۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۸:۳۷

مهر گزارش می‌دهد/

"هزارمسجد" گنجینه گونه‌های نادر گیاهی/ حفاظت از ثروت سبز با شناسایی ذخیره‌گاه‌های جنگلی

"هزارمسجد" گنجینه گونه‌های نادر گیاهی/ حفاظت از ثروت سبز با شناسایی ذخیره‌گاه‌های جنگلی

مشهد – خبرگزاری مهر: جنگل‌های هزارمسجد گنجینه گونه‌های نادر و کمیاب گیاهی است و شرط محافظت از این گونه‌ها مقابله با دلالان سودجو و ممانعت از مرگ تدریجی میراث سبزگون خراسان است زیرا گاه بر اثر غفلت این سرمایه‌ها در یک قدمی انقراض و نابودی قرار می‌گیرند.

به گزارش خبرنگار مهر، سرزمین خراسان به دلیل شرایط اقلیمی خاص دارای گیاهان باارزش دارویی و صنعتی فراوانی است و بی شک گنجینه گونه‌های نادر گیاهی در دل جنگل‌های هزار مسجد تنها نمونه‌ای از سرمایه های سبز در خطه خورشید است که باید برای مراقبت از آن، دست دلالان سودجوء را از این عرصه وسیع کوتاه کرد.

راه اندازي صنايع تكميلي و جلوگیری از جمع آوری خودسرانه گونه‌های گیاهی

گاه در سایه بی‌توجهی و غفلت؛ میراث سبز در خطر انقراض و نابودی قرار می گیرد اما به اعتقاد کارشناسان و مسئولان امر می‌توان با راه‌اندازي صنايع تكميلي از جمع آوری خودسرانه و بی رویه گونه های گیاهی و دست درازی دلالان جلوگیری کرد.

یک کارشناس منابع طبیعی با تاکید بر اینکه هزار مسجد و گونه‌های گیاهی این جنگل باید مورد مراقبت و محافظت جدی قرار بگیرد به خبرنگار مهر گفت: بیش از 2 هزار گونه گیاهی در این استان وجود دارد که باید با ایجاد صنایع تکمیلی مانع جمع آوری خودسرانه و بی‌رویه این گونه‌ها شد.

حفاظت از سرمایه‌های سبز در صورت شناسايي رويشگاه‌ گونه‌های گياهی

آرش شکوهی تصریح کرد: حفاظت از گونه‌های نادر و کم یاب گیاهی در دل این جنگل‌های وسیع نیازمند نگاه دغدغه‌مند مسئولان امر است و در این راستا باید فارغ از ایجاد صنایع تکمیلی با اجرای طرح‌های توسعه و بهره برداری به جنبه اقتصادی و اشتغالزایی این گونه‌ها نیز توجه کرد.

وی ادامه داد: در صورت اجرای طرح‌های توسعه و بهره برداری، دست دلالان از این عرصه کوتاه شده و سبب بهره‌برداری درست و به جا از گونه‌های گیاهی مورد نیاز می‌شود.

وجود دو هزار گونه گیاهی در خراسان رضوی

این کارشناس منابع طبیعی یادآور شد: بهره برداری اصولي و فني از این گونه ها و عرصه‌يابي و شناسايي رويشگاه‌ گونه های گياهی ضمن ايجاد اشتغال در منطقه و تامين گياهان دارويي مورد نياز سبب حفاظت و صیانت از سرمایه های سبز این استان می شود.

وی از وجود 2 هزار گونه گیاهی در این استان خبر داد و افزود: از مجموع هشت هزار گونه گیاهی که در سراسر کشور وجود دارد 2 هزار گونه در این استان پراکنش دارد.

برداشت سنتی به انقراض نسل گونه‌های نادر و کمیاب دامن می زند

 شکوهی با اعلام اینکه محصول عمده استراتژیک استان شامل آنغوزه، باریجه، سریش، کتیرا، اشنیان، ترکه ارغوان و آویش است، عنوان کرد: طی سالیان گذشته به خاطر عدم ایجاد صنایع تکمیلی و بهره برداری نامناسب از گونه های گیاهی شاهد انقراض این سرمایه های سبز بوده ایم اما امروز باید با تدوین راهکارهای مناسب؛ بهره برداری صحیح را در دستور کار قرار داد زیرا برداشت سنتی این محصولات به انقراض نسل گونه‌های نادر و کمیاب دامن می زند.

رئیس اداره جنگل داری استان خراسان رضوی در این رابطه عنوان کرد: امروز جنگل های این استان به دلیل عوامل اكولوژيكي توان بالقوه خود را از دست داده اند اما می توان با اجرای مديريت علمي، توان جنگل ها را به منظور تامين گياهان داروئي و صنعتي، تداوم حفظ و نظام زيستي و تامين وتوليد آب توسعه داد.   

حسین سلطانی با اعلام اینکه جنگل های هزار مسجد مامن گونه های گیاهی است، بیان کرد: حفظ و حفاظت از این گونه ها یکی از دغدغه های جدی است ودر این راستا اقدامات لازم برای نگهداری و نگهبانی از این گونه ها صورت گرفته است.

حفاظت از ثروت سبز در سایه شناسایی ذخیره گاه های جنگلی

وی در خصوص درختان ارس، گفت: جنگل های ارس در دامنه شمالی کوه هزار مسجد شهرستان کلات قرار دارد و براساس مطالعات  انجام شده در سال های قبل از مجموع شش هزار و 174 هکتار اراضی جنگلی هزار و 340 هکتار در مناطق صخره ای با پوشش تک درخت ارس ،910 هکتار جنگل متراکم  ارس و هزار و 705 هکتار از جنگل فقير بوده که  احيا و اصلاح و ابنيه فنی آن انجام شده است.

رئیس اداره جنگل داری استان خراسان رضوی تاکید کرد: حفاظت از ثروت سبز در سایه شناسایی ذخیره گاه های جنگلی محقق می شود و بر این اساس اداره فني جنگل داري و جنگل كاري استان برای حفاظت از گونه‌های گیاهی، 44 ذخيره گاه هاي جنگلي به مساحت 135 هزار هكتار را شناسایی کرده است.

رئیس بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی به مهر گفت: خراسان رضوی جزئی از ناحیه رویشی ایرانی- تورانی است و بزرگترین سرمایه سبز این استان، جنگل های هزار مسجد است که باید در جهت حفظ گونه های گیاهی آن تلاش کرد.

بیشترین گونه‌های گیاهی از خانواده آفتابگردان، گندمیان و تیره نعناع است

احمد محدث حسینی عنوان کرد: بیشترین تعداد گونه‌های گیاهی این استان مربوط به خانواده آفتابگردان با 303 گونه و پس از آن گندمیان با 180 و تیره نعناع با 122 گونه است.

وی افزود: توجه به گونه های گیاهی برای این استان صرفه و سود اقتصادی فراوانی به دنبال دارد اما در این مسیر باید با کوتاه کردن دست دلالان و اعمال شيوه‌هاي درست بهره برداری مانع انقراض نسل گونه‌ها شد زیرا در غیر این صورت تنوع زيستي منطقه با خطرنابودي مواجه می شود.

 رئیس بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی تاکید کرد: امروز اداره منابع طبیعی خراسان رضوی باید باتوجه به گونه های گیاهی فراوانی که در این استان وجود دارد ساختاری را تعریف کرده تا طرح هاي توسعه و بهره برداري از گياهان دارويي عملیاتی شود، بی تردید در سایه این امر بستر درآمدزايي، اشتغال وصادرات گونه های گیاهی به ویژه گیاهان دارویی فراهم خواهد شد.  

گونه‌های گیاهی و میراث سبزی که در دل این استان جا خوش کرده نیازمند رسیدگی و محافظت‌های گسترده‌ای است چرا که در حقیقت هر یک از این گونه‌ها؛ نماد و نمونه ای از ظرفیت‌های این سرزمین و دریچه ای به سوی حیات و زندگی جاری بشر است.

...........................

گزارش: مرضیه صاحبی

کد خبر 2294024

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha