به گزارش خبرنگار مهر، آغاز کشت و کار شالیزاری از روزهای پایانی سال قبل در مزارع مازندران کلید خورد و فصل برنج کاری از مرحله خزانه گیری، شخم و شیار و آب تخت گذشت و در برخی مناطق به مرحله نشاء کاری رسیده است.
مازندران بیش از 220 هزار هکتار مزارع شالیزاری دارد که بیش از 40 درصد برنج کشور را تولید می کند. افزایش هزینه های کشت و کار، سهم ناچیز بیمه، گرانی نهاده ها، پایین بودن ضریب مکانیزاسیون از جمله مواردی است که هر سال مزارع شالیزاری را در مازندران کوچکتر می کند و رغبت به فروش اراضی را بویژه در مناطق گردشگری استان بیشتر کرده است.
در روزهای اخیر دستمزد کارگر نشاء کار در مازندران با رشد قابل توجهی نسبت به سال گذشته به 120 هزار تومان به ازای هر روز رسیده است.
عباس گرجیان کشاورز بابلسری که به همراه اعضای خانواده اش مشغول، نشاء مزرعه اش بود، به خبرنگار مهر می گرود: دستمزد کارگر امسال بی سابقه گران شده است و برای کشاورزانی که اراضی محدود دارند، استفاده از آن بصرفه نیست.
وی اظهار داشت: دستمزد هر کارگر مرد تا 120 هزار تومان و کارگر زن نیز حدود 70 هزار تومان رسیده است این درحالیست که این میزان در سال قبل نصف بوده است.
این کشاورز با اشاره به اینکه در گذشته طرح همیاری یا " تکل " بین کشاورزان مرسوم بود که برنجکاران برای نشاء، وجین و برداشت محصول کمک کار هم بودند و هزینه کارگر پرداخت نمی کردند، بیان داشت: این رسم به دلیل گرانی هزینه ها و دستمزدها کمتر رواج دارد.
یک کشاورز جویباری که با دستگاه نشاء کار اقدام به کشت برنج کرده است نیز به خبرنگار مهر می گوید: هزنیه و دستمزد ماشین های نشاء کاری امسال افزایش چشمگیری داشته است و به ازای هر هکتار تا یک میلیون و 400 هزار تومان دستمزد طلب می شود.
حاج حسن عباسی بیان داشت: استفاده از دستگاه نشاء کار در اراضی کوچک و مزارعی که دارای عمق هستند، بصرفه نیست و قابلیت کارایی ندارد.
این کشاورز می گوید: هزینه های بالای تولید برنج از یکسو و نرخ پایین آن در مقایسه با هزینه های سرسام آور تولید، انگیزه و رغبت کشاورزان را برای تولید کاهش داده است و بیشتر کشاورزان امروز خود خریدار برنج مصرفی شان شده اند.
در حال حاضر سطح وسیعی از مزارع برنج استان مازندران نشاکاری شده است و سلیمان حاتم نژاد رئیس جهاد کشاورزی جویبار در این زمینه می گوید: از مجموع 9 هزار و 793 هکتار شالیزارهای این شهرستان در سالجاری، تاکنون بیش از ششصد هکتار از زمین های فوق نشاکاری گردیده که 13 هکتار آن به صورت مکانیزه صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه تاکنون در این راستا، 9 هزار و 25 هکتار از شالیزارهای این شهرستان آب تخت اولیه، 9 هزار و 130 هکتار شخم و شیار و 9 هزار و 245 هکتار خزانه گیری انجام گرفته است، سطح بیمه برنج را بالغ بر یک هزار و 768 هکتار اعلام داشت که حدود 24 درصد از کل سطوح بیمه برنج استان را تا بحال شامل می گردد.
سهم ناچیز بیمه برنج
در حالیکه سالانه سطحی حدود 220 هزار هکتار از مزارع مازندران تحت کشت برنج می رود، اما بیمه محصولات کمتر در سبد کشاورزان قرار گرفته و سهم آن ناچیز است.
عارف سالاریان مدیر جهاد کشاورزی نور طی سخنانی در جلسه بیمه برنج این شهرستان که با شرکت نمایندگان شرکت بیمه، بانک کشاورزی، کارشناسان و ... در این شهرستان برگزار گردید، بر اطلاع رسانی همه جانبه برای بیمه محصول برنج توسط عاملین تاکید کرد.
وی ارسال پیامک به کشاورزان، دهیاری ها و شوراهای اسلامی، توزیع اطلاعیه، نصب بنر در محل مدیریت و مراکز جهاد کشاورزی، ارسال نامه به دهیاری ها و شوراهای اسلامی و ... را از اقدامات این مدیریت در محل این مدیریت و مراکز جهاد کشاورزی برشمرد تا کشاورزان با سهولت بیشتری در جهت انجام بیمه داشته باشند.
عارف سالاریان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نور اظهار داشت: اولین نشاکاری مکانیزه برنج در سطح چهار هکتار از شالیزارهای بخش چمستان این شهرستان از نوع رقم محلی صورت گرفت.
وی با اشاره به اینکه در سال زراعی گذشته در سطح 200 هکتار از شالیزارهای این شهرستان به صورت مکانیزه کشت شد پیش بینی کرد این سطح در سال زراعی جاری به بیش از سیصد هکتار برسد.
وی در پایان سطح بهزراعی برنج این شهرستان در سال جاری را بالغ بر 9 هزار و 354 هکتار اعلام داشت که هفت هزار و 654 هکتار آن به کشت ارقام محلی و یک هزار و هفتصد هکتار آن به ارقام پر محصول اختصاص دارد.
با آنکه فصل کشت و کار برنج در مازندران هنوز در اول راه است اما با این حال، تاکنون یش از 169 هزار هکتار از مزارع آب تخت شده اند. حسن عنایتی مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران در این زمینه به خبرنگار مهر می گوید: با توجه به شرایط جوی مساعد، روند نشاکاری در استان با سرعت بیشتری ادامه داشته و تاکنون در بیش از 77 درصد از شالیزارهای استان مازندران (169 هزار و 780 هکتار) عملیات آب تخت و 84 درصد عملیات شخم و شیار (185 هزار و پانصد هکتار) صورت گرفته و خزانه گیری برای بیش از 84 درصد از شالیزارها معادل 185 هزار و هفتصد هکتار انجام پذیرفته است.
بیمه 6400 هکتار از شالیزارها
وی با بیان اینکه تاکنون بیش از شش هزار و 462 هکتار از شالیزارهای استان بیمه شده است، تعداد نمونه های خاک ارسال شده به آزمایشگاه های خاکشناسی استان را بالغ بر 441 نمونه اعلام داشت و تصریح کرد خرید و حمل بذور گواهی شده ارقام پر محصول توسط کارگزاران بخش خصوصی شهرستان
ها به میزان 347 تن بذر رقم شیرودی، 45 تن بذر رقم فجر و هفتاد تن بذر رقم ندا انجام و در مرحله توزیع می باشد.
بیش از 40 درصد برنج تولیدی کشور به مازندران اختصاص دارد که باید در تولید برنج بصورت مکانیزه و صنعتی توجه ویژه ای شود. استاندار مازندران یکی از مسائل مهم در کشت برنج را بحث ترویج عنوان کرد و گفت: برای تولید بیشتر و کاهش هزینه ها باید از ماشین آلات کشاورزی استفاده شود.
فلاح جلودار از دیگر مسائل مهم امروزدر تولید کشاورزی را استفاده از سموم بسیارعنوان و خاطرنشان کرد: بدلیل مشکلات و وابستگی کشور باید بدنبال کیفیت سموم و به حداقل رسیدن آن باشید.
وی به بحث اعتبار و مشکلات بیمه کشاورزان و محصولات آنها تاکید کرد و افزود: باید همه فرایند کشاورزی از تولید تا فروش در دستور کار قرار گیرد و برای تولیدات داخلی پیگیر و از واردات جلوگیری شود.
فلاح خاطر نشان کرد: باید در دستور کار سال جاری استان هر مقدار افزایش تولید در کاهش واردات تاثیر داشته باشد و در این مورد اقدام شود.
پایین بودن ضریب مکانیزاسیون کشاورزی در مازندران
در حال حاضر هزار و 500 دستگاه نشاء کاری چهار ردیفه و شش ردیفه در مازندران فعالیت دارد که می تواند 60 هزار هکتار از مزارع را بصورت مکانیزه نشاء کاری کند.
دلاور حیدرپور رئیس جهاد کشاورزی مازندان در این زمینه با بیان اینکه باید برای کاهش هزینه تولید تلاش جدی صورت گیرد، اذعان داشت: با ورود ماشین آلات کشاورزی 45 درصد هزینه تولید را کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه از محل اعتبارات بانک کشاورزی برای توسعه بخش کشاورزی 750 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد که از این میزان 32 میلیارد تومان سهم مازندران بوده است، گفت: از این میزان بیش از 50 میلیارد تومان تا پایان اسفند سال گذشته طرح معرفی شده است که 100 درصد اعتبارات جذب شده اند.
حید پور به 32 میلیارد تومان سهم مازندران اشاره کرد و افزود: از این میزان هزار و 686 دستگاه ماشین آلات به بانک کشاورزی معرفی شد که تاکنون 700 دستگاه تحویل داده شد.
به گزارش مهر، میانگین قیمت عمده فروشی انواع برنج تولیدی استان مازندران به تفکیک ارقام محلی و پر محصول در کارخانه های شالیکوبی استان در هفته منتهی به سیزدهم اردیبهشت ماه سالجاری بشرح ذیل است: انواع طارم محلی بین 65000 – 62000 ریال، طارم هاشمی 64000 - 61000 ریال، بی نام 62000 - 59000 ریال، شیرودی 41000 - 37000 ریال، فجر و خزر 45000 - 43000 ریال، ندا و نعمت 36000 - 33000 ریال.
استان مازندران سهم بسزایی در امنیت غذایی کشور و تولید برنج دارد و به تاکید کارشناسان، حل مسائل اساسی فراروی کشاورزان، می تواند به توسعه بخش کشاورزی و جلوگیری از تغییر غیرمجاز کاربری اراضی در استان کمک کد.
نظر شما