سجاد موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر ابراز کرد: با توجه به بازدیدها و بررسیهای به عمل آمده بیش از 90 درصد مساجد و حسینیههای موجود در شهر مشهد برای دسترسی و حضور افراد کم توان و معلول مناسب نیست.
وی بیان کرد: متاسفانه این اماکن مذهبی نه تنها برای معلولان بلکه برای سالمندان خانم های باردار و افراد فربه نیز قابلیت دسترسی راحت ندارند.
موانع زیادی برای دسترسی افراد کم توان به مساجد وجود دارد
موسوی وجود پلههای متعدد در ورودی ساختمانها را از موانع اصلی دسترسی افراد کم توان به مساجد دانسته و افزود: عدم وجود سرویسهای بهداشتی معلولان، فقدان آسانسور و تعبیه وضوخانه ها در طبقات زیرین از جمله مهمترین مشکلات این اماکن بوده که باعث می شود افراد مذکور نتوانند برای انجام فرایض دینی در مساجد حضور یابند.
وی با اشاره به بررسیهای به عمل آمده تاکید کرد: حتی مساجدی که در سطح شهر مشهد به عنوان مساجد تراز اسلامی برگزیده شدهاند نیز دارای نواقص و موانعی هستند که به منظور دسترسی جامعه هدف، نیاز به مناسبسازی لازم دارند.
رئیس انجمن حامیان شهر بدون مانع ابراز کرد: این در حالیست که شهر مشهد به عنوان پایتخت معنوی کشور و دومین کلانشهر ایران، سالیانه میلیونها زائر و گردشگر داخلی و خارجی را پذیرا است.
گردشگران و زائران مشهد همه افراد سالم نیستند
موسوی افزود: همه این گردشگران و زائران افراد سالم و توانمند نیستند بلکه کودکان، سالمندان بیماران و خانم های باردار هم به مشهد مسافرت میکنند.
وی به حضور افراد کم توان همراهخ دیگر مسافران در مشهد اشاره کرده و گفت: ضرورت دارد که مساجد و حسینیه ها و همه اماکن مذهبی برای دسترسی همگان مناسب سازی شوند.
موسوی اظهار کرد:علی رغم تاکیدات فراوان و ابلاغ ضوابط و دستورالعمل های مناسب سازی توسط دستگاه های نظارتی از جمله معاونت عمرانی استانداری خراسان رضوی به مسئولان مربوطه،دیده می شود که در مساجد تازه تاسیس ضوابط مناسب سازی رعایت نمی شوند.
لزوم مناسبسازی مساجد و اماکن مذهبی
وی ابراز کرد: انتظار می رود که اداره کل اوقاف و امور خیریه استان به عنوان متولی ساخت در مراحل مختلف طراحی اجرا و نظارت دقت لازم را در مناسب سازی مساجد و اماکن مقدس مذهبی داشته باشند.
موسوی رعایت ضوابط مناسب سازی را باعث جلوگیری از هدر رفت هزینه ها دانسته و افزود:رعایت این مقررات در مراحل ابتدایی تولید پروژها و نظارت صحیح در اجرای آنها از اتلاف وقت و هزینه های اضافی بعد از ساخت درآینده جلوگیری می کند.
وی ضمن درخواست از ریاست ستاد اقامه نماز کشور حجه الاسلام قرائتی جهت ایجاد حساسیت لازم در متولیان و مدیران مساجد و اماکن مذهبی، ابراز کرد: متولیان ساخت مساجد باید ملزم به رعایت ضوابط مناسب سازی شوند تا دسترسی این اماکن برای همگان امکان پذیر باشد.
درصد بالایی از مراجعان به مساجد سالمندان هستند
رئیس انجمن حامیان شهر بدون مانع اظهار کرد: مساجد در دین ما نه تنها مکانی برای عبادت و انجام فرایض دینی است بلکه محلی برای پرداختن به امور فرهنگی و سیاسی و فعالیتهای اجتماعی نیز هستند.
موسوی عنوان کرد: سالمندان درصد بالایی از مراجعان به مساجد را تشکیل میدهند و به اندازه افراد جوان دارای توانایی جسمی برای حضور در این مکان مذهبی با وجود موانع مطرح شده نیستند و تسهیل دسترسی برای آنها حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه معماری و شهرسازی اسلامی چیزی جز انعکاس کالبدی اندیشه قدسی و اسلامی نیست تصریح کرد: انتخاب مشهد بهعنوان پایلوت اجرای معماری و شهرسازی اسلامی در کشور ضرورت و اهمیت مناسب سازی مساجد و اماکن مقدس برای معلولان را بیش از پیش نمایان می کند.
موسوی ادامه داد: در بطن مناسب سازی مفهوم عدالت در دسترسی نهفته و چنانچه مساجد دسترسی آسان و راحت را برای همه افراد ایجاد کند خود یک عنصر فرهنگ ساز برای اصلاح نگرش و تغییر دیدگاههای مردم نسبت به معلولان خواهد بود.
رئیس انجمن حامیان شهر بدون مانع در پایان تاکید کرد: ضوابط و استانداردهای مناسبسازی باید به عنوان یکی از ملاکهای انتخاب مساجد تراز اسلامی منظور شود.
نظر شما