به گزارش خبرنگار مهر، به گفته کارشناسان تعلیم و تربیت اغلب دانش آموزان تنها در راستای رشتههای نظری تعیین رشته دارند و اغلب اوقات خود را به بازیهای رایانهای به جای تجارت الکترونیکی صرف میکنند.
راهنمایی و مشاوره شغلی نقش به سزایی در حفظ تعادل کار و افزایش سلامت خانواده دارد.این اقدام کیفیت زندگی افراد را بالا میبرد.
رییس کلینیک مشاوره اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی درهمین زمینه می گوید: متاسفانه در این خصوص تا کنون اقدام تخصصی و سازمان یافته به صورت عمومی و گسترده صورت نگرفته است.
حسن تهامی میافزاید: با توجه به احساس نیاز دراین مورد بحث طرح ریزی و اشتغال مفید و موثر، طرح تهیه و تدوین کتاب معرفی مشاغل بومی، عمومی و سنتی استان را ارائه دادیم.
وی افزایش آگاهی و توانمندی مشاوران را نیز در این خصوص یادآور می شود و می گوید:تقویت کارآفرینی و آگاهی بخشی به دانشآموزان که ایجاد اشتغال فقط به دانشگاه ختم نمی شود و ایجاد خلاقیت، تفکر و اعتماد به نفس در دانش آموزان نیز از دیگر اهداف اجرای این طرح است.
وی ارائه خدمات راهنمایی و مشاوره شغلی و تحصیلی به صورت فردی و گروهی متناسب با سطح آگاهیهای افراد را بیان و تصریح می کند: افزایش سطح آگاهییها و گرایشات دانش آموزان به اشتغال موثر و مناسب، معرفی مشاغل موجود و مورد نیاز جامعه همچنین بازشناسی فرصتهای شغلی بومی کشور نیز از دیگر اهداف ما در تدوین این کتاب است.
تهامی بازشناسی فرصتهای بومی کشور را بیان و میگوید: مهندسی مجدد در روند طرح ریزی شغلی دانش آموزان باید مورد توجه قرار گیرد.
به گفته رییس کلینیک مشاوره اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی، توانمند سازی دانش آموزان جهت انتخاب صحیح شاخهها و رشته های تحصیلی از طریق باز آفرینی و توسعه سیستم آموزشیهای مهارتی مطابق استانداردها و متناسب با نیاز بازار کار، از نیازهای کنونی جامعه امروز ماست.
اشتغال و اسناد فرادستی
در سند چشم انداز تحول نظام آموزش و پرورش به رشد شغلی توجه شده است.در این سند می خوانیم؛ گسترش و تنوع دادن به حرف و مهارتهای مورد نیاز جامعه، تعلیم متناسب و برنامه ریزی شده آن در تمام دوره های تحصیلی و برای همه دانش آموزان ضروری است.
رییس اداره مشاوره تحصیلی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در خصوص اهمیت مشاوره تحصیلی معتقد است: در مشاوره شغلی نباید یک سری مشخص از مشاغل را معرفی کرده و نسخه بپیچیم.
علی ناطقیان مشاغل بومی را میراث فرهنگی کشورمی داند و معتقد است:مشاغل مجازی و زندگی دوم نسل فردا را نیز نباید نادیده بگیریم اطلاعات سریع می تازد و لحظه ای تعلل، آینده را ویران می کند.
وی توجه به توانمندی و رغبت را در انتخاب رشته تحصیلی و شغل آینده دو ملاک مهم و اساسی می داند و تصریح می کند:مطالعه اسناد فرادستی نیز ما را از استخدام دور و به کارآفرینی دعوت می کند.
ضرورت ایجاد بازارچههای دانش آموزی
وی ایجاد بازارچه های خود اشتغالی ویژه دانش آموزان فنی – حرفه ای را مطرح و اظهار می دارد: باید جایی ثابت برای ارائه محصولات و توانمندی دانش آموزان فنی – حرفه ای در استان وجود داشته باشد.
به گفته ناطقیان مشاوران بازوان توانمند خانواده ها و دانش آموزان در خصوص انتخاب رشته و شغل مناسبند که در این زمینه می توانند یاری رسان باشند.
منابع معتبر شغلی - تحصیلی
کارشناسان تعلیم و تربیت معتقدند:در طول زندگی سه واقعه به هم مرتبط مهم شامل تحصیل،شغل وازدواج رخ می دهد که فرد برای تصمیم گیری درست در هر زمینه به راهنمایی برای پیشگیری از بروز مشکلات و مشاور برای حل مشکلات پیش آمده نیاز مبرم دارد.
بدون شک فعالیتهای راهنمایی از هرجهت بر اقدامات مشاوره ای اولویت دارد، با اندکی تامل در می یابیم که انسان هماره در حیطه های مختلف زندگی در حال انتخاب اما تصمیم گیری مناسب و موثر وجود ندارد.
به علت تنوع و تعدد نهادها و مراکز ارائه دهنده اطلاعات،انتخاب منبع مناسب و موثق کار دشواری شده است.
یکی از وظایف بنیادی نهادها و مراکز تربیتی به خصوص خانواده ها و مدرسه شناساندن منابع معتبر و آموزش شیوه های صحیح انتخاب و تصمیم گیری است.
انتخاب شغل مهمترین و ضروری ترین تصمیم زندگی تلقی می شود.رابطه بسیار نزدیکی بین تحصیل با شغل وجود دارد.تحصیل رسمی یا غیر رسمی پیش نیاز و جز ضروری برای احراز شغل و کسب موفقیت در انجام آن به حساب می آید.
نظام آموزشی کشور باید در نهایت جوانان را برای اشتغال آماده سازد.اشتغال اساس استقلال و خودکفایی فرد و کشور محسوب می شودو بیکاری موجب افزایش فساد در زمینه های مختلف و وابستگی کشور به بیگانگان می شود.
حسن تهامی رییس مرکز مشاوره اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی ضرورت طرح ریزی نرم افزار راهنمایی تحصیلی – شغلی که برای نخستین بار در کشور در این استان به بهره برداری رسید را مهندسی مجدد در روند طرح ریزی تحصیلی – شغلی دانش آموزان بیان و می گوید:باید به خانواده ها، دانش آموزان و مشاوران ازطریق این رسانه آگاهی بخشید.
وی تصریح می کند:توانمند سازی دانش آموزان برای انتخاب صحیح شاخه ها و رشته های تحصیلی از طریق بازآفرینی و توسعه سیستم آموزشی و مجازی امری ضروری است.
به گفته تهامی ترویج فرهنگ کار، کارآفرینی و اخلاق حرفه ای در فرایندآموزش و تربیت دانش آموزان بسیار موثر است.
وی تقویت روند اطلاع رسانی در خصوص مشاغل دانش بنیان، نو و بومی به دانش آموزان،هنرآموزان و خانواده ها در زمینه منابع و امکانات تحصیلی - شغلی را بیان و اظهار می دارد:افزایش آگاهی و توانمندی مشاوران در مورد مشاغل سنتی وعمومی و مورد نیاز از دیگر اهداف تهیه این نرم افزار بوده که در اختیار مشاوران قرار گرفته است.
قالبهای اجتماعی غلط را بشکنیم
معاون متوسطه اداره کل آموزش و پرورش نیز در خصوص اهمیت شناخت رشته ها و مشاغل متنوع به دانش آموزان ابراز می دارد:در جامعه گرفتار قالبهای اجتماعی شده ایم.خیلی از دانشجویان در ترم دوم دچارافسردگی می شوند و نسبت به رشته انتخابی شان احساس خوبی ندارند.
رمضان نیری میافزاید: تنها 40درصددانش آموزان خراسان رضوی هنرآموز مدارس فنی و کاردانشند.این درحالی است که طبق قانون برنامه، بایستی 53 درصد دانش آموزان جذب این رشتهها شوند.
وی وجود 57 درصد دانش آموز در رشته های نظری این استان را توزیعی نادرست می داند و اظهار می دارد:اکنون 22.37 درصد دانش آموزان ما در ریاضی،46.12 درصد در تجربی و 31.5 در رشته ادبیات تحصیل می کنند.
نیری بالاترین آسیب را برای دخترانی معرفی می کند که در رشته تجربی مشغول تحصیلند وابراز می دارد:مگر جامعه به چه تعداد پزشک نیاز دارد؟ این در حالی است که باید در بینش خانواده ها و معلمان مداخله و رشته تجربی رابرای دختران در استان محدود کنیم.
این مقام مسوول توسعه کیفی رشته ادبیات و توسعه کمی و کیفی رشته ریاضی را از برنامه های متوسطه می داند و ابراز می دارد: گسترش رشته های فنی – حرفه ای از دید کلان اجتماعی و نه تشکیلاتی از برنامه های آینده ماست.
وی می گوید: متاسفانه جامعه پر شده از تحصیلکردگان بی مهارتی که متوقعند و مدام خانواده ها باید آنان را حمایت کنند.
نیری مدیریت نیاز شناسی را در مدارس ضروری و مشاوران را به فعالیت در این زمینه فرا می خواند.
وی ایجاد شبکه های حمایتی مشاوران را یادآور و می افزاید:نباید اجازه دهیم برخی از تشکیلات موجود در جامعه نیاز درست کنند و بر اساس آن به دانش آموزان ما برنامه بدهند تا در واقع بازار خود را بچرخانند.در واقع این مدارس هستند که کارفرما و مدیرپروژه هستند نه فلان کانون و موسسه.
وی به مشاوران توصیه می کند:در بحث کنکور نیز دانش آموزان را وابسته بارنیاورند.بلکه با تسهیل جریان برنامه ریزی خودرهبری و خود کنترلی را در آنان افزایش دهند تا دچار بحران انتخاب نادرست نشوند.
انتخاب رشته و شغل دو دغدغه اساسی خانواده ها و دانش آموزان است. آموزش و پرورش به عنوان نهادی رسمی با استفاده از سرمایه مشاوران،مراکز مشاوره،بانکهای اطلاعات شغلی،کتب و نرم افزارهای ویژه این نگرانی را مرتفع و آینده ایران اسلامی را بر اساس رغبت و توانمندی نوجوانان و جوانان ،روشن می سازد به شرط آن که خانه و مدرسه همگام یکدیگر حرکت کنند.
---------------------------------
گزارش : عزت خیابانی
نظر شما