به گزارش خبرنگار مهر، این زوها که بعد گذشت سالهای رخوت و سستی در صحنه صنایع دستی استان زنجان حمایت مدیریت میراث فرهنگی، گزدشگری و صنایع دستی این عرصه را وارد مقطع جدیدی ساخته ، هنرمندان زنجان فضا را برای رشد و توسعه و عرضه هنر حود مساعد می دانند.
محمدرضا نوایی که به رغم استقبال و پیشنهادهای اغوا کننده برخی کشورهای همسایه مبنی بر ثبت" هنر تخشیب"، تنها و تنها به خاطر ایران و تعصب به وطن و زادگاهش می خواهد ثبت و نام "هنر تخشیب" افتخار برای هنر ایران و ایرانی باشد.
نوایی ظهر پنج شنبه در آئین پرده برداری یکی از آثارش از سالهایی می گوید که تنها و یار و همراه و حامیش همسرش بوده و مدیرانی که تعریفی از هنر نداشتند و تنها برداشت ساده از هنر تخشیب را متوجه نمی شدند و کاغذبازیهایی که هنر تخشیب سالها درگیر آن شد تا به رغم هنری ارزشمند هنوز زیاد مطرح نشود و چشم به روزهای آینده داشته باشد تا بر گستره هنر ایران بدرخشد.
توابی در مورد هنر تخشیب می گوید: ابتدای شروع کار این هنر مربوط به تلاش برای اضافه کردن تذهیب به خط و به بهره گیری از تذهیب رنگی و برخورد با انواع رنگ های چوب و چوب های متفاوتی که هر یک طیف خاصی از رنگ ها را داشتند است.
وی ادامه می دهد: هر یک از لایه های مورد نیاز برای ساخت یک تابلو در ضخیم ترین حالت دارای یک و در ظریفترین شکل نیم ملی متر است.
وی با تاکید بر اینکه هنر هر کشور معرف فرهنگ اصیل آن منطقه است می گوید:ترکیه علاقه زیادی به ثبت این هنر به نام خود دارد و حتی قول همکاری و تامین همه جانبه برای انجام کارهایم را داده است اما با توجه به اینکه هنرمندان در فضای خاصی هستند و بهویژه این هنر برگرفته از هنرهای بومی کشور خودم است تلاش دارم تا این هنر به اسم کشورم به ثبت برسد.
توابی با یادآوری اینکه برای ثبت این هنر در فهرست آثار صنایع دستی کشور و کوشش برای ثبت آن در اکو در سطح بین المللی به نام ایران و هنر زنجانی تلاش های زیادی کرده است می گوید: مسئولان فرهنگی ترک بارها با پیشنهادات رنگارنگ خود در تلاش برای جلب اعتماد من به منظور ثبت این هنر ارزشمند به نام کشور خود بوده اند.
توابی هنر تخشیب را حاصل طراحی با استفاده از هنر تذهیب، بهره گیری از لایه های چوب بسیار ظریف، برش با اره هایی که سه برابر اره های معرق کاری طول دارند و بهره گیری از مواد طبیعی برای تثبیت و ماندگار سازی اثر معرفی می کند.
این هرمند زنجانی می گوید: تاکنون مقالات متعددی در زمینههای هنری و در سطح بینالمللی با توجه به مطالعاتی که داشتم ارائه کردهام و در دو خانه هنر در قزاقستان و ترکیه آثارم به نمایش در آمده است که با استقبال خوبی از سوی مسوولان و هنر دوستان مختلف روبرو بوده است.
این هنرمند زنجانی با بیان اینکه تاکنون هیچ استادی نداشته و تمام آثارش حاصل مطالعات گسترده و چندین و چند ساله در حوزه نستعلیق، خوشنویسی، تذهیب، معرق، انواع چوب و تاریخچه هنرهای مختلف ایران است می گوید: 23 سال است که با چوب کار می کنم و از پنج سال گذشته با خلق کمربند چوبی در یکی از شرکت های صنعتی استان که نمایش دهنده 282 نام مبارک پروردگار متعال است، فکر خلق اثر هنری جدید به ذهنم خطور کرد.
توای می افزاید: تخشیب از دل تمام هنرهای ایرانی بیرون آمده و حاصل ابتکاری است که جرات شکستن تمام ساختارهای چند صد ساله نستعلیق، معرق، مشبک کاری و تذهیب یافته و اثری نوین اما با ریشه و پیشینیه ای قدیمی است.
توابی با اشاره به تنوع نوع و رنگ چوبهای به کار رفته در خالق تابلو" تخشیب" ، فراهم آوری این نوع چوب ها و تنوع رنگ ها را از سراسر دنیا عنوان کرده و می گوید:یک شرکت در ایتالیا تنها شرکت فراهم کننده چوب های مورد نیاز است که با هزینه بالایی مواجه است که در این خصوص تعاملاتی با این شرکت داریم.
وی با تاکید بر لزوم اطلاع رسانی وآاشنا شدن اقشار مختلف جامعه با هنر تخشیب، از تلاش برای ورود آموزش این رشته به سطح دانشگاهی خبر داد و می گوید: صحبت های شفاهی در این خصوص با مسئولان وزارت علوم صورت گرفته است و در استان نیز مدیرکل میراث فرهنگی استان برای تدریس این رشته در دانشگاه گام های را برداشته اند.
توابی همچنین از نت بردار و یاداشت لحظه به لحظه کار خود بر روی تابلو هایش می گوید و تاکید می کند در صورت وارد شدن رشته تخشیب به دانشگاه مشکلی در زمینه منابع تدریس وجود نداشته و می توان در این زمینه گام برداشت.
ثبت، حفظ و معرفی تخشیب به نام ایران و زنجان در جهان دغدغه توابی است، هنرمندی که با عشق و علاقه هنری را ابداع کرده و تا به امروز به رغم ناملایماتی که در گذشته بود در برابر همه درخواست ها و پیشنهادات خارجی ها مقاومت کرده تا هنر و نام هنر ایرانی را بار دیگر با هنر"تخشیب" به جهان معرفی کند.
....................................
گزارش: زهرا مقدمی
عکس: فاطمه هاشم نژاد
نظر شما