خبرگزاري "مهر" - گروه بين الملل : روسيه شايد اولين كشوري است كه به خاطر همكاري ايران با اين كشور بطور گسترده بويژه در زمينه موضوع هسته اي براي كشورمان حائز اهميت است و هرگونه تحول در سياست خارجي مسكو بويژه درارتباط با غرب مي تواند بطور مستقيم تاثيري مثبت و يا منفي در سيات خارجي ايران و همكاريهاي فيمابين بگذارد . درباره اين موضوع دفتر مطالعات سياسي و بين المللي اقدام به انتشار كتاب حاضر كرده است كه مي تواند براي محققيني كه پيرامون اين كشور تحقيق مي كنند مفيد فايده باشد.
اين كتاب در يك مقدمه و پنج بخش تدوين گرديده كه بخش آخر آن تنيجه گيري است.
در بخش نخست به بحث نظري مطالعه سياست خارجي و همچنين به نگرش هاي مختلف در اين زمينه از جمله نگرشهاي تبييني، تاسيسي و تكويني براي تحول در سياست خارجي بطور كلي اشاره دارد. همچنين در اين بخش به مفهوم و اهميت هويت براي مطالعه سياست خارجي دولتها به عنوان "تشابه و يكنواختي ويژگي هاي عمومي و اساسي و يا فرايند معنا سازي بر اساس يك ويژگي فرهنگي يا مجموعه اي مبهم و به هم پيوسته اي از ويژگيهاي فرهنگي كه بر منابع معنائي ديگر اولويت داده مي شود اشاره مي شود. از ديگر موارد مطرح در اين بخش رابطه هويت دولت با منافع ملي و رفتارهاي خارجي كه از جمله هويت و منافع پايدار؛ سياست خارجي يكسان، ناپايداري هويتي و تكويني بودن هويت مورد بحث و بررسي قرار مي گيرد.
بخش دوم به مساله شكل گيري سياست خارجي روسيه اشاره مي كند و در آن متغيرهاي فردي ، اجتماعي، دولتي و تحليل هاي چند متغيري را مورد بحث قرار مي دهد و در مبحث ديگر در اين بخش به گفتمان سياست خارجي روسيه در سه شكل آتلانتيك گرائي، اوراسيا گرايي و ملي گرايي ، دوره ها و رهبران اين گقتمان اشاره مي كند و همچنين به تعامل اين سه گفتمان با يكديگر و نحوه چالش ها با ديگري مي پردازد.
بخش سوم به مساله هويت دولت و ابعاد مختلف آن يعني هويت جمعي فردي و نوعي مي پردازد. دراين بخش همچنين به مباحثي در رابطه با بحران هويت در صحنه داخل روسيه و تعامل خود با غرب و يا چالش با خود به عنوان قدرت بزرگ جهاني يا منطقه اي كه اين مساله اين كشور را با بحران هويت روبرو ساخته است اشاره دارد.
در بخش چهارم به سياست خارجي روسيه در قبال غرب اشاره مي كند كه اين بخش مي تواند براي محققين در كشور مفيد باشد. در اين بخش همچنين به شش دوره زماني و سياست روسيه در قبال غرب مي پردازد ، در اين شش دوره به روند همكاري يعني همگرايي و واگرايي از شروع همكاري تا جنگ سرد پيش رفته است كه مي توان در اين مبحث به تهديد آمريكا، اروپا و ناتو اشاره كرد كه سازمان ناتو در چند سال اخير با گسترش خود به شرق روسيه را به ستوه آورده است.
فصل پنجم نيز به نتيجه گيري اختصاص دارد.
نظر شما