۳۱ فروردین ۱۳۹۳، ۸:۴۴

گزارش خبري مهر/

هکتارها گلخانه در کردستان پیش از رویش خشکیدند/ 70 درصد گلخانه هاي استان غيرفعال هستند

هکتارها گلخانه در کردستان پیش از رویش خشکیدند/ 70 درصد گلخانه هاي استان غيرفعال هستند

سنندج - خبرگزاری مهر: بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه مي بايست 239 هکتار گلخانه در کردستان ایجاد مي شد که بعد از سه سال از آغاز این برنامه تنها 10 هكتار در اين استان ایجاد شده است و در مدت باقی مانده نیز امکان تحقق این مهم در استان وجود ندارد كه علاوه بر عملي نشدن اين وعده، بخش زيادي از گلخانه هاي ايجاد شده در اين استان نيز قبل از رويش خشكيدند.

به گزارش خبرنگارمهر، قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه کشور در جلسه علنی مورخ 15 دی ماه سال 89 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. تا پایان  برنامه پنجم توسعه فضای گلخانه ای کشورباید به 40 هزار هکتار برسد و در این میان هم سطح گلخانه در کردستان 239 هکتار شود.

با گذشت حدود سه سال از آغاز برنامه پنجم توسعه، تنها  10 هکتار فضای گلخانهای در کردستان ایجاد شده است و در طول دو سال باقی مانده از این برنامه باید226 هکتار دیگر گلخانه در استان ایجاد شود.

 از سال 80 تاکنون فضای گلخانه در استان به 13 هکتار رسیده براستی در طول مدت باقی مانده از برنامه پنجم  ایجاد 226 هکتار  فضای گلخانه ای امکان پذیر است.

ایجاد  حداکثر 50 هکتار فضای گلخانه در کردستان تا پایان برنامه پنجم

مدیرامورباغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: تا پایان برنامه پنجم توسعه حداکثر 50 هکتار فضای گلخانهای در استان ایجاد میشود و امکان تحقق بیشتر از این میزان در استان وجود ندارد.

اردشیر پورحبیبی با اشاره به وجود 13 هکتارفضای گلخانه در کردستان عنوان کرد: 10 هکتار از فضای گلخانه ای استان به کشت سبزی و صیفی و سه هکتار هم به تولید گل و گیاهان زینتی اختصاص پیدا کرده است.

وی خاطرنشان کرد: از میزان کل فضای گلخانه ای موجود استان 10 هکتار آن در طی مدتی  که از برنامه پنجم توسعه گذشته ایجاد شده است.

وی عنوان کرد: هماکنون دومجتمع گلخانهای در استان زیرساختهای آن به اتمام رسیده و آماده تحویل به علاقمندان به ویژه فارغالتحصیلان بخش کشاورزی است.

70 درصد واحدهای گلخانه ای در کردستان غیرفعال است

در حال حاضر هفت مجتمع گلخانه ای در استان کردستان وجود دارد که بر اساس گفته های یک منبع موثق مجتمع گلخانه ای چناره سنندج که دارای 9 واحد است تنها سه واحد آن فعال است.

از 19 واحد موجود در مجتمع گلخانه ای باباریز سنندج هم 13 واحد فعال و مابقی غیر فعال اند و در این میان تنها پنج واحد موجود در مجتمع ماویان کامیاران به طور کامل فعال است.

از 12 واحد مجتمع گلخانه ای کال مریوان هم چهار واحد فعال، از هفت واحد مجتمع پیرغنی بانه نیز چهار واحد هم اکنون فعال است.

25 واحد مجتمع گلخانه ای قباسرخ بیجار و 18 واحد مجتمع گلخانه ای صادق آباد دهگلان در حال حاضر غیر فعال اند.

میزان اعتبار هزینه شده برای ایجاد زیرساخت های مجتمع گلخانه ای قباسرخ بیجار حدود 3.5 میلیارد تومان و برای مجتمع صادق آباد هم 2.5 میلیارد تومان بوده است.

حال با وجود 95 واحد گلخانه ای در استان تنها 29 واحد آن  فعال و مابقی غیر فعال اند به عبارتی حدود 70 درصد این واحدها غیرفعال اند و با این وجود نیز برنامه احداث 239 هکتار گلخانه نیز تدوین شده است.

کردستان محل مناسبی برای احداث گلخانه است

یکی از اعضای هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان هم در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه استان کردستان محل مناسبی برای احداث گلخانه است، گفت: در کشورهای سردسیری هم چون نروژ و سوئد گلخانه احداث شده و توجیه اقتصادی هم داشته است لذا برای هر منطقه گلخانه مخصوص و ویژه شرایط آن باید ساخته شود.

علی اکبر مظفری ادامه داد: ارتفاع گلخانه بستگی به شرایط منطقه دارد به طوریکه در مناطق سردسیر نیم متر گلخانه را داخل خاک می سازند و زیاد بلند نمی کنند.

وی اظهارداشت: پیچیدن یک نسخه برای احداث گلخانه ها در سراسر کشور به عنوان مثال  اینکه در  نظام جامع گلخانه حداقل ارتفاع را 5.5 متر برای کل گلخانه های سطح کشور اعلام کرده است، امر درستی نیست و این مهم باید براساس شرایط منطقه احداث گلخانه صورت گیرد.

روش اعطای وام به علاقمندان فعالیت در بخش کشاورزی اشتباه است

وی به علت عدم توسعه و رغبت فارغ التحصیلان کشاورزی به فعالیت در این عرصه اشاره کرد و افزود: روش اعطای تسهيلات در ایران به متقاضیان و فارغ التحصیلان کشاورزی برای احداث واحدهای گلخانه ای اشتباه است.

این عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان عنوان کرد: واحدهای گلخانه باید توسط کارشناس و طراح متخصص احداث شود و بعد مرحله به مرحله وام به این طرح اختصاص یابد و در پایان کار به فارغ التحصیل واگذار شود.

مظفری اظهارداشت: درکشورهای توسعه یافته به عنوان نمونه اگر فردی تقاضای احداث  واحدگاوداری 50 راسی کند کارشناس مربوطه اقدام به بررسی پتانسیل های منطقه مذکور می نماید و بعد ساخت آن را به یک شرکت تاسیساتی واگذار می کند.

وی ادامه داد: بعد از تکمیل واحد کار را به فرد متقاضی می سپارند و برای او تعیین می کنند که چه میزان از فروش شیر، گوشت و دیگر محصولات آن را به شرکت احداث کننده پرداخت کند.

وی عنوان کرد: اما در استان کردستان ابتدا میزان مبلغ وام برای احداث واحد تولیدی به فارغ التحصیل واگذار نمود که عده ای از این افراد هم به جای ساخت گلخانه در کارهای زودبازده ای هم چون ساخت و ساز ساختمان سرمایه گذاری کردند وغیرفعال بودن تعدادی از واحدهای گلخانه موید این مطلب است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه کردستان افزود: تعدادی از فارغ التحصیلان هم به صورت ناشیانه و با انتخاب پیمانکارانی نابلد اقدام به ساخت گلخانه کردند که اکثر آنها متضرر شدند و اکنون واحدهایشان تعطیل شده است.

مظفری با تاکید بر اینکه کارهای مهم و نیازمند تخصص را باید به افراد ماهر و کارآزموده سپرد، بیان کرد: ساخت واحدهای تولیدی هر چند برای صاحب آن نفع دارد ولی خیر و منفعت آن در کل نصیب کشور می شود لذا می طلبد مسئولان در این رابطه فعالان این عرصه را حمایت کنند.

وی با اشاره به اینکه احداث مجتمع های گلخانه ای در کردستان به 12 سال پیش برمی گردد، افزود: متاسفانه احداث این مجتمع های گلخانه ای به صورت غیر اصولی و فنی صورت گرفت و به همین دلیل فارغ التحصیلانی که در سال 80 واحدهایی به آنها واگذار شد نتوانستند تولید موفقی داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه نظارت صحیحی بر روند ساخت واحدهای گلخانه ای صورت نگرفت ،بیان کرد: در آن سال جهاد کشاورزی با توجه به اینکه تجربه ساخت گلخانه در استان نبود بایستی فارغ التحصیلان را به حال خود رها نمی کرد و از کارشناسان استان های موفقی مانند اصفهان برای ساخت واحدها کمک و مشاوره می گرفت تا امروز شاهد تعطیل بودن واحدها یا تولید کم آنها در مقابل تولید واحدهای دیگر استان های کشور نبودیم.

عدم توسعه واحدهای گلخانه ای در کردستان نتیجه ضعف نهادهای متولی است

حامدقادرمرزی رئیس مجمع نمایندگان استان کردستان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه احداث و توسعه گلخانه ها نیاز به تقاضای بخش خصوصی دارد، گفت: دولت قرار نیست متولی گخانه ها باشد چون گلخانه ها باید با تسهیلات دولتی و توسط بخش خصوصی  ایجاد شود.

وی عنوان کرد: تا جایی که اطلاع دارم بخش خصوصی به اندازه کافی تقاضا ایجاد کرده است ولی متاسفانه علت عدم توسعه واحدهای گلخانه در استان به ضعف مجموعه نهادهای متولی مدیریت استان بر می گردد.

رئیس مجمع نمایندگان استان کردستان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به جمعیت یک میلیون و 500 هزار نفری استان و هم چنین دسترسی به بازارهای مرزی نیاز به ایجاد و توسعه  واحدهای گلخانه ای بیش از پیش احساس می شود.

قادرمرزی عنوان کرد: نمایندگان به عنوان ناظر بر اجرای قوانینی هم چون قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه و ازجمله احداث 230 هکتار گلخانه در راستای این قانون در استان نمی توانیم اقدامی کنیم ما فقط قادر به طرح سوال از وزیر جهاد کشاورزی در این راستا هستیم آنهم به دلیل اینکه از شروع به کار وزیر تنها  هفت ماهی می گذرد لذا این مورد را هم نمی توان مطرح کرد.

گویا کم نیستند تعداد برنامههایی که در کشور ما نوشته، تصویب ولي هيچ گاه اجرا نمیشوند یکی از آنها هم همین برنامه پنجم توسعه است که در کردستان شاهد اجرایی شدن آن در بسیاری از حوزه ها بر اساس شاخصهای تعیین شده نیستیم.

اگر برنامه ای با کار کارشناسی و بر اساس ظرفیتهای موجود در هر منطقه نوشته و سپس تصویب میشود چرا به اجرا در نمیآید و اگر ظرفیتی در منطقهای به درستی تشخیص داده شده باز علت عدم ایجاد و توسعه آن چیست.

............................

گزارش؛ چنورصادقی

کد خبر 2274125

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha