ایران با دو قاری و حافظ قرآن در مسابقات بین المللی قرآن تونس شرکت کرد
در چهارمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم در کشور تونس، جمهوری اسلامی ایران با دو قاری و حافظ قرآن شرکت کرد. این مسابقات از 13 اردیبهشت آغاز شد و امروز پنجشنبه 18 اردیبهشت ماه به پایان می رسد.
بررسی وضعیت فلسفه معاصر در ایران با حضور دینانی و داوری اردکانی
نشست تخصصی «بررسی وضعیت فلسفه معاصر ایران» 11 اردیبهشت با حضور دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، و دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی در سالن سرای اهل قلم بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.
دکتر داوری اردکانی در این مراسم که بخشی از آن به رونمایی دو اثر وی و نیز یک اثر دکتر غلامجسین ابراهیمی دینانی اختصاص داشت، با طرح این موضوع که بدون کمک فلسفه، پیشبینی آینده ممکن نیست، عنوان کرد: ساختن آینده بدون تفکر ممکن نیست و بشر چون آینده دارد، تفکر دارد و چون تفکر دارد، از آینده برخوردار است.
غلامحسین ابراهیمی دینانی، دیگر سخنران این جلسه نیز گفت: اگر تفکر نباشد، آینده و گذشته هر دو نیستند. عقلاً زمان را به سه قسمت گذشته، حال و آینده تقسیم میکنند و معما از همین تقسیمبندی شروع میشود. از دیدگاه فلسفه، «حال» وجود ندارد و زمان را نمیتوان تقسیم کرد. گذشته قابل تغییر نیست و کسی نمیتواند گذشته را تغییر دهد. آینده هم هنوز نیامده است، این در صورتی است که اگر حال نباشد، گذشته و آیندهای وجود ندارد.
نویسنده کتاب «معمای زمان و حدوث جهان» همچنین به همزمانی فیلسوفان اشاره کرد و گفت: تمام فیلسوفان تاریخ از آغاز جهان تا امروز با هم همزمان و همزبان هستند. فلسفه جغرافیا و همچنین زمان و مکان ندارد. با وجود اینکه در این میان نقش زمان عجیب و شگفتانگیز است، هیچکس نیست که زمان را نداند و هیچکس هم نیست که کاملاً زمان را بداند.
محمدجواد اسماعیلی معاون پژوهشی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران گفت: از ویژگی مشترک تمامی آثار دکتر دینانی میتوان به بازخوانی اندیشههای متفکران اسلامی، رهیافت تاریخی، مقایسه آرای اندیشمندان اسلامی با اندیشمندان مغربزمین و توجه ویژه به بازسازی حکمای ایران باستان اشاره کرد.
در بخش پایانی این مراسم با حضور سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، «ضیاء هاشمی»، «نصرالله پورجوادی» و حجت الاسلام والمسلمین محسن میری، از 2 کتاب «فلسفه و آیندهنگری» و «سیری در تاریخ روشنفکری در ایران و جهان» اثر داوری اردکانی و کتاب «معمای زمان و حدوث جهان» نوشته ابراهیمی دینانی رونمایی شد.
رونمایی کتاب بیانات مقام معظم رهبری پیرامون الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت
در نشستی با عنوان «کارنامه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» که پنجشنبه 11 اردیبهشت در سرای اهل قلم نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد، از کتاب «بیانات مقام معظم رهبری پیرامون الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت» و «مجموعه مقالات دومین کنفرانس الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت» رونمایی شد.
برگزاری نشست «سبک زندگی دینی از دیدگاه شهید مطهری»
نشست «سبک زندگی دینی از دیدگاه شهید مطهری» 12 اردیبهشتماه، با حضور دکتر محمد سعیدیمهر، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و دکتر رضا اکبری، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع)، در سرای اهل قلم بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
دکتر محمد سعیدی مهر استاد دانشگاه تربیت مدرس در این نشست با بیان اینکه عقلانیت مطهری را میتوان عقلانیتی معتدل دانست که در آن هم حق عقل ادا میشود و هم سایر منابع نظیر وحی و منابع دینی، گفت: از سویی دیگر نیز عقلانیت مورد نظر مطهری را باید نوعی از عقلانیت دینی دانست که در آن به بازیابی مختصات دین در حوزه عقل میپردازد.
26 دستگاه وظایفی در قبال عفاف و حجاب دارند اما بسیاری از آنها به وظایف خود عمل نمی کنند
حجت الاسلام والمسلمین سیدمرتضی حسینی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در برنامه فصل نو شبکه قرآن و معارف سیما در رابطه با موضوع عفاف و حجاب که چند هفته ای است در این برنامه به آن پرداخته شده است، گفت:طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی برای 26 دستگاه در رابطه با موضوع عفاف و حجاب وظایفی تعیین شده است اما بسیاری از دستگاهها به این وظایف خود عمل نمی کنند.
سه جلد از مجموعه 14 جلدی البیان در نمایشگاه کتاب رونمایی شد
سه جلد از مجموعه 14 جلدی در دست تالیف ترجمه فارسی تفسیر «البیان» که در آن تجزیه و ترکیب آیات قرآن به همراه فنون بلاغت و نکات و رموزات و اعراب و شواهد آن آمده است، روز سه شنبه 16 اردیبهشت ماه با همکاری مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه بین المللی کتاب رونمایی شد.
ناصر بابامحمدی، مدیرعامل شرکت چاپ و انتشارات اسوه با بیان اینکه امسال از سوی این انتشارات 640 عنوان کتاب در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در حال عرضه است، گفت: برخی از این آثار تجدید چاپ شده و 24 عنوان کتاب نیز به عنوان چاپ نخست به علاقه مندان عرضه شده است.
هجدهمین دوره مسابقات کشوری اذان، ابتهال و تواشیح برگزار شد
هجدهمین دوره مسابقات کشوری اذان، ابتهال و تواشیح که از 10 اردیبهشت در آبادان آغاز شده بود ، 15 اردیبهشت با معرفی نفرات برتر در دو گروه خواهران و برادران به پایان رسید.
برگزاری نشست علمی دین و پیشرفت
نشست علمی «دین و پیشرفت» از سلسله نشستهای تخصصی قطب علمی فلسفه دین با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا شاکرین معاون پژوهشی مؤسسه آموزش عالی حوزوی حکمت و حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی عبدللهی عضو هیئت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دوشنبه 15 اردیبهشت ماه در تالار اندیشه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا شاکرین، معاون پژوهشی مؤسسه آموزش عالی حوزوی حکمت، ضمن بیان تعریف جامع از مفهوم پیشرفت، ناسازگاری دین و پیشرفت را تلقی نادرستی خواند و گفت: دین الهی همساز با پيشرفت بشر در ابعاد مختلف زندگى است: دين حق الهى، بهترين برنامه رشد، تكامل و همساز با پيشرفت بشر در ابعاد مختلف زندگى است.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی عبدللهی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز با بیان اینکه عوامل متعددی در اسلام وجود دارند که بین دین و رشد و حرکت و پویایی و پیشرفت پیوندی وثیق برقرار می کنند، تصریح کرد: از مجموع این امور روشن می شود که دین راستین الهی نه تنها نمى تواند عامل عقب ماندگى و انحطاط باشد؛ بلکه راقی ترین و اساسی ترین بن مایه پیشرفت و تعالی انسان و جامعه بشری است.
«گسترش آموزههای اهل بیت(ع) در جهان با رویکرد نشر مکتوب» بررسی شد
نشست «واکاوی گسترش آموزههای اهل بیت(ع) در جهان با رویکرد نشر مکتوب» 14 اردیبهشت به همت مجمع جهانی اهل بیت(ع) و با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
با ترجمه صحيح تصویر ایران را در غرب عوض کنیم
نشست «انتقال اندیشههای متفکران اسلام و ایران به مخاطبان خارجی» 13 ارديبهشت ماه در سرای اهل قلم بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با حضور علی دهگاهی رئيس مركز ساماندهي و ترجمه و نشر سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، پاتریک رینگربرگ از فرانسه، نعمت ییلدریم از تركيه، خانم کارولین کرادکری از آمريكا و علیم اشرف خان از هند برگزار شد.
در اين نشست، پاتریک رینگربرگ استاد دانشگاه فرانسه و نویسنده کتاب «جهان رمزواره هنر اسلامی» گفت: مشکلاتی که ما برای انتقال اندیشهها و آثار ایرانی به اروپا داریم این است که متاسفانه تصویر اسلام و ایران در فرانسه، سوئیس و آلمان تصویر خوبی نیست و باید با ترجمه صحيح تصویر ایران را در غرب عوض کنیم.
همچنین «علیم اشرف خان» استاد زبان فارسی دانشگاه دهلی هند گفت: پيش از ترجمه قرآن به فارسی، هندي ها با مفاهیم آن آشنايي نداشتند.
امضای تفاهم همکاری علمی میان فرهنگستانهای علوم ایران و اتریش
رئیس آکادمی علوم اتریش و رئیس مؤسسه ایرانشناسی این آکادمی به همراه سفیر اتریش در ایران 14 اردیبهشت ماه با رئیس فرهنگستان علوم دیدار و گفتگو کردند.
دکتر آنتوان زایلینگر (Prof. Anton ZEILINGER) رئیس آکادمی علوم اتریش و سه تن از دانشمندان عضو آن آکادمی، دکتر میشائل آلرام معاون آکادمی علوم اتریش، دکتر گئورگ براسو رئیس دپارتمان ریاضیات و علوم طبیعی آکادمی علوم اتریش و دکتر فلوریان شوارت رئیس مؤسسه ایرانشناسی آکادمی علوم اتریش به همراه سفیر اتریش در ایران امروز 14 اردیبهشت ماه با دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان و جمعی از اعضای فرهنگستان دیدار و گفتگو کردند.
در این نشست که دکتر علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهوری و عضو فرهنگستان علوم، دکتر محمدرضا عارف رئیس گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم، آیت الله دکتر سیدمصطفی محقق داماد رئیس گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم، دکتر یوسف ثبوتی رئیس گروه علوم پایه فرهنگستان علوم، دکتر حسن ظهور دبیر فرهنگستان علوم، دکتر حسین نمازی معاون پژوهشی علوم انسانی و اسلامی و دکتر محمد شاهدی معاون پژوهشی علوم محض و کاربردی فرهنگستان حضور داشتند، یادداشت تفاهم همکاری علمی میان فرهنگستانهای علوم ایران و اتریش توسط دکتر داوری اردکانی و دکتر زایلینگر رؤسای دو فرهنگستان امضا شد.
گسترش اسلام در اندونزی متأثر از انقلاب اسلامی ایران است
دکتر مصطفوی قائم مقام معاونت بین الملل دفتر مقام معظم رهبری، حجت الاسلام و المسلمین سید مرتضی موسوی مدیر مرکز اسلامی جاکارتا و حجت الله ابراهیمیان رایزن فرهنگی ایران در اندونزی با پروفسور دکتر نصرالدین عمر معاون وزیر دین اندونزی دیدار و گفتگو کردند. در این دیدار معاون وزیر دین اندونزی با بیان اینکه گروه های اسلامی در اندونزی از انقلاب اسلامی ایران متأثر شده است، تأکید کرد: مباحث زیادی از جمله حجاب برای زنان، فعال شدن مساجد، فعالیت های اسلامی در دانشگاه های اندونزی، آسیای جنوب شرقی و جهان، از انقلاب اسلامی اثر پذیرفت و این امر نگرانی غرب را به وجود آورد.
خانواده بزرگ زبانهای اسلامی تشکیل شود
حجت الاسلام والسملین احمد مبلغی، رئیس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی که برای حضور و سخنرانی در کنفرانس بین المللی «زبان عربی» به کشور لبنان سفر کرده بود، در حاشیه این کنفرانس در جمع علمای کشورهای اسلامی، با تأکید بر تشکیل خانواده بزرگ زبانهای اسلامی متشکل از زبانهای "فارسی، عربی، ترکی و اردو" گفت: ما باید در راستای جهانی شدن اقدام به تشکیل خانواده بزرگ زبانهای اسلامی خصوصا زبان فارسی و عربی جهت معرفی معارف ناب اسلامی به جهان نمائیم.
وی تصریح کرد: این زبانها در صورت استفاده از فرصتهای شرایط رو به سمت جهانی شدن، می توانند، امر تبادل قابلیتها، امکانات و مفاهیم را فی ما بین خود جهت معرفی هرچه بیشتر اسلام ناب دنبال نمایند.
استاد مطهری روشنفکر بود/ نظر استاد مطهری درباره آزادی
دکتر عماد افروغ، پژوهشگر و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در نشست رونمایی از دو اثر استاد شهید مرتضی مطهری، با عنوانهای «خدا در اندیشه انسان» و «خدا در زندگی انسان» که 16 اردیبهشتماه در فرهنگسرای شفق برگزار شد، طی سخنانی استاد مطهری را روشنفکر خواند و اظهار داشت: جا انداختهاند که روشنفکر تحت تأثیر روشنگری غرب است؛ اما روشنفکر کسی است که در خدمت نیازهای مردم است و با شبکه اغوائی و القایی قدرت در میافتد و آگاهیبخشی میکند.
علی مطهری نیز در این نشست گفت: موضوعاتی که ایشان انتخاب میکردند، بیارتباط با معضلات فکری و اجتماعی نبود و یکی از هنرهای ایشان همین مسئلهشناسی ایشان بود.
هشتمین پیش همایش حکیم طهران/مکتب تهران فلسفه اسلامی را بر سر سفره زندگی مردم آورد
هشتمین نشست از پیش همایش نکوداشت مقام علمی آقاعلی مدرس زنوزی(حکیم مؤسس) با عنوان «حکمت در طهران»چهارشنبه 17 اردیبهشت ماه با حضور آیت الله محمد امامی کاشانی، آیت الله دکتر سیدمصطفی محقق داماد، آیت الله غلامرضا فیاضی و دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی در مدرسه عالی شهید مطهری برگزار شد.
در ابتدای این نشست آیت الله امامی کاشانی طی سخنان کوتاهی با تأکید بر شخصیت علمی آقاعلی زنوزی تصریح کرد: حکیم زنوزی از جمله عالمانی بود که در مباحث علمی بر اساس زمان ابتکاراتی داشت. ایشان در زمانی می زیست که شبهات بسیاری به جامعه هجوم آورده بود و جامعه با دنیای جدید روبرو شده بود لذا با توجه به اهم موضوعات و نیاز جامعه به تألیف آثاری در طول عمر شریفش پرداخت.
آیت الله محقق داماد نیز به تشریح ویژگیهای مکتب فلسفی تهران پرداخت و گفت: نظام فلسفی تهران یک ویژگی دارد که تا الان همچنان پابرجاست و در قم صورت نگرفته است و آن اینکه مکتب فلسفی تهران در چالش با مسائل روز فلسفه اسلامی است و مسائل اعتقادی را با فلسفه اسلامی رویارویی می دهد.
ایت الله فیاضی نیز طی سخنانی با تأکید بر لزوم پرداختن به مباحث فلسفی، وجود علوم عقلی را از افتخارات حوزه های شیعه خواند.
دکتر ابراهیمی دینانی نیز با تبیین جایگاه عقل و ضرورت وجود فلسفه در رفع نیازهای جامعه، در رد سخنان کسانی که وجود علوم عقلی را افتخار حوزه های شیعه می خوانند، گفت: هیچگاه در تاریخ فقاهت فلسفه آزاد نبوده است. در غرب، کلیسا در بارگاه فلسفه محاکمه شد اما در جامعه اسلامی ما فلسفه در بارگاه فقه محاکمه شد.
نظر شما