به گزارش خبرنگار مهر، محمد حسن طالبیان ظهر امروز در نشستی با حضور مسئولان، دوست داران میراث فرهنگی و دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان که به مناسبت هفته اصفهان برگزار شد، اظهار داشت: موضوع ثبت آثار تاریخی بهانه ای برای حفاظت از این میراث های اصیل است تا این آثار به کمک تجربیات و استانداردهای جهانی مدیریت شود.
وی با اشاره به اینکه مداخلات غیرقانونی فراوان در شهرهای مختلف مانع حفظ صحیح برخی آثار تاریخی و میراثی است ، بیان داشت: جریانهای حفظ آثار فرهنگی و تاریخی در تمام دنیا به دنبال آن هستند تا ارزش های تاریخی، فرهنگی و اجتماعی و کیفیت زندکی هر شهری را به مردم شناسانده و به کمک مردم این آثار را حفظ کنند چرا که خرد جمعی است که می تواند آثار تاریخی را از هرگونه گزندی حفظ کند.
معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور با اشاره به مشکلاتی که در زمینه مترو اصفهان و برج جهان نما و عدم رعایت حفظ حریم آثار تاریخی ایجاد شده بود، بیان داشت: سخن ما با همه مسئولان درباره حفظ مجموعه های تاریخی جهانی این است که اگر برای انجام هر گونه ساخت و سازی قانون لحاظ شود هیچ گونه مشکلی برای دو طرف ایجاد نمی شود اما اتفاقاتی که در اصفهان رخ داد و تهدیدهای یونکسو تنها به دلیل همین بی قانونی بود.
وی اضافه کرد: به طور مثال برای ساخت وسازهای حریم آثار تاریخی باید کاراکترهای لازم مانند مطالعات باستان شناسی، کارشناسی وفنی لازم انجام شده و پس از تصویب شورای ذی ربط در اصفهان و تهران نقشه و طرح مورد نظر برای تایید به یونسکو ارسال شود که اگر این فرایند قانونی باشد یونسکونیز موافقت کرده و هیچ مشکلی برای انجام ساخت و سازهای شهری مورد نظر نخواهد بود.
طالبیان با اشاره به خلاقیت های معماری گذشتگان برای ایجاد آسایش و آرامش در زندگی تاکید کرد: مردمان گذشته بسیار با سلیقه بودند و کیفیت زندگی را به خوبی می شناختند به گونه ای که با مشاهده آثار معماری گذشتگان انسان حس می کند که آنها گویی بهشتی برای زندگی خود ساخته بودند.
وی اضافه کرد: برخی آثار معماری قدیمی مانند قلعه های به جا مانده در دامنه دشتهای سرسبز در برخی شهرهای کشور این موضوع را به ذهن متبادر میکند که چرا در زمان کنونی خلاقیت در معماری مرده است و اینکه چرا نمی توانیم حداقل خلاقیتهای گذشتگان را حفظ کنیم.
حفاظت از آثار تاریخی در گرو مشارکت های اجتماعی است
معاون میراث فرهنگی کشور تصریح کرد: میراث فرهنگی به تنهایی قادر به حفظ آثار تاریخی نیست و حفاظت روستاها و شهرهاتی تاریخ در گرو مشارکت اجتماعی است.
وی با اشاره به اینکه تعداد پیشکسوتان عرصه حفظ آثار تاریخی در کشورمان رو به تقلیل است، گفت: اینها افرادی با تجربه هستند که شاید از دیدگاه ما سواد چندانی ندارند اما در واقع دارای دکترای تجربه در طول زندگی هستند و کار آنها کمتر از کارشناسان تحصیل کرده نیبست.
طابیان اظهار داشت: از این نکته غافل مانده ایم که تا زمانی که این افراد هستند هم حفاظت و هم تولید آثار تاریخی رخ می دهد و باید در کنار کارشناسان معماری و تاریخی از حضور افراد گمنام این عرصه مانند باغبانی که متخصص حفاظت و نگهداری از باغ های تاریخی است، غافل نباشیم.
نظر شما