پروژه سد معشوره طی ماههای اخیر به عنوان یک انتقاد جدی در لرستان مورد توجه مردم قرار گرفته است به طوریکه بازتاب این موضوع را می توان در رسانه ها، وبلاگ ها و سایتهای خبری و غیرخبری مشاهده کرد.
وجود بالغ بر 2 میلیون دام مازاد در مراتع/ چرای زودرس فشاری مضاعف
وجود بالغ بر 2 میلیون دام مازاد بر ظرفیت مراتع آذربایجان غربی در کنار چرای زودرس توسط برخی دامداران استان فشار مضاعف بر مراتع غنی استان وارد و زنگ هشدار تخریب این منابع طبیعی با ارزش را به صدا در آورده است.
مساحت کل آذربایجان غربی 4 میلیون و 366 هزار هکتار بوده که از این میزان 61 درصد شامل دو میلیون و 680 هزار هکتار را مراتع تشکیل می دهند، ولی هم اکنون حدود 4 میلیون و 700 هزار راس دام وابسته به مراتع وجود داشته که این در حالی است که ظرفیت مراتع استان دو میلیون و 400 هزار راس دام است.
از مساحت دو میلیون و 668 هزار هکتاری مراتع آذربایجان غربی 550 هزار و 767 هکتار را مراتع خوب، بیش از یک میلیون و 72 هزار هکتار را نیمه تراکم و یک میلیون و 45 هزار هکتار را مراتع فقیر تشکیل می دهندکه با توجه به مازاد دام وابسته به مراتع اجرای طرح تعادل دام و مرتع برای کنترل دام مازاد روری بوده که نیازمند تخصیص اعتبارات لازم است.
به اعتقاد کارشناسان تعیین معیشت دامداران، کاهش دام، تبدیل اراضی کشاورزی به علوفه کاری و جایگزینی دام سنگین به جای دام سبک باید در این راستا عملیاتی شده که وجود طرحی منسجم، تخصیص اعتبار کافی و همکاری دستگاههای مربوطه از راهکارهای مهم برای کنترل دام مازاد بر مراتع استان محسوب می شوند.
صنعت چای دستخوش بی مهری مسئولان و برنامه ریزان / باغات همیشه سبز چای شمال را دریابید
صنعت چاي ايران علي رغم داشتن استعدادهاي بالقوه در زمينه توليد، فرآوري و تجارت چاي همواره مورد بی مهری مسئولان و برنامه ریزان بوده و نتوانسته به جايگاه واقعی خود دست یابد.
وابستگي مستقيم بيش از 60 هزار خانواده به كشت و توليد چاي و همچنين جايگاه خاص چاي در سبد مصرفي خانواده هاي ايراني، ضرورت توجه به پویایی صنعت چاي ايران را دو چندان می کند.
کشت و صنعت چای به دلیل کارکردهای مؤثر اقتصادی و اجتماعی در مناطق چایخیز، همچنین از نظر شاخص های کلان اقتصاد کشور حائز اهمیت است.
گستردگی فرهنگ نوشیدن چای و مصرف سرانه بیش از 1.5 کیلوگرم، ایران را در شمار ششمین کشور مصرف کننده این کالا در جهان قرار داده است بنابراین حفظ باغات چای استان ها شمالی ایران از تغییر کاربری همواره یک ضرورت انکار ناپذیر در کشور است.
چندقلوزایی حیوانات در منطقه هرمود لارستان/ زیستمندان منطقه به آرامش روانی رسیدند
زیستمندان منطقه حفاظت شده هرمود لارستان در فصل زایش امسال، چندقلوزایی داشتند و این پدیده کم نظیر ناشی از این است که حیوانات منطقه به آرامش و امنیت غذایی مناسبی دست پیدا کرده اند.
منطقه حفاظت شده هرمود لارستان دارای وسعتی حدود 207 هزار و 961 هکتار است.
این منطقه دارای گونه های گیاهی و جانوری خاص مناطق گرمسیری است و در خود گونه هایی نظیر قوچ، کل و بز، پلنگ، گرگ، گراز، شغال و... جای داده است.
ازچند مدت پیش فصل زایش زیستمندان آغاز شده و اکنون نیز به پایان رسیده اما نکته حائز اهمیت این است که در یک پدیده کم نظیر چندقلو زایی در میان زیستمندان منطقه نیز دیده شده است.
در این خصوص مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر توضیح داد: در فصل زایش امسال خیلی از حیوانات دو یا سه قلوزایی داشتند.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی با اشاره به علت این پدیده نیز عنوان کرد: طی سالهای گذشته بحث حضور شتر و دامهای غیر مجاز به عنوان یک مشکل منطقه وجود داشت که طی دو سه سال اخیر تلاش شد دامهای غیر مجاز و شترها از منطقه خارج و از ورودشان جلوگیری شود.
تالاب بین المللی پس از سالها احیاء شد/ سیراب شدن شوره زار جازموریان
روز بارندگی های متوالی و سیلاب در جنوب کرمان هر چند خسارتهای فراوانی را به تاسیسات زیربنایی وارد کرد اما پس از گذشت سالها بار دیگر این بارشها موجب جاری شدن آب در هلیل رود و سیراب شدن بخشی از پهنه خشکیده تالاب بین المللی جازموریان شد.
تالاب بین المللی جازموریان این روزها دیگر نامی از تالاب و دریاچه ندارد بلکه به پهنه ای خشک و شوره زار تبدیل شده است که تنها آهی سنگین را بر قلب دوستداران محیط زیست می نشاند.
دلیل اصلی خشک شدن باتلاق بین المللی جازموریان در استان کرمان احداث سدهای متعدد بر روی رودخانه های کوچک و بزرگ در سر راه این حوزه آبریز بوده است.
هامون در سیستان و بلوچستان خشکید و دلیلش بستن آب توسط کشورهای شرقی بر روی این دریاچه بود اما جازموریان در کرمان خشکید و دلیلیش بستن آب توسط سدهای بالا دست و برنامه ریزی های غلط و در نظر نگرفتن ارزشهای محیط زیست بود.
استان کویری کرمان جاموزریان را در گذشته همچون مرواریدی در خود نگاه داشته بود و از محوطه های اطراف این باتلاق بهشتی ساخته بود مملو از زیبایی و سر سبزی اما وسعت این دریاچه عملا در سالهای اخیر و در پی خشکسالی تبدیل شده است به شوره زاری یک دست و تفتیده که حتی توان رویش علفهای هرز را هم ندارد.
شکار حیوانات در حال انقراض در جنوب کرمان/ یک قلاده پلنگ و یک خرس آسیایی تلف شدند
شکارچیان و روستائیان بومی در شهرستان قلعه گنج در جنوب کرمان طی هفته گذشته در اقدامی بیسابقه یک قلاده خرس سیاه آسیایی و یک قلاده پلنگ پا کوتاه را شکار کردند این درحالی است که تا چندی قبل گمان می رفت این حیوانات در این منطقه منقرض شده اند.
روند شکار بی رویه حیوانات در معرض انقراض در استان کرمان همچنان ادامه دارد و این مسئله نگرانی دوستداران محیط زیست را به همراه داشته است.
استان کرمان بزرگترین عرصه های طبیعی کشور را در اختیار دارد و از سوی دیگر جمعیت این استان پائین است این امر شرایط وجود مناطق مستعد برای رشد و نمو حیوانات مختلف را مهیا کرده است.
در این میان جنوب استان کرمان از بکر ترین مناطق کشور محسوب می شود و پارک جنگلی قلعه گنج در این میان موقعیت ویژه ای دارد.
در حالیکه تا چندی قبل گمان میرفت خرس یقه دار آسیایی در ایران منقرض شده است چند سال قبل دوربینهای محیط زیست استان کرمان چند قلاده از این حیوان را شکار کردند و از آن پس بود که با تدابیر و حفاظت های صورت گرفته از نسل این حیوان خرس یقه دار بار دیگر توانست در طبیعت ایران به خصوص در جنوب کرمان، شمال هرمزگان و شرق سیستان و بلوچستان خودنمایی کند.
مرگ تدریجی باغ سیب مهرشهر/2 هزار اصله درخت در تعطیلات نوروز امسال در البرز قطع شد
هر از گاهی اخباری تلخ از باغ سیب مهرشهرکرج که به عنوان ریه تنفسی این کلانشهر محسوب می شود به گوش می رسد که خشم دوستداران طبیعت را برمی انگیزاند؛ تا آنجا که در تعطیلات نوروز امسال بی سر و صدا بیش از دو هزار اصله درخت در این باغ قطع و زمین آن شخم زده شد.
باغ سیب مهرشهر از گنجینه های ژنتیکی گیاهی و یکی از بزرگترین سرمایه های زیست محیطی و از جاذبه های گردشگری کلانشهر کرج است. این باغ که قدمت آن به دوره پهلوی بازمی گردد و جزئی از محوطه تاریخی کاخ مروارید به شمار می آید، زمانی دارای 70 هزار اصله درخت شامل گلابی، سیب، هلو، گردو و آلو بود اما از دهه های گذشته و به طور خاص تر در چند سال اخیر تعداد زیادی از درختان باغ توسط مالکان قطع شده بی آنکه درختی جایگزین شود.
باغ سیب مهرشهر در کنار باغ فاتح جهانشهر در اصلاح طرح تفصیلی شهر کرج شناسایی شده که بدان معناست آنجایی که باغ است باید باغ بماند؛ گرچه تغییر کاربری این سرمایه زیست محیطی از سالهای گذشته به بهانه های مختلف آغاز شده است.
نظر شما