۱۶ شهریور ۱۳۸۴، ۸:۵۶

به بهانه ديدار جنجالي شالوم و قصوري بررسي شد؛

اهداف پشت پرده تركيه از ميزباني نشست مقامات كشورهاي اسلامي با رژيم اسرائيل

اهداف پشت پرده تركيه از ميزباني نشست مقامات كشورهاي اسلامي با رژيم اسرائيل

سرويس بين الملل خبرگزاري مهر: به راستي چه شد كه تركيه ميزباني نشست جنجالي وزير امورخارجه رژيم صهيونيستي با همتاي پاكستاني اش را برعهده گرفت، آنكارا چه اهدافي را از ميزباني چنين نشست هاي جنجال برانگيز دنبال مي كند، در گزارش زير به اين مساله پرداخته مي شود.

 

به گزارش خبرگزاري مهر، روزنامه عكاظ عربستان درباره دلايلي كه باعث شد تركيه ميزباني نشست اخير سيلوان شالوم وزير امور خارجه رژيم صهيونيستي با خورشيد قصوري همتاي پاكستاني وي را برعهده قراربگيرد،با يك كارشناس مسائل تركيه به گفتگو نشست.

عكاظ اين سوالات را مطرح كرد كه چرا تركيه ميزبان اولين ديدار رسمي علني ميان وزيران امور خارجه اسرائيل وپاكستان شد؟ آيا اين اقدام در راستاي افزودن برگ برنده هاي ديگري به مذاكرات اين كشور جهت عضويت در اتحاديه اروپاوتامين نوعي پوشش سياسي در آينده نزديك به منظور نزديكي هرچه بيشتر به  اتحاديه اروپا و دولت آمريكا بود؟

عدنان حطيط كارشناس مسائل تركيه در پاسخ به اين سوالات مي گويد: دروازه اسرائيل براي تركيه كليد اساسي موثر و فعال در تمام سياست هاي خارجي اين كشور است ، دولت رجب طيب اردوغان تلاش مي كند با تاثيرگذاري بر اروپايي ها و آمريكايي ها موقعيت و جايگاه خود را بويژه در مرحله دشوار مذاكره با اتحاديه اروپا تقويت كند، اين دولت تمام تخم مرغ ها را در يك سبد قرار مي دهد يعني سبد شرط بندي بر عضويت خود در اتحاديه اروپا.

وي ابراز عقيده كرد: تركيه امروز در موضع ضعيفي قرار گرفته است، عراق و مشكل كردها و احتمال انعكاس اين مسائل بر وضعيت داخلي تركيه و عدم پاسخگويي و همراهي آمريكا درباره سرنوشت و وضعيت حزب كارگران كردستان، سرنوشت تركيه را تهديد مي كند.

آنكارا تلاش مي كند به شكل فعال تري وارد بازي خاورميانه شود تا از اين طريق بتواند به دروازه اروپا وارد شود و دروازه اسرائيل براي تركيه راه ورودي به سمت تمام غرب است كه تركيه اولين نوع از اين گام ها را با ديدار اخير رجب طيب اردوغان نخست وزير خود به اسرائيل برداشت.

به گزارش مهر، اين كارشناس عرب درباره نشست اخير وزيران امور خارجه اسرائيل و پاكستان در استانبول گفت : ميزباني تركيه از نشست شالوم و قصوري پيش از نشست وزيران امور خارجه عضو اتحاديه اروپا در ماه اكتبر برگزار شد كه  قرار است در آن به امكان آغاز مذاكرات با آنكارا  براي عضويت آن در اتحاديه پرداخته شود و اين در حالي است كه براي اين عضويت فرانسه شروط دشوار و غير عملي و آلمان نيز به عضويت تركيه اعتراض هايي دارد.

حطيط ابرازعقيده كرد: يكي از منافذي كه حكومت تركيه بر روي آن انگشت گذاشته است، تاثيرگذاري بر جايگاه تصميم گيري در آمريكا است كه اين كار از طريق جلب رضايت اسرائيل با واسطه لابي صهيونيست كه حتي در اروپا هم بسيار فعال است ، مي تواند تحقق پيدا كند و ميزباني نشست اخير معنايش اين است كه اسلام تركيه دوستدار صلح و ثبات است .

به گزارش مهر، كارشناس مسائل تركيه درادامه گفت : بعد ديگر اين قضيه كه اهميتش كمتر از مسائل گفته شده نيست، اين است كه تركيه با ميزباني اخير خود از صهيونيست ها و پاكستاني ها مي خواست به آمريكا پيشنهاد بدهد نقش رهبري عملي اجراي طرح آمريكايي خاورميانه بزرگ به آنكارا سپرده شود يعني اينكه آنكارا دراستراتژي آمريكا در مرحله بعدي وارد شود.

به گفته وي،  تركيه كه دروازه هاي خود را به روي عقد توافق نامه هاي مختلف با اسرائيل باز كرده است، به آمريكايي ها مي گويد ما مي توانيم كه براي شما طرح نقشه راه را از طريق ايجاد هرج و مرج سازنده كه منجر به نتايج مثبت شود در راستاي منافع آنها(آمريكا) ترسيم كنيم ويا اينكه از طريق شيوه هاي مسالمت آميز در همان مسير(تامين منافع واشنگتن)عمل كنيم، تركيه تلاش مي كند كه در جايگاه و موقعيت پيشرفته اي براي ارائه نمونه ميانه و معتدل كه با ديدگاه هاي آمريكا همخواني داشته باشد، قرار گيرد.                            

حطيط ابرازعقيده كرد: تركيه تلاش خواهد كرد در مساله پيوستن به اتحاديه اروپا عقب گرد نداشته باشد و اين بيانگر علت ايستادگي دولت تركيه در مقابل موسسات نظامي اين كشور است كه به طور اتوماتيك وار در صورت پيوستن تركيه به اتحاديه به حاشيه خواهد رفت..

اما سوالي كه باقي مي ماند اين است كه آيا طرف اروپا نيز به رغم تلاش هاي تركيه براي عضويت در آن  آماده موافقت با اين خواسته مي باشد؟

كارشناس مسائل تركيه در اين زمينه گفت : موضوع مهمتر براي تركيه آغاز مذاكرات براي عضويت در اتحاديه اروپا است كه يك گام محوري و مركزي براي اين كشور است هرچند اين مساله كوچكي نخواهد بود و سالها طول خواهد كشيد.

به گفته وي، هيچ كس نمي تواند پيش بيني كند در سطح تركيه يا اروپا چه روي خواهد داد به ويژه در سايه تحولات آينده خواه در موضوع هسته اي ايران يا تحولات آينده عراق و ديگر مسائل.

به گزارش مهر، اين كارشناس مسائل تركيه به نيت و تصميم اين كشور براي ايجاد نزديكي و همسويي ميان دولت هاي عربي و اسلامي از يك سو و اسرائيل از سوي ديگراشاره مي كند كه به اعتقاد وي آنكارا در صدد گرفتن امتيازهاي بيشتري از اين رهگذر براي خود است بدون اينكه اين مساله به امنيت داخلي آن ضربه بزند .

به گفته اين كارشناس، تمام اين مسائل در جهت تقويت اعتماد اروپا و آمريكا به اين كشور صورت مي گيرد هرچند اعتراض هاي مردم تركيه به رابطه اين كشور با اسرائيل افزايش يافته است. 

کد خبر 226975

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha