به گزارش خبرنگار مهر، يزد كه بهارش عمري بسيار كوتاه دارد، اين روزها ديگر انگار وارد تابستان شده و تن تفتيده كوير در حالي كه در بسياري از استانها خبر از بخاري هاي روشن و سرماي هوا و بارندگي است، از هم اكنون له له آب دارد.
از دو سه سال پيش مسئولان استان براي بحران آب هشدارهاي جدي داده اند و حتي اعلام كرده اند كه در فصول گرم سال كه گرما در يزد به اوج خود ميرسد، احتمال جيره بندي آب شرب وجود دارد.
بارشهاي خوب زمستانه هم به منابع آب يزد كمك نكرد
امسال اما به نظر ميرسد اين بحران جدي تر شده و حتي بارش هاي كم و بيش بهاره و زمستانه هم نتوانسته به تامين آب در يزد كمك كند.
مردم يزد كه گمان مي كردند بارش برف سنگين زمستانه توانسته بخشي از مشكلات آب شرب آنها را در تابستان امسال تامين كند، اكنون با خبرهاي مختلفي از كمبود آب و بحران آب شرب مواجه هستند.
يزدي ها از چند سال پيش، درست وقتي كه 14 سال خشكسالي متوالي و پي در پي را پشت سر مي گذاشتند، به آب خط انتقالي دل خوش كرده بودند اما گويي اين خط انتقال نيز دردسرهاي خاص خود را دارد و قرار نيست آنچه سهميه يزد در نظر گرفته شده بود، به يزدي ها برسد.
خط انتقال آب نياز استان را بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده برطرف نكرد
در حالي كه خط انتقال آب هزينه هاي بسيار زيادي براي استان به همراه داشت، اكنون آب انتقالي نتوانسته بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده، مشكل آب شرب مردم اين استان را برطرف كند.
منابع داخلي استان نيز از كيفيت لازم براي شرب برخوردار نيستند و چاه هاي آب هر روز شور و شورتر مي شوند.
مديرعامل شركت آب منطقهاي استان يزد در اين زمينه در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: گرچه نزولات جوي در زمستان امسال خوب بود، اما پاييز و بهار پرباري را سپري نكرديم و يزد همچنان كم باران ترين شهر كشور بود.
بيلان برداشت از سفره هاي زيرزميني آب يزد همچنان منفي
حسين غفوري عنوان كرد: كم بودن نزولات جوي نتوانسته بر حجم آبهاي زير زميني يزد بيفزايد و بيلان برداشت از سفره هاي زيرزميني همچنان منفي است.
وي تصريح كرد: آب چاه هاي موجود نيز كيفيت و كميت لازم را ندارند و كاهش حجم آب سفره ها سبب شده آب چاه ها در بسياري از مناطق شور و لب شور شود.
اين مسئول، بحران آب را در يزد جدي دانست و گفت: از يك سو بارش هاي محدود از سوي ديگر وضعيت نامناسب كمي و كيفي چاه هاي آب و از يك سو حجم كم آب انتقالي به يزد، به بحران آب شرب در اين استان دامن زده است.
هرگز از ظرفيت كامل خط انتقال آب يزد كامل استفاده نشد
وي عنوان كرد: بخشي از دغدغه مسئولان و مردم در زمينه آب شرب مي توانست با آب انتقالي كاهش يابد اما تاكنون هرگز از ظرفيت كامل اين خط استفاده نشده است.
مديرعامل شركت آب منطقه اي استان يزد خاطرنشان كرد: ظرفيت اين خط لوله سه متر مكعب در ثانيه است اما هرگز اين ميزان آب به يزد تخصيص نيافته ضمن اينكه سهميه تعيين شده نيز همواره كمتر از اين ميزان به سوي يزد روانه شده است.
آنچه طي يكي دو سال اخير به بحران آب در استان يزد دامن زده است، مشكلاتي است كه براي خط انتقال آب ايجاد
شد و علاوه بر وارد آمدن خسارات سنگين، آب شرب استان را نيز دچار مشكل كرد.
سهميه آب انتقالي از كوهرنگ هر سال از طريق تفاهمنامه دو استان يزد و اصفهان مشخص مي شد اما از اسفندماه 91 كه تاسيسات اين خط مورد تعرض قرار گرفت، تعيين سهميه آب بر عهده وزارت نيرو گذاشته شد.
وزارت نيرو به بحران آب يزد اعتقادي ندارد
وزارت نيرو نيز به نظر مي رسد اصلا اعتقادي به كم آب بودن و بحراني بودن مسئله آب در استان يزد ندارد زيرا چندي پيش در اطلاعيه اي رسمي كه در سايت وزارت نيرو نيز منتشر شد، هشت استان كشور را در زمره مناطق بحراني در زمينه آب اعلام كرد كه اصلا نامي از يزد در ميان آنها نبود.
وزارت نيرو در نهايت به انتقال دو مترمكعب در ثانيه آب از طريق خطوط انتقال به يزد رضايت داده اما آنچه اتفاق افتاده است، اين است كه طي يك بازه زماني هشت ماهه، ماهانه پنج ميليون مترمكعب آب وارد استان يزد شده است.
زماني كه خط اول انتقال آب براي استان يزد تصويب شد، براي هر يك از شهرستانهاي استان نيز سهميه اي از آب در نظر گرفته شد اما هيچ يك از شهرستانها تاكنون بر اساس مصوبات انجام شده، آب دريافت نكرده اند.
نتيجه اين امر شرب آب شور و كم كيفيت توسط مردم در بسياري از مناطق يزد بوده است به نحوي كه سال گذشته مشكلات بسياري را نيز براي مردم ايجاد كرد.
صرفه جويي راهكار خروج مقطعي از بن بست آب
آنچه مسلم است، در چنين شرايطي تنها صرفه جويي در مصرف آب و كمك به ذخيره بيشتر آب توسط مسئولان و شركتهاي آب و فاضلاب شهري و روستايي ميتواند كمك كند تا تابستان امسال را با مشكلات كمتر بگذرانيم.
گرچه گرما از هم اكنون در استان يزد حاكم شده اما هنوز روزهاي طاقت فرساي آن فرا نرسيده و هنوز فرصت براي صرفه جويي در مصرف آب باقي است و مردم يزد بايد در اين زمينه عزمي راسخ داشته باشند تا تابستاني كه امسال هم ميزبان ماه مبارك رمضان است را به سختي نگذراند.
اما صرف نظر از موضوع تابستان، مشكل آب شرب در يزد دائمي است و به گفته برخي مسئولان، وضعيت آب حداكثر تا پنج سال ديگر در استان يزد به طور جدي به يك بحران واقعي تبديل مي شود.
آنچه مسلم است خط دوم انتقال آب آن هم در صورتي كه برايش مشكلاتي نظير خط اول ايجاد نشود، مي تواند چاره ساز باشد.
اين خط نيز هزينه هاي بسياري دارد اما مديرعامل موسسه كوثر يزد به عنوان شركت مسئول تامين اعتبار خط دوم انتقال آب، تلاشهايي براي كسب درآمد انجام داده و اميد مي رود با انجام مطالعات و جانمايي مسير خط انتقال، هرچه زودتر اين مشكل استان برطرف شود.
نظر شما