به گزارش خبرنگار مهر، در اهمیت نقش کلیدی و اساسی زن در جامعه انسانی در اين كلام امام خميني(ره) خلاصه ميشود كه فرمودند: «صلاح و فساد جامعه در گرو صلاح و فساد زنهاست».
زنان حدود نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند اما پاسخ به این پرسش ها که براستی نقش آنان در اجتماع چیست ؟ تا چه میزان از توانایی های بالقوه آنها در جهت توسعه اقتصادی ،اجتماعی ،سیاسی و فرهنگی بهره گیری شده است ؟ آیا زمینه های لازم جهت حضور پررنگ بانوان در جامعه فراهم شده است؟ چگونه باید فرصت های برابر برای زنان و مردان و رفع تبعیض و نابرابری ایجاد شود در حالی که باورهای اجتماعی نادرست در جامعه حاکم است؟ عدم باور توانایی های نیمی از جمعیت جامعه چه آسیب هایی در حوزه های مختلف کشور وارد می نماید؟ در میزگرد بررسی نقش زن در جامعه بررسی شده است.
چالشهای فراروی فعالیت بانوان در جامعه
یک فعال سیاسی و مدرس دانشگاه در مازندران در این میزگرد درباره نقش زن در جامعه می گوید: اگرچه امروز، حضور زنان در جامعه نسبت به گذشته قابل مقیاس نیست ولی این حضور همواره با چالش هایی روبر بوده است که ریشه در مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارد.
نازنین ناطقی افزود: زنانی که در جامعه ما فعالند همزمان باید نقش همسری شایسته، مادری لایق و در کنار دو مسئولیت، کارمندو کارگری توانمند نیز باشند و اگر چه یک خانم مسئولیت مدیریتی نیز داشته باشد، رضایت مراجعان و کرکنان زیر دست و روسای مافوق و انجام وظایف مدیریتی صحیح نیز بر آن افزوده می شود.
این وکیل پایه یک حقوقی ادامه می دهد: همزمان چندین وظیفه متفاوت بر دوش زنان کار ساده ای نیست بویژه اگر خانواده یا اداره مربوطه درک متقابلی از وظایف و دشواری کارهای چنین خانمهایی داشته باشد و صرفا به نیازهای خودشان توجه کنند.
وی بیان داشت: در جوامعی مانند جامعه ما اینکه می گویند پشت هر مرد موفقی زن توانمندی است، ریشه در این دارد که زنان توان این را دارند که در صورت فعالیت اجتماعی و اشتغال مرد، خلع وی را در خانواده پر کنند و در خانواده هایی مانند خانواده ایرانی که مرد و زن شاغل هستند، چنانچه زن ایرانی بخواهد در عرصه اجتماعی بسیار فعال حضور داشته باشد، جایگزینی ندارد و باید متحول تمام وظایف در جایگاههای مختلف باشد که این امر گرچه دلالت بر توانمندی زنان ایرانی دارد اما نباید فراموش کنیم چنین زنانی فشارهای بسیاری متحمل می شوند، فشارهای روحی، جسمی که بمرور زمان جسم و روح آنها را درگیر می کند.
این بانوی بازنشسته و مدیرکل سابق دفتر اتباع و مهاجران خارجی استانداری مازندران ادامه داد: در چنین نظام اداری اگر برای زنان تسهیلات خاصی مانند مرخصی زایمان 9 ماهه و ... که اخیر در مجلس شورای اسالمی به تصویب رسید، وضع شود، چالشهای اقتصادی و جدی روبروی زنان شاغل خواهد بود.
نگاه اقتصادی بخش خصوصی و عمومی به بانوان
به گفته ناطقی، عمده ترین چالش ها این است که بخش عمومی و خصوصی به دلیل اقتصادی و اداری به صرفه نمی بیینند که از بانوان استفاده کنند و چنین تاثیراتی در عمل بر زمینه اشتغال زنان نتیجه معکوس خواهد داد.
وی یادآور شد: با این حال در جامعه، زنان در عرصه مدیریت کلان کشور، قانونگذاری و مدیریت استانها حضور دارند و اگر چه اندک هستند ولی در صورت پذیریش مدیریت زنان بویژه در سطح میانی، با درک متقابل از وظیفه گوناگون آنان و دشواری کارشان به عنوان پشتوانه در رجا که نیاز باشد خلاء عدم حضور موجهشان را با مدیریت صحیح پوشش می دهند.
زیرساختهای فرهنگی تقویت شود
این فعال سیاسی در مازندان تصریح کرد: رفع چالشهای موجود علاوه بر اینکه نیاز به زمان دارد زیرساختهای فرهنگی جامعه نیز باید تقویت شود و اگر بپذیریم زنان در عرصه اجتماعی باید حضور فعال داشته باشند، باید در کنار تصویب قوانین و مقرارات و حتی پیش از تصیب آنها کار فرهنگی وسیعی انجام گیرد که اولا خانواده و تربیت پسران و دختران و بعد ازآن از فعالان فرهنگ در سطوح مختلف مدارس و دانشگاهها آغاز کنیم.
ناطقی یادآور شد: تا اذهان تک تک افراد جامعه آمادگی پذیرش لزوم فعالیت زنان را نداشته باشد، تصویب قوانین به تنهایی کفایی نمی کند.
در عی حال دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی دانشگاه آزاد قائمشهر نیز در ادامه این میزگرد با بیان اینکه، در نگاه اسلام، زن و مرد با توانمندی های یکسان به منظور هدف مشترکی که دستیابی به رشد و کمال انسانی است خلق شده اند، گفت: تفاوت جنسیتی که لازمه خلقت است نقشی در افزایش توانمندی ها نداشته بلکه آنچه موجب ارتقاء جایگاه زن و مرد می شود، کارکرد و قابلیت های آنهاست و زنان ایران اسلامی نیز با حضور پرافتخار خود در ادوار حساس و پرمخاطره کشور توانمندی های خود را به اثبات رسانده اند.
سونا شکوه ادامه می دهد: حضور حماسی زنان مسلمان در دوران جنگ تحمیلی و دوران انقلاب شکوهمند اسلامی بیانگر روحیه شهادت طلبی و ایثارگری آنان بوده و زنان ایران اسلامی با الگو پذیری از حضرت فاطمه زهرا(س) و حضرت زینب (س) دوشادوش مردان از فداکاری در راه اسلام دریغ نداشته اند.
وی بیان داشت: زنان این مرز و بوم با الهام از تعالیم دینی و اسلامی نقش مهمی در دوران هشت سال دفاع مقدس ایفا نمودند عده ای با حضور در تمامی صحنه ها از جمله میدان نبرد و شرکت مستقیم در عملیات جنگی ،امداد و پشتیبانی ، عکاسی و خبرنگاری دوشادوش مردان در میدان رزم و عده ای نیز با راهی نمودن همسر و فرزند خود به جبهه های نبرد مسئولیت نگهداری و ساماندهی خانوداه را به دوش کشیده و بدین ترتیب نقشی محوری در دفاع از میهن ایفا نمودند.
وی به نقش محوری زنان در خانواده، تعلیم و تربیت نسل آینده و تحکیم بنیان خانواده با حفظ ارزش های اسلامی اشاره کرد و گفت: با توجه به ویژگی های شخصیتی از جمله تعهد و مسئولیت پذیری و قابلیت ها و توانایی های بانوان، بکارگیری این قشر در بخش های مختلف اهمیت داشته و نقطه اتصال برای حرکت به سمت کشوری آباد است.
شکوه بیان داشت: زنان با بر عهده داشتن مسئولیت خطیر پرورش نسل آینده به عنوان قشر فرهنگ ساز نقش مهمی در خانواده داشته و با تعمیم این نقش به جامعه می توانند نقش بسزایی در روند توسعه اجتماعی و فرهنگی ایفا نمایند .
نرخ بالای بیکاری زنان/ زنان در حال حذف از چرخه اشتغال
این دانشجو کارشناسی ارشد و شاغل در مازندران یادآور شد: با این حال با وجود اینکه آمار زنان تحصیلکرده بسیار بیشتر از مردان بوده اما نرخ بالای بیکاری در کشور به بانوان تعلق داشته و اکثریت این قشر توانمند و پرتلاش به کارهایی از جمله مراقبت از کودکان و سالخوردگان و تهیه غذای خانواده مشغول هستند و سال هایی که با زحمت جهت علم آموزی و کسب مدارج علمی سپری شده بستری برای شکوفایی و بهره برداری مهیا نبوده و زنان تحصیلکرده امروز در شرایطی که از شاخص های استخدامی در سازمانها و ادارات جنسیت مذکر هستند، در حال حذف از چرخه اشتغال و کسب و کار هستند.
سونا شکوه بیان داشت: با توجه به مسائل و چالش های موجود در حوزه های مختلف از جمله اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی و به منظور برون رفت از این مشکلات، بهره گیری درست و منطقی از توانایی ها و استعدادهای قاطبه نیروی انسانی اعم از زن و مرد از اساسی ترین راهکارها بوده و زمان آن رسیده که با همدلی و همفکری یکدیگر فارغ از نگاه جنسیتی مسیر توسعه و آبادانی کشور را پیموده و به تعالی که درخور جامعه اسلامی است دست یابیم.
زنانی که کارآفرین هستند
یک بانوی کارآفرین مازندرانی که مدیریت آزادنس مادر ساری را برعهده دارد و زنان و دختران زیادی در این آزانس مشغل فعالیت هستند، نیز در ادامه نشست به چالشهای فعالیت بانوان در جامعه اشاره می کند و با بیان اینکه درزمان شروع به کار آژانس مادر، آژانس های دیگری هم در ساری راه اندازی شد گفت: در ابتدای امر جا انداختن آژانس با این نام و نیز حضور بانوان راننده شاید تمسخر و آزار و اذیت رهگذران مرد را برای ما فراهم می کرد ولی با صبوری بر مشکلات جزئی فائق آمدیم.
فاطمه بالوئی بانوئی با بیان اینکه با تاسیس آژانس توانستم زمینه اشتغال بیش از 20نفر را به صورت متغیر فراهم کنم اظهار داشت: رانندگان ما در آژانس با رعایت کلیه قوانین و پوشش فرم لباس و آرم مادر توانستند در ایفای وظیفه خود رضایت مشترکین را جلب نمایند.
مدیر آژانس مادر بیان داشت: شش هزار مشترک از جاهای مختلف شهر و حتی برخی از روستاها داریم و نیزبیش از 15مدرسه را جهت سرویس مدارس پوشش می دهیم.
مدیر آژانس مادر ساری فعالیت بانوان در عرصه اجتماعی را مثبت ارزیابی کرد و گفت: شناخت از اجتماع و دنیای امروز از مزیت های حضور در جامعه است و این منوط به این است که این فعالیت ها به زندگی خانوادگی زنان و مادران لطمه وارد نکند که اگر اینگونه باشد کار بیرون را باید رها کنیم .
مدیرآژانس مادر ادامه داد: رضایت نامه از شوهر، گواهی نامه راهنمائی و رانندگی و مالکیت ماشین توسط راننده برای ما در جذب راننده از مدارکی است که اخذ می شود.
بالوئی با بیان اینکه مدلهای ماشین های همکاران ما مختلف است گفت: درخواستی به وزارت کشور دادم تا ماشین های یکدست را برای رانندگان آژانس داشته باشیم و در این زمینه خواستار همکاری سایپا شدیم ولی پاسخی مبنی بر اقدامات بعدی نگرفتیم.
وی با تاکید بر اهمیت حمل و نقل چه هوائی، زمینی، ریلی و دریائی بیان داشت: حمل و نقل پردرآمدترین و پرمزایاترین بخش هائی است که اصلا به آن توجه نمی شود.
وی با اشاره به اینکه فضای کاری ما ، مکانی استیجاری است و برای اینکه به رسم همسایگی موجبات مزاحمت ساکنین را فراهم نکنیم دفترآژانس را با پارکینگ کرایه کردم تصریح کرد: از اتحادیه و مسوولینی که متولی امر هستند در جهت تهیه مکان شخصی برای فضای کار حمایت می خواهیم.
مدیر آژانس مادر ساری، از تشکیل تعاونی با حضور رانندگان آژانس و تهیه زمینی برای آژانس با مشارکت آنها می گوید و اشاره می کند که چگونه این ایده اش هم بدون حمایت مغفول و در حد آرزو مانده است.
بی توجهی اتحادیه
بالوئی، که خود یک زن کارآفرینی است که با وجودی که دراوایل سنین میانسالی است ولی از مسن ترین راننده آژانس می گوید که 58سال و جوانترین آن 32سال دارد که هرکدام از رانندگان دارای مدارک دیپلم، کارشناسی و کارشناسی ارشد هستند.
مسئول پایگاه سمیه السادات آژانس مادر با بیان اینکه همکاران ما با رعایت دقیق قوانین راهنمائی و رانندگی ، پوشش، اخلاق و رفتار با مسافر بهترین هستند افزود: از سوی اتحادیه هیچ گاه توجهی به ما نشده است بطوریکه هرساله با فرا رسیدن میلاد حضرت فاطمه زهرا(س) و هفته گرامیداشت زن از همکاران با حضور یکی از اعضای شورای شهر یا مسوولین شهرداری با تهیه هدیه ای کوچک تجلیل می کنم.
وی ادامه داد: دریغ از اینکه اتحادیه اتومبیل کرایه در این زمینه از همکاران ما با بهانه روز زن تبریک کوچک را در قالب یک کارت تبریک عنوان نماید.
مدیر آژانس مادر ساری، با اشاره به تک نرخی شدن بنزین مشکلات همکاران خود را برشمرد و گفت: برخی از اتومبیل های ما دو گانه نیست که با این وضعیت برخی از رانندگان ما که سرپرست خانوار می باشند مشکلات زیادی خواهند داشت
تعطیلی آزانس های بانوان
بالوئی به صف های طولانی بنزین و مشکلاتی که رانندگان خانم در این صف ها با اتلاف وقتی که ایجاد می شود دارند ابراز داشت: با توجه به مسوولیت همکاران در بحث خانه داری و همسرداری این اتلاف وقت قابل برگشت نیست و از مسوولین شهری می خواهم در احداث جایگاه بنزین در ساری مختص بانوان اقدامات موثر صورت گیرد.
مدیر آژانس مادر ساری، با تاکید بر اینکه آژانس مادر مختص بانوان و سرویس مدارس دختران و پسران زیر 10سال است گفت: آژانس های زیادی ویژه بانوان در ساری راه اندازی شد ولی به خاطر برخی از مشکلات و عدم مقاومت تعطیل شدند .
راحله حاجیان یک فعال سیاسی در مازندران نیز به چالشهای فراروی حوزه بانوان اشاره می کند و با بیان اینکه اشتغال زنان را در سه بخش، خصوصي، دولتي و خانگي تقسیم بندی می شود، می گوید: در بخش خصوصي به سياست هاي دولت بر می گردد تا بستر را براي بانوان فراهم كند و با در اختيار گذاشتن تسهيلات خرد به كمك آنان بشتابد.
زنان نیروی کار ارزان قیمت محسوب می شوند
وی به نقش پررنگ زنان در استان اشاره و اضافه کرد: زنان روستايي دوشا دوش مردان در شاليزارها و يا جمع آوري و صدور مركبات به خارج از شهر نقش آفرين هستند.
به گفته حاجیان، در بخش خصوصي متاسفانه با چالشهاي عديده اي در راستاي به كار گيري وپرداخت حق و حقوق بانوان مواجه هستسم و زنان معمولا به عنوان نيروي كار ارزان قيمت روانه بازار كار مي شوند و اگر توجه كنيم، اكثرا بخش خصوصي حقوق حقه زنان را پرداخت نمي كنند واز آنان به عنوان نيروي كار ارزان قيمت استفاده مي كنند.
وی یادآور شد: حتي نسبت به بديهي ترين حق آنها، يعني بيمه خود داري مي كنند كه بايد دولت در اين راستا تدبيري بيانديشد.
حاجیان با بیان اینکه، در بخش دولتي در سالهاي اخير زنان سهم عمده اي از اشتغال را به خود اختصاص داده اند گفت: در اين راستا بخصوص زنان مدير ثابت كرده اند كه از عهده اين نقش بخوبي بر آمده اند، البته در عرصه مديريتي بايد توجه بيشتر دولت در به كار گيري بانوان باشد و اینکه موسسات خصوصي ، بانكها و سازمانها در فراخوان استخدام خود در راستاي جذب نيرو از هر 10 نفر يك گزينه زن را جذب كنند مسئله اي است مضحك ، چرا كه زن به عنوان اسطوره هميشگي تاريخ مي تواند هم در خانه هنرمندي نقش آفرين باشد، هم در بيرون مديري مدبر و هم به عنوان كارمند و كارگر به خوبي از عهده مسوليتها بر آيد.
وی افزود: در تاريخ صدر اسلام مي بينيم به اشتغال زنان توجه شده و گاهي از سوي علما ي ديني براي اشتغال آنان مشورت داده مي شد، زنان در آن زمان به عطر فروشي؛ گليم بافي، پرستاري مجروحان ، جمع آوري شير و درست كردن محصولات لبني اشتغال داشته اند.
این فعال رسانه ای ادامه داد: زن مي تواند به عنوان يك مادر هم در عرصه خانوادگي، هم در عرصه سياسي و فرهنگي نقش آفريني كند و به منزلت تحكيم بنياد خانواده هم لطمه اي وارد نشود و در واگذاري مسوليتها، حفظ كرامت و ظرافت زنان بايد لحاظ گردد.
به گزارش مهر در حال حاضر طبق اعلام مرکز امور خانواده و بانوان استانداری مازندران تنها 250 بانوی استان در رده های میانی مدیریتی مشغول فعالیت هستند.
نظر شما