۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۱۶:۴۳

رییس شورای شهر تهران:

دغدغه امروز تهرانی ها یافتن هویت مشترک، خاطرات تاریخی و مناسبات کالبدی است

دغدغه امروز تهرانی ها یافتن هویت مشترک، خاطرات تاریخی و مناسبات کالبدی است

 رییس شورای شهر تهران ضمن حضور در همایش علمی شهر و زندگی از کتاب6 جلد  مقالات علمی این همایش رونمایی کرد و گفت:دغدغه امروز تهرانی ها یافتن هویت مشترک، خاطرات تاریخی و مناسبات کالبدی است

به گزارش خبرگزاری مهر، احمد مسجد جامعی ظهر شنبه در همایش علمی شهر و زندگی افزود: در شهر گاهی شوق خدمت ما را از تامل و تفکر باز می دارد و چه بسا بدین ترتیب مشکلات تشدید و گره ای ایجاد شود که جز با دندان نتوان آن را باز کرد. در حالی که پرداختن به مسائل شهر با رویکرد نظری مبتنی بر تجربه می تواند ما را در مسیر درست قرار دهد.

وی با بیان اینکه شهر و جایگاه آن از روزگاران کهن با معانی متفاوتی همراه بوده است، تاکید کرد: نگاهی به سخن پیامبر(ص) که می فرمایند: من مدینه و شهر علم هستم گویایی این مدنیت و تفاوت است؛ چرا که پیامبر در کلام خود از واژه دریا، صحرا ، کوه که هرکدام عناصر ارزشمندی هستند و دارای جلال وجبروت هستند استفاده نکرده بلکه از واژه شهر که بیانگر پیچیدگی مفاهیم است تعبیر کرده که این نشان دهنده اهمیت شهراست.

مسجد جامعی همچنین گفت: شهر به عنوان موجود زنده در طول زمان رشد می کند ، خلق می کند و مرگ و میر دارد و در حیات آن روایت دولت ها ، ملت ها ، عواطف و انسانیت است که متناسب با سلوک و نظامی که در آن قرار دارد گسترش پیدا می کند و دوباره خلق می شود .

وی ادامه داد: در طول تاریخ نه تنها معماران و مهندسان شهری بلکه شاعران ، فیلسوفان و کتابهای مقدس نیز در شکل گیری شهرها نقش داشته اند و بر این اساس هیچ وقت شهر منقطع نبوده بلکه همیشه براساس روایت ها و ارتباطات حیات داشته است.

وی یکی از شیوه های بررسی مسائل شهر را گردش در شهر عنوان کرد و گفت: قدما این گردش را سلوک یعنی گشتن معنا می کردند به طوری که در سفرنامه شاردن روایت هایی در مورد مدیریت شهری وجود دارد که در آن مسئول شهر با آمدن به میدان ، قهوه خانه و انجمن های علمی به تعبیر امروزی حاضر شده و روایت های دست اول از شهر می گرفت و این کار جدا از گزارش های رسمی جریان داشت که این حکایت از تفاوت دیدگاه ها در ایران نسبت به مدیریت شهری است.

رئیس شورای شهر تهران افزود: آنچه که در سفرنامه شاردن در تفاوت نگرش بین شهر اروپایی و شهر ایرانی همچون اصفهان وجود دارد حکایت از آن دارد که خیابان نه محل تردد پیاده ها بلکه محل گردش قدرت بوده است و میادین نیز چنین حکمی داشته اند. به طوری که امروز نیز همانند گذشته این هویت ها در حال زنده شدن است. همان طور که در کشور مصر میدان محل چرخش ماشین نیست بلکه به عنوان محل چرخش قدرت به حساب می اید و این موضوعی است که در گذشته ایران وجود داشته است.

مسجدجامعی ادامه داد: آنچه درگذشته بنیان شهر را تشکیل می داده الگوی محله بوده است. در گذشته شهرهای ارگانیک ایران در فضای شهری در کنار فضای طبیعی رشد می کردند اما امروز فاصله گرفتن از آن نگاه سبب شده به جای هدایت شهر در کنار طبیعت مسیر سدها و رودخانه ها را به سمت تهران تغییر دهیم.

رییس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه محله در گذشته در مصداق های مختلفی معنا می شده ، گفت : در گذشته محله ها در نسبت به آب معنا می شد به طوری که توچال بیانی از اوچال بود که معنای محله آب معنا می داد . این در حالی بود که برخی از محلات در نسبت با آبادانی معنا می شدند. همچون محله نازی آباد یا امیراباد که حکایت از آبادانی این محلات می داد.

رییس شورای شهر تهران همچنین اظهارکرد: برخی از محلات تهران به نسبت شخصیت های حقیقی نام گذاری می شدند همچون محله شیخ هادی که یکی از رهبران مشروطه بوده و یا محله دکتر هوشیار یا دکتر معین این در حالی بوده که محلات با باور افراد معنا می شدند. آنچنان که تهرانپارس حکایت از محله ساخته شده به دست پارسیان هند داشته و از سوی دیگر اقوامی همچون ارامنه ، عرب ها و کلیمی ها در تهران دارای محله بودند.
مسجد جامعی با بیان اینکه این روایت ها حکایت ازآن داشته که تهران طبیعتی متفکر داشته که همه باورها ، آیین ها و اقوام در آن برای خود از جایگاهی برخوردار بودند،گفت: در این میان تهران شهری بوده که تمایز ها و تفاوت ها در آن جای گرفته و این مهم نقطه برتری تهران به حساب می آمد.

رییس شورای شهر تهران در ادامه بیان کرد: گفت و گو و تعامل در شهر تهران تنها در سطح کلامی نبوده بلکه در معماری هم دیده می شود، به طوری که در خیابان سی تیر تهران هم آتشکده وجود دارد و هم مسجد و این در حالی است که این بناها با یکدیگر همخوانی داشته و بر یکدیگر تاثیر متقابل گذاشته اند. به طوری که روح شهری با نگاهی از این منظر بر باور و تعامل مشترک شکل گرفته است.

مسجد جامعی با بیان اینکه آنچه امروز تهران را تهدید می کند تلاش برای یکسان سازی و حذف تفاوت هاست ،اظهار کرد:این در حالی است که روح ایرانی به دنبال برخورداری و استفاده از ظرفیت هاست.

وی با اشاره به تهران گردی های خود گفت: امروز مردم تهران دغدغه بازگشت به تاریخ، میراث گذشته و فرهنگ وآیین آن رادارند، به طوری که داشته های تاریخی برای آنها مهم شده و خود را به آنها وصل می کنند .
مشجدجامعی همچنین تاکید کرد: وحشت تهران در کثرت است و این بدان معناست که باید در تحول شهری تفاوت ها را محترم بشماریم و آن را حفظ کنیم و به فکر حفظ عاطفه جمعی باشیم.

رییس شورای شهرتهران افزود: آنچه درتهران امروز اهمیت دارد جستجوی عواطف مشترک است و باید بدانیم دغدغه امروز تهران دیگر سلامت آب ، هوا و اقلام مصرفی نیست بلکه هویت مشترک، خاطرات تاریخی ، سیما و منظر شهر و مناسبات کالبدی نیز در قالب توجه به هویت طبیعی، انسانی و تاریخی شهر از مطالبات است.

کد خبر 2293050

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha